Тортите са ни слабост, затова днес поднасяме поредното предложение за този обичан десерт – кето торта Павлова.

Тя е лека, нисковъглехидратна, приготвена без захар и глутен. А оригиналната рецепта е била създадена в чест на една от най-успешните балерини на 20-ти век – Анна Павлова.

За историята на десерта можете да прочетете по-надолу, а сега да пристъпим към приготвянето му.

 

 

Рецепта за кето торта Павлова

Време за приготвяне: 110 минути

Порции: 12

Хранителна стойност в 1 порция: 0,6 г въглехидрати (без бери плодовете), 68 калории, 1 г протеини, 6 г мазнини

Необходими продукти:

  • 6 белтъка
  • 1 ч. л. прясно изстискан лимонов сок
  • 80 г стевиола на прах, блендирана на пудра (около 4 с. л.) или *еритритол
  • ¼ ч. л. хуск фибри
  • 2 ч. л. стевиола ванилия
  • 1 ч. л. ябълков оцет

За сервиране:

  • 200 г сметана за разбиване
  • Свежи бери плодове (боровинки, къпини, малини) за декорация
  • 2 с. л. стевиола на прах (блендирана на пудра)
Хуск фибри 200 г - за готвене и пречистване10.60лв.
Стевиола прах 350 г21.60лв.
Стевиола ванилия9.60лв.

 

Изпълнение на рецептата за кето торта Павлова:

  1. Загрейте фурната на 150 градуса. Поставете лист хартия за печене върху тавичка.
  2. Върху кухненска хартия капнете малко оцет и избършете купата, в която ще разбивате. След това подсушете добре. Така ще сте сигурни, че сместа ви ще се получи лека и пухкава.
  3. С миксер разбивайте белтъците с лимоновия сок около 5 минути. След това започнете да добавяте по 1 ч. л. стевиола на всеки 10 секунди.
  4. Добавете хуска, стевиолата с ванилия и ябълковия оцет, и разбивайте до получаването на въздушна белтъчна смес (меренг).
  5. Намалете фурната на 100 градуса.
  6. Разпределете сместа с лъжица в средата на хартията за печене, в диаметър около 25 см. Изгладете страните и оформете желаните декорации с помощта на лъжица или вилица.
  7. Печете около 90 минути.
  8. Спрете фурната, без да я отваряте, и оставете вашата торта Павлова в нея поне още 3 часа.
  9. Когато измине това време, извадете я и започнете да приготвяте топинга. Разбийте с миксер сметаната и стевиолата до получаване на меки върхове.
  10. Внимателно разпределете сметановия топинг върху тортата и украсете с бери плодовете.

Вашата кето торта Павлова е готова за сервиране!

 

Съвети при готвене:

  1. Оставянето на полуготовата кето торта Павлова във фурната за 3 часа, след като я изключите, е с цел да не се напука повърхността на десерта, както и да придобие приятна, хрупкава коричка.

Основата на кето торта Павлова можете да използвате и за приготвянето на коледен венец.

Ако обичате леките, ефирни и хрупкави десерти, опитайте:

Още много и интересни нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в нашата кулинарна книга „Кето фантазии„.

Кето фантазии29.00лв.

 

Как тортата получава своето име – Павлова?

Кето торта Павлова, рецепта.

Никой не знае кой пръв е създал прочутия десерт Павлова.

Смята се, че рецептата е била създадена в чест на руската примабалерина и хореограф, Анна Матвеевна Павлова (1881-1931), която през 20-те години на миналия век тръгва на турне в Австралия и Нова Зеландия.

По тази причина днес и двете държави си приписват заслугата за създаването на рецептата и често се зараждат спорове за произхода й.

Анна Павлова е една от най-известните и влиятелни балетни артисти на своето време.

Но началото на кариерата й не е било никак лесно. Пропорциите на тялото й не съответствали на стандартите за балет. Учителите не смятали прекалено дългите й крака и ръце подходящи за балерина. Нейните колеги се отнасяли подигравателно с нея, измисляйки и прякора „метлата“.

И все пак Анна не се отказва, тя е упорита и тренира още по-усилено. Използва всяка възможност да се усъвършенства и учи. През 1906 г. тя става прима балерина – най-високата и престижна титла сред жените балерини.

През 1911 г. Анна Павлова основава своя собствена балетна компания, която е първата, която тръгва на световно турне. В продължение на две десетилетия тя обикаля целия свят. Нейното посещение в Нова Зеландия е описано като „главното събитие на 1926 г.“.

За нея са казвали: „Тя не танцува: тя се издига, сякаш има криле.“ От тук идва асоциацията с лекия, ефирен десерт, какъвто е тортата Павлова.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето торта Павлова. Кесадия. Торта с ягоди. Сурова торта.

Ако обичате да отделяте време за приготвянето на красиви, вкусни и здравословни торти, опитайте тази шоколадова, сурова кето торта.

 

Ако нашето предложение за кето торта Павлова ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

 

*Можете да замените стевиолата на прах в рецептата с подсладител еритритол в съотношение 1:1

Еритритол - 1 кг28.00лв.