Кето торта Павлова
Тортите са ни слабост, затова днес поднасяме поредното предложение за този обичан десерт – кето торта Павлова.
Тя е лека, нисковъглехидратна, приготвена без захар и глутен. А оригиналната рецепта е била създадена в чест на една от най-успешните балерини на 20-ти век – Анна Павлова.
За историята на десерта можете да прочетете по-надолу, а сега да пристъпим към приготвянето му.
Рецепта за кето торта Павлова
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
110 минути | 12 | 0,6 г нетни въглехидрати (без бери плодовете), 68 калории, 1 г протеини, 6 г мазнини |
Необходими продукти:
- 6 белтъка
- 1 ч. л. прясно изстискан лимонов сок
- 80 г стевиола на прах, блендирана на пудра (около 4 с. л.) или *еритритол
- ¼ ч. л. хуск фибри
- 2 ч. л. стевиола ванилия
- 1 ч. л. ябълков оцет
За сервиране:
- 200 г сметана за разбиване
- Свежи бери плодове (боровинки, къпини, малини) за декорация
- 2 с. л. стевиола на прах (блендирана на пудра)
Изпълнение на рецептата за кето торта Павлова:
- Загрейте фурната на 150 градуса. Поставете лист хартия за печене върху тавичка.
- Върху кухненска хартия капнете малко оцет и избършете купата, в която ще разбивате. След това подсушете добре. Така ще сте сигурни, че сместа ви ще се получи лека и пухкава.
- С миксер разбивайте белтъците с лимоновия сок около 5 минути. След това започнете да добавяте по 1 ч. л. стевиола на всеки 10 секунди.
- Добавете хуска, стевиолата с ванилия и ябълковия оцет, и разбивайте до получаването на въздушна белтъчна смес (меренг).
- Намалете фурната на 100 градуса.
- Разпределете сместа с лъжица в средата на хартията за печене, в диаметър около 25 см. Изгладете страните и оформете желаните декорации с помощта на лъжица или вилица.
- Печете около 90 минути.
- Спрете фурната, без да я отваряте, и оставете вашата торта Павлова в нея поне още 3 часа.
- Когато измине това време, извадете я и започнете да приготвяте топинга. Разбийте с миксер сметаната и стевиолата до получаване на меки върхове.
- Внимателно разпределете сметановия топинг върху тортата и украсете с бери плодовете.
Вашата кето торта Павлова е готова за сервиране!
Съвети при готвене:
- Оставянето на полуготовата кето торта Павлова във фурната за 3 часа, след като я изключите, е с цел да не се напука повърхността на десерта, както и да придобие приятна, хрупкава коричка.
Основата на кето торта Павлова можете да използвате и за приготвянето на коледен венец.
Ако обичате леките, ефирни и хрупкави десерти, опитайте:
Още много и интересни нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в нашата кулинарна книга „Кето фантазии„.
Как тортата получава своето име – Павлова?
Никой не знае кой пръв е създал прочутия десерт Павлова.
Смята се, че рецептата е била създадена в чест на руската примабалерина и хореограф, Анна Матвеевна Павлова (1881-1931), която през 20-те години на миналия век тръгва на турне в Австралия и Нова Зеландия.
По тази причина днес и двете държави си приписват заслугата за създаването на рецептата и често се зараждат спорове за произхода й.
Анна Павлова е една от най-известните и влиятелни балетни артисти на своето време.
Но началото на кариерата й не е било никак лесно. Пропорциите на тялото й не съответствали на стандартите за балет. Учителите не смятали прекалено дългите й крака и ръце подходящи за балерина. Нейните колеги се отнасяли подигравателно с нея, измисляйки и прякора „метлата“.
И все пак Анна не се отказва, тя е упорита и тренира още по-усилено. Използва всяка възможност да се усъвършенства и учи. През 1906 г. тя става прима балерина – най-високата и престижна титла сред жените балерини.
През 1911 г. Анна Павлова основава своя собствена балетна компания, която е първата, която тръгва на световно турне. В продължение на две десетилетия тя обикаля целия свят. Нейното посещение в Нова Зеландия е описано като „главното събитие на 1926 г.“.
За нея са казвали: „Тя не танцува: тя се издига, сякаш има криле.“ От тук идва асоциацията с лекия, ефирен десерт, какъвто е тортата Павлова.
Още от здравословната ни кухня
Ако обичате да отделяте време за приготвянето на красиви, вкусни и здравословни торти, опитайте тази шоколадова, сурова кето торта.
Ако нашето предложение за кето торта Павлова ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
*Можете да замените стевиолата на прах в рецептата с подсладител еритритол в съотношение 1:1
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Чували ли сте за итън мес? Това е традиционен английски летен десерт със забавна история на създаване.
Леки, същевременно хрупкави, сладки, но без захар и почти без въглехидрати, днешната рецепта за целувки без захар ще се
Рецептата за ореховки е една от най-семплите, които познаваме – белтъци, орехи и пудра захар (в нашия случай
2 Коментара
Здравейте, Катя,
Стига да държите блата на сухо място и стайна температура, можете да го съхраните до седмица и да сглобите Вашата торта Павлова с крема, когато решите. :)
Вълнуващи рецепти.Странните продукти къде се предлагат?,