Кето лимонов десерт – 3 изкушаващи предложения

Обновена: 22.02.2024|
Кето лимонов десерт.

Вдъхновени от топлото време, днес ще ви направим 3 предложения за лесен кето лимонов десерт, на които няма да можете да устоите.

Вярваме, че тези летни изкушения могат да бъдат страхотно допълнение към менюто ви в моментите, в които имате нужда да се поглезите с нещо едновременно сладко и освежаващо.

 

Ползи от консумацията на лимон

Има множество причини този цитрус да е толкова добро допълнение към вашите летни кето десерти.

Лимоните имат богат хранителен профил и съответно разнообразни ползи за здравето. Те са отличен източник на витамин С (аскорбинова киселина), антиоксиданти и калий.

Лимонената киселина подпомага храносмилането и може да има лек слабителен ефект. Освен това лимоните могат да помогнат за регулиране на теглото и за поддържане на здрава кожа. Те насърчават хидратацията и детоксикацията.

Свързват се също с намален риск от сърдечни заболявания и инсулт.

Приготвянето на кето лимонов десерт е прекрасен начин да интегрирате този цитрус в менюто си и да почерпите от неговите ползи.

 

Рецепта за лимонови кето барчета

Ето и първото ни предложение за летен кето лимонов десерт.

Барчета с най-различни вкусове и съставки са изключително популярни и достъпни днес. Трудно е да си представим, че те са измислени едва през 30-те години на миналия век, а лимоновите в частност – в началото на 60-те години.

Приготвянето на лимонови барчета в кето вариант изобщо не е трудно и специфично, но резултатът е наистина невероятен!

 

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
30 мин. 14 3 г нетни въглехидрати, 165 калории, 14 г мазнини

 

Необходими продукти:

  • 310 г бадемово брашно
  • 4 с. л. стевиола на прах
  • 1/4 ч. л. сол
  • 50 г кокосово масло
  • 1 яйце
  • 1/2 ч. л. екстракт от ванилия

За пълнежа:

  • 5 с. л. стевиола на прах
  • 4 яйца
  • 170 г лимонов сок
  • 1 с. л. лимонова кора
  • 40 г бадемово брашно

 

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 180°C.
  2. Постелете в тава с размери 20×20 хартия за печене.
  3. За да направите пълнежа, в средно голяма купа разбъркайте заедно бадемовото брашно и стевията. Разбийте яйцата едно по едно, а след това – лимоновия сок и лимоновата кора.
  4. За основата смесете бадемовото брашно, стевията и морската сол в голяма купа. Разбъркайте разтопеното кокосово масло, след това яйцето и ванилията.
  5. Натиснете тестото в застланата тава. Печете около 13 до 16 минути или докато коричката стане твърда и златиста.
  6. Извадете от фурната и изсипете лимоновия пълнеж.
  7. Върнете във фурната за още 15 до 18 минути, докато плънката стегне, но все още е мека.
  8. Извадете и оставете да се охлади напълно на плота.
  9. Покрийте и охладете за поне 2 часа преди нарязване.

 

Готовият кето лимонов десерт трябва да се съхранява в хладилник, в съд, гарантиращ херметизиращо затваряне. Охладените барчета могат да се запазят годни за употреба до 2 седмици.

Съхранени във фризера, могат да съхраняват до 6 месеца. Размразяват се в хладилника за една нощ.

 

Рецепта за кето торта с лимон и рикота

 

Кето лимонов десерт.

 

Тортата с лимон и риковен – този несъмнено привлекателен и лек кето лимонов десерт, произлиза от Италия. Приготвя се лесно, като често може да се похвали с текстура като на чийзкейк или пудинг в средата.

Две традиционни съставки са сирене рикота и смлени бадеми, като и двете са идеални за печене с ниско съдържание на въглехидрати.

 

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
50 минути 9 3,5 нетни въглехидрати, 212 калории, 17 г мазнини

 

Необходими продукти:

 

Сухи съставки:

  • 100 г бадемово брашно
  • 4 с. л. кокосово брашно (30 г)
  • 2 ч. л. бакпулвер
  • 1/4 ч. л. сол

 

Още продукти:

  • 57 г меко масло
  • 50 г стевиола на прах
  • 4 големи яйца (добавете още едно, ако не използвате бакпулвер)
  • 250 г рикота
  • 20 г пресен лимонов сок
  • лимонова кора от един лимон
  • 1 ч. л. ванилов екстракт

 

Може да се гарнира по желание с някое от следните:

  • стевиола на прах
  • лъжица боровинков сос
  • малинов сос
  • лимонова глазура

 

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте предварително фурната до 160°C.
  2. Изрежете парче пергамент, за да пасне на вътрешното дъно на кръгла тава с размер 8×5. Напръскайте или намажете с масло тавата и добавете пергамента. Съберете сухите съставки в малка купа и разбийте, за да премахнете всички бучки.
  3. Разбийте маслото, ванилията и стевията, докато се смесят напълно. Добавете едно яйце и разбийте докато стане светло и пухкаво. Добавете рикота, лимонова кора и лимонов сок, като разбивате, докато се смесят напълно.
  4. Смесете сухите съставки в тестото. Добавете яйчната смес. Повторете с останалите съставки.
  5. Внимателно разпределете тестото в подготвената форма за торта с офсетна шпатула.
  6. Печете за около 50 минути.
  7. Извадете тортата от фурната и я оставете да се охлади за 15-20 минути, след което прокарайте нож около тавата.
  8. Обърнете върху решетка, за да се охлади напълно. След това я увийте в стреч фолио и оставете на плота за 3 дни (освен ако не е горещо и влажно) или охладете.

Затоплете леко, преди да поднесе, ако сте го съхранявали в хладилник.

 

Рецепта за кето лимонов кърд

 

 Кето лимонов десерт.

 

Последната идея за кето лимонов десерт е лимонов кърд (извара).

Лимоновата извара става популярна във Великобритания през 19 век за намазване върху хляб, кифлички и други печива.

По време на Втората световна война придобива по-голяма популярност като десерт заради простите си съставки и способността си да добавя вкус към ястия с ограничени ресурси.

Днес тя може да се срещне като пълнеж за торти и кексчета и често се включва в десерти като лимонови блокчета, пайове и парфета. Нейните вкусови качества я правят достойна за консумиране и отделно, като десерт.

След като се запознахме с произхода на това кулинарно изкушение, време е да видим как можем да си приготвим този кето лимонов десерт.

 

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
5 минути 4 1 г нетни въглехидрати, 96 г калории, 10 г мазнини

 

Необходими продукти:

  • 50 г масло
  • 40 г стевила на прах
  • 1/2 лимонова кора
  • 150 г прясно изцеден лимонов сок
  • 3 яйчни жълтъка

 

Начин на приготвяне:

  1. Сложете маслото и стевията в тенджера на слаб огън.
  2. След като се разтопят, добавете лимонова кора, лимонов сок и 3 жълтъка.
  3. Разбийте всичко и гответе на слаб огън, докато се сгъсти. Имайте предвид, че сгъстяването ще се засили след охлаждане много повече.
  4. Махнете от огъня и оставете да изстине.

Можете без проблем да съхранявате този кето лимонов десерт в хладилник, без да се развалят нито вкуса, нито текстурата му.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето лимонов десерт.

 

Имаме още вкусни нисковъглехидратни рецепти, с помощта на които може да си приготвите кето лимонов десерт:

 

Други интересни идеи за това как да разнообразите кето менюто си, може да намерите в категорията Кето рецепти. Ако сте любопитни за кето режима, имате богат избор от статии в блога ни, с които да обогатите познанията си.

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

730811db8333e8400e5fcddd2e25fec9?s=96&d=mm&r=g

Йоана Иванова учи "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 22 февруари 2024 в 17:08 | Публикувана: 1 август 2023 в 11:53 | Категория: Десерти при кетогенен режим - Фор Лайф, Кето рецепти