Кето лимонов десерт – 3 изкушаващи предложения
Вдъхновени от топлото време, днес ще ви направим 3 предложения за лесен кето лимонов десерт, на които няма да можете да устоите.
Вярваме, че тези летни изкушения могат да бъдат страхотно допълнение към менюто ви в моментите, в които имате нужда да се поглезите с нещо едновременно сладко и освежаващо.
Ползи от консумацията на лимон
Има множество причини този цитрус да е толкова добро допълнение към вашите летни кето десерти.
Лимоните имат богат хранителен профил и съответно разнообразни ползи за здравето. Те са отличен източник на витамин С (аскорбинова киселина), антиоксиданти и калий.
Лимонената киселина подпомага храносмилането и може да има лек слабителен ефект. Освен това лимоните могат да помогнат за регулиране на теглото и за поддържане на здрава кожа. Те насърчават хидратацията и детоксикацията.
Свързват се също с намален риск от сърдечни заболявания и инсулт.
Приготвянето на кето лимонов десерт е прекрасен начин да интегрирате този цитрус в менюто си и да почерпите от неговите ползи.
Рецепта за лимонови кето барчета
Ето и първото ни предложение за летен кето лимонов десерт.
Барчета с най-различни вкусове и съставки са изключително популярни и достъпни днес. Трудно е да си представим, че те са измислени едва през 30-те години на миналия век, а лимоновите в частност – в началото на 60-те години.
Приготвянето на лимонови барчета в кето вариант изобщо не е трудно и специфично, но резултатът е наистина невероятен!
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
---|---|---|
30 мин. | 14 | 3 г нетни въглехидрати, 165 калории, 14 г мазнини |
Необходими продукти:
- 310 г бадемово брашно
- 4 с. л. стевиола на прах
- 1/4 ч. л. сол
- 50 г кокосово масло
- 1 яйце
- 1/2 ч. л. екстракт от ванилия
За пълнежа:
- 5 с. л. стевиола на прах
- 4 яйца
- 170 г лимонов сок
- 1 с. л. лимонова кора
- 40 г бадемово брашно
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 180°C.
- Постелете в тава с размери 20×20 хартия за печене.
- За да направите пълнежа, в средно голяма купа разбъркайте заедно бадемовото брашно и стевията. Разбийте яйцата едно по едно, а след това – лимоновия сок и лимоновата кора.
- За основата смесете бадемовото брашно, стевията и морската сол в голяма купа. Разбъркайте разтопеното кокосово масло, след това яйцето и ванилията.
- Натиснете тестото в застланата тава. Печете около 13 до 16 минути или докато коричката стане твърда и златиста.
- Извадете от фурната и изсипете лимоновия пълнеж.
- Върнете във фурната за още 15 до 18 минути, докато плънката стегне, но все още е мека.
- Извадете и оставете да се охлади напълно на плота.
- Покрийте и охладете за поне 2 часа преди нарязване.
Готовият кето лимонов десерт трябва да се съхранява в хладилник, в съд, гарантиращ херметизиращо затваряне. Охладените барчета могат да се запазят годни за употреба до 2 седмици.
Съхранени във фризера, могат да съхраняват до 6 месеца. Размразяват се в хладилника за една нощ.
Рецепта за кето торта с лимон и рикота
Тортата с лимон и риковен – този несъмнено привлекателен и лек кето лимонов десерт, произлиза от Италия. Приготвя се лесно, като често може да се похвали с текстура като на чийзкейк или пудинг в средата.
Две традиционни съставки са сирене рикота и смлени бадеми, като и двете са идеални за печене с ниско съдържание на въглехидрати.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
50 минути | 9 | 3,5 нетни въглехидрати, 212 калории, 17 г мазнини |
Необходими продукти:
Сухи съставки:
- 100 г бадемово брашно
- 4 с. л. кокосово брашно (30 г)
- 2 ч. л. бакпулвер
- 1/4 ч. л. сол
Още продукти:
- 57 г меко масло
- 50 г стевиола на прах
- 4 големи яйца (добавете още едно, ако не използвате бакпулвер)
- 250 г рикота
- 20 г пресен лимонов сок
- лимонова кора от един лимон
- 1 ч. л. ванилов екстракт
Може да се гарнира по желание с някое от следните:
- стевиола на прах
- лъжица боровинков сос
- малинов сос
- лимонова глазура
Начин на приготвяне:
- Загрейте предварително фурната до 160°C.
- Изрежете парче пергамент, за да пасне на вътрешното дъно на кръгла тава с размер 8×5. Напръскайте или намажете с масло тавата и добавете пергамента. Съберете сухите съставки в малка купа и разбийте, за да премахнете всички бучки.
- Разбийте маслото, ванилията и стевията, докато се смесят напълно. Добавете едно яйце и разбийте докато стане светло и пухкаво. Добавете рикота, лимонова кора и лимонов сок, като разбивате, докато се смесят напълно.
- Смесете сухите съставки в тестото. Добавете яйчната смес. Повторете с останалите съставки.
- Внимателно разпределете тестото в подготвената форма за торта с офсетна шпатула.
- Печете за около 50 минути.
- Извадете тортата от фурната и я оставете да се охлади за 15-20 минути, след което прокарайте нож около тавата.
- Обърнете върху решетка, за да се охлади напълно. След това я увийте в стреч фолио и оставете на плота за 3 дни (освен ако не е горещо и влажно) или охладете.
Затоплете леко, преди да поднесе, ако сте го съхранявали в хладилник.
Рецепта за кето лимонов кърд
Последната идея за кето лимонов десерт е лимонов кърд (извара).
Лимоновата извара става популярна във Великобритания през 19 век за намазване върху хляб, кифлички и други печива.
По време на Втората световна война придобива по-голяма популярност като десерт заради простите си съставки и способността си да добавя вкус към ястия с ограничени ресурси.
Днес тя може да се срещне като пълнеж за торти и кексчета и често се включва в десерти като лимонови блокчета, пайове и парфета. Нейните вкусови качества я правят достойна за консумиране и отделно, като десерт.
След като се запознахме с произхода на това кулинарно изкушение, време е да видим как можем да си приготвим този кето лимонов десерт.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
5 минути | 4 | 1 г нетни въглехидрати, 96 г калории, 10 г мазнини |
Необходими продукти:
- 50 г масло
- 40 г стевила на прах
- 1/2 лимонова кора
- 150 г прясно изцеден лимонов сок
- 3 яйчни жълтъка
Начин на приготвяне:
- Сложете маслото и стевията в тенджера на слаб огън.
- След като се разтопят, добавете лимонова кора, лимонов сок и 3 жълтъка.
- Разбийте всичко и гответе на слаб огън, докато се сгъсти. Имайте предвид, че сгъстяването ще се засили след охлаждане много повече.
- Махнете от огъня и оставете да изстине.
Можете без проблем да съхранявате този кето лимонов десерт в хладилник, без да се развалят нито вкуса, нито текстурата му.
Още от здравословната ни кухня
Имаме още вкусни нисковъглехидратни рецепти, с помощта на които може да си приготвите кето лимонов десерт:
Други интересни идеи за това как да разнообразите кето менюто си, може да намерите в категорията Кето рецепти. Ако сте любопитни за кето режима, имате богат избор от статии в блога ни, с които да обогатите познанията си.
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Чували ли сте за итън мес? Това е традиционен английски летен десерт със забавна история на създаване.
Обожаваме този десерт – рецептата за джинджифилов крем брюле е лесна, а приготвена без захар и със специалния
Сладките изкушения дебнат отвсякъде, затова днес сме ви подготвили едно такова – кето фъдж, който с няколко продукта