Обожаваме аромата на пресни горски плодове, а приготвянето на торта с ягоди, малини или боровинки, отива в съвсем друго измерение. Божествен вкус, кремообразна текстура, сочни блатове, нежно и топящо се в устата парче торта. Изкушаващо и задоволително апетита ни сладко изкушение.

Ето нашите 2 кето предложения за торта с ягоди – едната с пандишпанови блатове и крем с маскарпоне, а другата с шоколадови блатове и ванилов крем.

 

Кето торта с ягоди

Кой може да устои на тази нисковъглехидратна торта с ягоди? Пандишпанови блатове, покрити с пухкав сметанов крем с аромат на ванилия. Не звучи ли много апетитно?

Време за приготвяне: 2 ч. и 30 минути

Порции: 12 парчета

Хранителен състав в 1 парче: 5,9 г нетни въглехидрати, 31,7 г мазнини, 7,7 г протеини и 347 калории.

Необходими продукти:

  • 120 мл неподсладено бадемово мляко
  • 80 г краве масло Гхи, разтопено
  • Кората на ½ лимон
  • 4 големи яйца на стайна температура
  • 1-2 ч. л. екстракт от ванилия
  • 200 г бадемово брашно
  • 40 г кокосово брашно
  • 135 г стевиола на прах
  • 1 ч. л. сода за хляб
  • 2 ч. л. лимонов сок
  • Щипка морска сол

За крема:

  • 360 мл готварска сметана
  • 120 г маскарпоне или крема сирене
  • 40 г стевиола на прах
  • 1 ч. л. екстракт от ванилия
  • Кората на ½ лимон
  • 450 г пресни ягоди, нарязани наполовина
Кокосово брашно 500 г7.80лв.
Бадемово брашно 300 гр13.00лв.
Краве масло Гхи18.40лв.25.00лв.
Стевиола прах 350 г21.60лв.

 

Начин на приготвяне:

Блата:

  1. Загрейте фурната до 140 градуса с вентилатор или на 160 градуса конвенционално.
  2. Изсипете в тенджера бадемовото мляко и го сложете на котлона да се затопли.
  3. След това го изсипете в купа, сложете кравето масло и оставете да се разтопи.
  4. Добавете лимоновата кора, яйцата и екстракта от ванилия и разбийте, докато се смесят всички съставки.
  5. В друга купа изсипете бадемовото и кокосовото брашно, стевиолата на прах, содата за хляб, лимоновия сок и солта. Разбъркайте всички съставки с телена бъркалка.
  6. Бавно изсипете мокрите съставки в купата със сухите и с помощта на миксер разбъркайте сместа.
  7. Изсипете образувалото се тесто във форма за торта, чието дъно сте покрили с пергаментова хартия.
  8. Изпечете в загрятата фурна за около 50-60 минути или докато блата придобие златистокафява коричка.
  9. Ако не сте сигурни дали е изпечен блатът, забодете клечка за зъби в средата му. Ако излезе чиста, това означава, че е готов.
  10. Извадете формата от фурната и сложете да се охлади върху решетка, докато достигне стайна температура.
  11. След като се охлади, прокарайте нож по краищата, за да освободите блата от формата за торта.
  12. Внимателно извадете и поставете блата върху решетка за охлаждане.

Крема:

  1. Пригответе крема като смесите в купа сметаната, маскарпонето (или крема сиренето), стевиолата на прах, екстракта от ванилия и настърганата кора от лимон.
  2. С телена бъркалка или с миксер разбийте сместа, докато се образуват твърди върхове.
  3. С помощта на остър нож внимателно разрежете блата за торта през средата, така че да се получат две равни половини.
  4. Разпределете с шпатула половината от крема върху единия блат.
  5. Подредете отгоре с нарязани пресни ягоди.
  6. Намажете тънък слой от крема върху обратната страна на втория блат. След това го поставете върху ягодите, така че крема да слепне към тях.
  7. Намажете блата отгоре с останалата глазура и декорирайте с пресни ягоди.
  8. Сложете тортата в хладилник за поне 30 минути, преди да я нарежите.
  9. Поднесете нисковъглехидратната торта с ягоди за вашия специален повод.
  10. Може да я покриете и съхраните в хладилник до 5 дни.

Съвети

  1. Заменете сметаната и маскарпонето с кокосов крем, за да приготвите кето торта с ягоди без млечни продукти.
  2. Ако желаете, може да замените бадемовото брашно с около 70-80 грама кокосово брашно. В такъв случай трябва да добавите и още две яйца към рецептата за блата.

 

Шоколадова кето торта с ягоди

Най-вкусната кето шоколадова торта с ягоди, която може да си приготвите за вашия празник. Има невероятен вкус, а ароматът й е божествен.

Време за приготвяне: 50 минути

Порции: 16 парчета

Хранителен състав в 1 парче кето шоколадова торта с ягоди: 8 г въглехидрати, 37 г мазнини, 5 г протеини и 364 калории.

Необходими продукти:

  • 6 яйца
  • 1 ч. л. екстракт от ванилия
  • 145 г бадемово брашно
  • 190 г стевиола на прах
  • 40 г неподсладено какао на прах
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 120 мл кокосово масло, разтопено

За масления крем с ягоди:

  • 430 г краве масло Гхи, меко
  • 450 г стевиола на прах (или по ваш вкус)
  • 1 ч. л. екстракт от ванилия или от ягода
  • 2 с. л. домашно кето сладко от ягоди
  • 400 г пресни ягоди, нарязани на ситно + 8 цели за гарниране

Начин на приготвяне:

Шоколадовия блат:

  1. Загрейте фурната до 180 градуса.
  2. Пригответе 3 форми за торта, като покриете дъното им с пергаментова хартия.
  3. Чукнете яйцата в купа и ги разбийте с миксер на висока скорост за 4 до 6 минути, докато станат пукави, обемисти и бледи на цвят.
  4. Добавете екстракта от ванилия и разбийте отново за 30 секунди.
  5. В отделна купа смесете бадемовото брашно, стевиолата на прах, бакпулвера и какаото на прах.
  6. Изсипете сухите съставки в купата с яйцата на няколко пъти, като разбивате през това време.
  7. Добавете кокосовото масло последно и много внимателно го разбъркайте в тестото за около 30 секунди.
  8. Разпределете тестото равномерно в трите подготвени тави.
  9. Изпечете в загрятата фурна за 17-20 минути.
  10. Извадете блатовете и ги поставете върху решетка, за да се охладят.
  11. След около 15 минути прокайте нож по краищата на формата за торта, за да освободите блата.
  12. Внимателно обърнете блата, отстранете пергаментовата хартия и оставете да се охлади напълно. Блатовете за тортата ще бъдат крехки, затова внимавайте.

Масления крем с ягоди:

  1. Поставете кравето масло Гхи в купа и го разбийте с миксер на висока скорост за 4-5 минути, докато стане пухкаво и почти бяло на цвят.
  2. Добавете стевиолата на прах и разбийте на ниска скорост за около 1 минути.
  3. След това увеличете скоростта и продължете да разбърквате за още 2-3 минути, докато маслото стане леко и пухкаво.
  4. Добавете екстракта от ванилия и домашното кето сладко от ягоди и разбийте за 30 секунди или докато се смесят съставките.
  5. Прехвърлете крема в пош.

Сглобяване на кето шоколадовата торта с ягоди:

  1. Поставете тортата върху удобна поставка. С шпатула разнесете равномерно масления крем върху първия блат.
  2. С помощта на пош, пълен с крем, направете бариерен пръстен по ръба на блата, след което изсипете нарязани на кубчета ягоди. Бариерата ще помогне за задържането на ягодите вътре при разрязване.
  3. Поставете малко крем върху ягодите и сложете втория блат отгоре.
  4. Повторете процеса за втория и последния блат отгоре.
  5. Намажете с шпатула цялата торта равномерно с масления крем. Поставете я в хладилник да стегне за поне 10 минути, след което намажете отново цялата торта с крема.
  6. Декорирайте кето шоколадовата торта с ягоди и поднесете на празничната трапеза.
  7. Съхранете тортата в хладилник до 3 дни.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Торта с ягоди. Сурова торта.

Пригответе си и нисковъглехидратна шоколадова сурова торта с пресни горски плодове.

 

Ако са ви харесали нашите рецепти за кето торта с ягоди, можете да разгледате още много интересни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог, както и в кулинарната ни книга „Кето фантазии„.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!