Кето торта Наполеон – неустоим десерт
Вдъхновени от популярния десерт наполеонка , решихме да приготвим кето торта „Наполеон“. Оказа се, че не е толкова трудно, колкото изглежда. Необходимо е само да си отделим малко повече време за приготвянето на блатовете, но си заслужава. Ефирния, галещ небцето резултат е чудесен.
Вижте какви продукти са необходими за рецептата.
Рецепта за нисковъглехидратна торта Наполеон
Рецептата е за голяма торта, така че можете да я съхранявате в хладилник няколко дни или да я приготвите по специален повод, на който гостите ви да се насладят на чудесния десерт.
Време за приготвяне: 3 ч и 20 мин
Порции: 24
Въглехидрати: 1,9 г
Необходими продукти:
За блатовете:
- 12 белтъка
- 1/3 ч. л. сол
- 4 с. л. лимонов сок
- 1 с. л. стевиола на прах
- 4 с.л. ситно смлени орехи (или бадеми, по избор) + за поръсване за декорацията
- филирани бадеми за поръсване (по избор)
- 1 с. л. хуск
Крем за торта Наполеон:
- 12 жълтъка
- 100 мл гореща вода
- 400 г кокосово масло
- 1 с. л. стевиола ванилия
- ½ ч. л. сол
- 2 с. л. стевиола на прах
- 3 с. л. лимонов сок
Приготвяне на блатовете за торта Наполеон:
- Разбиваме белтъците с миксера. Добавяме лимоновия сок и солта. Разбиваме до получаването на меки върхове и консистенция на меренг (пухкав крем, целувчена смес). Добавяме стевиолата на прах и продължаваме да разбиваме на висока скорост. Когато сместа ни е плътна, намаляваме скоростта до минимум и добавяме хуска. Внимателно разбъркваме.
- Лъжица по лъжица добавяме ядките и внимателно разбъркваме с шпатула.
- Застиламе 2 тави за печене (50х50 см) с хартия за печене и разделяме сместа между двете. С нож изравняваме повърхността.
- Печем блатовете във фурната на 100°C за един час. Тъй като ще са на различни височини, след като мине един час, разменяме тавите и печем още 45 минути. Идеята е да изсушим блатовете, не да ги препечем.
- Когато блатовете са готови, разделяме всеки блат на 2, за да получим 4 правоъгълни форми.
Приготвяне на крема за нашата торта Наполеон:
- Разбиваме маслото с миксер до получаването на пухкав крем.
- В отделна купа разбиваме жълтъците с гореща вода и стевиолата на прах. Добавяме солта, ванилията и лимоновия сок.
- Започваме бавно да добавяме жълтъците към маслото. Продължаваме да бъркаме до получаване на гладък, копринен крем.
- Намазваме с малко от крема поставката за торта и поставяме блат. Повтаряме с всички блатове, използвайки целия крем.
- Поръсваме със смлените орехи и бадемите и/или нареждаме бери плодове – малини, къпини, боровинки.
Тортата ни е готова, а парче от нея ще върви чудесно с топъл билков чай – бял, шипков или зелен.
Откъде идва името на торта Наполеон?
Наполеонка или милфьой (на френски: mille-feuille) е многопластов десерт, вероятно с френски произход. Името му се превежда като „хиляди листа“.
В някои съвременни рецепти броят на „листата“ достига 2048.
Нерядко свързвано с френския император, името на наполеонката вероятно идва от френското прилагателно име napolitain (неаполитански). Днес има дори милфьой с чубрица, сирене и спанак.
Според оригиналната рецепта десертът се състои от три слоя бутер тесто, редувани с два слоя сладкарски крем, който понякога може да се замести сладко или сметана. Най-горният тестен слой се поръсва с какао, пудра захар или натрошени ядки. Рецептата е описана за пръв път през 1651 година от французина Пиер де ла Варен, а по-късно Мари-Антоан Карем я подобрява.
Още от здравословната ни кухня
Ако нашето предложение за торта Наполеон ви е харесало, можете да разгледате още много подобни – в секцията „Рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Домашна орехова торта с лека текстура се комбинира чудесно с чаша ароматен чай. Приготвяме
Ако искате да направите вкусен десерт, но нямате много време, рецептата за кето бадемова
Пробвали ли сте да направите блат за кето торта с тиквички? Този зеленчук лесно
2 Коментара
400 кокосово масло? Ужасно много ми се вижда като количество…
Здравейте,
Кремът на тортата е по-мек и с повече масло от класическите кремове за торта. На пръв поглед изглежда много, но за да получите точно вкуса на наполеонка, е необходимо това количество. Като можете да използвате и друго масло, по ваша преценка. :)