Вдъхновени от популярния десерт наполеонка , решихме да приготвим кето торта „Наполеон“. Оказа се, че не е толкова трудно, колкото изглежда. Необходимо е само да си отделим малко повече време за приготвянето на блатовете, но си заслужава. Ефирния, галещ небцето резултат е чудесен.

Вижте какви продукти са необходими за рецептата.

 

Рецепта за нисковъглехидратна торта Наполеон

Рецептата е за голяма торта, така че можете да я съхранявате в хладилник няколко дни или да я приготвите по специален повод, на който гостите ви да се насладят на чудесния десерт.

Необходими продукти:

За блатовете:

  • 12 белтъка
  • 1/3 ч. л. сол
  • 4 с. л. лимонов сок
  • 1 с. л. стевиола на прах
  • 4 с.л. ситно смлени орехи (или бадеми, по избор) + за поръсване за декорацията
  • филирани бадеми за поръсване (по избор)
  • 1 с. л. хуск

Крем за торта Наполеон:

  • 12 жълтъка
  • 100 мл гореща вода
  • 400 г кокосово масло
  • 1 с. л. стевиола ванилия
  • ½ ч. л. сол
  • 2 с. л. стевиола на прах
  • 3 с. л. лимонов сок

 

Приготвяне на блатовете за торта Наполеон:

  1. Разбиваме белтъците с миксера. Добавяме лимоновия сок и солта. Разбиваме до получаването на меки върхове и консистенция на меренг (пухкав крем, целувчена смес). Добавяме стевиолата на прах и продължаваме да разбиваме на висока скорост. Когато сместа ни е плътна, намаляваме скоростта до минимум и добавяме хуска. Внимателно разбъркваме.
  2. Лъжица по лъжица добавяме ядките и внимателно разбъркваме с шпатула.
  3. Застиламе 2 тави за печене (50х50 см) с хартия за печене и разделяме сместа между двете. С нож изравняваме повърхността.
  4. Печем блатовете във фурната на 100°C за един час. Тъй като ще са на различни височини, след като мине един час, разменяме тавите и печем още 45 минути. Идеята е да изсушим блатовете, не да ги препечем.
  5. Когато блатовете са готови, разделяме всеки блат на 2, за да получим 4 правоъгълни форми.

Приготвяне на крема за нашата торта Наполеон:

  1. Разбиваме маслото с миксер до получаването на пухкав крем.
  2. В отделна купа разбиваме жълтъците с гореща вода и стевиолата на прах. Добавяме солта, ванилията и лимоновия сок.
  3. Започваме бавно да добавяме жълтъците към маслото. Продължаваме да бъркаме до получаване на гладък, копринен крем.
  4. Намазваме с малко от крема поставката за торта и поставяме блат. Повтаряме с всички блатове, използвайки целия крем.
  5. Поръсваме със смлените орехи и бадемите и/или нареждаме бери плодове – малини, къпини, боровинки.

Тортата ни е готова, а парче от нея ще върви чудесно с топъл билков чай – бял, шипков или зелен.

 

От къде идва името на торта Наполеон?

Наполеонка или милфьой (на френски: mille-feuille) е многопластов десерт, вероятно с френски произход. Името му се превежда като „хиляди листа“.

В някои съвременни рецепти броят на „листата“ достига 2048.

Нерядко свързвано с френския император, името на наполеонката вероятно идва от френското прилагателно име napolitain (неаполитански). Днес има дори милфьой с чубрица, сирене и спанак.

Според оригиналната рецепта десертът се състои от три слоя бутер тесто, редувани с два слоя сладкарски крем, който понякога може да се замести сладко или сметана. Най-горният тестен слой се поръсва с какао, пудра захар или натрошени ядки. Рецептата е описана за пръв път през 1651 година от французина Пиер де ла Варен, а по-късно Мари-Антоан Карем я подобрява.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Шоколадов чийзкейк. Торта Наполеон.

Ако сте любител на десертите, вижте и тази рецепта за двойношоколадов чийзкейк без захар в нашия кулинарен блог.

 

Ако нашето предложение за торта Наполеон ви е харесало, можете да разгледате още много подобни – в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!