Един известен и много любим десерт на всяка дама, а и на нейната половинка, е френската селска торта. Това наименование веднага извиква в съзнанието ни представата за малко френско селце, в което е измислено това изкушение за сетивата. Всъщност, след кратко проучване, стигнахме до извода, че тя е по рецепта на руската традиционна торта “медовик”, която само в България се е приписала на французите. Все още не е ясно защо.

Днес сме решили да попътуваме до Франция или до студена Русия, за да ви разкрием нейната рецепта. Разбира се, помислили сме за всички последователи на здравословната кухня – рецептата ще бъде без никаква захар и излишни въглехидрати. Следваме принципа тя да бъде високомазнинна и нисковъглехидратна. Блатовете са меки и ефирни, а кремът е истинско удоволствие.

 

Какво ни е нужно:

 • 6-7 с. л. бадемово брашно
 • 4 яйца
 • 5 с. л. стевиола с ванилия
 • 120 г орехи
 • 100 г боровинки
 • 1 килограм кисело мляко с много висока масленост – най-малко 8%
 • 3 с. л. заквасена сметана
 • Кокосово масло (при нужда – за намазняване на съда за изпичане на блатовете)
keto 02
keto 01

Както виждате, в състава на тортата няма нищо сложно, напротив – продуките са бюджетни. Правим важно уточнение – киселото мляко трябва да е висок процент, за да се получи гъст и стегнат крем.

 

Нека да започнем с блатовете на нашата френска селска торта:

 

Парче френска селска торта с ботовинки, поднесена в черна чиния

 

 1. Първо е нужно да разделим белтъците от жълтъците. Отделените белтъци, заедно с 2 с.л. стевиола с ванилия, разбиваме на сняг.
 2. Към тях, добавяме лъжица по лъжица бадемовото брашно, като разбъркваме непрестанно.
 3. Накрая, след като сме получили еднородна смес, прибавяме и жълтъците.
 4. След като имаме сместа за блатовете, на предварително покрита с хартия за печена тава, изсипваме черпак от нея. Тук трябва да прецените, според големината на тавата, колко от сместа да използвате за първия блат. Блатът трябва да е с дебелина от 3-4 мм, като може да го оформите в каквато форма искате – кръг, квадрат, правоъгълник и т.н.
 5. Изпичаме го на предварително загрята на 200 градуса фурна за около 5 минути.
 6. Разпределете сместа за 3 до 4 блата и изпечете всеки един от тях равномерно. Когато блатовете са напълно изстинали, можем да продължим с приготвянето на тортата.

 

Пълнеж на френска селска торта: приготвяне на крема

 1. Смесваме киселото мляко и заквасената сметана, с останалите 3 с.л. стевиола с ванилия и разбъркваме добре. Ако не откриете висок процент кисело мляко във вашия магазин, може да заместите половината количество със заквасена сметана.
 2. Орехите смиламе в чопър, като тук вариантите са два, според личния вкус – могат да бъдат на малки парченца или почти на прах.
 3. От готовия крем, слагаме една лъжица в основата на чинията, под първия блат. Отгоре слепяме него с намазания крем и покриваме с нова лъжица от крема, който трябва да разнесем добре по целия блат. Накрая поръсваме с орехите и боровинките. Покриваме със следващия блат. Тази процедура повтаряме с всеки следващ блат. Запазваме си малко по-голямо количество от крема за най-горната част на тортата, която може да украсим и с боровинки.

Оформяме цялата визия на тортата и voila – нашата френска селска торта без захар е готова. Тук можем да вмъкнем, че плюсът на стевиола с ванилия е силният аромат на екстракта от ванилия, който си подхожда идеално с консистенцията на крема. Така хем изключително вкусна и ароматна, нашата торта е и без никаква захар.

Бадемово брашно 300 гр13.00лв.
Стевиола ванилия10.80лв.

Приятен апетит от нас, приятели!

Екипът на forlife.bg