Френска селска торта със стевиола + видео рецепта
Един известен и много любим десерт на всяка дама, а и на нейната половинка, е френската селска торта. Това наименование веднага извиква в съзнанието ни представата за малко френско селце, в което е измислено това изкушение за сетивата.
Всъщност, след кратко проучване, стигнахме до извода, че тя е по рецепта на руската традиционна торта „медовик“, която само в България се е приписала на французите. Все още не е ясно защо.
Днес сме решили да попътуваме до Франция или до студена Русия, за да ви разкрием нейната рецепта. Разбира се, помислили сме за всички последователи на здравословната кухня – рецептата ще бъде без никаква захар и излишни въглехидрати.
Следваме принципа тя да бъде високомазнинна и нисковъглехидратна. Блатовете са меки и ефирни, а кремът е истинско удоволствие.
Видео рецепта за френска селска торта
Можете да видите сами красивия краен резултат, който постигнахме с нашата рецепта за популярната торта.
Рецепта за френска селска торта
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
60 минути | 8 | 7,5 г нетни въглехидрати 1,9 г фибри 282 калории 12,56 г протеин 23,98 г мазнини |
Необходими продукти:
- 50 г бадемово брашно
- 4 яйца
- 5 с. л. стевиола с ванилия
- 120 г орехи
- 100 г боровинки
- 600 г кисело мляко с много висока масленост – най-малко 8%
- 3 с. л. заквасена сметана (~40 г)
- 2 с. л. кокосово масло (~30 г), при нужда – за намазняване на съда за изпичане на блатовете
Ако не откриете висок процент кисело мляко във вашия магазин, може да заместите половината количество със заквасена сметана.
Начин на приготвяне на блатовете:
- Първо е нужно да разделим белтъците от жълтъците. Отделените белтъци, заедно с 2 с. л. стевиола с ванилия, разбиваме на сняг.
- Към тях добавяме лъжица по лъжица бадемовото брашно, като разбъркваме непрестанно.
- Накрая, след като сме получили еднородна смес, прибавяме и жълтъците.
- След като имаме сместа за блатовете, на предварително покрита с хартия за печена тава изсипваме черпак от нея. Тук трябва да прецените, според големината на тавата, колко от сместа да използвате за първия блат. Блатът трябва да е с дебелина от 3-4 мм, като може да го оформите в каквато форма искате – кръг, квадрат, правоъгълник и т.н.
- Изпичаме го на предварително загрята на 200 градуса фурна за около 5 минути.
- Разпределяме сместа за 3 до 4 блата и изпичаме всеки един от тях равномерно. Когато блатовете са напълно изстинали, можем да продължим с приготвянето на тортата.
Начин на приготвяне на крема и сглобяване на тортата:
- Смесваме киселото мляко и заквасената сметана с останалите 3 с. л. стевиола с ванилия и разбъркваме добре.
- Орехите смиламе в чопър, като тук вариантите са два, според личния вкус – могат да бъдат на малки парченца или почти на прах.
- От готовия крем намазваме с една лъжица в основата на чинията и слагаме първия блат. Покриваме го с нова лъжица от крема, който трябва да разнесем добре по целия блат. Накрая поръсваме с орехите и боровинките. Покриваме със следващия блат. Тази процедура повтаряме с всеки следващ блат.
- Запазваме си малко по-голямо количество от крема за най-горната част на тортата, която може да украсим и с боровинки.
Оформяме цялата визия на тортата и voila – нашата френска селска торта без захар е готова. Тук можем да вмъкнем, че плюсът на стевиола с ванилия е силният аромат на екстракта от ванилия, който си подхожда идеално с консистенцията на крема. Така хем изключително вкусна и ароматна, нашата торта е и без никаква захар.
Още от здравословната ни кухня
За тези, които не са любители на сладкото препоръчваме да опитат солена торта с блатове с тиквички и пълнеж от крема сирене.
Може да разгледате още много подобни и различни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог и в книгите ни „Кето фантазии“.
Каним ви и в здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.
Може да станете част и от нашата Вайбър група, в която редовно споделяме седмични кето менюта, актуални теми и рецепти.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Хапването на този десерт не се влияе от сезоните, затова днес приготвяме една страхотна кето шоколадова торта с […]
Представяме ви здравословни, вкусни и с ниско съдържание на въглехидрати рецепти за сурова торта с шоколад. Най-хубавото е, […]
Вдъхновени от популярния десерт наполеонка , решихме да приготвим кето торта „Наполеон“. Оказа се, че не е толкова […]
14 Коментара
АЗ СМЕСИХ КИР И ЗАКВАСЕНА СМЕТАНА.
И аз направих така.
1. -В рецептата пише кокосово брашно, а на видеоклипа, в началото, когато представят продуктите- се представя бадемово брашно и се вижда как след това се слага бадемово брашно. Кое брашно се използва?
2- На същия клип в началото се представя и кокосово масло, което няма в написаната рецепта
Иска ми се да пишете под всяка рецепта и колко въглехидрати съдърга
Киселото мляко може да се замести с цедено кисело мляко – в смисъл ако не можете да намерите висок процент. Ще е необходимо повече от 1 кг, но като се изцеди става гъсто, идеално за крем.
Здравейте, в описанието на нужните продукти пише кокосово брашно, а на клипът се използва бадемово, дали е грешка или няма значение в случая?
При мен блатовете станаха много малки. Сместта беше гъста и не можех да греба с черпак.
Имам течна стевиола, колко да сложа от нея? Не съм я ползвала още и ми е трудно да преценя…Благодаря предварително!
Здравейте, винаги гледайте млякото да е greek style. Ако сте е Англия (като мен ), LANCASHIRE FARM.е с 10%fat. И друго, винаги поглеждайте полските щандове, там може да откриете съкровища
Здравейте, може ли киселото мляко да се замести с Маскарпоне! Живея в чужбина и повече от 5% масленост на киселото мляко не съм виждала по магазините ? Благодаря !
Здравейте, може да се замести със заквасена сметана.
Проверете в Лидл.В Белгия продават 10% 1кг(в малка кофа) на марката на Лидл-Милбона
А на колко парчета се реже?
Здравейте, рецептата е за 10 порции, ще добавим информацията, благодарим. :)