Един известен и много любим десерт на всяка дама, а и на нейната половинка, е френската селска торта. Това наименование веднага извиква в съзнанието ни представата за малко френско селце, в което е измислено това изкушение за сетивата. Всъщност, след кратко проучване, стигнахме до извода, че тя е по рецепта на руската традиционна торта “медовик”, която само в България се е приписала на французите. Все още не е ясно защо.
Днес сме решили да попътуваме до Франция или до студена Русия, за да ви разкрием нейната рецепта. Разбира се, помислили сме за всички последователи на здравословната кухня – рецептата ще бъде без никаква захар и излишни въглехидрати. Следваме принципа тя да бъде високомазнинна и нисковъглехидратна. Блатовете са меки и ефирни, а кремът е истинско удоволствие.
Какво ни е нужно:
- 6-7 с. л. бадемово брашно
- 4 яйца
- 5 с. л. стевиола с ванилия
- 120 г орехи
- 100 г боровинки
- 1 килограм кисело мляко с много висока масленост – най-малко 8%
- 3 с. л. заквасена сметана
- Кокосово масло (при нужда – за намазняване на съда за изпичане на блатовете)
Както виждате, в състава на тортата няма нищо сложно, напротив – продуките са бюджетни. Правим важно уточнение – киселото мляко трябва да е висок процент, за да се получи гъст и стегнат крем.
Нека да започнем с блатовете на нашата френска селска торта:
- Първо е нужно да разделим белтъците от жълтъците. Отделените белтъци, заедно с 2 с.л. стевиола с ванилия, разбиваме на сняг.
- Към тях, добавяме лъжица по лъжица бадемовото брашно, като разбъркваме непрестанно.
- Накрая, след като сме получили еднородна смес, прибавяме и жълтъците.
- След като имаме сместа за блатовете, на предварително покрита с хартия за печена тава, изсипваме черпак от нея. Тук трябва да прецените, според големината на тавата, колко от сместа да използвате за първия блат. Блатът трябва да е с дебелина от 3-4 мм, като може да го оформите в каквато форма искате – кръг, квадрат, правоъгълник и т.н.
- Изпичаме го на предварително загрята на 200 градуса фурна за около 5 минути.
- Разпределете сместа за 3 до 4 блата и изпечете всеки един от тях равномерно. Когато блатовете са напълно изстинали, можем да продължим с приготвянето на тортата.
Пълнеж на френска селска торта: приготвяне на крема
- Смесваме киселото мляко и заквасената сметана, с останалите 3 с.л. стевиола с ванилия и разбъркваме добре. Ако не откриете висок процент кисело мляко във вашия магазин, може да заместите половината количество със заквасена сметана.
- Орехите смиламе в чопър, като тук вариантите са два, според личния вкус – могат да бъдат на малки парченца или почти на прах.
- От готовия крем, слагаме една лъжица в основата на чинията, под първия блат. Отгоре слепяме него с намазания крем и покриваме с нова лъжица от крема, който трябва да разнесем добре по целия блат. Накрая поръсваме с орехите и боровинките. Покриваме със следващия блат. Тази процедура повтаряме с всеки следващ блат. Запазваме си малко по-голямо количество от крема за най-горната част на тортата, която може да украсим и с боровинки.
Оформяме цялата визия на тортата и voila – нашата френска селска торта без захар е готова. Тук можем да вмъкнем, че плюсът на стевиола с ванилия е силният аромат на екстракта от ванилия, който си подхожда идеално с консистенцията на крема. Така хем изключително вкусна и ароматна, нашата торта е и без никаква захар.
Бадемово брашно 300 гр | 13.00лв. | ||
Стевиола ванилия | 10.80лв. |
Приятен апетит от нас, приятели!
Екипът на forlife.bg
АЗ СМЕСИХ КИР И ЗАКВАСЕНА СМЕТАНА.
И аз направих така.
1. -В рецептата пише кокосово брашно, а на видеоклипа, в началото, когато представят продуктите- се представя бадемово брашно и се вижда как след това се слага бадемово брашно. Кое брашно се използва?
2- На същия клип в началото се представя и кокосово масло, което няма в написаната рецепта
Иска ми се да пишете под всяка рецепта и колко въглехидрати съдърга
Киселото мляко може да се замести с цедено кисело мляко – в смисъл ако не можете да намерите висок процент. Ще е необходимо повече от 1 кг, но като се изцеди става гъсто, идеално за крем.
Здравейте, в описанието на нужните продукти пише кокосово брашно, а на клипът се използва бадемово, дали е грешка или няма значение в случая?
При мен блатовете станаха много малки. Сместта беше гъста и не можех да греба с черпак.
Имам течна стевиола, колко да сложа от нея? Не съм я ползвала още и ми е трудно да преценя…Благодаря предварително!
Здравейте, винаги гледайте млякото да е greek style. Ако сте е Англия (като мен ), LANCASHIRE FARM.е с 10%fat. И друго, винаги поглеждайте полските щандове, там може да откриете съкровища
Здравейте, може ли киселото мляко да се замести с Маскарпоне! Живея в чужбина и повече от 5% масленост на киселото мляко не съм виждала по магазините ? Благодаря !
Здравейте, може да се замести със заквасена сметана.
Проверете в Лидл.В Белгия продават 10% 1кг(в малка кофа) на марката на Лидл-Милбона
А на колко парчета се реже?
Здравейте, рецептата е за 10 порции, ще добавим информацията, благодарим. :)