Френска селска торта със стевиола + видео рецепта

Обновена: 13.03.2024|

 

Един известен и много любим десерт на всяка дама, а и на нейната половинка, е френската селска торта. Това наименование веднага извиква в съзнанието ни представата за малко френско селце, в което е измислено това изкушение за сетивата. Всъщност, след кратко проучване, стигнахме до извода, че тя е по рецепта на руската традиционна торта „медовик“, която само в България се е приписала на французите. Все още не е ясно защо.

Днес сме решили да попътуваме до Франция или до студена Русия, за да ви разкрием нейната рецепта. Разбира се, помислили сме за всички последователи на здравословната кухня – рецептата ще бъде без никаква захар и излишни въглехидрати. Следваме принципа тя да бъде високомазнинна и нисковъглехидратна. Блатовете са меки и ефирни, а кремът е истинско удоволствие.

 

bademovo brashno 400
keto 01

Какво ни е нужно:

  • 6-7 с. л. бадемово брашно
  • 4 яйца
  • 5 с. л. стевиола с ванилия
  • 120 г орехи
  • 100 г боровинки
  • 1 килограм кисело мляко с много висока масленост – най-малко 8%
  • 3 с. л. заквасена сметана
  • Кокосово масло (при нужда – за намазняване на съда за изпичане на блатовете)
bademovo brashno 400
keto 01

Както виждате, в състава на тортата няма нищо сложно, напротив – продуките са бюджетни. Правим важно уточнение – киселото мляко трябва да е висок процент, за да се получи гъст и стегнат крем.

 

Нека да започнем с блатовете на нашата френска селска торта:

 

Парче френска селска торта с ботовинки, поднесена в черна чиния

 

  1. Първо е нужно да разделим белтъците от жълтъците. Отделените белтъци, заедно с 2 с.л. стевиола с ванилия, разбиваме на сняг.
  2. Към тях, добавяме лъжица по лъжица бадемовото брашно, като разбъркваме непрестанно.
  3. Накрая, след като сме получили еднородна смес, прибавяме и жълтъците.
  4. След като имаме сместа за блатовете, на предварително покрита с хартия за печена тава, изсипваме черпак от нея. Тук трябва да прецените, според големината на тавата, колко от сместа да използвате за първия блат. Блатът трябва да е с дебелина от 3-4 мм, като може да го оформите в каквато форма искате – кръг, квадрат, правоъгълник и т.н.
  5. Изпичаме го на предварително загрята на 200 градуса фурна за около 5 минути.
  6. Разпределете сместа за 3 до 4 блата и изпечете всеки един от тях равномерно. Когато блатовете са напълно изстинали, можем да продължим с приготвянето на тортата.

 

Пълнеж на френска селска торта: приготвяне на крема

  1. Смесваме киселото мляко и заквасената сметана, с останалите 3 с.л. стевиола с ванилия и разбъркваме добре. Ако не откриете висок процент кисело мляко във вашия магазин, може да заместите половината количество със заквасена сметана.
  2. Орехите смиламе в чопър, като тук вариантите са два, според личния вкус – могат да бъдат на малки парченца или почти на прах.
  3. От готовия крем, слагаме една лъжица в основата на чинията, под първия блат. Отгоре слепяме него с намазания крем и покриваме с нова лъжица от крема, който трябва да разнесем добре по целия блат. Накрая поръсваме с орехите и боровинките. Покриваме със следващия блат. Тази процедура повтаряме с всеки следващ блат. Запазваме си малко по-голямо количество от крема за най-горната част на тортата, която може да украсим и с боровинки.

Оформяме цялата визия на тортата и voila – нашата френска селска торта без захар е готова. Тук можем да вмъкнем, че плюсът на стевиола с ванилия е силният аромат на екстракта от ванилия, който си подхожда идеално с консистенцията на крема. Така хем изключително вкусна и ароматна, нашата торта е и без никаква захар.

Приятен апетит от нас, приятели!

Екипът на forlife.bg

Сподели тази статия, избери платформа!

Автор: For Life

Avatar of For Life

Блог

Рецепти

Свързани публикации

14 Коментара

  1. АННА 11.12.2022 at 12:15 - Отговор

    АЗ СМЕСИХ КИР И ЗАКВАСЕНА СМЕТАНА.

  2. Цветелина Раева 12.05.2020 at 18:10 - Отговор

    1. -В рецептата пише кокосово брашно, а на видеоклипа, в началото, когато представят продуктите- се представя бадемово брашно и се вижда как след това се слага бадемово брашно. Кое брашно се използва?
    2- На същия клип в началото се представя и кокосово масло, което няма в написаната рецепта

  3. Красимира Радева 12.05.2020 at 13:03 - Отговор

    Иска ми се да пишете под всяка рецепта и колко въглехидрати съдърга

  4. Петя Колева 10.02.2020 at 19:09 - Отговор

    Киселото мляко може да се замести с цедено кисело мляко – в смисъл ако не можете да намерите висок процент. Ще е необходимо повече от 1 кг, но като се изцеди става гъсто, идеално за крем.

  5. Иве 25.01.2020 at 16:31 - Отговор

    Здравейте, в описанието на нужните продукти пише кокосово брашно, а на клипът се използва бадемово, дали е грешка или няма значение в случая?

  6. Надв 11.07.2019 at 19:21 - Отговор

    При мен блатовете станаха много малки. Сместта беше гъста и не можех да греба с черпак.

  7. Димитринка Димитрова 22.05.2019 at 18:57 - Отговор

    Имам течна стевиола, колко да сложа от нея? Не съм я ползвала още и ми е трудно да преценя…Благодаря предварително!

  8. Петя Николова 25.03.2019 at 15:06 - Отговор

    Здравейте, винаги гледайте млякото да е greek style. Ако сте е Англия (като мен ), LANCASHIRE FARM.е с 10%fat. И друго, винаги поглеждайте полските щандове, там може да откриете съкровища

  9. Таня Иванова 19.03.2019 at 14:11 - Отговор

    Здравейте, може ли киселото мляко да се замести с Маскарпоне! Живея в чужбина и повече от 5% масленост на киселото мляко не съм виждала по магазините ? Благодаря !

    • avadakedavra 19.03.2019 at 16:23 - Отговор

      Здравейте, може да се замести със заквасена сметана.

    • Rositsa Delsinne 12.05.2020 at 14:29 - Отговор

      Проверете в Лидл.В Белгия продават 10% 1кг(в малка кофа) на марката на Лидл-Милбона

      • Силвия 05.03.2023 at 20:06 - Отговор

        А на колко парчета се реже?

        • Верджиния 06.03.2023 at 9:09 - Отговор

          Здравейте, рецептата е за 10 порции, ще добавим информацията, благодарим. :)

Оставете коментар

Обновена: 13 март 2024 в 15:12 | Публикувана: 19 март 2019 в 13:20 | Категория: Десерти при кетогенен режим - Фор Лайф, Кето рецепти