Ако десертът не съдържа глутен или захар, това съвсем не означава, че той не може да бъде вкусен. Днес сме решили да ви докажем това с уникална шоколадова торта, под формата на кейк с вкусна кафена глазура. Разбира се, нашият десерт е напълно здравословен и кето. Вдъхновихме се от страстта ни към сладките изкушения, които обаче са полезни и приготвени с натурални продукти.

Нашата рецепта за шоколадова торта наподобява тези, използвани през 19 век. Време е да преминем към нея:

Нужни продукти за блата на нашата кето торта:

 

Шоколадова смес за домашно правена торта.

 

 

Нужни продукти за крема:

 

Начин на приготвяне на нашата кето торта:

 

 

  • Загрейте фурната предварително до 220 градуса и подгответе 2 тави със средна големина. Покрийте дъната им с хартия за печене и намазнете с кокосово масло.
  • В голяма купа смесете бадемовото брашно, какаото, кокосовото и лененото брашно, бакпулвера, содата и солта. Разбъркайте добре.
  • В друга купа смесете кокосовото масло със стевиолата на прах и разбийте с миксер. Добавете последователно яйцата, като след всяко разбивайте сместа.
  • Прибавете ванилията и разбийте отново. След като сме добавили аромат на сместа е нужно да комбинирате към нея и смесените сухи съставки. Разбъркайте отново с миксер.
  • Накрая добавете бадемовото мляко и кафето.
  • Получената смес разстелете в предварително намазнените тави и поставете във фурната до изпичане за около 30 минути. Може да проверите дали блатовете са изпечени с клечка за зъби. Ако по нея не остават следи от сместа, значи блатът е изпечен достатъчно. Нужно е да изстине, за да се получи стегната торта.
  • През това време подгответе крема. В голяма смесителна купа съберете крема сиренето и останалото масло. Разбъркайте с миксер. Добавете какаото, стевиолата, кокосовото брашно, кафето и солта. Отново разбийте с миксер, като се уверите, че не са останали бучки. Едва тогава добавете сметана и миксирайте финално.
  • След като блатовете са готови и напълно изстинали, поставете първия блат върху плато за сервиране. Покрийте с половината от глазурата равномерно. Добавете и втория блат, като след това е нужно да го покриете с останалата глазура. Приберете в хладилник до сервиране.

 

Как възниква рецептата за торта?

Днес сме свидетели на десетки хиляди рецепти за направата на торта. Тя може да е със или без блатове, с крем, с шоколад, само с плодове или пък с глазура и какво ли още не. Но замислялили сте се откъде възниква тортата и каква е нейната история.

Различни източници сочат, че първи египтяните добиват способността да пекат храната си. В английския речник, думата „cake“за първи път се появява през 13 век. А едва през средновековието започва масовата направа на торти и джинджифилов хляб. Те са били доста по различни отсега и трайността им е била няколко месеца. Наподобявали са кекс, покрит със сушени плодове.

Едва през 17 век са се появили тортите, познати ни и до днес. Те са се приготвяли в овална форма, задължително с глазура. Нейните съставки са били белтъци, аромати и захар. Глазурата се е изливала върху вече опечената торта и отново се е връщала във фурната, за да се захароса добре. След което е било нужно да се охлади бързо, за да се получи лъскаво покритие.

Едва в края на 19 и началото на 20 век глазурата е била заменена с така познатия ни маслен крем. И до днес, ние го използваме като спойка на изпечените блатове и често, като покритие на тортата.

Ако ви е харесала рецептата и искате да научавате за други подобни здравословни рецепти, се присъединете към нашата кухня ТУК!

Приятен апетит от екипа на forlife.bg