Ако десертът не съдържа глутен или захар, това съвсем не означава, че той не може да бъде вкусен. Днес сме решили да ви докажем това с уникална шоколадова кето торта, под формата на кейк с вкусна кафена глазура. Разбира се, нашият десерт е напълно здравословен и кето. Вдъхновихме се от страстта ни към сладките изкушения, които обаче са полезни и приготвени с натурални продукти.

Нашата рецепта за шоколадова кето торта наподобява тези, приготвяни през 19 век. Време е да преминем към нея.

 

Рецепта за кето шоколадова торта

Време за приготвяне: 1 час и 30 минути

 

keto 02
keto banner site 01

Порции: 12

Хранителна стойност в 1 порция: 18 г въглехидрати

Необходими продукти

Ще се нуждаете от следните неща :

  • 180 г бадемово брашно
  • 60 г какао на прах
  • 45 г кокосово брашно
  • 45 г брашно от ленено семе
  • 2 ч. л.  бакпулвер
  • 2 ч. л. сода за готвене
  • 1 ч. л.  сол
  • 3-4 с. л. кокосово масло
  • 3 с. л.  стевиола на прах
  • 4 яйца
  • 1 ч. л. ванилия екстракт
  • 1 ч. ч. бадемово мляко
  • 60 г силно черно кафе

За крема ще се нуждаете от следните неща :

  • 2 пакетчета крема сирене (250 г)
  • 3-4 с. л. кокосово масло
  • 3 с. л. стевиола на прах
  • 60 г кокосово брашно
  • 60 г какао на прах
  • ¼ ч. л. смляно кафе на прах
  • 100 мл готварска сметана
  • щипка сол
Кето фантазии 31.62лв.
Кокосово брашно 500 г7.80лв.
Бадемово брашно 300 гр13.00лв.
Кокосово масло7.00лв.21.00лв.
200мл500мл
Стевиола прах 350 г21.60лв.

 

Начин на приготвяне на нашата кето торта

 

какао за кето торта

 

Следвайте следните инструкции :

  • Загрейте фурната предварително до 220 градуса и подгответе 2 тави със средна големина. Покрийте дъната им с хартия за печене и намазнете с кокосово масло.
  • В голяма купа смесете бадемовото брашно, какаото, кокосовото и лененото брашно, бакпулвера, содата и солта. Разбъркайте добре.
  • В друга купа смесете кокосовото масло със стевиолата на прах и разбийте с миксер. Добавете последователно яйцата, като след всяко разбивайте сместа.
  • Прибавете ванилията и разбийте отново. След като сме добавили аромат на сместа е нужно да комбинирате към нея и смесените сухи съставки. Разбъркайте отново с миксер.
  • Накрая добавете бадемовото мляко и кафето.
  • Получената смес разстелете в предварително намазнените тави и поставете във фурната до изпичане за около 30 минути. Може да проверите дали блатовете са изпечени с клечка за зъби. Ако по нея не остават следи от сместа, значи блатът е изпечен достатъчно. Нужно е да изстине, за да се получи стегната торта.
  • През това време подгответе крема. В голяма смесителна купа съберете крема сиренето и останалото масло. Разбъркайте с миксер. Добавете какаото, стевиолата, кокосовото брашно, кафето и солта. Отново разбийте с миксер, като се уверите, че не са останали бучки. Едва тогава добавете сметана и миксирайте финално.
  • След като блатовете са готови и напълно изстинали, поставете първия блат върху плато за сервиране. Покрийте с половината от глазурата равномерно. Добавете и втория блат, като след това е нужно да го покриете с останалата глазура. Приберете в хладилник до сервиране.

 

Какви варианти на кето торти са най-предпочитаните?

За специални поводи или просто за чашата с кафе и да хапнем нещо сладко в нисковъглехидратен ден – вижте най-търсените рецепти, когато става въпрос за кето сладкиш.

Кето торта за рожден ден с шоколад

Освен рецептата по-горе, за да изненадата близък рожденик със здравословна и нестандартна торта, подходящи са:

 

Кето шоколадова торта без брашно

Може да се каже, че всички торти, които ще намерите в кулинарния ни блог, не съдържат бяло брашно или друго високовъглехидратно такова. Наблягаме само на здравословни, главно ядкови, брашна, богати на полезни елементи и фибри.

Но ако имате желание да приготвите торта без никакво брашно като съставка, опитайте:

Кето торта с бадемово брашно

В повечето блатове за торта използваме бадемово брашно, защото то придава приятен аромат и текстура.

Рецепти за такива с бадемов кето блат за торта без захар са:

Кето торта Гараш – рецепта без брашно

 

Бадемова кето торта с рикота. Торта гараш - кето рецепти. Кето киш със спанак.

 

Класическа и много обичана рецепта, при която се приготвя блат за торта с орехи в комбинация с ефирен шоколадов ганаш. При нас ще откриете здравословен вариант на Гараш торта с орехи, тъй като сме използвали само естествени подсладители.

 

Кето торта с малини и маскарпоне

Приготвянето на кето торта с маскарпоне е истинско пиршество за небцето. А добавянето на малини, които са позволени бери плодове при кето режим, я прави още по-богата и неустоима. Чудесният кето крем с маскарпоне е гладък, ефирен и сладък, подходящ за допълване на всякакви десерти.

 

Как възниква рецептата за торта?

Днес сме свидетели на десетки хиляди рецепти за направата на торта. Тя може да е със или без блатове, с крем, с шоколад, само с плодове или пък с глазура и какво ли още не. Но замисляли ли сте се откъде възниква тортата и каква е нейната история.

Различни източници сочат, че първи египтяните добиват способността да пекат храната си. В английския речник, думата “cake”за първи път се появява през 13 век. А едва през средновековието започва масовата направа на торти и джинджифилов хляб. Те са били доста по различни отсега и трайността им е била няколко месеца. Наподобявали са кекс, покрит със сушени плодове.

Едва през 17 век са се появили тортите, познати ни и до днес. Те са се приготвяли в овална форма, задължително с глазура. Нейните съставки са били белтъци, аромати и захар.

Глазурата се е изливала върху вече опечената торта и отново се е връщала във фурната, за да се захароса добре. След което е било нужно да се охлади бързо, за да се получи лъскаво покритие. Едва в края на 19 и началото на 20 век глазурата е била заменена с така познатия ни маслен крем. И до днес ние го използваме като спойка на изпечените блатове и често, като покритие на тортата.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето торта. Кето пудинг. Кето сурови бонбони.

За някои поводи ни трябва и друг десерт – вижте нашата рецепта за сурови кето бонбони.

 

Ако нашите предложения за кето торта са ви харесали, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог, както и в нашата кулинарна книга „Кето фантазии“.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит от екипа на forlife.bg