Ако десертът не съдържа глутен или захар, това съвсем не означава, че той не може да бъде вкусен. Днес сме решили да ви докажем това с уникална шоколадова кето торта, под формата на кейк с вкусна кафена глазура. Разбира се, нашият десерт е напълно здравословен и кето. Вдъхновихме се от страстта ни към сладките изкушения, които обаче са полезни и приготвени с натурални продукти.
Нашата рецепта за шоколадова кето торта наподобява тези, приготвяни през 19 век. Време е да преминем към нея.
Рецепта за кето шоколадова торта
Време за приготвяне: 1 час и 30 минути
Порции: 12
Хранителна стойност в 1 порция: 18 г въглехидрати
Необходими продукти
Ще се нуждаете от следните неща :
- 180 г бадемово брашно
- 60 г какао на прах
- 45 г кокосово брашно
- 45 г брашно от ленено семе
- 2 ч. л. бакпулвер
- 2 ч. л. сода за готвене
- 1 ч. л. сол
- 3-4 с. л. кокосово масло
- 3 с. л. стевиола на прах
- 4 яйца
- 1 ч. л. ванилия екстракт
- 1 ч. ч. бадемово мляко
- 60 г силно черно кафе
За крема ще се нуждаете от следните неща :
- 2 пакетчета крема сирене (250 г)
- 3-4 с. л. кокосово масло
- 3 с. л. стевиола на прах
- 60 г кокосово брашно
- 60 г какао на прах
- ¼ ч. л. смляно кафе на прах
- 100 мл готварска сметана
- щипка сол
Кето фантазии | 31.62лв. | ||
Кокосово брашно 500 г | 7.80лв. | ||
Бадемово брашно 300 гр | 13.00лв. | ||
Кокосово масло | 7.00лв. – 21.00лв. | ||
Стевиола прах 350 г | 21.60лв. |
Начин на приготвяне на нашата кето торта
Следвайте следните инструкции :
- Загрейте фурната предварително до 220 градуса и подгответе 2 тави със средна големина. Покрийте дъната им с хартия за печене и намазнете с кокосово масло.
- В голяма купа смесете бадемовото брашно, какаото, кокосовото и лененото брашно, бакпулвера, содата и солта. Разбъркайте добре.
- В друга купа смесете кокосовото масло със стевиолата на прах и разбийте с миксер. Добавете последователно яйцата, като след всяко разбивайте сместа.
- Прибавете ванилията и разбийте отново. След като сме добавили аромат на сместа е нужно да комбинирате към нея и смесените сухи съставки. Разбъркайте отново с миксер.
- Накрая добавете бадемовото мляко и кафето.
- Получената смес разстелете в предварително намазнените тави и поставете във фурната до изпичане за около 30 минути. Може да проверите дали блатовете са изпечени с клечка за зъби. Ако по нея не остават следи от сместа, значи блатът е изпечен достатъчно. Нужно е да изстине, за да се получи стегната торта.
- През това време подгответе крема. В голяма смесителна купа съберете крема сиренето и останалото масло. Разбъркайте с миксер. Добавете какаото, стевиолата, кокосовото брашно, кафето и солта. Отново разбийте с миксер, като се уверите, че не са останали бучки. Едва тогава добавете сметана и миксирайте финално.
- След като блатовете са готови и напълно изстинали, поставете първия блат върху плато за сервиране. Покрийте с половината от глазурата равномерно. Добавете и втория блат, като след това е нужно да го покриете с останалата глазура. Приберете в хладилник до сервиране.
Какви варианти на кето торти са най-предпочитаните?
За специални поводи или просто за чашата с кафе и да хапнем нещо сладко в нисковъглехидратен ден – вижте най-търсените рецепти, когато става въпрос за кето сладкиш.
Кето торта за рожден ден с шоколад
Освен рецептата по-горе, за да изненадата близък рожденик със здравословна и нестандартна торта, подходящи са:
Кето шоколадова торта без брашно
Може да се каже, че всички торти, които ще намерите в кулинарния ни блог, не съдържат бяло брашно или друго високовъглехидратно такова. Наблягаме само на здравословни, главно ядкови, брашна, богати на полезни елементи и фибри.
Но ако имате желание да приготвите торта без никакво брашно като съставка, опитайте:
Кето торта с бадемово брашно
В повечето блатове за торта използваме бадемово брашно, защото то придава приятен аромат и текстура.
Рецепти за такива с бадемов кето блат за торта без захар са:
Кето торта Гараш – рецепта без брашно
Класическа и много обичана рецепта, при която се приготвя блат за торта с орехи в комбинация с ефирен шоколадов ганаш. При нас ще откриете здравословен вариант на Гараш торта с орехи, тъй като сме използвали само естествени подсладители.
Кето торта с малини и маскарпоне
Приготвянето на кето торта с маскарпоне е истинско пиршество за небцето. А добавянето на малини, които са позволени бери плодове при кето режим, я прави още по-богата и неустоима. Чудесният кето крем с маскарпоне е гладък, ефирен и сладък, подходящ за допълване на всякакви десерти.
Как възниква рецептата за торта?
Днес сме свидетели на десетки хиляди рецепти за направата на торта. Тя може да е със или без блатове, с крем, с шоколад, само с плодове или пък с глазура и какво ли още не. Но замисляли ли сте се откъде възниква тортата и каква е нейната история.
Различни източници сочат, че първи египтяните добиват способността да пекат храната си. В английския речник, думата “cake”за първи път се появява през 13 век. А едва през средновековието започва масовата направа на торти и джинджифилов хляб. Те са били доста по различни отсега и трайността им е била няколко месеца. Наподобявали са кекс, покрит със сушени плодове.
Едва през 17 век са се появили тортите, познати ни и до днес. Те са се приготвяли в овална форма, задължително с глазура. Нейните съставки са били белтъци, аромати и захар.
Глазурата се е изливала върху вече опечената торта и отново се е връщала във фурната, за да се захароса добре. След което е било нужно да се охлади бързо, за да се получи лъскаво покритие. Едва в края на 19 и началото на 20 век глазурата е била заменена с така познатия ни маслен крем. И до днес ние го използваме като спойка на изпечените блатове и често, като покритие на тортата.
Още от здравословната ни кухня

За някои поводи ни трябва и друг десерт – вижте нашата рецепта за сурови кето бонбони.
Ако нашите предложения за кето торта са ви харесали, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог, както и в нашата кулинарна книга „Кето фантазии“.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит от екипа на forlife.bg
Колко въглехидрати съдържа 1 парче
Здравейте! От къде купувате сметана за готвене, която не съдържа 3 реда Е-та и всевъзможни подобрители, сгъстители, пълнители и т.н? Моля, посочете марка/производител, който произвежда млечен, а не химичен продукт.