Торта Гараш – 2 кето рецепти
Торта Гараш е позната на много от нас още от детството ни, а на други все още е любима.
Хрупкави орехови ядки в съчетание с неустоимо сладък и вкусен шоколад – определено този вкус трудно се забравя. Точно това ни вдъхнови да приготвим два кето варианта на любимата торта Гараш, за да можем да й се наслаждаваме дори когато сме на кето диета.
Домашна торта Гараш в кето стил
Представяме ви две нетрадиционни рецепти за домашна торта Гараш в кето стил. За оригиналната рецепта не се знае много, но пък всяка една версия на десерта е достатъчно вкусна и много шоколадова.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
60 минути | 10 парчета | 17 г нетни въглехидрати 46 г мазнини 11 г протеин 531 калории |
Необходими продукти:
- 9 яйца
- 230 г краве масло
- 9 с. л. какао на прах
- 300 г сурови орехи
- 150 г стевиола на прах
- 60-120 г готварска сметана
- Кокосово масло за намазняване
За декориране:
- Кокосови стърготини
- Филирани бадеми
- Горски плодове
Начин на приготвяне:
Подготовка
- Загрейте фурната до 180 градуса.
- Намазнете с кокосово масло формичка за торта с размери 20 см в диаметър. Покрийте с хартия за печене и намазнете и нея.
Блатове
- Поставете орехите и стевиолата на прах в кухненски робот и пулсирайте до получаване на фини трохи.
- Разбийте с миксер белтъците до меки върхове.
- Изсипете ореховата смес към белтъците и с помощта на шпатула разбъркайте с кръгови движения.
- Разделете получилото се тесто на 4 равни части. Изпечете всеки блат за около 12-15 минути в загрятата до 180 градуса фурна.
- Извадете блата внимателно от формата за торта и отделете хартията за печене.
- Повторете с останалите части тесто, докато изпечете всичките блатове.
- Оставете настрани изпечените блатове да се охладят до стайна температура.
Шоколадовия ганаш
- Разтопете кравето масло в тиган на слаб огън. Добавете какаото на прах и разбъркайте, за да се смесят добре.
- Разбийте с миксер жълтъците и 1/3 от стевиолата на прах за 3-5 минути до получаване на гъста пяна.
- Продължете да биете сместа на ниска скорост и добавете разтопеното краве масло с какао. След това изсипете готварската сметана и продължете да биете.
- Оставете настрани шоколадовия ганаш да се охлади напълно.
Сглобяване на тортата
- Поставете един блат върху поставка за торта или в чиния.
- Разстелете около ¼ чаша ганаш върху него, поставете втория блат отгоре и отново покрийте с ганаш.
- Повторете така с всички блатове, като накрая трябва да завършите, покривайки тортата с шоколадовия ганаш.
- Сложете торта Гараш в хладилника непокрита за поне 1 час да стегне или оставете за едно денонощие.
Декориране
Украсете горната част на торта Гараш с натрошени орехи, бадеми, зелено оцветени кокосови стърготини или горски плодове.
Домашна торта Гараш с един блат
Различна рецепта за торта Гараш. Не като традиционната с няколко блата, а само с един, но достатъчно вкусен и шоколадов. И тази рецепта е приготвена със специално подбрани нисковъглехидратни продукти, за да можем да се насладим на десерта дори когато сме на кето режим.
Време за приготвяне: 45 минути
Порции: 12 парчета
Необходими продукти:
- 6 яйца
- 230 г краве масло на стайна температура, меко
- 150 г стевиола на прах
- 2 чаши орехи, ситно натрошени
- 4 с. л. какао на прах
- ½ ч. л. ванилов екстракт
- ½ ч. л. есенция ром, по желание
Начин на приготвяне:
Подготовка
- Пуснете фурната да загрее до 180 градуса.
- Поставете хартия за печене на дъното на кръгла тавичка с размери 22-25 см в диаметър.
Блата
- Поставете орехите в кухненски робот или мелачка и ги смелете фино.
- Чукнете яйцата и отделете белтъците от жълтъците в две отделни купички. Използвайте само 4 белтъка и всичките 6 жълтъка.
- С помощта на миксер разбийте белтъците с половината от стевиолата на прах до получаване на пухкава консистенция. Оставете настрана.
- Отново с миксер разбийте в друга купа жълтъците с останалата стевиола на прах. Добавете какаото, мекото краве масло със стайна температура, есенцията ванилия и ром (по желание). Разбийте сместа до гладкост и заделете 1 чаша от нея за намазване на тортата.
- Към останалата маслена смес добавете разбитите белтъци и разбийте с миксер. Сложете смлените орехи и продължете да биете.
- Изсипете сместа за блата в подготвената тавичка и изпечете в загрята до 180 градуса фурна за около 25 минути или докато клечката за зъби, забита в блата, излезе чиста.
- Изпеченият блат оставете да се охлади напълно.
Шоколадовата глазура
- С помощта на шпатула намажете тортата със заделената глазура.
Може да съхраните глазурата в хладилник, но трябва да я извадите няколко часа, преди да я нанесете върху тортата, за да се отпусне.
- Декорирайте със зелени кокосови стърготини, филирани бадеми, горски плодове (малини, ягоди) или друго по ваш вкус.
- Разрежете и поднесете или съхранете в хладилник до 3 дни.
История на торта „Гараш“
Торта „Гараш“ е една от най-известните и вкусни традиционни български торти. Приготвена е за първи път от австроунгарския сладкар Коста Гараш.
Около 1880-1885 г. сладкарят пристига в град Русе, където става наемател и управител на гранд хотел „Ислях хане“. След Освобождението на България навлизат много чужденци в държавата ни – унгарци, белгийци и други. Те носят със себе си и своите кулинарни традиции и обичаи.
Коста Гараш е един от тези хора, които внасят в нашата кухня част от своята култура. Той започва да предлага на посетителите на хотела сладкиши и десерти от австралийската и унгарската кухня.
В хотела често са пристигали видни гости, някои от които са били дори кралете на Румъния, Сърбия и Швеция. Именно за посрещането на важни гости младият сладкар измисля и известната торта „Гараш“.
Каква е оригиналната рецепта за торта „Гараш“?
За съжаление оригиналната рецепта за торта Гараш не може да се открие дори в Държавен архив – Русе, откъдето идват и корените на десерта.
Съществуват множество рецепти, които твърдят, че са оригинал. Това няма как да бъде доказано, но въпреки всички тези спекулации, без значение дали е оригинална или не, всяка една рецепта за тортата е изключително апетитна и вкусна.
Традиционната рецепта за торта Гараш се приготвя с яйца, захар, орехови ядки, сметана и шоколад. Правят се минимум три тънки блата и се пекат по отделно. Шоколада се темперира и смесва със сметаната, за да се направи крем, с който се мажат блатовете. Може по желание да се добави и есенция от ром или коняк.
Тънките блатове се нареждат един върху друг като всеки от тях се маже с шоколадовия крем. Накрая тортата се залива с шоколадова глазура и декорира със зелени кокосови стърготини и/или филирани бадеми.
Още от здравословната ни кухня
Ако обичате шоколадовите десерти, предлагаме ви да си приготвите и този здравословен и нисковъглехидратен десерт – кето понички с шоколад.
Ако тези рецепти за домашна торта Гараш в кето стил са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Да ви е сладко!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Днес ще си поговорим за това как да направим най-лесните, вкусни и здравословни десерти, които няма да нарушат диетата ни.
Пригответе си кето лимонова торта с крехки слоеве сочни безглутенови блатове, покрити с глазура от крема сирене с
Страхотни кето баунти барчета с кокосови стърготини, масло и мляко, с по-малко то 1 грам въглехидрати във всяко.