Торта Гараш е позната на много от нас още от детството ни, а на други все още е любима. Хрупкави орехови ядки в съчетание с неустоимо сладък и вкусен шоколад – определено този вкус трудно се забравя. Точно това ни вдъхнови да приготвим два кето варианта на любимата торта Гараш, за да можем да й се наслаждаваме дори когато сме на кето диета.

 

Рецепти за домашна торта Гараш в кето стил

Представяме ви две нетрадиционни рецепти за домашна торта Гараш в кето стил. За оригиналната рецепта не се знае много, но пък всяка една версия на десерта е достатъчно вкусна и много шоколадова.

Необходими продукти:

  • 9 яйца
  • 230 г краве масло
  • 9 с. л. какао на прах
  • 300 г сурови орехи
  • 150 г стевиола на прах
  • 60-120 г готварска сметана
  • Кокосово масло за намазняване

 

За декориране:

  • Кокосови стърготини
  • Филирани бадеми
  • Горски плодове

 

Абонирай се за ежедневни предложения с кето рецепти, като ни изпратиш съобщение „Меню“ в месинджър от нашата фейсбук страница.

 

Начин на приготвяне:

 

Стъпка 1: Подготовка

  1. Загрейте фурната до 180 градуса.
  2. Намазнете с кокосово масло формичка за торта с размери 20 см в диаметър. Покрийте с хартия за печене и намазнете и нея.

Стъпка 2: Блатове

  1. Поставете орехите и стевиолата на прах в кухненски робот и пулсирайте до получаване на фини трохи.
  2. Разбийте с миксер белтъците до меки върхове.
  3. Изсипете ореховата смес към белтъците и с помощта на шпатула разбъркайте с кръгови движения.
  4. Разделете получилото се тесто на 4 равни части. Изпечете всеки блат за около 12-15 минути в загрятата до 180 градуса фурна.
  5. Извадете блата внимателно от формата за торта и отделете хартията за печене.
  6. Повторете с останалите части тесто, докато изпечете всичките блатове.
  7. Оставете настрани изпечените блатове да се охладят до стайна температура.

Стъпка 3: Шоколадовия ганаш

  1. Разтопете кравето масло в тиган на слаб огън. Добавете какаото на прах и разбъркайте, за да се смесят добре.
  2. Разбийте с миксер жълтъците и 1/3 от стевиолата на прах за 3-5 минути до получаване на гъста пяна.
  3. Продължете да биете сместа на ниска скорост и добавете разтопеното краве масло с какао. След това изсипете готварската сметана и продължете да биете.
  4. Оставете настрани шоколадовия ганаш да се охлади напълно.

Стъпка 4: Сглобяване на тортата

  1. Поставете един блат върху поставка за торта или в чиния.
  2. Разстелете около ¼ чаша ганаш върху него, поставете втория блат отгоре и отново покрийте с ганаш.
  3. Повторете така с всички блатове, като накрая трябва да завършите, покривайки тортата с шоколадовия ганаш.
  4. Сложете торта Гараш в хладилника непокрита за поне 1 час да стегне или оставете за едно денонощие.

Стъпка 5: Декориране

Украсете горната част на торта Гараш с натрошени орехи, бадеми, зелено оцветени кокосови стърготини или горски плодове.

 

Домашна торта Гараш с един блат

Различна рецепта за торта Гараш. Не като традиционната с няколко блата, а само с един, но достатъчно вкусен и шоколадов. И тази рецепта е приготвена със специално подбрани нисковъглехидратни продукти, за да можем да се насладим на десерта дори когато сме на кето режим.

Необходими продукти:

  • 6 яйца
  • 230 г краве масло на стайна температура, меко
  • 150 г стевиола на прах
  • 2 чаши орехи, ситно натрошени
  • 4 с. л. какао на прах
  • ½ ч. л. ванилов екстракт
  • ½ ч. л. есенция ром, по желание

Начин на приготвяне:

Стъпка 1: Подготовка

  1. Пуснете фурната да загрее до 180 градуса.
  2. Поставете хартия за печене на дъното на кръгла тавичка с размери 22-25 см в диаметър.

Стъпка 2: Блата

  1. Поставете орехите в кухненски робот или мелачка и ги смелете фино.
  2. Чукнете яйцата и отделете белтъците от жълтъците в две отделни купички. Използвайте само 4 белтъка и всичките 6 жълтъка.
  3. С помощта на миксер разбийте белтъците с половината от стевиолата на прах до получаване на пухкава консистенция. Оставете настрана.
  4. Отново с миксер разбийте в друга купа жълтъците с останалата стевиола на прах. Добавете какаото, мекото краве масло със стайна температура, есенцията ванилия и ром (по желание). Разбийте сместа до гладкост и заделете 1 чаша от нея за намазване на тортата.
  5. Към останалата маслена смес добавете разбитите белтъци и разбийте с миксер. Сложете смлените орехи и продължете да биете.
  6. Изсипете сместа за блата в подготвената тавичка и изпечете в загрята до 180 градуса фурна за около 25 минути или докато клечката за зъби, забита в блата, излезе чиста.
  7. Изпеченият блат оставете да се охлади напълно.

Стъпка 3: Шоколадова глазура

  1. С помощта на шпатула намажете тортата със заделената глазура.

Може да съхраните глазурата в хладилник, но трябва да я извадите няколко часа, преди да я нанесете върху тортата, за да се отпусне.

  1. Декорирайте със зелени кокосови стърготини, филирани бадеми, горски плодове (малини, ягоди) или друго по ваш вкус.
  2. Разрежете и поднесете или съхранете в хладилник до 3 дни.

 

История на торта „Гараш“

Торта „Гараш“ е една от най-известните и вкусни традиционни български торти. Приготвена е за първи път от австроунгарския сладкар Коста Гараш.

Около 1880-1885 г. сладкарят пристига в град Русе, където става наемател и управител на гранд хотел „Ислях хане“. След Освобождението на България навлизат много чужденци в държавата ни – унгарци, белгийци и други. Те носят със себе си и своите кулинарни традиции и обичаи.

Коста Гараш е един от тези хора, които внасят в нашата кухня част от своята култура. Той започва да предлага на посетителите на хотела сладкиши и десерти от австралийската и унгарската кухня.

В хотела често са пристигали видни гости, някои от които са били дори кралете на Румъния, Сърбия и Швеция. Именно за посрещането на важни гости младият сладкар измисля и известната торта „Гараш“.

 

Каква е оригиналната рецепта за торта „Гараш“?

За съжаление оригиналната рецепта за торта Гараш не може да се открие дори в Държавен архив – Русе, откъдето идват и корените на десерта.

Съществуват множество рецепти, които твърдят, че са оригинал. Това няма как да бъде доказано, но въпреки всички тези спекулации, без значение дали е оригинална или не, всяка една рецепта за тортата е изключително апетитна и вкусна.

Традиционната рецепта за торта Гараш се приготвя с яйца, захар, орехови ядки, сметана и шоколад. Правят се минимум три тънки блата и се пекат по отделно. Шоколада се темперира и смесва със сметаната, за да се направи крем, с който се мажат блатовете. Може по желание да се добави и есенция от ром или коняк.

Тънките блатове се нареждат един върху друг като всеки от тях се маже с шоколадовия крем. Накрая тортата се залива с шоколадова глазура и декорира със зелени кокосови стърготини и/или филирани бадеми.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Торта Гараш. Кето понички.

Ако обичате шоколадовите десерти, предлагаме ви да си приготвите и този здравословен и нисковъглехидратен десерт – кето понички с шоколад.

 

Ако тези рецепти за домашна торта Гараш в кето стил са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Да ви е сладко!