Кето домашни бисквити с ядков тахан

Обновена: 12.04.2024|
Рибни кюфтета. Кето лимонова торта. Кето домашни бисквити.

Пригответе си кето домашни бисквити, за да имате винаги готов десерт и да не прибягвате към нездравословните и високовъглехидратни сладки изкушения. Тези вкусни кето бисквити са с приятна хрупкавост, аромат и вкус на лешници и шоколад, а сладостта идва от натуралния подсладител стевия.

 

Рецепта за кето домашни бисквити

Идеалният десерт за всеки повод са кето домашни бисквити с хрупкава текстура и съблазнителна комбинация от вкусове – ядки, масло и шоколад.

 

Време за приготвяне Порции Хранителен състав в 1 бисквита
3 часа и 10 минути 20 3 г нетни въглехидрати, 12 г мазнини, 4 г протеин и 128 калории

 

Необходими продукти:

  • 4 с. л. краве масло Гхи, на стайна температура
  • 90 г стевиола на прах
  • 240 г лешников/бадемов тахан
  • 1 яйце
  • 1 ч. л. екстракт от ванилия
  • 30 г бадемово брашно
  • 2 с. л. кокосово брашно
  • 1 ч. л. сода за хляб
  • 1 ч. л. морска сол
  • 90 г шоколад със стевия, нарязан на малки парчета
  • морска сол на люспи, за сервиране (по желание)

 

Начин на приготвяне:

  1. Покрийте дъното на 2 тавички с пергаментова хартия за печене и оставете настрана.
  2. Сложете кравето масло Гхи в купа и го разбийте с електрически миксер за около 30 секунди.
  3. Добавете подсладителя и разбийте, докато сместа стане светла, пукхава и гладка.
  4. Изсипете бадемовия или лешниковия тахан и продължете да разбивате, докато се комбинират добре.
  5. Чукнете в купата яйцето, добавете екстракта от ванилия и продължете да разбивате с миксера.
  6. В отделна купа смесете пресятото бадемово брашно, кокосовото брашно, содата за хляб и морската сол. Разбъркайте всички съставки, така че да не остават бучки.
  7. Изсипете бавно сухите съставки в купата с мокрите и разбийте на най-ниската скорост на миксера, докато се смесят.
  8. Изсипете парченцата шоколад със стевия и с помощта на гумена шпатула разбъркайте.
  9. Покрийте тестото за бисквити със стреч фолио и поставете в хладилник за 1 час.
  10. Загрейте фурната до 180 градуса.
  11. Загребете от сместа със супена лъжица и оформете малки топки. Подредете ги в подготвените тави, по 10 във всяка, на разстояние около 5 см една от друга.
  12. Поставете тавите във фризера за 15 минути, след което ги извадете и директно сложете да се пекат в загрятата фурна за около 6 минути.
  13. След  това извадете тавичката и внимателно натиснете всяка бисквита с гърба на лъжица, за да стане плоска.
  14. Върнете тавата във фурната и продължете да печете за още 6 до 8 минути или докато бисквитите започнат да покафеняват по краищата.
  15. Извадете ги от фурната, поръсете с морска сол и оставете да изстинат напълно в тавата за около 1 час.
  16. Поднесете вкусните и хрупкави кето домашни бисквити и им се насладете.

Съвети за съхранение:

  • Съхранете вкусните кето домашни бисквити в херметически затворен съд до 5 дни.
  • Замразете тестото за бисквитите в запечатан плик за до 3 месеца, след което изпечете директно, след като го извадите от фризера.

 

 

Защо използваме стевия за приготвянето на рецептата за кето домашни бисквити?

Стевията е билка, от която се извлича сладък екстракт, който се използва широко като заместител на трапезната захар. Въпреки че стевията на вкус е сладка, тя не съдържа калории.

Стевията е много по-сладка от захарта и ако трябва да бъдем точни – цели 300 пъти. Поради това се използва в много по-малки количества за подслаждане. В миналото дори са я употребявали като лекарство и за подобряване здравето на устната кухина.

Освен всички тези положителни качества, тя е богат източник на витамин C, витамин A и витамини от група B, както и на минералите калий, желязо, цинк, калций и магнезий.

Сега убедихте ли се защо да използвате стевия вместо захар. Ако все още не сте, ще ви кажем, че стевията нормализира и поддържа нивата на кръвна захар и инсулин, без да ги повишава. Захарта е тази, която води до пикове и спадове след консумация на продукти, съдържащи я.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето домашни бисквити. Кето шоколадови бисквити.

Ето още една вкусна и хрупкава рецепта за кето домашни бисквити с шоколад.

 

Ако тази рецепта за кето домашни бисквити ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

5319a9e191d6ad3ddb6086abb3e85757?s=96&d=mm&r=g

Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Свързани публикации

Оставете коментар