Кето домашни бисквити с ядков тахан
Пригответе си кето домашни бисквити, за да имате винаги готов десерт и да не прибягвате към нездравословните и високовъглехидратни сладки изкушения. Тези вкусни кето бисквити са с приятна хрупкавост, аромат и вкус на лешници и шоколад, а сладостта идва от натуралния подсладител стевия.
Рецепта за кето домашни бисквити
Идеалният десерт за всеки повод са кето домашни бисквити с хрупкава текстура и съблазнителна комбинация от вкусове – ядки, масло и шоколад.
Време за приготвяне | Порции | Хранителен състав в 1 бисквита |
---|---|---|
3 часа и 10 минути | 20 | 3 г нетни въглехидрати, 12 г мазнини, 4 г протеин и 128 калории |
Необходими продукти:
- 4 с. л. краве масло Гхи, на стайна температура
- 90 г стевиола на прах
- 240 г лешников/бадемов тахан
- 1 яйце
- 1 ч. л. екстракт от ванилия
- 30 г бадемово брашно
- 2 с. л. кокосово брашно
- 1 ч. л. сода за хляб
- 1 ч. л. морска сол
- 90 г шоколад със стевия, нарязан на малки парчета
- морска сол на люспи, за сервиране (по желание)
Начин на приготвяне:
- Покрийте дъното на 2 тавички с пергаментова хартия за печене и оставете настрана.
- Сложете кравето масло Гхи в купа и го разбийте с електрически миксер за около 30 секунди.
- Добавете подсладителя и разбийте, докато сместа стане светла, пукхава и гладка.
- Изсипете бадемовия или лешниковия тахан и продължете да разбивате, докато се комбинират добре.
- Чукнете в купата яйцето, добавете екстракта от ванилия и продължете да разбивате с миксера.
- В отделна купа смесете пресятото бадемово брашно, кокосовото брашно, содата за хляб и морската сол. Разбъркайте всички съставки, така че да не остават бучки.
- Изсипете бавно сухите съставки в купата с мокрите и разбийте на най-ниската скорост на миксера, докато се смесят.
- Изсипете парченцата шоколад със стевия и с помощта на гумена шпатула разбъркайте.
- Покрийте тестото за бисквити със стреч фолио и поставете в хладилник за 1 час.
- Загрейте фурната до 180 градуса.
- Загребете от сместа със супена лъжица и оформете малки топки. Подредете ги в подготвените тави, по 10 във всяка, на разстояние около 5 см една от друга.
- Поставете тавите във фризера за 15 минути, след което ги извадете и директно сложете да се пекат в загрятата фурна за около 6 минути.
- След това извадете тавичката и внимателно натиснете всяка бисквита с гърба на лъжица, за да стане плоска.
- Върнете тавата във фурната и продължете да печете за още 6 до 8 минути или докато бисквитите започнат да покафеняват по краищата.
- Извадете ги от фурната, поръсете с морска сол и оставете да изстинат напълно в тавата за около 1 час.
- Поднесете вкусните и хрупкави кето домашни бисквити и им се насладете.
Съвети за съхранение:
- Съхранете вкусните кето домашни бисквити в херметически затворен съд до 5 дни.
- Замразете тестото за бисквитите в запечатан плик за до 3 месеца, след което изпечете директно, след като го извадите от фризера.
Защо използваме стевия за приготвянето на рецептата за кето домашни бисквити?
Стевията е билка, от която се извлича сладък екстракт, който се използва широко като заместител на трапезната захар. Въпреки че стевията на вкус е сладка, тя не съдържа калории.
Стевията е много по-сладка от захарта и ако трябва да бъдем точни – цели 300 пъти. Поради това се използва в много по-малки количества за подслаждане. В миналото дори са я употребявали като лекарство и за подобряване здравето на устната кухина.
Освен всички тези положителни качества, тя е богат източник на витамин C, витамин A и витамини от група B, както и на минералите калий, желязо, цинк, калций и магнезий.
Сега убедихте ли се защо да използвате стевия вместо захар. Ако все още не сте, ще ви кажем, че стевията нормализира и поддържа нивата на кръвна захар и инсулин, без да ги повишава. Захарта е тази, която води до пикове и спадове след консумация на продукти, съдържащи я.
Още от здравословната ни кухня
Ако тази рецепта за кето домашни бисквити ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.
Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Бързите десерти са любими на мнозина, особено когато съчетаваме безглутенови и полезни продукти -
Рецептата за ореховки е една от най-семплите, които познаваме – белтъци, орехи и пудра
Кето шоколадови бисквити е нисковъглехидратен десерт, който не съдържа захари и все пак е