Кето шоколадова торта с авокадо и кокосово брашно
Пак сме на вълна традиционни кето десерти – днес приготвяме торта с авокадо, чиято лесна рецепта е вкусна и здравословна. Направете деня си по-сладък с парче нисковъглехидратно изкушение. Нека да видим какво е необходимо за изпълнението на рецептата на тази изключително вкусна торта с авокадо.
Рецепта за шоколадова торта с авокадо
Признаваме си, че сме любители на всеки шоколадов сладкиш, а когато говорим за здравословна торта с авокадо, сме доволни, че в нея няма захар и не може да навреди на диетата ни.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
50 минути | 12 | 7 г |
Необходими продукти
За блатовете:
- 6 яйца
- 120 мл разтопено кокосово масло
- 60 г кокосово брашно
- 60 г какао на прах
- 60 г стевиола на прах
- 1 ч. л. стевиола ванилия
- 2 ч. л. бакпулвер
- ½ ч. л. сол
За глазура с авокадо:
- 3 броя авокадо (добре узряло)
- 60 г какао на прах
- 50 г стевиола на прах
- 3 с. л. разтопено кокосово масло
- 1 ч. л. стевиола ванилия
- ¼ ч. л. сол
Начин на приготвяне на торта с авокадо:
- Загрейте фурната на 175 градуса и намажете с мазнина трите тавички за печене, които сте избрали. Ние използваме тавички, 15 см в диаметър.
- Комбинирайте в миксер съставките за блата в посочения ред. Миксирайте до хомогенност. Разпределете тестото за блатовете равномерно в трите съда.
- Печете между 14 и 16 минути. Проверявайте готовността с клечка за зъби. Когато са готови, оставете ги настрани да се охладят, преди да нанесете глазурата.
Приготвяне на глазура с авокадо:
- Миксирайте авокадото, кокосовото масло и подсладителя. Когато сместа стане гладка и въздушна, добавете и останалите съставки. Разбъркайте добре до хомогенност.
- Върху съда за сервиране разстелете малко глазура и притиснете първия блат. Нанесете върху него част от глазурата и сложете втория блат. Така до последния, а ако ви остане глазура, можете да я нанесете по страните на нашата торта с авокадо.
- Приберете я в хладилника до сервиране. Можете да я съхранявате до 2 дни.
Украсете я с бери плодове по избор, добавете свежест с ментови листа или украсете отгоре с кето бисквитки орео. Можете да направите красива шоколадова решетка към декорацията.
Ето как:
- Разтопете един шоколад със стевиола и, върху пергаментова хартия, с помощта на пош, нарисувайте решетка (или друга форма, по ваше желание). Можете да нарисувате с молив върху хартията това, което желаете да направите, и след това да следвате линиите с поша.
- Приберете в хладилника, за да стегне шоколада. Когато е готова, отделете фигурата внимателно, с нож, от хартията и декорирайте вашата торта.
Какво трябва да знаем за произхода на авокадото?
Авокадото е плодът на дървото, известно като Persea americana. Както се подразбира от името му, неговата родина е Америка, а то е опитомено за пръв път от местни племента преди повече от 5000 години.
Тогава, както и сега, то е ценено заради високите си хранителни стойности. От авокадо могат да се приготвят различни ястия поради богатата му текстура и добрия вкус. Авокадото е основната съставка в световноизвестното гуакамоле.
Плодът е наричан също алигаторова круша. Понастоящем се отглежда в тропически и средиземноморски климат на много страни. Мексико е водещ световен производител на авокадо към 2020 г., доставяйки почти 30% от световната реколта.
За полезните свойства на авокадото
В днешно време това е любимият плод на хора, които са избрали здравословен начин на живот или са на някакъв хранителен режим.
В една 100-грамова порция се съдържат:
- витамин К – 26% от дневната стойност
- фолиева киселина – 20% от ДС
- витамин С – 17% от ДС
- калий – 14% от ДС
- витамин В5 – 14% от ДС
- витамин В6 – 13% от ДС
- витамин Е – 10% от ДС
- Съдържа също малки количества магнезий, манган, мед, желязо, цинк, фосфор и витамини А, В1 (тиамин), В2 (рибофлавин) и В3 (ниацин).
Добавяме съм списъка и 160 калории, 2 грама протеини и 15 грама здравословни мазнини.
Въпреки че съдържа 9 грама въглехидрати, 7 от тях са фибри, така че има само 2 нетни въглехидрати, което прави авокадото нисковъглехидратен плод.
Каква е препоръчителната му консумация?
Повечето здравни експерти препоръчват да се консумира от половин до един малък плод дневно. Авокадото е значителен източник на здравословни мононенаситени мазнини, които са склонни да засищат доста добре.
Освен към споменатото гуакамоле и нашата изкусителна торта с авокадо, можете да го добавите към салата или да си направите вкусен нисковъглехидратен десерт с авокадо.
Какви десерти с авокадо можем да си приготвим?
Мазната текстура на плода позволява да бъде включен в много питателни рецепти, а също и в различни десерти. Освен солен мус с авокадо, можете да си направите и сладък шоколадов крем с авокадо.
За целта впрегнете своето въображение и любими продукти и смесете в блендер. Бихте могли да използвате зрял плод, сметана, стевия или еритритол, малко какао на прах и ванилия и ще получите бърз и разкошен десерт с авокадо.
Още от здравословната ни кухня
Вдъхнови ли ви тази рецепта? Вижте и другото ни предложение за шоколадова кето торта – с глазура от крема сирене и смляно кафе.
Ако това предложение за шоколадова кето торта с авокадо ви е харесало, можете да разгледате още много подобни рецепти в нашия блог.
Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит и слънчево лято!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Кето шоколадов мус с авокадо е вкусен, лесен, нисковъглехидратен и нискокалоричен десерт.
Хапването на този десерт не се влияе от сезоните, затова днес приготвяме една страхотна кето шоколадова торта с
Обикновено в десертите обичаме да използваме бадемово брашно или пък кокосово, но днес ще ви споделим рецепта за