Пак сме на вълна традиционни кето десерти – днес приготвяме торта с авокадо, чиято лесна рецепта е вкусна и здравословна. Направете деня си по-сладък с парче нисковъглехидратно изкушение. Нека да видим какво е необходимо за изпълнението на рецептата.

 

Необходими продукти за 12 парчета шоколадова торта с авокадо:

  • 6 яйца
  • ½ ч. ч. разтопено кокосово масло
  • ½ ч. ч. кокосово брашно
  • 1/2 ч. ч. какао на прах
  • ½ ч. ч. стевиола на прах
  • 1 ½ ч. л. стевиола ванилия
  • 1 ½ ч. л. бакпулвер
  • ½ ч. л. сол

Глазура с авокадо:

  • 3 броя авокадо
  • ½ ч. ч. какао на прах
  • ½ ч. ч. стевиола на прах
  • 3 с. л. разтопено кокосово масло
  • 1 ч. л. стевиола ванилия
  • ¼ ч. л. сол

 

Изпълнение на рецептата за торта с авокадо:

  1. Загрейте фурната на 175 градуса и намажете с мазнина трите тавички за печене, които сте избрали. Ние използваме тавички, 15 см в диаметър.
  2. Комбинирайте в миксер съставките за блата в посочения ред. Миксирайте до хомогенност. Разпределете тестото за блатовете равномерно в трите съда.
  3. Печете между 14 и 16 минути. Проверявайте готовността с клечка за зъби. Когато са готови, оставете ги настрани да се охладят, преди да нанесете глазурата.

Приготвяне на глазура с авокадо:

 

Торта с авокадо. Нарязано на филийки авокадо, приготвено за правене на маска, подобряваща вида и здравината на кожата.

 

  1. Миксирайте авокадото, кокосовото масло и подсладителя. Когато сместа стане гладка и въздушна, добавете и останалите съставки. Разбъркайте добре до хомогенност.
  2. Върху съда за сервиране разстелете малко глазура и притиснете първия блат. Нанесете върху него част от глазурата и сложете втория блат. Така до последния, а ако ви остане глазура, можете да я нанесете по страните на тортата.
  3. Приберете я в хладилника до сервиране. Можете да я съхранявате до 2 дни.

Украсете я с бери плодове по избор, добавете свежест с ментови листа или украсете отгоре с кето бисквитки орео. Можете да направите красива шоколадова решетка към декорацията. Ето как:

  • Разтопете един шоколад със стевиола и, върху пергаментова хартия, с помощта на пош, нарисувайте решетка (или друга форма, по ваше желание). Можете да нарисувате с молив върху хартията това, което желаете да направите, и след това да следвате линиите с поша.
  • Приберете в хладилника, за да стегне шоколада. Когато е готова, отделете фигурата внимателно, с нож, от хартията и декорирайте вашата торта.

 

За полезните свойства на авокадото

Авокадото е плодът от авокадовото дърво, известно като Persea americana. То е ценено заради високите си хранителни стойности и се прибавя към различни ястия поради богатата си текстура и добрия вкус. Авокадото е основната съставка в световноизвестното гуакамоле.

В днешно време това е любимият плод на хора, които са избрали здравословен начин на живот или са на някакъв хранителен режим. В една 100-грамова порция се съдържат:

  • витамин К – 26% от дневната стойност
  • Фолиева киселина – 20% от ДС
  • витамин С – 17% от ДС
  • калий – 14% от ДС
  • витамин В5 – 14% от ДС
  • витамин В6 – 13% от ДС
  • витамин Е – 10% от ДС
  • Съдържа също малки количества магнезий, манган, мед, желязо, цинк, фосфор и витамини А, В1 (тиамин), В2 (рибофлавин) и В3 (ниацин).

Добавяме съм списъка и 160 калории, 2 грама протеини и 15 грама здравословни мазнини.

Въпреки че съдържа 9 грама въглехидрати, 7 от тях са фибри, така че има само 2 нетни въглехидрати, което прави авокадото нисковъглехидратен плод.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Домашно правен шоколадова торта, с кето крем от шоколад и кафе. Торта с авокадо.

Вдъхнови ли ви тази рецепта? Вижте и другото ни предложение за шоколадова кето торта – с глазура от крема сирене и смляно кафе.

 

Ако тази рецепта за шоколадова кето торта с авокадо ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит и слънчево лято!