Пак сме на вълна традиционни кето десерти – днес приготвяме торта с авокадо, чиято лесна рецепта е вкусна и здравословна. Направете деня си по-сладък с парче нисковъглехидратно изкушение. Нека да видим какво е необходимо за изпълнението на рецептата.
Необходими продукти за 12 парчета шоколадова торта с авокадо:
- 6 яйца
- ½ ч. ч. разтопено кокосово масло
- ½ ч. ч. кокосово брашно
- 1/2 ч. ч. какао на прах
- ½ ч. ч. стевиола на прах
- 1 ½ ч. л. стевиола ванилия
- 1 ½ ч. л. бакпулвер
- ½ ч. л. сол
Глазура с авокадо:
- 3 броя авокадо
- ½ ч. ч. какао на прах
- ½ ч. ч. стевиола на прах
- 3 с. л. разтопено кокосово масло
- 1 ч. л. стевиола ванилия
- ¼ ч. л. сол
Изпълнение на рецептата за торта с авокадо:
- Загрейте фурната на 175 градуса и намажете с мазнина трите тавички за печене, които сте избрали. Ние използваме тавички, 15 см в диаметър.
- Комбинирайте в миксер съставките за блата в посочения ред. Миксирайте до хомогенност. Разпределете тестото за блатовете равномерно в трите съда.
- Печете между 14 и 16 минути. Проверявайте готовността с клечка за зъби. Когато са готови, оставете ги настрани да се охладят, преди да нанесете глазурата.
Приготвяне на глазура с авокадо:
- Миксирайте авокадото, кокосовото масло и подсладителя. Когато сместа стане гладка и въздушна, добавете и останалите съставки. Разбъркайте добре до хомогенност.
- Върху съда за сервиране разстелете малко глазура и притиснете първия блат. Нанесете върху него част от глазурата и сложете втория блат. Така до последния, а ако ви остане глазура, можете да я нанесете по страните на тортата.
- Приберете я в хладилника до сервиране. Можете да я съхранявате до 2 дни.
Украсете я с бери плодове по избор, добавете свежест с ментови листа или украсете отгоре с кето бисквитки орео. Можете да направите красива шоколадова решетка към декорацията. Ето как:
- Разтопете един шоколад със стевиола и, върху пергаментова хартия, с помощта на пош, нарисувайте решетка (или друга форма, по ваше желание). Можете да нарисувате с молив върху хартията това, което желаете да направите, и след това да следвате линиите с поша.
- Приберете в хладилника, за да стегне шоколада. Когато е готова, отделете фигурата внимателно, с нож, от хартията и декорирайте вашата торта.
За полезните свойства на авокадото
Авокадото е плодът от авокадовото дърво, известно като Persea americana. То е ценено заради високите си хранителни стойности и се прибавя към различни ястия поради богатата си текстура и добрия вкус. Авокадото е основната съставка в световноизвестното гуакамоле.
В днешно време това е любимият плод на хора, които са избрали здравословен начин на живот или са на някакъв хранителен режим. В една 100-грамова порция се съдържат:
- витамин К – 26% от дневната стойност
- Фолиева киселина – 20% от ДС
- витамин С – 17% от ДС
- калий – 14% от ДС
- витамин В5 – 14% от ДС
- витамин В6 – 13% от ДС
- витамин Е – 10% от ДС
- Съдържа също малки количества магнезий, манган, мед, желязо, цинк, фосфор и витамини А, В1 (тиамин), В2 (рибофлавин) и В3 (ниацин).
Добавяме съм списъка и 160 калории, 2 грама протеини и 15 грама здравословни мазнини.
Въпреки че съдържа 9 грама въглехидрати, 7 от тях са фибри, така че има само 2 нетни въглехидрати, което прави авокадото нисковъглехидратен плод.
Още от здравословната ни кухня
Вдъхнови ли ви тази рецепта? Вижте и другото ни предложение за шоколадова кето торта – с глазура от крема сирене и смляно кафе.
Ако тази рецепта за шоколадова кето торта с авокадо ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.
Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит и слънчево лято!
Оставете коментар