Обикновено в десертите обичаме да използваме бадемово брашно или пък кокосово, но днес ще ви споделим рецепта за кето шоколадова торта без брашно.

Текстурата на десерта е лека, мека, а какаовият аромат ще събуди апетита ви. Нека да видим какво ще ни е необходимо за рецептата.

 

Рецепта за кето шоколадова торта без брашно

Рецептата е за около 10 порции, като в една порция се съдържат около 5 г въглехидрати.

Необходими продукти:

  • 300 г краве масло или Гхи
  • 120 г кокосово масло
  • 400 г шоколад със стевиола
  • 6 яйца
  • 1 ч. л. ванилов екстракт
  • 100 г стевиола на прах
  • ¼ ч. л. сол
  • Около 3 с. л. какао на прах за поръсване

 

Приготвяне на кето шоколадова торта без брашно:

  1. Застелете формата за торта с хартия за печене. Загрейте фурната на 175 градуса.
  2. В средна купа разтопете заедно шоколада и маслата в микровълновата до получаването на еднородна смес.
  3. В отделна купа разбийте с миксер яйцата, стевиолата, екстракта от ванилия и солта заедно до получаването на въздушна смес.
  4. Изсипете към яйчената смес шоколадовата, като разбърквате бавно с шпатула.
  5. Изсипете сместа във формата и печете 25-35 минути, като средата на тортата трябва да остане по-мека.
  6. Когато вашата кето шоколадова торта без брашно е готова, оставете да се охлади напълно, преди да я извадите от формата.
  7. Поръсете с какао отгоре.

Можете да направите и мъфини, като разпределите сместа във формички за мъфини и печете за същото време. Както и да сервирате парчетата торта с една супена лъжица домашно малиново сладко за украса.

Чудесно допълнение към парче кето шоколадова торта без брашно е билков чай или еспресо, а безглутеновият й, нисковъглехидратен вариант ви позволяват да си я хапнете без угризения.

 

Ако сте фенове на тортите, вижте нашите предложения за:

 

9 интересни факта за какаото

 

Кето шоколадова торта без брашно. Какаови зърна, изваждани от плодовете. В натурална среда.

Така изглеждат плодовете (шушулките – вдясно) на какаовото дърво – всяка шушулка съдържа 30 до 60 какаови зърна.

 

1. Какаото е било използвано за първи път в културата на маите като романтичен жест.

2. Ацтеките използвали какао за направата на нещо като „горещ шоколад“, или както те го наричали – „xocolatl“, което означава „горчива вода“.

3. За ацтеките какаото било много по-ценно от златото или среброто. Когато император Монтесума е победен от Кортес през 1519 г., конкистадорите претърсват двореца му. Но откриват само огромни количества какаови зърна вместо благородни метали.

4. Научното наименование на какаовото дърво е Theobroma cacao, именувано така от  Карл Линей. В превод от древногръцки означава „храна на боговете“.

5. По кората на зрялото какаово дърво растат хиляди какаови цветове всяка година. Тези цветове са миниатюрни, с диаметър 1-2 см. Обикновено растат на гроздове директно от ствола на дървото или от по-големите клони. Пъпките могат да бъдат зелени, бели, жълти, лилави или червени на цвят. Но, ако в рамките на 24 ч какаовият цвят не бъде опрашен, той изсъхва.

6. Опрашването е много важно за оформянето на шушулките, които са с размерите на човешка длан и съдържат 30 до 60 какаови зърна. Успешното опрашване е проблематично в много региони. Само около 10-20% от цветовете се опрашват успешно.

7. Какаовите дървета от рода Theobroma имат много сложна репродуктивна структура. Толкова сложна, че само една група от много малки мухи може да ги опрашва. Тези мухи са от род Forcipomyia, семейство Ceratopogonidae, известни като „хапливите мушици“.

8. Какаовите шушулки са плодът на какаовото дърво. Необходими са 5 години на едно какаово дърво до първите плодове (шушулки).

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето шоколадова торта без брашно.

След толкова предложения за торти можете да разгледате и една солена рецепта за основно – кето лазаня с тиквички.

 

Ако тази рецепта за кето шоколадова торта без брашно ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!