Торта Червено кадифе – неустоима кето рецепта

Обновена: 26.02.2024|

Рецептата за торта червено кадифе е приготвена с нисковъглехидратни съставки. Това я прави напълно подходяща за добавяне в менюто на всички, спазващи кето или нисковъглехидратна диета.

Червено кадифе е нещо повече от празнична ванилова торта с червен цвят. Тя е красива, ефирна, сочна и с приятен фин вкус.

Кето рецепта за торта Червено кадифе

Рецептата за торта Червено кадифе с аромат на ванилия и какао не съдържа захар и глутен, и е с ниско съдържание на въглехидрати.

Тази празнична кето торта се приготвя за по малко от 60 минути. Освен това получавате цели 12 парчета полезно сладко изкушение.

keto baner 011
keto banner site 01

 

keto baner 011
keto banner site 01
Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
55 минути 8 9 г

 

Необходими продукти:

  • 100 г краве масло Гхи, меко
  • 100 г стевиола на прах
  • 2 ч. л. екстракт от ванилия
  • 4 големи яйца
  • 60 мл зехтин (бадемово масло или масло от авокадо)
  • 1 ч. л. ябълков оцет
  • 20 г неподсладено какао на прах
  • 2 ч. л. червено цвекло на прах*
  • 200 г бадемово брашно
  • 60 мл неподсладено бадемово мляко
  • 1 с. л. бакпулвер

*Ако не се притеснявате от въглехидратния прием, може да използвате за получаване на наситен червен цвят 1 ½ ч. л. натурален течен червен оцветител.

 

 

За  глазурата:

  • 450 г крема сирене, меко
  • 50 г краве масло
  • 40 г стевиола на прах
  • 1 ч. л. ванилов екстракт

Начин на приготвяне на торта Червено кадифе:

Стъпка 1: Подготовка на тестото за блатовете

  1. Преди да започнете с рецептата, уверете се, че всички съставки са със стайна температура.
  2. Загрейте фурната до 160 градуса.
  3. Намазнете с кокосово или краве масло дъното и страните на две кръгли форми за торта с размери 22-23 см. Поставете лист пергаментова хартия на дъното на всяка формичка. Намазнете отново, за да предотвратите залепване.
  4. В голяма купа сложете мекото краве масло, стевиолата (предварително смляна на прах) и екстракта от ванилия. Разбийте сместа с миксер на ниска скорост до кремообразна консистенция.
  5. Добавете яйцата едно по едно като разбивате около 15 секунди между всяко добавяне.
  6. В друга купа смесете зехтина, ябълковия оцет, неподсладеното какао на прах и червеното цвекло на прах (или червения оцветител). Разбъркайте сместа до гладкост.

Не използвайте кокосово масло, тъй като при контакт с какао се образува паста.

  1. Изсипете какаовата смес към яйчената и с помощта на шпатула разбъркайте.
  2. Добавете бадемовото брашно, бакпулвера и неподсладеното бадемово мляко.
  3. Разбийте сместа с миксер на ниска скорост, докато се получи гладко тесто за торта без бучки.

Стъпка 3: Трохички за декорация

  1. Изсипете ¼ от тестото за блатове в подготвената тавичка за печене.
  2. Изпечете в загрята до 160 градуса фурна за 10 минути или до готовност.
  3. След това го охладете и натрошете с пръсти, за да декорирате горната част на тортата.
  4. Подгответе тавичката отново за печене, като я намазните с кокосово масло.

Стъпка 4: Изпичане на блатовете

  1. Разпределете равномерно тестото в двете подготвени тавички. Разстелете равномерно с шпатула.
  2. След това почукайте всяка от тавичките няколко пъти върху плота, за да премахнете образувалите се мехурчета в тестото.
  1. Изпечете всеки блат за около 22-30 минути или до готовност. Блатът е готов, когато горната част е все още мека и влажна. При забождане на клечка за зъби в центъра, трябва да излезе чиста и да няма по нея залепнало тесто.

Важно: Тортата не съдържа глутен, затова няма да набухне много.

  1. Извадете от фурната готовите блатове. Охладете за 5 минути в тавата, след което премахнете пергаментовата хартията. Поставете върху решетка да се охладят напълно до стайна температура за около 1 час.

Стъпка 5: Приготвяне на глазурата

  1. В голяма купа изсипете мекото крема сирене, кравето масло, стевиолата на прах и ваниловия екстракт. Разбийте ги с миксер до получаване на гладък крем.

Стъпка 6: Сглобяване и декориране на тортата

  1. Поставете първия блат за торта върху поставка и намажете равномерно с шпатула 1/3 от глазурата.
  2. Поставете втория блат отгоре и намажете с достатъчно глазура, за да покрие горната и страничната част на тортата.
  3. Декорирайте с натрошените трохи и поднесете вкусната и ефирна кето торта червено кадифе.

Може да съхраните десерта в херметически затворена кутия в хладилник до 3 дни.

 

Абонирай се за ежедневни предложения с кето рецепти, като ни изпратиш съобщение „Меню“ в месинджър от нашата фейсбук страница.

 

Съвети за приготвяне на торта червено кадифе

  1. Ако не използвате съставки, които са със стайна температура, тестото може да стане твърде дебело или на бучки. Пригответе съставките за тортата, като ги извадите от хладилника поне 3 часа, преди да започнете да печете.
  2. Измерете си необходимото количество краве масло и крема сирене. За да омекнат и достигнат по-бързо до стайна температура, нарежете ги на малки кубчета. Поставете в купа, покрийте с капак или фолио и оставете настрани за поне 3 часа.
  3. Използвайте течен натурален червен оцветител за храна. Ако искате да използвате оцветител на прах, добавете 1 ½ с. л. неподсладено бадемово мляко, за да компенсирате.
  4. Тайната на сочния блат на торта Червено кадифе е използването на супер фино бадемово брашно.
  5. Използвайте зехтин, масло от авокадо или бадемово масло. Избягвайте употребата на кокосово масло в тази рецепта, тъй като то се стяга при контакт с неподсладено какао на прах.
  6. Бакпулверът е безглутенов набухвател. Реагирайки с ябълковия оцет той придава по-мека текстура на тортата.
  7. Специфичен за торта червено кадифе е вкусът на мътеница. Тъй като рецептата е кето, не използваме млечни продукти, съдържащи захар от лактозата. Като заместител използваме ябълков оцет и неподсладено бадемово мляко. Те придават подобен аромат на мътеница и не съдържат въглехидрати.
  8. Ако използвате студено масло или студени яйца за приготвянето на блатовете, може тестото ви да стане на бучки. За да разрешите този проблем, поставете купата със съставките за тестото върху купа с гореща вода. Разбърквайте сместа, докато бучките се разтворят напълно.

 

Хранителен състав за 1 парче торта червено кадифе:

  • Калории – 373,5 kcal
  • Въглехидрати – 9 г
  • Фибри – 2 г
  • Захари – 2 г
  • Мазнини – 36,5 г
  • Протеин – 8,2 г

 

Още от здравословната ни кухня

 

Торта червено кадифе. Пилешки бутчета на фурна.

Ако искате да поднесете на семейството си вкусно празнично меню, предлагаме ви да приговите пилешки бутчета на фурна в кето стил.

 

Ако това предложение за кето торта Червено кадифе ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

 

Приятен апетит от екипа на forlife.bg!

 

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Ваня Боянова
Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 26 февруари 2024 в 12:07 | Публикувана: 3 юни 2021 в 12:22 | Категория: Десерти при кетогенен режим - Фор Лайф, Кето рецепти