Употреба на кокосово масло в кухнята и козметиката

Обновена: 13.03.2024|
Напукани пети. Употреба на кокосово масло. Кето пай. Органично пресовано кокосово масло.

Днес ще си поговорим за употреба на кокосово масло в кухнята и козметиката. Наричано още и кокосово олио, то се добива от вътрешната месеста част на кокосовите орехи. Кокосът се настъргва и изсушава, а след това се пресова, за да се получи това така ценно и любимо по цял свят масло.

Кокосови палми се отглеждат във Филипините, Шри Ланка, Малайзия, Тайланд и Индонезия, където се произвежда и най-доброто и чисто кокосово масло.

 

Видове

Според начина на производство кокосовото масло най-често се дели на рафинирано, хидрогенизирано и нерафирано студено пресовано кокосово масло.

За да се получи повече кокосово масло, то се рафинира. Най-често това става чрез химична обработка, за да се засили естествения му аромат или да се добавят изкуствени оцветители и овкусители.

Рафинираното масло губи голяма част от ценните си съставки и полезните му свойства намаляват. Така то става неподходящо за козметични и кулинарни цели!

Хидрогенизираното кокосово масло е химически обработена мазнина при изключително висока температура, при която се променя структурата на мазнината.

Това прави хидрогенизираното кокосово масло с по-голямо количество вредни наситени трансмазнини, които се обработват трудно от организма.

 

Защо нерафинираното кокосово масло е най-полезно?

Студенопресованото (нерафинирано) сурово кокосово масло е най-полезно, защото маслото се извлича от пресни кокосови орехи по начин, който запазва ценните му качества.

Нерафинираното масло се счита за най-висококачественото и скъпо, именно то е правилният избор при закупуването на кокосово масло за готвене или като добавка в разкрасителните процедури.

За да бъдете сигурни в качеството, е най-добре да изберете студенопресовано сурово кокосово масло от доказана страна производител.

 

Какво прави кокосовото масло толкова здравословно?

 

Употреба на кокосово масло.

 

През последните няколко години кокосовото масло стана много известно като полезна мазнина, препоръчвана от диетолози и лекари. Но местните хора, които отглеждат кокосови орехи, отдавна са разгадали полезните свойства.

Кокосовата палма е известна на санскрит като „kalpa vriksha“,  което в превод означава „дървото, което дава всичко, което ти е необходимо за живота”. Кокосовото масло е естествено наситена мазнина и не съдържа вредни трансмазнини, което го прави една от най-полезните мазнини за директна консумация.

То се състои от над 90% наситени мастни киселини – включително лауринова киселина, капринова киселина и каприлова киселина, които се разграждат бързо и се усвояват лесно от организма.

 

Кулинарна употреба на кокосово масло

Поради множеството полезни свойства е все по-разпространена редовната употреба на кокосово масло в кухнята.

При термична обработка като печене и пържене кокосово масло не се окислява за разлика от повечето други полезни мазнини като зехтин и краве масло, тъй като в него няма лактоза и казеин.

При температура до 180°С кокосовото масло запазва полезните си свойства без да се превръща в трансмазнина, което го прави полезен помощник в здравословното хранене. Кокосовото олио е чудесна добавка към сладки печива – можете да се насладите на любимите си сладкиши, като ги превърнете в по-здравословна и вкусна версия.

Най-добрият начин да започнете деня си е, като добавите лъжичка кокосово масло в сутрешното си кафе или чай. То осигурява отлично „гориво“ на организма и засилва метаболизма, верен помощник в борбата с наднорменото тегло.

 

Употреба на кокосово масло в медицината

 

Кокосовото масло-суперхрана

 

Това безценно масло е мощен имуностимулатор и антиоксидант. То се усвоява много лесно от храносмилателната система, като не предизвиква повишаване нивата на инсулин в кръвта и редуцира вероятността от развитие на сърдечно-съдови болести. Също така благоприятства за увеличаване на добрия холестерол и за намаляване на нивата на лошия холестерол.

Кокосовото масло е натурално ефективно средство при лечение на различни кожни проблеми, включително псориазис, дерматит, екзема и други кожни инфекции. Също така може да се използва за почистване на устната кухина като заместител на паста за зъби и вода за уста. Нежно почиства, избелва и има антибактериално действие.

 

Употреба  на кокосово масло в грижа за кожата на лицето и тялото

Кокосовото масло може да се включи във всяка домашна рецепта за красота за подхранване на косата и кожата – овлажнява и придава естествена мекота и блясък.

Суровото кокосово олио е в твърдо състояние под 18°С, с бял цвят, а се втечнява над 24°С и става прозрачно. Поставено върху кожата, то бързо се стапя и абсорбира.

Може да се използва и на плажа, тъй като е научно доказано, че кокосовото масло има малък естествен слънцезащитен фактор SPF 4.

Използва се за засилване на вече добит слънчев загар, както и да хидратира изсушената кожа от солената вода и слънчевите лъчи след плаж.

Комбинирайте с приемане на много вода и прясно изцедени сокове и ще усетите кожата си свежа и мека въпреки вредните слънчеви лъчи през лятото.

 

Какви са предимствата на кокосовото масло за лице и за какъв тип кожа е подходящо?

 

Употреба на кокосово масло за лице.

 

Благодарение на чудесните свойства на кокосовото масло, то е подходящо за употреба върху кожата на лицето, включително около очите.

Неговите омекотяващи съставки го правят чудесен избор, ако страдате от суха кожа, тъй като то подхранва в дълбочина.

Мастните киселини в състава помагат за хидратиране и защита – линоловата киселина помага за задържане на влагата, а лауриновата киселина има антибактериални свойства.

Ако имате нормална кожа, също може да използвате кокосово масло за лице, но то не се препоръчва при мазна и склонна към акне кожа, тъй като би могло да допринесе за запушване на порите.

 

 

Как можем да използваме кокосово масло за лице и тяло?

Можете да използвате кокосово масло върху лицето като овлажнител през нощта. Това е от полза за премахване на сухотата и неприятното лющене, което често я съпровожда.

С кокосово масло може да се укрепи защитният бариерен слой и да се намали възпалението, което го прави полезно при раздразнена и протрита кожа.

Освен това увеличава производството на колаген, който поддържа нейната стегнатост и еластичност. По този начин се елиминира образуването на някои фини линии и бръчки.

Трябва да отбележим и че с употреба на кокосово масло се изсветляват тъмните петна и неравномерният тен на кожата.

 

Употреба на кокосово масло като естествен пилинг

Направете си домашна пилинг маска за лице и тяло бързо и лесно. Смесете 2 с. л. кокосово масло и 1 ч. л. кафява захар и нанесете върху мокра кожа с леки масажни кръгови движения.

Кокосовото масло ще подхрани кожата, а захарта ще почисти мъртвите клетки и ще я обнови. Може да го използвате веднъж седмично и ще се радвате на гладка и хидратирана кожа.

 

Употреба на кокосово масло в борбата срещу стриите

 

Масажни масла против стрии. Билки против целулит.

 

Употреба на кокосово масло спомага за еластичността на кожата и се препоръчва за бременни жени, които искат да предпазят кожата си от разтягане и стрии.

Нанасяйте сутрин и вечер с масажни движения по бедрата, корема и ханша и ще се сдобиете с мека и еластична кожа, защото маслото стимулира производството на колаген.

 

Употреба на кокосово масло за жизнена и здрава коса

Кокосовото масло е естествен овлажнител на сухата коса и особено на изтощените краища. Ако имате мазна коса и сухи краища, които се изсушават допълнително от агресивните шампоани за мазна коса, то имате нужда от хидратация и овлажняване на краищата на косата.

Затоплете няколко лъжички кокосово масло и нанесете с пръсти върху краищата, оставете да подейства час-два или най-добре цяла нощ преди да измиете косата си.

 

Как да съхраняваме кокосово масло?

След като разгледахме различните видове употреба на кокосово масло, ще разгледаме как е добре да се съхранява.

Можете да съхранявате кокосовото масло на стайна температура, качественото кокосово масло няма опасност да граняса или да се развали.

Единственото условие за правилното му съхранение е то да бъде далеч от пряка слънчева светлина.

Кой вид кокосово масло е най-полезен?

Студенопресованото (нерафинирано) сурово кокосово масло е най-полезно, защото маслото се извлича от пресни кокосови орехи по начин, който запазва ценните му качества.

Употреба на кокосово масло в кулинарията – какво можем да си приготвим с него?

С масло от кокос можем да приготвим различни десерти, да пържим в него, а и да го включим в популярното за кето диета бронирано кафе.

Медицинска употреба на кокосово масло – защо е полезно?

То е мощен имуностимулатор и антиоксидант. Усвоява се много лесно от храносмилателната система, като не предизвиква повишаване нивата на инсулин в кръвта и редуцира вероятността от развитие на сърдечно-съдови болести.

Употреба на кокосово масло за лицето, кожата и косата – за какво помага?

Сухата кожа, както на лицето, така и на тялото, се повлиява много добре от ценните мастни киселини в кокосовото масло. То хидратира, омекотява и стимулира производството на колаген. Може да се използва на плажа, а също така влияе чудесно на косата.

Категории: Kрасота и грижа за тялото|Публикувана: 15.04.2019|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

4559c8467fde8e4002d4ed2eafed370b?s=96&d=mm&r=g

Автор: For Life

Свързани публикации

Един Коментар

  1. Viviyana 30.05.2019 at 13:01 - Отговор

    Vsiaka uvajavashta sebesi domakinia triabva da go polzva

Оставете коментар

Обновена: 13 март 2024 в 14:45 | Публикувана: 15 април 2019 в 11:51 | Категория: Kрасота и грижа за тялото