Как се произвежда кокосовото масло?

Кокосовото олио, наричано още кокосово масло, се добива от вътрешната месеста част на кокосовите орехи. Кокосът се настъргва и изсушава, а след това се пресова, за да се получи това така ценно и любимо по цял свят масло. Първокачественото кокосово масло се произвежда във Филипините. Кокосови палми се отглеждат също в Шри Ланка, Малайзия, Тайланд и Индонезия.

Видове

Според начина на производство кокосовото олио най-често се дели на рафинирано хидрогенизирано и нерафирано студено пресовано кокосово масло. За да се получи повече кокосово масло, то се рафинира. Най-често това става чрез обработка с химикали, за да се засили естествения му аромат или да се добавят изкуствени оцветители и овкусители. Рафинираното масло губи голяма част от ценните си съставки и полезните му свойства намаляват. Така то става неподходящо за козметични и кулинарни цели! Хидрогенизираното кокосово масло е химически обработена мазнина при изключително висока температура, при която се променя структурата на мазнината. Това прави хидрогенизираното кокосово масло с по-голямо количество вредни наситени транс мазнини, които се обработват трудно от организма.

Студено пресованото (нерафинирано) сурово кокосово масло е най-полезно, защото маслото се извлича от пресни кокосови орехи по начин, който запазва ценните му качества.  Нерафинираното масло се счита за най-висококачественото и скъпо, именно то е правилният избор при закупуването на кокосово масло за готвене или като добавка в разкрасителните ви процедури. За да бъдете сигурни в качеството, е най-добре да изберете студенопресовано сурово кокосово масло от доказана страна производител.

Какво прави кокосовото масло толкова здравословно?

Coconut on hands. SPA collection.

През последните няколко години кокосовото масло стана много известно като полезна мазнина, препоръчвана от диетолози и лекари. Но местните хора, които отглеждат кокосови орехи, отдавна са разгадали полезните свойства. Кокосовата палма е известна на санскрит като „kalpa vriksha“,  което в превод означава „дървото, което дава всичко, което ти е  необходимо за живота”. Кокосовото масло е естествено наситена мазнина и не съдържа  вредни трансмазнини, което го прави една от най-полезните мазнини за директна консумация. То се състой от над 90% наситени мастни киселини – включително лауринова киселина, капринова киселина и каприлова киселина. Тази мазнина има най-високият процент сред естествените растителни масла. Разгражда се бързо и се усвоява лесно от организма.

Поради множеството полезни свойства това ценно масло набира употреба в кулинарията, медицината и разкрасителната индустрия.

Кулинарна употреба

При термична обработка като печене и пържене кокосово масло не се окислява за разлика от повечето други полезни мазнини като зехтин  и краве масло, тъй като в него няма лактоза и казеин. Същност това е единствената мазнина изобщо, с която е здравословно да се пържи. При температура до 180°С кокосовото масло запазва полезните си свойства без да се превръща в транс мазнина, което го прави полезен помощник в здравословното хранене.  Кокосовото олио е чудесна добавка към сладки печива – можете да се насладите на любимите си сладкиши, като ги превърнете в по-здравословна и вкусна версия.

Най-добрият начин да започнете деня си е, като добавите лъжичка кокосово масло в сутрешното си кафе или чай. То осигурява отлично „гориво“ на организма и засилва метаболизма, верен помощник в борбата с наднорменото тегло.

В медицината

Това безценно масло е мощен имуностимулатор и антиоксидант. То се усвоява много лесно от храносмилателната система, като не предизвиква повишаване нивата на инсулин в кръвта и намалява вероятността от развитие на сърдечно-съдови болести. Също така благоприятства за увеличаване на добрия холестерол и намалява нивата на лошия холестерол.

Кокосовото масло е натурално ефективно средство при лечение на различни кожни проблеми, включително псориазис, дерматит, екзема и други кожни инфекции. Също така може да се използва за почистване на устната кухина като заместител на паста за зъби и вода за уста. Нежно почиства, избелва и има антибактериално действие.

Грижа за кожата

Опаковка студенопресовано кокосово масло, произведено във Филипните.

Всяка домашна рецепта за красота може да включи кокосово масло за подхранване на косата и кожата – овлажнява и придава естествена мекота и блясък. Суровото кокосово олио е в твърдо състояние под 18°С с бял цвят, а се втечнява над 24°С и става прозрачно. Поставено върху кожата, то бързо се стапя и абсорбира. Научно доказано е, че кокосовото масло има малък естествен слънцезащитен фактор SPF 4. Може да се използва за засилване на вече добит слънчев загар, както и да хидратира изсушената кожа от солената вода и слънчевите лъчи след плаж. Комбинирайте с приемане на много вода и прясно изцедени сокове и ще усетите кожата си свежа и мека въпреки вредните слънчеви лъчи през лятото.

Естествен пилинг

Направете си домашна пилинг маска за лице и тяло бързо и лесно. Смесете 2 с.л. кокосово масло и 1 ч.л. кафява захар и нанесете върху мокра коса с леки масажни кръгови движения. Кокосовото масло ще подхрани кожата, а захарта ще почисти мъртвите клетки и ще обнови кожата ви. Използвайте веднъж седмично и ще се радвате на гладка и хидратирана кожа.

Борбата срещу стриите

Кокосовото масло спомага за еластичността на кожата и се препоръчва за бременни жени, които искат да предпазят кожата си от разтягане и стрии. Нанасяйте сутрин и вечер с масажни движения по бедрата, корема и ханша и ще се сдобиете с мека и еластична кожа, защото маслото стимулира производството на колаген.

Жизнена и здрава коса

Кокосовото масло е естествен овлажнител на сухата коса и особено на изтощените краища. Ако имате мазна коса и сухи краища, които се изсушават допълнително от агресивните шампоани за мазна коса, то имате нужда от хидратация и овлажняване на краищата на косата. Затоплете няколко лъжички кокосово масло и нанесете с пръсти върху краищата, оставете да подейства час-два или най-добре цяла нощ преди да измиете косата си.

Как да съхраняваме кокосово масло?

Можете да съхранявате кокосовото масло на стайна температура, качественото кокосово масло няма опасност да граняса или да се развали. Единственото условие за правилното му съхранение е, то да бъде далеч от пряка слънчева светлина.

Автор: Лиляна Узунова