Лимон – ползи и употреба на цитруса
Популярният лимон е цитрусов плод, изключително разпространен в целия свят. Намира широко приложение в редица области, сред които грижата за здравето, козметиката, готварството, борбата с излишните килограми и други.
Има специфичен кисел вкус. Всяка година по света се произвеждат над 20 милиона тона лимони, а най-голям дял в това отношение имат Индия, Мексико, Аржентина, Бразилия, Китай и Турция.
Дървото е сравнително топлолюбиво, като препоръчителните температури, при които трябва да се отглежда, са между 22 и 25 градуса. Минималните стойности са 8-10, а максималните – 38-42 градуса.
Произход и състав на лимона
Той е хибрид между горчив портокал и цитрон (оригиналният цитрусов вид, от който произлизат всички останали цитрусови плодове).
Първите данни за съществуването му идват от Индия, Китай и Северен Мианмар. Точният период не е известен. В Европа плодът за първи път се споменава около II век, а мястото е Римската империя. Около VII век това става и в Ирак, Египет и Персия.
За по-широкото му разпространение започва да се твърди в периода X-XII век в Средиземноморието, а сериозното му отглеждане стартира през XV век в Генуа. Благодарение на Христофор Колумб плодът стига и до Америка през 1493 г. Така лека-полека се стига до масовото му използване в почти всяка географска точка на планетата към днешна дата.
Този цитрусов плод е изключително богат на:
- витамин C
- витамин А
- витамин В1
- витамин В2
- витамин В3
- витамин В6
- витамин В9
- витамин Е
Също така има различни количества калций, магнезий, натрий, фосфор, калий и др.
Здравословни ползи от употребата на лимон
Богатото съдържание на витамин С в цитруса е гаранция за полезното му действие върху тялото. Първите ползи са забелязани през XVIII век, когато с него се е експериментирало при моряци, болни от скорбут.
Плодът влияе добре върху свежестта на кожата, помага за понижаване на риска от камъни в бъбреците, сърдечни заболявания и анемия.
Важно е да отбележим, че цитрусът:
- пречиства артериите и кръвта
- бори се с киселинността в тялото
- спомага за защитата на клетките от увреждане
- повишава имунитета
- намалява риска от сърдечно-съдови заболявания
- предпазва от инсулт
- снижава високото кръвно
- ценен е при ревматизъм, цистит, алергични реакции и др.
Той има диуретично действие, съдействайки за пречистване на тялото от токсини.
Използва се при лечението на настинка и грип, малария, холера, респираторни проблеми, инфекции на гърлото, запек и други стомашни неразположения.
Специалисти препоръчват дори при главоболие да наложите върху слепоочията си лимонена кора, като предварително изчистите бялата част. Лимоновият сок е полезен и при зъбобол или кървящи венци, а също така спомага за елиминиране на лошия дъх. Използва се и в битката с пърхота.
Със сигурност, плюсовете от употребата на този жълт плод са изключително много и ежедневната му употреба може да ви накара да се чувствате много по-добре.
Лимонът в готварството
Почти всеки от нас е пил чая си с лимон, овкусявал е рибата или пържолата си с него, или пък е слагал няколко капки от сока в салатата си. Приложението на цитрусовия плод в готварството е изключително голямо. Той участва в огромен брой рецепти, тъй като неговата отличителна киселинност придава дълбочина във вкуса на ястията.
Освен заради вкусовите си качества, тези плодове са предпочитани в кулинарията и заради това, че съдържат много витамин С и допринасят за здравословните гозби. Лимоновият сок спомага и храносмилането, ако сме си сготвили нещо пържено.
Жълтият плод намира голямо приложение и в сладкарството и често присъства в различни рецепти за десерти, пайове и бонбони, придавайки свежест във вкуса им.
Разбира се, той е в основата на лимонадата и цитронадата, но освен това подхожда като овкусител на почти всяка напитка. Сокът му може да е заместител на оцета в ястията.
Лимонът в козметиката
Поради отличните си качества често присъства в козметичната индустрия – в различни кремове, масла, балсами, шампоани, пасти за зъби и др. Все пак плодът е богат на витамини и минерали, заради което се използва в различни продукти, свързани най-вече със здравето на кожата.
Цитрусът помага за премахването на тъмни петна и черни точки, за хидратация и свежест. Използва се като съставка в подмладяващи кремове, които подхранват и омекотяват кожата на тялото и лицето. Той присъства и в състава на продукти срещу акне.
Може да се употребява дори в естествения си вид като ароматизатор вместо дезодорант, тъй като киселината му убива бактериите, причиняващи лоши миризми.
Диети с лимон
Употребата на плода в различните диети е почти задължителна. Една от основните му функции е спомагането за детоксикиране на тялото.
Киселият цитрусов плод има диуретични свойства, което влияе положително за извеждане на задържаните течности и прочистването на организма.
Дори да пиете всеки ден чаша вода с лимон, това ще помогне за освобождаването на тялото ви от натрупаните вредни вещества в него. Затова и често в диетите присъства киселият плод. Минимумът, който е добре да продължи един подобен хранителен режим, е две седмици, а като допълнение е препоръчителен и спортът.
Примерна диета може да включва приемане на една до две чаши хладка вода със сок от 1-2 лимона.
Добре е да са пресни, а не престояли. Освен това е за предпочитане едната чаша с лимон да се пие сутрин, на гладно. Може да се комбинира с лъжичка мед.
Допустими количества на употреба и странични ефекти
Колкото и да искате да консумирате лимон, това трябва да става с някаква мярка. Той е много полезен, но е добре да е в допустими количества. Според някои специалисти, може да се поемат до два изцедени във вода цитруса на ден, като можете да правите това и ежедневно.
Прекаляването с цитрусовия плод може да предизвика:
- афти
- раздразнение на лигавицата на стомаха
- киселини
- мигрена
- прекомерен брой ходения по малка нужда в тоалетната
- дори кариеси, тъй като естествените киселини в лимоновия сос могат да разрушат зъбния емайл
Така че съветът ни е да употребявате по 1-2 чаши вода с лимон дневно и със сигурност ще се чувствате добре.
Можем да обобщим, че лимонът притежава редица полезни качества, които при ежедневна употреба ще повлияят много добре на здравето, свежестта и тонуса ни.
Затова е препоръчително той да бъде постоянна част от менюто ни, но в допустими количества.
Заключение
Лимон е изключително полезен цитрус. Въпреки своя кисел вкус той има многобройни кулинарни употреби, като дори улеснява детоксикирането на тялото. По тази причина в различни диети се препоръчва пиенето на чаша вода с лимон всеки ден, сутрин, на гладно. Това добре се комбинира с лъжичка мед.
Все пак трябва да запомним, че умереността е от голяма важност и не бива този режим да продължава повече от две седмици.
Често задавани въпроси
Какъв е произходът и съставът на лимона?
Той е хибрид между горчив портокал и цитрон (оригиналният цитрусов вид, от който произлизат всички останали цитрусови плодове). Първите данни за съществуването му идват от Индия, Китай и Северен Мианмар.
Какви са ползите от консумацията на лимон?
Плодът влияе добре върху свежестта на кожата, помага за понижаване на риска от камъни в бъбреците, сърдечни заболявания и анемия. Използва се при лечението на настинка и грип, малария, холера, респираторни проблеми и др.
Какви са страничните ефекти от употребата на лимон?
При прекомерен прием може да предизвика афти, раздразнение на стомаха, киселини, кариеси.
Източници
- Mayo Clinic. Vitamin C
- West, H. 6 Evidence-Based Health Benefits of Lemons
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Лятото е в разгара си и температурите не спират да се покачват. Какъв по-добър начин да победите жегата
В нашия организъм съединението лимонена киселина заема съществено място, като участва във важни метаболитни процеси, сред които е
Пригответе си кето лимонова торта с крехки слоеве сочни безглутенови блатове, покрити с глазура от крема сирене с