За тортите сезон няма – топло или студено, едно парче торта винаги прави деня още по-хубав. И днес споделяме една лесна рецепта за кокосова торта с блат от кокосови стърготини и без захар, разбира се.

Кокосовите стърготини са чудесен избор при нисковъглехидратното хранене, понеже съдържат много малко въглехидрати – около 7,5 г на 100 г продукт. Затова ги използваме, за да си направим блат за тортата. Освен това в кокоса се съдържат средноверижни мастни киселини, които засилват чувството за ситост. Мазнината на кокоса не се складира като мастна тъкан, а се оползотворява като източник на достъпна енергия.

Препоръчваме да добавяте повече кокос в менюто си – това може да ви помогне значително в процеса на сваляне на килограми. А за ползите от кокосовото масло можете да прочетете в статията Кокосово масло – незаменима част от кухнята и козметиката.

Сега нека видим какво ще ни е необходимо, за да си приготвим кокосова торта.

 

Рецепта за кето кокосова торта

Необходими продукти за 12 парчета кокосова торта:

За блата:

  • 200 г кокосови стърготини, неподсладени
  • 50 г стевиола на прах
  • 2 белтъка
  • 3 с. л. кокосово масло, разтопено

За крема:

  • 600 г крема сирене
  • 100 г стевиола на прах
  • 150 г готварска сметана, неподсладена
  • 150 г малини (може и размразени)
  • настъргана кора от 1 лимон
  • 3 с. л. лимонов сок

За декорация:

  • 150 г малини
  • 100 г кокосови стърготини

Изпълнение на рецептата за кокосова торта:

  1. Поставяме хартия за печене в тавичката, в която ще печем блата, и я намазваме с малко кокосово масло.
  2. Загряваме фурната на 180°C.
  3. Смесваме в купа кокосовите стърготини, маслото, белтъците и стевиолата.
  4. Изсипваме сместа с тавичката, разпределяме равномерно и леко притискаме, като намокряме ръцете си с вода преди това, за да не залепва кокоса.
  5. Печем 20 до 25 минути, докато не добие златиста коричка.
  6. Когато блата е готов, оставяме да се охлади.

Приготвяне на крема:

  1. В купа разбиваме крема сиренето, докато омекне.
  2. Добавяме стевиолата, лимоновата кора и сока.
  3. В отделна купа разбиваме сметаната до меки върхове и я добавяме към крема сиренето. Разбъркваме бавно, с шпатула.
  4. Добавяме малините и внимателно разбъркваме.
  5. Разпределяме крема върху кокосовия блат и оставяме в хладилника да се охлади.
  6. Декорираме с малините и поръсваме с кокосови стърготини. Можете и да запечете стърготините на тиган, преди да ги поръсите върху крема.
  7. Разрязваме и се наслаждаваме на вкусния резултат!

Ако имате желание и време, можете да я направите и с няколко блата – ефектът ще е още по-чудесен.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Торта с авокадо. Кокосова торта.

Ако сте фенове на по-нестандартните торти, опитайте и тази рецепта за кето шоколадова торта с авокадо и кокосово брашно.

 

Ако тази рецепта за кето кокосова торта ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!