Домашна орехова торта с лека текстура се комбинира чудесно с чаша ароматен чай. Приготвяме един кето вариант, в който използваме бадемово и кокосово брашна в комбинация с  естествен подсладител.

Вижте как да си я приготвите за по-малко от един час.

 

Рецепта за домашна орехова торта без глутен

Време за приготвяне: 50 минути

 

Порции: 12

Хранителна стойност в 1 порция: 3 г въглехидрати, 418 калории, 7 г протеини, 42 г мазнини

Необходими продукти:

  • 180 г бадемово брашно
  • 15 г кокосово брашно
  • 2 ч. л. бакпулвер
  • 225 г краве масло Гхи
  • 115 г стевиола на прах (смелете я на пудра с кафемелачка)
  • 4 яйца
  • 80 мл неподсладено бадемово мляко
  • 2 ч. л. стевиола ванилия
  • 150 г смлени орехи

За глазурата:

  • 170 г краве масло Гхи
  • 85 г стевиола на прах (смелете я на пудра с кафемелачка) или еритритол, по избор
  • 1 ч. л. стевиола ванилия
  • 1-2 с. л. сметана за разбиване
  • Кето течен шоколад за заливка

Изпълнение на рецептата за орехова торта:

  1. Загрейте фурната на 160°C. Подгответе 2 тавички с диаметър 20 см, намазнете с масло дъното и вътрешните стени, и сложете хартия за печене на дъното на всяка.
  2. Пресейте бадемовото и кокосовото брашна, заедно с бакпулвера, в купа. Оставете настрани.
  3. В друга купа сложете маслото и смляната стевиола и разбийте с миксер, докато маслото добие блед цвят и ефирна структура.
  4. В трета купа смесете яйцата, млякото и ванилията. Разбийте.
  5. Излейте половината от яйчената смес и половината от брашнената при разбитото масло, и разбъркайте внимателно с шпатула до хомогенност.
  6. Добавете останалата брашнена и яйчена смеси, заедно със 100 г от орехите, и отново разбъркайте внимателно.
  7. Разпределете сместа в двете тавички и изравнете с шпатула повърхността.
  8. Печете 35-45 минути, докато блатовете стегнат добре и при тестване с клечка за зъби по нея не остава тесто.
  9. Когато са готови, охладете ги 10-ина минути, преди да ги извадите от тавичките.
  10. За да направите глазурата, разбийте маслото в купа с миксер на висока скорост за около 2 минути.
  11. Добавяйте стевиолата по една супена лъжица на разбиване. Когато сместа стане хомогенна, сложете и ванилията.
  12. Продължете да разбивате глазурата, докато стане лека и ефирна. Сметаната се добавя, за да стане глазурата по-мека.
  13. Поставете първия блат на поставка за торта или поднос. Нанесете 1/3 от глазурата отгоре, след което сложете втория блат и повторете.
  14. Намажете и страните на тортата с останалата глазура.
  15. Поръсете с останалите 50 г смлени орехи отгоре.
  16. При сервиране на всяко парче орехова торта полейте с 1 с. л. кето течен шоколад, като правите движения на зигзаг над парчето.

Още предложения за нисковъглехидратни десерти (и не само) ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии„.

Кето фантазии29.00лв.
Кокосово брашно 500 г7.80лв.
Бадемово брашно 300 гр13.00лв.
Стевиола прах 350 г21.60лв.
Стевиола ванилия9.60лв.

 

Други предложения за нисковъглехидратни торти без глутен от нашата кето кухня:

В секция „Кето рецепти“ – „Десерти“ ще откриете още разнообразни десерти.

13 причини да консумираме повече орехи

 

Орехова торта. При настинка. Начупени орехи в бяла купа. Натрошени ядки. Прибори на заден фон.

 

Орехите влизат в списъка на суперхраните, когато става въпрос за хранителната им стойност.

  1. Богати са на антиоксиданти.
  2. Чудесен растителен източник на омега-3 мастни киселини.
  3. Могат да понижат възпаленията.
  4. Спомагат чревното здраве.
  5. Понижават риска от развиването на някои видове рак.
  6. Подпомагат контролирането на теглото.
  7. Полезни при контрол на диабет тип 2.
  8. Полезни за понижаване на кръвното налягане.
  9. За поддържане на добра физическа функционалност с напредване на възрастта.
  10. Подпомагат мозъчната функция.
  11. Подобряват мъжката плодовитост.
  12. Консумацията на орехи може да помогне за понижаване на нивата на вредния холестерол и триглицеридите.
  13. Широкоразпространени и лесни за добавяне към всеки хранителен режим.

Дотук става ясно, че орехите са супехрана за мозъка и тялото. В 100 г орехи има 13.70 г въглехидрати, затова лесно можете да ги включвате към солени и сладки ястия, когато ви се удаде възможност.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Орехова торта. Кето пълнен патладжан, рецепта.

Ако пък ви се хапва нещо солено, опитайте това сочно кето ястие – пълнени патладжани с гъби и моцарела.

 

Ако нашето предложение за домашна орехова торта в кето вариант ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!