Домашна орехова торта с глазура, без захар и глутен
Домашна орехова торта с лека текстура се комбинира чудесно с чаша ароматен чай. Приготвяме един кето вариант, в който използваме бадемово и кокосово брашна в комбинация с естествен подсладител.
Вижте как да си я приготвите за по-малко от един час.
Рецепта за домашна орехова торта без глутен
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
50 минути | 12 | 3 г нетни въглехидрати, 418 калории, 7 г протеини, 42 г мазнини |
Необходими продукти:
- 180 г бадемово брашно
- 15 г кокосово брашно
- 2 ч. л. бакпулвер
- 225 г краве масло Гхи
- 115 г стевиола на прах (смелете я на пудра с кафемелачка)
- 4 яйца
- 80 мл неподсладено бадемово мляко
- 2 ч. л. стевиола ванилия
- 150 г смлени орехи
За глазурата:
- 170 г краве масло Гхи
- 85 г стевиола на прах (смелете я на пудра с кафемелачка) или еритритол, по избор
- 1 ч. л. стевиола ванилия
- 1-2 с. л. сметана за разбиване
Изпълнение на рецептата за орехова торта:
- Загрейте фурната на 160°C. Подгответе 2 тавички с диаметър 20 см, намазнете с масло дъното и вътрешните стени, и сложете хартия за печене на дъното на всяка.
- Пресейте бадемовото и кокосовото брашна, заедно с бакпулвера, в купа. Оставете настрани.
- В друга купа сложете маслото и смляната стевиола и разбийте с миксер, докато маслото добие блед цвят и ефирна структура.
- В трета купа смесете яйцата, млякото и ванилията. Разбийте.
- Излейте половината от яйчената смес и половината от брашнената при разбитото масло, и разбъркайте внимателно с шпатула до хомогенност.
- Добавете останалата брашнена и яйчена смеси, заедно със 100 г от орехите, и отново разбъркайте внимателно.
- Разпределете сместа в двете тавички и изравнете с шпатула повърхността.
- Печете 35-45 минути, докато блатовете стегнат добре и при тестване с клечка за зъби по нея не остава тесто.
- Когато са готови, охладете ги 10-ина минути, преди да ги извадите от тавичките.
- За да направите глазурата, разбийте маслото в купа с миксер на висока скорост за около 2 минути.
- Добавяйте стевиолата по една супена лъжица на разбиване. Когато сместа стане хомогенна, сложете и ванилията.
- Продължете да разбивате глазурата, докато стане лека и ефирна. Сметаната се добавя, за да стане глазурата по-мека.
- Поставете първия блат на поставка за торта или поднос. Нанесете 1/3 от глазурата отгоре, след което сложете втория блат и повторете.
- Намажете и страните на тортата с останалата глазура.
- Поръсете с останалите 50 г смлени орехи отгоре.
По желание, при сервиране на всяко парче орехова торта полейте с 1 с. л. кето течен шоколад, като правите движения на зиг-заг над парчето. За всички парчета ще са ви необходими 12 с.л. или около 180 г течен шоколад.
Още предложения за нисковъглехидратни десерти (и не само) ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии„.
Други предложения за нисковъглехидратни торти без глутен от нашата кето кухня:
- Торта Павлова
- Испанска бадемова торта – Тарта Де Сантяго
- Ангелска торта
- Торта с ягоди
- Шоколадова сурова торта
- Торта Гараш
- Канелена торта
В секция „Кето рецепти“ – „Десерти“ ще откриете още разнообразни десерти.
13 причини да консумираме повече орехи
Орехите влизат в списъка на суперхраните, когато става въпрос за хранителната им стойност.
- Богати са на антиоксиданти.
- Чудесен растителен източник на омега-3 мастни киселини.
- Могат да понижат възпаленията.
- Спомагат чревното здраве.
- Понижават риска от развиването на някои видове рак.
- Подпомагат контролирането на теглото.
- Полезни при контрол на диабет тип 2.
- Полезни за понижаване на кръвното налягане.
- За поддържане на добра физическа функционалност с напредване на възрастта.
- Подпомагат мозъчната функция.
- Подобряват мъжката плодовитост.
- Консумацията на орехи може да помогне за понижаване на нивата на вредния холестерол и триглицеридите.
- Широкоразпространени и лесни за добавяне към всеки хранителен режим.
Дотук става ясно, че орехите са супехрана за мозъка и тялото. В 100 г орехи има 13.70 г въглехидрати, затова лесно можете да ги включвате към солени и сладки ястия, когато ви се удаде възможност.
Още от здравословната ни кухня
Ако нашето предложение за домашна орехова торта в кето вариант ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Испанска бадемова торта, произхождаща от Средновековието, крие зад себе си заинтригуваща история. Оригиналното й име
Ако искате да направите вкусен десерт, но нямате много време, рецептата за кето бадемова
Пробвали ли сте да направите блат за кето торта с тиквички? Този зеленчук лесно