Всеки знае, че зеленолистните зеленчуци са сред най-полезните растения и достойно място сред тях взима непретенциозният, но вкусен лапад.
Той изобилства от витамини и минерали, лесен е за набавяне, тъй като расте практически навсякъде, а ползите му за здравето не са никак малко. Освен това той е подходящ за консумация, ако спазвате кето диета за отслабване. В тази статия ще поговорим за полезните свойства на това ядливо растение.
Лапад – какво не знаем за него?
Лападът включва около 200 вида растения, обединени в общо семейство с латинско име Polygonaceae, а в България се срещат около 20 от тях.
Вероятно няма човек, който да не си спомня с умиление за супите с лапад на баба. Това тревисто растение се среща на почти всички континенти като многогодишен плевел.
Вирее най-добре в глинести плодородни почви, често се среща по поляни и планински места, а в някои краища на България го наричат щавляк или щафел.
Това семпло и устойчиво растение е възпято дори от класика на италианската литература Алесандро Манцони в историческия роман „Годениците“.
Лападът е използван за храна още от египтяните и римляните и е споменаван в различни писания, включително на древноримския поет Вергилий, който пише за полезните му свойства.
В порция от 133 грама се съдържат едва 29 калории. Той съдържа 2,66 грама протеин, 0,93 грама мазнини и 3,9 грама диетични фибри.
Притежава още и различни количества хранителни вещества, минерали, витамини и аминокиселини. Същото количество осигурява 71% от препоръчителния дневен прием на витамин С, 30% желязо, 28% витамин А, 33% магнезий, 20% манган, 19% мед и др.
Какви ползи за здравето има консумацията на лапад?
От древни времена той е известен като лечебно растение и се използва в традиционната медицина.
Притежава различни стягащи, жлъчегонни, пречистващи, хомеопатични и слабителни свойства, които имат благоприятен ефект за поддържане на цялостното здраве.
Използвал се е за лечение на скорбут – заболяване, причинявано от недостиг на витамин С. То е било често срещано сред моряците в миналото, които не са консумирали достатъчно от това ценно вещество.
1. Подобрява здравето на кожата
Установено е, че високият прием на витамин С помага за намаляване на появата на бръчки, облекчава сухотата на кожата и също така забавя процеса на стареене.
Витамин С е жизненоважен и за сухожилията и кръвоносните съдове, а също така ускорява оздравителния процес.
Доказателствата показват, че аскорбиновата киселина, както още е известен той, намалява кожните зачервявания. В лапада се съдържат големи количества от този витамин, което го прави чудесна храна за здрава кожа.
2. Подобрява настроението
Невротрансмитерите зависят от адекватното количество желязо в кръвта, за да поддържат позитивното настроение.
Настроението зависи от баланса на хормоните като серотонин, допамин и др. Когато в тялото има ниски нива на кислород, те не могат да бъдат синтезирани правилно.
Недостигът на желязо води до проблеми със съня, лошо настроение, липса на мотивация и ниско ниво на енергия. Чувството на безпокойство или лека депресия също са свързани с железен дефицит.
Ако консумирате често лапад, може да сте спокойни, че сте си набавили добри количества от този толкова ценен минерал.
3. Пази очите и намалява риска от очни заболявания
Бета каротинът под формата на витамин А помага за предотвратяване на макулна дегенерация, която е една от причините за свързаната с възрастта слепота.
Изследвания показват, че приемът на витамини Е, С, мед и цинк намалява опасността от тази болест с цели 25%.
В скромния, но богат на полезни съединения лапад се съдържат редица вещества, подобряващи зрението и редуциращи рисковете от свързани с очите заболявания.
4. Действа срещу остеопороза
Ако консумирате лапад, той осигурява на организма добри количества магнезий. Този минерал е необходим за образуването на костите, въздейства върху дейността на остеобластите, както и остеокластите, което спомага за изграждането на костната плътност.
Магнезият помага за поддържане на баланса на витамин D в кръвта, който управлява хомеостазата на костите. Високият прием на това вещество спомага за увеличаване на минералната плътност, предотвратява остеопорозата и магнезиевия дефицит.
5. Лападът има антиоксидантни качества
Това зеленолистно растение е богато и на манган, който е жизненоважен за ензими като глутамин синтетаза и аргиназа, действащи като антиоксиданти.
Те намаляват оксидативния стрес, действат срещу възпалението и стреса, които могат да причинят различни хронични заболявания.
Ниското ниво на манган е свързано с понижена функция на супероксид дисмутаза, която е ензим, забавящ процеса на стареене и подобряващ здравето.
Манганът също така подпомага благосъстоянието на костите и има основна роля в превръщането на съединенията в използваема енергия и хранителни вещества в тялото, включително аминокиселини и глюкоза.
6. Изключително полезен при анемия
Желязото и медта се комбинират в синтезирането на червени кръвни клетки и хемоглобин. В лапада има прилични количества и от двете.
Тя подпомага усвояването на желязото и когато има недостиг на мед, неговото ниво също намалява, което причинява желязодефицитна анемия.
Това състояние води до мускулни болки, перманентна умора, нарушена мозъчна функция и храносмилателни проблеми.
7. Намалява опасността от сърдечни заболявания
Едно от многото полезни вещества, съдържащи се в лапада, е и витамин B6. Той помага за регулиране нивата на хомоцистеин в кръвта.
Наличието на високи нива на тази аминокиселина в кръвта може да доведе до развитието на сърдечно заболяване, възпаление и проблеми с кръвоносната система. Всички тези фактори увеличават значително опасността от инфаркт или инсулт.
Приемът на витамин B6 помага за намаляване на хомоцистеина в тялото и също така възстановява увредените кръвоносни съдове. Освен това редуцира нивата на холестерола и кръвното налягане, които са двете основни причини за сърдечно-съдови болести.
8. Има детоксикиращи свойства
Ако лападът редовно присъства в менюто ви, е добре да знаете, че той успешно насърчава детоксикацията на тялото.
Фосфорът, присъстващ в неговия състав, е от съществено значение за пречистването на тялото, като премахва отпадъците и токсините чрез урината.
Бъбреците и храносмилателните органи зависят от електролитите като калий, фосфор и магнезий, за да балансират нивото на вода, натрий, пикочна киселина и мазнини в тялото.
9. Подпомага храносмилането
Фибрите имат жизненоважна храносмилателна роля, а те присъстват в немалки количества в лапада. Улесняват преминаването на отпадъците през червата, което помага за предотвратяване на запек, лошо храносмилане и подуване на корема.
Лападът подобрява храносмилането, тъй като разтворимите фибри абсорбират водата, за да се превърнат във вискозно, лепкаво вещество, с чиято помощ по-лесно се изхвърля ненужното от организма.
Лапад като лечебно средство
Освен в кулинарията, лападът се употребява в много страни като лек за различни проблеми.
В Западна Европа, например листата му се използват за успокояване на мехури, изгаряния и ужилвания от коприва. В традиционната австрийска медицина корени и листа се приемат вътрешно за лечение на вирусни инфекции.
Млякото в листата на лапад съдържа танини, както и оксалова киселина, които се считат за стягащо и кръвоспиращо средство. Чаят, който се приготвя от корена на лапад, се използва за лечение на циреи.
Пресните му листа са с приятен, леко кисел вкус, но бързо стават горчиви и имат слабително действие. Те съдържат оксалова киселина, която се среща също в спанака и цвеклото.
Заради нея хората с ревматизъм, подагра, артрит, повишена киселинност или камъни в бъбреците трябва да консумират ограничено лапад, тъй като може да влоши съществуващото състояние.
Идеи за рецепти с лапад
Това растение може успешно да се включи в много кулинарни идеи, например:
- Пригответе си витаминозна пролетна крем супа с лапад, коприва и кейл
- Добавете го към плънката на баница заедно със зелен лук и сирене (вижте как да си приготвите нисковъглехидратна баница без кори и брашно, перфектна за кето диета)
- Използвайте листа от лапад вместо зелеви или лозови за направата на сарми
- Направете агнешко печено с лапад – чудесно ястие за Великден
Какви ползи има от консумацията на лапад?
Притежава различни стягащи, жлъчегонни, пречистващи, хомеопатични и слабителни свойства. Полезен за кожата, очите, при анемия, има силни антиоксидантни свойства.
Съдържа различни количества хранителни вещества, минерали, витамини и аминокиселини. 133 г лапад осигурява 71% от препоръчителния дневен прием на витамин С, 30% желязо, 28% витамин А, 33% магнезий, 20% манган, 19% мед и др.
Как се готви лапад?
Може да се добави към салата, да се задуши в плънка за баница, да се използва за завиването на сърми и т.н.
Има ли странични ефекти от консумацията на лапад?
Пресните му листа са с приятен, леко кисел вкус, но бързо стават горчиви и имат слабително действие. Те съдържат оксалова киселина, която се среща също в спанака и цвеклото. Заради нея хората с ревматизъм, подагра, артрит, повишена киселинност или камъни в бъбреците трябва да консумират ограничено лапад, тъй като може да влоши състоянието им.
Оставете коментар