Зелен лук – 8 здравословни ползи

Обновена: 21.01.2024|
Зелен лук, ползи и употреба.

Зелен лук се използва в кулинарията по целия свят, може би наравно със стария. Вкусът му е много по-мек, което го прави чудесна добавка към лятната купа със салата. Освен това е и изключително полезен.

Зелените листа на лука съдържат огромни запаси от основни хранителни вещества, които повишават имунитета, подобряват храносмилателната система, укрепват костите и ставите и още много благоприятни действия, с които някои зеленчуци от същото семейство не могат да се похвалят.

 

По-подробно за вкусния зеленчук

Латинското наименование на зеления лук е Allium fistulosum. Той произлиза от районите със студен умерен климат на Китай и първоначално се отглежда основно в Япония, Тайланд и Корея. Благодарение на забележителния си хранителен състав и интересен вкус, днес зелен лук може да се намери навсякъде.

Зеленчукът достига до височина 50 см, има бели влакнести корени със силна характерна миризма. Със сигурност знаете, но нека добавим: луковиците са кръгли, листата яркозелени, с различна дължина и прикрепени към нея. Цветовете излизат от листата и са бледозелени и кръгово разположени. Те се развиват в малки плодчета с черни семена.

Ядливата част на лука са луковиците и зелените листа. Когато остарее, луковиците на лука стават по-големи, листата изсъхват, а вкусът му се изостря.

 

Зелен лук – хранителен профил

 

 Зелен лук, ползи и употреба.

 

Следващият път, когато си похапвате зелен лук, си спомнете, че той е пълен с основни хранителни вещества: богат е на диетични фибри, витамини A, C, K, B6, B9, както и калций, желязо, цинк и калий.

Освен това е зареден с фитонутриенти като кемпферол, флавоноиди, кверцетин, антоцианини и фенолни съединения, които притежават мощни противовъзпалителни и антимикробни свойства.

С други думи една порция (200 г) лук съдържа:

  • Два пъти повече от препоръчителния дневен прием на витамин К за възрастни. Този витамин е полезен при съсирването на кръвта, а също така прави костите здрави.
  • Около 25% от препоръчителния дневен прием на витамин C, който предпазва клетките от увреждане.
  • Около 16% от ПДВ на фолиева киселина – витамин, от който тялото се нуждае, за да направи ДНК. Той е от изключително значение за бременни жени.
  • Зелен лук в определени количества може да бъде и добър източник на витамин А. Той играе ключова роля в различни телесни процеси и също така помага за защита на зрението.

Тъй като зеленият лук има много малко въглехидрати, той е и с много нисък гликемичен индекс. Съответно яденето на зелен лук не може да повиши кръвната захар и както всички останали зелени зеленчуци – не съдържа мазнини.

 

8 здравословни ползи на зеления лук

 

Зелен лук, ползи и употреба.

 

Зеленият лук е един от най-добрите зеленчуци, които можете да включите в диетата си. Той е полезен за всичко – от борба с възпалението до повишаване на имунитета. Продължете да четете, за да научите за най-важните му свойства.

  1. Зеленият лук е полезен за сърцето

Флавоноидът кверцетин в зеленчука помага за понижаване на кръвното налягане, като намалява циркулиращия хомоцистеин. Високите му нива са рисков фактор за сърдечни заболявания.

Той също така съдържа калий, който е чудесно хранително вещество за регулиране на кръвното налягане и предотвратяване на хипертония и действа за насърчаване на дейността на сърдечния мускул,

Витамин С помага за понижаване на високия холестерол и нивата на кръвното налягане в тялото. Серните съединения, присъстващи в лука, също намаляват риска от сърдечни заболявания.

  1. Стимулира имунитета

Храните, които повишават имунитета, могат да ни предпазят от много заболявания и инфекции. Включването им в диетата е здравословно не само за тялото, но и за ума.

Зеленият лук е добър източник на витамин С, магнезий и желязо. Известно е, че тези минерали имат положителен ефект върху имунната система. Витамин С е чудесно подсилващо имунитета хранително вещество и намалява симптомите на обикновена настинка и възпаление.

  1. Подобрява храносмилателната система

Зелен лук може да се използва като чудесен източник на пребиотици, които се разграждат от полезни чревни бактерии. Чревните бактерии се хранят с пребиотици и създават късоверижни мастни киселини, включително ацетат, пропионати бутират. Те спомагат за увеличаване на броя на добрите бактерии.

Междувременно зеленият лук е и ефективно естествено средство за лечение на храносмилателни проблеми като диария и гадене. Освен това помага за подобряване на апетита.

  1. Зелен лук в полза на диабетиците

 

Зелен лук. Ползи от сминдух. Как плодовете влияят на тялото. Задължителни профилактични прегледи за жени. Морски колаген. Хипогликемия. Диабет тип 2. Ефектите на диабета.

 

Тъй като зеленият лук съдържа много малко или никакви въглехидрати, той е добро допълнение към диетата на диабетици и тези, които се опитват да контролират нивата на кръвната си захар.

Този зеленчук има положителен метаболитен ефект при хора с диабет, защото помага за поддържане на нивата на триглицеридите. Той повишава нивата на инсулин, който е необходим за транспортиране на захарта от кръвния поток към клетките на тялото.

  1. Подобрява здравето на костите

Костите са основата на тялото, така че поддържането им здрави е наистина важно. Зеленият лук може да помогне за това, защото доказано подобрява костната минерална плътност.

Смята се, че това се дължи на свойството му да намалява оксидативния стрес и да повишава нивата на антиоксиданти, което може да предотврати остеопороза.

Изяждайки три зелени лука всеки ден, ще се заредите с достатъчно витамин К, важен за съсирването на кръвта, а също и за здравето на костите.

  1. Зеленият лук е полезен за зрението

Зеленият лук съдържа каротеноиди като лутеин и зеаксантин, които оказват защитен ефект върху зрението. Този зеленчук е богат и на витамин А, който играе жизненоважна роля за поддържане здравето на очите.

Установено е също, че зеленият лук предпазва очите от възпаление и се бори срещу макулната дегенерацията – клинично състояние, което води до загуба на зрение.

  1. Може да помогне за детокс на тялото

Да се отървете от токсините в тялото си е много лесно с помощта на зелен лук. Когато е суров, зеленият лук действа като силно слабително. Той също е и патогонно средство, което означава, че промива порите на кожата и предизвиква изпотяване.

Всички тези качества на лука са особено подходящи за детокс на тялото, особено през пролетта и лятото.

  1. Полезен е за косата

Може би не знаете, но в зеления лук се съдържа сяра, което означава, че е добър за растежа на косата. Когато изстискан от него сок се прилага върху скалпа, прави косата по-силна и гъста.

Тази сяра може също така да стимулира производството на колаген, който от своя страна подпомага производството на здрави кожни клетки и растежа на косата. Прилагането на сок от лук върху косата може да увеличи и кръвоснабдяването на космените фоликули.

 

Колко зелен лук е полезно да консумирате и как?

 

Зелен лук, ползи и употреба.

 

Хапвайте 20-30 грама зелен лук два пъти дневно, веднъж сутрин и вечер, ако имате стомашни проблеми. За да поддържате здравето си на ниво, той трябва да присъства в ежедневната ви диета.

Ако обаче прекалите с него, може да получите обратен ефект. Прекомерните количества зелен лук могат да причинят стомашно-чревни проблеми като синдром на раздразнените черва и киселинен рефлукс. Така че бъдете внимателни.

Ето и няколко идеи в какви рецепти да го включите:

  • Когато е суров, пролетният лук придава прекрасен свеж вкус на салати и сандвичи.
  • Запечен можете да го добавите като гарнитура или към паста и пица.
  • Можете също да направите песто, като използвате ситно нарязан зелен лук, джинджифил и малко сол.
  • Зеленият лук може да се маринова и с балсамов оцет и червено вино.

Комбинациите са безкрайни, а резултатът винаги е много вкусен. Ако изпитате затруднение с идеи за приготвянето му, обърнете се и към нашия блог с рецепти.

 

Заключение

Зеленият лук е истинско съкровище от природата, което не само обогатява вкуса на ястията ни, но и подпомага нашето здраве в няколко ключови аспекта.

Независимо дали го добавяте към салатите, супите, разядките или основното, зеленият лук предлага множество здравословни ползи.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 08.07.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 21 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 8 юли 2022 в 10:05 | Категория: Хранене и видове храни