Зелен лук – 8 здравословни ползи
Зелен лук се използва в кулинарията по целия свят, може би наравно със стария. Вкусът му е много по-мек, което го прави чудесна добавка към лятната купа със салата. Освен това е и изключително полезен.
Зелените листа на лука съдържат огромни запаси от основни хранителни вещества, които повишават имунитета, подобряват храносмилателната система, укрепват костите и ставите и още много благоприятни действия, с които някои зеленчуци от същото семейство не могат да се похвалят.
По-подробно за вкусния зеленчук
Латинското наименование на зеления лук е Allium fistulosum. Той произлиза от районите със студен умерен климат на Китай и първоначално се отглежда основно в Япония, Тайланд и Корея. Благодарение на забележителния си хранителен състав и интересен вкус, днес зелен лук може да се намери навсякъде.
Зеленчукът достига до височина 50 см, има бели влакнести корени със силна характерна миризма. Със сигурност знаете, но нека добавим: луковиците са кръгли, листата яркозелени, с различна дължина и прикрепени към нея. Цветовете излизат от листата и са бледозелени и кръгово разположени. Те се развиват в малки плодчета с черни семена.
Ядливата част на лука са луковиците и зелените листа. Когато остарее, луковиците на лука стават по-големи, листата изсъхват, а вкусът му се изостря.
Зелен лук – хранителен профил
Следващият път, когато си похапвате зелен лук, си спомнете, че той е пълен с основни хранителни вещества: богат е на диетични фибри, витамини A, C, K, B6, B9, както и калций, желязо, цинк и калий.
Освен това е зареден с фитонутриенти като кемпферол, флавоноиди, кверцетин, антоцианини и фенолни съединения, които притежават мощни противовъзпалителни и антимикробни свойства.
С други думи една порция (200 г) лук съдържа:
- Два пъти повече от препоръчителния дневен прием на витамин К за възрастни. Този витамин е полезен при съсирването на кръвта, а също така прави костите здрави.
- Около 25% от препоръчителния дневен прием на витамин C, който предпазва клетките от увреждане.
- Около 16% от ПДВ на фолиева киселина – витамин, от който тялото се нуждае, за да направи ДНК. Той е от изключително значение за бременни жени.
- Зелен лук в определени количества може да бъде и добър източник на витамин А. Той играе ключова роля в различни телесни процеси и също така помага за защита на зрението.
Тъй като зеленият лук има много малко въглехидрати, той е и с много нисък гликемичен индекс. Съответно яденето на зелен лук не може да повиши кръвната захар и както всички останали зелени зеленчуци – не съдържа мазнини.
8 здравословни ползи на зеления лук
Зеленият лук е един от най-добрите зеленчуци, които можете да включите в диетата си. Той е полезен за всичко – от борба с възпалението до повишаване на имунитета. Продължете да четете, за да научите за най-важните му свойства.
-
Зеленият лук е полезен за сърцето
Флавоноидът кверцетин в зеленчука помага за понижаване на кръвното налягане, като намалява циркулиращия хомоцистеин. Високите му нива са рисков фактор за сърдечни заболявания.
Той също така съдържа калий, който е чудесно хранително вещество за регулиране на кръвното налягане и предотвратяване на хипертония и действа за насърчаване на дейността на сърдечния мускул,
Витамин С помага за понижаване на високия холестерол и нивата на кръвното налягане в тялото. Серните съединения, присъстващи в лука, също намаляват риска от сърдечни заболявания.
-
Стимулира имунитета
Храните, които повишават имунитета, могат да ни предпазят от много заболявания и инфекции. Включването им в диетата е здравословно не само за тялото, но и за ума.
Зеленият лук е добър източник на витамин С, магнезий и желязо. Известно е, че тези минерали имат положителен ефект върху имунната система. Витамин С е чудесно подсилващо имунитета хранително вещество и намалява симптомите на обикновена настинка и възпаление.
-
Подобрява храносмилателната система
Зелен лук може да се използва като чудесен източник на пребиотици, които се разграждат от полезни чревни бактерии. Чревните бактерии се хранят с пребиотици и създават късоверижни мастни киселини, включително ацетат, пропионати бутират. Те спомагат за увеличаване на броя на добрите бактерии.
Междувременно зеленият лук е и ефективно естествено средство за лечение на храносмилателни проблеми като диария и гадене. Освен това помага за подобряване на апетита.
-
Зелен лук в полза на диабетиците
Тъй като зеленият лук съдържа много малко или никакви въглехидрати, той е добро допълнение към диетата на диабетици и тези, които се опитват да контролират нивата на кръвната си захар.
Този зеленчук има положителен метаболитен ефект при хора с диабет, защото помага за поддържане на нивата на триглицеридите. Той повишава нивата на инсулин, който е необходим за транспортиране на захарта от кръвния поток към клетките на тялото.
-
Подобрява здравето на костите
Костите са основата на тялото, така че поддържането им здрави е наистина важно. Зеленият лук може да помогне за това, защото доказано подобрява костната минерална плътност.
Смята се, че това се дължи на свойството му да намалява оксидативния стрес и да повишава нивата на антиоксиданти, което може да предотврати остеопороза.
Изяждайки три зелени лука всеки ден, ще се заредите с достатъчно витамин К, важен за съсирването на кръвта, а също и за здравето на костите.
-
Зеленият лук е полезен за зрението
Зеленият лук съдържа каротеноиди като лутеин и зеаксантин, които оказват защитен ефект върху зрението. Този зеленчук е богат и на витамин А, който играе жизненоважна роля за поддържане здравето на очите.
Установено е също, че зеленият лук предпазва очите от възпаление и се бори срещу макулната дегенерацията – клинично състояние, което води до загуба на зрение.
-
Може да помогне за детокс на тялото
Да се отървете от токсините в тялото си е много лесно с помощта на зелен лук. Когато е суров, зеленият лук действа като силно слабително. Той също е и патогонно средство, което означава, че промива порите на кожата и предизвиква изпотяване.
Всички тези качества на лука са особено подходящи за детокс на тялото, особено през пролетта и лятото.
-
Полезен е за косата
Може би не знаете, но в зеления лук се съдържа сяра, което означава, че е добър за растежа на косата. Когато изстискан от него сок се прилага върху скалпа, прави косата по-силна и гъста.
Тази сяра може също така да стимулира производството на колаген, който от своя страна подпомага производството на здрави кожни клетки и растежа на косата. Прилагането на сок от лук върху косата може да увеличи и кръвоснабдяването на космените фоликули.
Колко зелен лук е полезно да консумирате и как?
Хапвайте 20-30 грама зелен лук два пъти дневно, веднъж сутрин и вечер, ако имате стомашни проблеми. За да поддържате здравето си на ниво, той трябва да присъства в ежедневната ви диета.
Ако обаче прекалите с него, може да получите обратен ефект. Прекомерните количества зелен лук могат да причинят стомашно-чревни проблеми като синдром на раздразнените черва и киселинен рефлукс. Така че бъдете внимателни.
Ето и няколко идеи в какви рецепти да го включите:
- Когато е суров, пролетният лук придава прекрасен свеж вкус на салати и сандвичи.
- Запечен можете да го добавите като гарнитура или към паста и пица.
- Можете също да направите песто, като използвате ситно нарязан зелен лук, джинджифил и малко сол.
- Зеленият лук може да се маринова и с балсамов оцет и червено вино.
Комбинациите са безкрайни, а резултатът винаги е много вкусен. Ако изпитате затруднение с идеи за приготвянето му, обърнете се и към нашия блог с рецепти.
Заключение
Зеленият лук е истинско съкровище от природата, което не само обогатява вкуса на ястията ни, но и подпомага нашето здраве в няколко ключови аспекта.
Независимо дали го добавяте към салатите, супите, разядките или основното, зеленият лук предлага множество здравословни ползи.
Източници
Няма източници
Един Коментар
Много хубаво и интересно . Браво !