Кето баница без кори и брашно

Ако кето баница ви звучи фантастично, днес ще потвърдим това твърдение с две предложения за бърза, лесна, вкусна баница без брашно или кори, с подбрани нисковъглехидратни продукти. Резултатът отново е мека, леко хрупкава баница, с която да не нарушавате режима си.
Споделяме две рецепти за кето баница: една със сирена и една с праз (или спанак, по избор), при която се прави алтернативно, безглутеново тесто за кори от моцарела, крема сирене и бадемово брашно.
Да пристъпим към необходимите продукти и стъпки по приготвянето им.
Рецепта за кето баница от сирена

Вкусна кето баница, почти като традиционната, която може да приготвите, добавяйки късмети, за да се насладите максимално на празничното настроение.
| Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в една порция |
|---|---|---|
| 30 минути | 10 | по-малко от 1 г нетни въглехидрати (0,86), 121 калории, 11 г мазнини, 5 г протеин |
Необходими продукти:
- 5 яйца
- 100 г краве масло Гхи, разтопено
- 140 г моцарела, настъргана
- 50 г крема сирене
- 80 г краве сирене/извара
- 1 ч. л. бакпулвер
- 1 с. л. микс семена, за поръсване
Изпълнение на рецептата:

- Загрейте предварително фурната на 180 градуса.
- Разбийте с миксер яйцата в купа. Бавно добавяйте маслото, като продължавате да миксирате на средна скорост.
- Изсипете и сирената, разбъркайте, докато се смесят добре, добавете бакпулвера и разбийте отново.
- В кръгла тавичка с диаметър 20 см постелете хартия за печене и изсипете сместа. Заравнете повърхността и поръсете със сусамовите семена.
- Печете около 20 минути, докато добие златист цвят.
Кето баница с моцарела и праз
Тази рецепта за кето баница е подходяща за спазващите нисковъглехидратен режим на хранене, но ако следвате по-строг кето режим, внимавайте с количествата, тъй като в едно парче се съдържат около 14 грама въглехидрати.
| Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
|---|---|---|
| 40 минути | 4 | 14 г |
За да намалите въглехидратите в порция до към 9, можете да я приготвите без праз. В 100 г от него има 14.15 г въглехидрати, 1.8 от които са фибри.
Необходими продукти:
- 200 г моцарела, настъргана
- 50 г крема сирене
- 90 г бадемово брашно
- 1 яйце
- сол на вкус
За плънката:
- 1 стрък праз (около 150 г)
- 1 с. л. краве масло Гхи
- 2 яйца
- 100 г краве сирене (може и извара)
- 200 г кисело мляко
- ½ ч. л. сода
Вместо праз можете да използвате 200 г спанак – в 100 г от него има само 3.75 г въглехидрати, 2.4 г от които са фибри.
Изпълнение на рецептата:
- На водна баня смесете всички съставки за тестото, без яйцето. Разбърквайте с шпатула, докато сместа добие хомогенност, и оставете настрана да се охлади.
- След това чукнете вътре яйцето и разбъркайте добре.
- Полученото тесто направете на топка, увийте в стреч фолио и оставете в хладилника за 20-30 минути.
- През това време нарежете праза на ситно и го задушете в краве масло Гхи до омекване.
- Включете фурната да загрее на 200 градуса.
- Когато тестото е готово, разделете го на две и разточете кори за вашата кето баница между два листа хартия за печене.
- В отделна купа смесете всички съставки за плънката, заедно със сготвения праз. Разбъркайте добре.
- В тавичка постелете хартия за печене, сложете първата кора и нанесете от плънката, като заделите 1/3 от нея. Поставете втората кора отгоре и запечатайте краищата.
- Остатъка от плънката разнесете отгоре.
- Печете около 20 минути.
Още предложения за нисковъглехидратни рецепти ще откриете в кулинарната ни книга „Кето фантазии„.
Питали ли сте се какво означава „баница“?
Баницата е едно от най-традиционните и най-гъвкави български ястия. Гъвкави, защото видовете баница са много:
- Според начина на приготвяне – вита, права, смесена
- Според плънката – със сирене, с извара, с ориз
- Според зеленчуците – зелник, лучник
Някои хора смятат някои сладки десерти, като баклавата и тиквеника, например, за вид баница.
Вероятно името идва от първославянската дума gybanica със значение на „сгъване, прегъване“. В сръбско-хърватския език рецептата е наречена гибаница.
Изобщо ястието търпи всякакви алтернативни хрумки, но резултатът винаги е неустоим.
Още от здравословната ни кухня

Парче кето баница, освен с айран, се комбинира добре и с домашна лютеница без захар или домашни кисели краставички.
Ако нашите предложения за кето баница са ви харесали, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Кето баница с кори е вкусна алтернатива, която да приготвим, когато сме на кетогенна диета, а ни се хапва вкусна баничка.
Кето козунак – възможно ли е да бъде все така пухкав, здравословен и вкусен? Абсолютно сме убедени в
Няма човек, който да не е ял пърленка и такъв, който да не я обожава. С нея си








4 коментара
Много ми хареса! Бърза и лесна баница.
Чудесна се получи кето баницата и вкусна. Благодаря за рецептата!
Каква марка моцарела изполвате?
Здравейте, използваме настъргана, известна и като „жълта“ моцарела. :)