Ако кето баница ви звучи фантастично, днес ще опровергаем това твърдение с две предложения за бърза, лесна, вкусна баница без брашно или кори, с подбрани нисковъглехидратни продукти. Резултатът отново е мека, леко хрупкава баница, с която да не нарушавате режима си.

Споделяме две рецепти за кето баница: една със сирена и една с праз (или спанак, по избор), при която се прави алтернативно, безглутеново тесто за кори от моцарела, крема сирене и бадемово брашно.

Да пристъпим към необходимите продукти и стъпки по приготвянето им.

 

 

Рецепта за кето баница от сирена

Вкусна кето баница, почти като традиционната, която може да приготвите, добавяйки късмети, за да се насладите максимално на празничното настроение.

Време за приготвяне: 30 минути

Порции: 10

Хранителна стойност в една порция: по-малко от 1 г въглехидрати (0.86), 121 калории, 11 г мазнини, 5 г протеин

Необходими продукти:

  • 5 яйца
  • 100 г разтопено краве масло Гхи
  • 140 г настъргана моцарела
  • 50 г крема сирене
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 80 г краве сирене или извара
  • Сусамови семена за поръсване

Изпълнение на рецептата:

  • Загрейте предварително фурната на 180 градуса.
  • Разбийте с миксер яйцата в купа. Бавно добавяйте маслото, като продължавате да миксирате на средна скорост.
  • Добавете и сирената, разбъркайте, докато се смесят добре, добавете бакпулвера и разбийте отново.
  • В кръгла тавичка с диаметър 20 см постелете хартия за печене и изсипете сместа. Заравнете повърхността и поръсете със сусамовите семена.
  • Печете около 20 минути, докато добие златист цвят.

 

Кето баница с моцарела и праз

Тази рецепта за кето баница е подходяща за спазващите нисковъглехидратен режим на хранене, но ако следвате по-строг кето режим, внимавайте с количествата, тъй като в едно парче се съдържат около 14 грама въглехидрати.

Време за приготвяне: 40 минути

Порции: 4

Въглехидрати в порция: около 14 г

За да намалите въглехидратите в порция до към 9, можете да я приготвите без праз. В 100 г от него има 14.15 г въглехидрати, 1.8 от които са фибри.

Необходими продукти:

  • 200 г моцарела, настъргана
  • 50 г крема сирене
  • 90 г бадемово брашно
  • 1 яйце
  • Сол на вкус

За плънката:

  • 1 стрък праз (около 150 г)
  • 1 с. л. краве масло Гхи
  • 2 яйца
  • 100 г краве сирене (може и извара)
  • 200 г кисело мляко
  • ½ ч. л. сода

Вместо праз можете да използвате 200 г спанак – в 100 г от него има само 3.75 г въглехидрати, 2.4 г от които са фибри.

Изпълнение на рецептата:

  1. На водна баня смесете всички съставки за тестото, без яйцето. Разбърквайте с шпатула, докато сместа добие хомогенност, и оставете настрана да се охлади.
  2. След това чукнете вътре яйцето и разбъркайте добре.
  3. Полученото тесто направете на топка, увийте в стреч фолио и оставете в хладилника за 20-30 минути.
  4. През това време нарежете праза на ситно и го задушете в краве масло Гхи до омекване.
  5. Включете фурната да загрее на 200 градуса.
  6. Когато тестото е готово, разделете го на две и разточете кори за вашата кето баница между два листа хартия за печене.
  7. В отделна купа смесете всички съставки за плънката, заедно със сготвения праз. Разбъркайте добре.
  8. В тавичка постелете хартия за печене, сложете първата кора и нанесете от плънката, като заделите 1/3 от нея. Поставете втората кора отгоре и запечатайте краищата.
  9. Остатъка от плънката разнесете отгоре.
  10. Печете около 20 минути.

Още предложения за нисковъглехидратни рецепти ще откриете в кулинарната ни книга „Кето фантазии„.

Бадемово брашно 300 гр13.00лв.
Краве масло Гхи18.40лв.25.00лв.

 

Питали ли сте се какво означава „баница“?

Баницата е едно от най-традиционните и най-гъвкави български ястия. Гъвкави, защото видовете баница са много:

  • Според начина на приготвяне – вита, права, смесена
  • Според плънката – със сирене, с извара, с ориз
  • Според зеленчуците – зелник, лучник

Някои хора смятат някои сладки десерти, като баклавата и тиквеника, например, за вид баница.

Вероятно името идва от първославянската дума gybanica със значение на „сгъване, прегъване“. В сръбско-хърватския език рецептата е наречена гибаница.

Изобщо ястието търпи всякакви алтернативни хрумки, но резултатът винаги е неустоим.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Лютеница без захар, рецепта. Кето баница.

Парче кето баница, освен с айран, се комбинира добре и с домашна лютеница без захар или домашни кисели краставички.

 

Ако нашите предложения за кето баница са ви харесали, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!