Кето баница без кори и брашно

Обновена: 27.06.2024|
Кето баница без брашно и кори.

 

Ако кето баница ви звучи фантастично, днес ще потвърдим това твърдение с две предложения за бърза, лесна, вкусна баница без брашно или кори, с подбрани нисковъглехидратни продукти. Резултатът отново е мека, леко хрупкава баница, с която да не нарушавате режима си.

Споделяме две рецепти за кето баница: една със сирена и една с праз (или спанак, по избор), при която се прави алтернативно, безглутеново тесто за кори от моцарела, крема сирене и бадемово брашно.

Да пристъпим към необходимите продукти и стъпки по приготвянето им.

 

 

Рецепта за кето баница от сирена

 

Кето баница без брашно и кори.

 

Вкусна кето баница, почти като традиционната, която може да приготвите, добавяйки късмети, за да се насладите максимално на празничното настроение.

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в една порция
30 минути 10 по-малко от 1 г нетни въглехидрати (0,86), 121 калории, 11 г мазнини, 5 г протеин

Необходими продукти:

  • 5 яйца
  • 100 г краве масло Гхи, разтопено
  • 140 г моцарела, настъргана
  • 50 г крема сирене
  • 80 г краве сирене/извара
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 1 с. л. микс семена, за поръсване

Изпълнение на рецептата:

 

Кето баница без брашно и кори.

 

  1. Загрейте предварително фурната на 180 градуса.
  2. Разбийте с миксер яйцата в купа. Бавно добавяйте маслото, като продължавате да миксирате на средна скорост.
  3. Изсипете и сирената, разбъркайте, докато се смесят добре, добавете бакпулвера и разбийте отново.
  4. В кръгла тавичка с диаметър 20 см постелете хартия за печене и изсипете сместа. Заравнете повърхността и поръсете със сусамовите семена.
  5. Печете около 20 минути, докато добие златист цвят.

 

Кето баница с моцарела и праз

Тази рецепта за кето баница е подходяща за спазващите нисковъглехидратен режим на хранене, но ако следвате по-строг кето режим, внимавайте с количествата, тъй като в едно парче се съдържат около 14 грама въглехидрати.

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
40 минути 4 14 г

 

За да намалите въглехидратите в порция до към 9, можете да я приготвите без праз. В 100 г от него има 14.15 г въглехидрати, 1.8 от които са фибри.

Необходими продукти:

  • 200 г моцарела, настъргана
  • 50 г крема сирене
  • 90 г бадемово брашно
  • 1 яйце
  • сол на вкус

За плънката:

  • 1 стрък праз (около 150 г)
  • 1 с. л. краве масло Гхи
  • 2 яйца
  • 100 г краве сирене (може и извара)
  • 200 г кисело мляко
  • ½ ч. л. сода

Вместо праз можете да използвате 200 г спанак – в 100 г от него има само 3.75 г въглехидрати, 2.4 г от които са фибри.

Изпълнение на рецептата:

  1. На водна баня смесете всички съставки за тестото, без яйцето. Разбърквайте с шпатула, докато сместа добие хомогенност, и оставете настрана да се охлади.
  2. След това чукнете вътре яйцето и разбъркайте добре.
  3. Полученото тесто направете на топка, увийте в стреч фолио и оставете в хладилника за 20-30 минути.
  4. През това време нарежете праза на ситно и го задушете в краве масло Гхи до омекване.
  5. Включете фурната да загрее на 200 градуса.
  6. Когато тестото е готово, разделете го на две и разточете кори за вашата кето баница между два листа хартия за печене.
  7. В отделна купа смесете всички съставки за плънката, заедно със сготвения праз. Разбъркайте добре.
  8. В тавичка постелете хартия за печене, сложете първата кора и нанесете от плънката, като заделите 1/3 от нея. Поставете втората кора отгоре и запечатайте краищата.
  9. Остатъка от плънката разнесете отгоре.
  10. Печете около 20 минути.

Още предложения за нисковъглехидратни рецепти ще откриете в кулинарната ни книга „Кето фантазии„.

 

Питали ли сте се какво означава „баница“?

Баницата е едно от най-традиционните и най-гъвкави български ястия. Гъвкави, защото видовете баница са много:

  • Според начина на приготвяне – вита, права, смесена
  • Според плънката – със сирене, с извара, с ориз
  • Според зеленчуците – зелник, лучник

Някои хора смятат някои сладки десерти, като баклавата и тиквеника, например, за вид баница.

Вероятно името идва от първославянската дума gybanica със значение на „сгъване, прегъване“. В сръбско-хърватския език рецептата е наречена гибаница.

Изобщо ястието търпи всякакви алтернативни хрумки, но резултатът винаги е неустоим.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Лютеница без захар, рецепта. Кето баница.

Парче кето баница, освен с айран, се комбинира добре и с домашна лютеница без захар или домашни кисели краставички.

 

Ако нашите предложения за кето баница са ви харесали, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

6e86da08533725faaac8b2b11149f103?s=96&d=mm&r=g

Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Свързани публикации

4 Коментара

  1. Мариана 02.01.2022 at 11:11 - Отговор

    Много ми хареса! Бърза и лесна баница.

  2. Анелия 14.12.2021 at 20:54 - Отговор

    Чудесна се получи кето баницата и вкусна. Благодаря за рецептата!

  3. Маргарита 30.11.2021 at 0:22 - Отговор

    Каква марка моцарела изполвате?

    • Верджиния 30.11.2021 at 9:11 - Отговор

      Здравейте, използваме настъргана, известна и като „жълта“ моцарела. :)

Оставете коментар