Магнезий – ползи от приема му за нашето тяло

Обновена: 19.01.2024|

Всички знаем колко важен е приемът на магнезий – ползи от приема му имат много от системите в тялото ни. Той участва в стотици биохимични процеси. Магнезият е четвъртият най-разпространен минерал в човешкото тяло и играе няколко важни роли за здравето на тялото и мозъка ни. Въпреки това може да имаме дефицит, дори ако сме на здравословна диета.

Днес ще разгледаме темата за магнезий – ползи от приема му и ще обясним защо е важно да поддържаме нивата му в организма.

 

  1. Магнезий – ползи при оросяване на мозъка

vitd3 400
zink 600

Лошото и непълноценно оросяване на мозъка може да бъде причинено от спазми на кръвоносните съдове, както и от промени в съдовата система на този орган. Ако в мозъка не постъпва достатъчно кръв, това започва да се отразява отрицателно на мозъчната тъкан. Тези промени могат да се развиват бавно, но може и да са внезапни – като инсулта.

vitd3 400
zink 600

Тъй като магнезият помага за контролирането на кръвното налягане и кръвната захар, както и възпира образуването на съсиреци, той може да се окаже превенция срещу инсулт. Като цяло хората, които имат по-висок прием на магнезий, имат 10% по-нисък риск от инсулт в сравнение с тези, които приемат по-малко.

Важен е редовният прием на магнезия – ползи от него за организма са свързани с пренасянето на сигнали между мозъка и тялото. Той действа като „вратар“ за N-метил-D-аспартат рецепторите, които се намират в нашите нервни клетки и подпомагат развитието на мозъка, паметта и ученето. При здрави хора магнезият се намира във вътрешността на тези рецептори. От там той предотвратява тяхното задействане от слаби сигнали, които стимулират нервните клетки излишно. Когато нивата на магнезий са ниски, някои от рецепторите са блокирани. А това означава, че могат да бъдат стимулирани по-често, отколкото е необходимо. А такъв вид свръхстимулация може да убие нервните клетки и да причини увреждане на мозъка.

 

  1. Магнезий за мускули и нерви

 

Магнезий - ползи. Телесните мазнини. Младо момиче тренира сред природата през пролетта, с цел отслабване и добва форма.

 

Една от функциите на магнезия е да предотвратява мускулни спазми, схващания и потрепвания. Това се случва, когато магнезият насърчава тялото да абсорбира калций – друг изобилен минерал, който е от съществено значение за доброто здраве. Натрупването му, обаче, предизвиква свиването на мускулите, което води до спазми и потрепвания. Магнезият регулира тези контракции и позволява на мускулите да се отпуснат. Много хора страдат от нощни спазми на краката, когато спят. Тук отново се включва приемът на магнезий – ползи от него изпитват хората с такъв проблем, тъй като има положителни резултати при лечението на този вид спазми.

Магнезият е важен и за запазване на здравето на нервната система. До края на 20-ти век лекарите стигат до откритието, че инжектирането на магнезий оказва потискащо действие върху нервите. Всъщност една от ранните употреби на минерала е била за приспиване. Показателно за това е, че зимуващите животни имат много високи нива на магнезий.

Като цяло магнезият облекчава нервната раздразнителност и прекомерната енергия, които пораждат умората на първо място. И това не е изненадващо – когато нивото на магнезий в организма е под нормалното, нервите не са в състояние да контролират функции като мускулно движение, дишане и умствени процеси. Потрепване, нередовен сърдечен пулс, раздразнителност и нервна умора са често срещани симптоми на изчерпване на запасите от магнезий в организма.

 

  1. Магнезий – ползи за спортисти

Независимо дали сте професионален спортист или любител на фитнеса и физическите упражнения, приемът на магнезиев цитрат – форма на минерала с висока бионаличност, може да помогне тренировките да бъдат още по-усилени и резултатни. Както и да се възстановите по-бързо след тежка тренировка. Отговорен за над 300 ензимни реакции в организма, магнезият играе основна роля в свиването на мускулите, устойчивостта на скелета и производството на енергия. Това е така, тъй като той спомага за поддържането на високата консумация на кислород, необходима за показателите на един атлет.

 

  1. Магнезий при Хашимото

Тиреоидит на Хашимото е автоимунно заболяване на щитовидната жлеза, при което собствената ни имунна система започва да произвежда антитела срещу хормоните й. По този начин настъпва хормонален дефицит. Някои проучвания показват, че магнезият е от първостепенно значение за щитовидната жлеза, тъй като тя не може да функционира без магнезий. Той е отговорен за превръщането на неактивния  Т4-тироиден хормон в активна форма на Т3. Това е важно, защото метаболизмът в клетките на тялото ни се засилва от Т3. Дефицитът на магнезий се свързва и с увеличена щитовидна жлеза и гуша.

 

  1. Магнезий – ползи за костите

Докато повечето изследвания са фокусирани върху ролята на калция за здравето на костите, магнезият също е от съществено значение за формиране на здрави кости.

Изследванията от 2013 г. свързват адекватния прием на магнезий с по-висока плътност, подобрено образуване на костни кристали и по нисък риск от остеопороза при жени след менопауза.

Магнезият може да подобри здравето на костите както пряко, така и косвено. Той спомага за регулирането на нивата на калций и витамин Д, които са другите две хранителни вещества, жизненоважни  за здравето на костите.

 

  1. Магнезий и кръвно налягане

 

Магнезий - ползи. жена, коятодържи в ръцете си червено сърце.

 

Проучвания показват, че приемът на магнезий таблетки може да понижи кръвното налягане. В проучване от 2009 г. контролната група приема по 450 мг магнезий на ден. Хората изпитват значително понижение на систолното и диастоличното кръвно налягане. Тези ползи се появяват само при хора с високо кръвно налягане.  Но ако кръвното налягане е нормално, магнезият няма същият ефект.

Магнезият може да отпусне коронарните кръвоносни съдове. Но той работи най-добре при диета, която е богата на калций и калий и ниско съдържание на натрий.

 

  1. Магнезий – ползи при аритмия

Ниските нива на магнезий са свързани и с развитието на нарушения в сърдечния ритъм, по-специално – предсърдно мъждене. Както и до неравномерен пулс, мускулна слабост и раздразнителност.

Магнезият и калият, заедно с натрий и калций, са примери за електролити в кръвта. Електролитите помагат да задействат и регулират електрическите импулси в сърцето, а ниските нива на калий и магнезий могат да доведат до електролитен дисбаланс. А това може да допринесе за аритмията. Приемът на добавки с магнезий и калий може да помогне за намаляването на симптомите, но трябва да се консултирате с вашия лекар, който да следи показанията на кръвта ви.

 

  1. Ползи от магнезий при диабет тип 2

Проучванията сочат, че около 48% от хората с диабет тип 2 имат ниски нива на магнезий в кръвта. Това може да намали способността на инсулина да поддържа нивата на кръвната захар под контрол. Освен това, хората с нисък прием на магнезий са изложени на по-голям риск от развитие на диабет.

Има проучвания, които показват, че хората с диабет тип 2, които приемат магнезий, изпитват значителни подобрения в нивата на кръвната захар и хемоглобин А1с.

 

Има ли риск от предозиране с магнезий?

Предозирането на магнезий чрез хранителни източници е малко вероятно, защото тялото ще елиминира излишния магнезий от храната чрез урината.

Въпреки това високият прием на магнезий чрез хранителни добавки може да доведе до странични ефекти. Те се проявяват в стомашно-чревни проблеми, гадене, диария и спазми. Не е препоръчително да се надвишава горната граница от препоръчителен дневен прием, която е 450 мг. Хората, които имат бъбречно заболяване, трябва първо да се консултират с личните си лекари за приема на магнезий.

Категории: Здраве, Витамини и минерали|Публикувана: 03.06.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Верджиния Георгиева
Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 19 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 3 юни 2020 в 11:30 | Категория: Здраве, Витамини и минерали