Защо е важно да приемаме цинк периодично?

Обновена: 06.03.2024|
Разделно хранене. Хипотония. Сребърна вода. Алкална вода. Момиче пие чаша вода, и таблетка цинк до воден ресурс. Камъни в бъбреците.

Цинкът е от съществено значение за живота и здравето на човешкия организъм. Въпреки, че се нуждаем от малки дози от цинк, той участва в редица важни процеси в тялото като хормоналните реакции, усвояването на храната, детоксикацията, имунната функция и около 300 други, извършващи се непрекъснато в различни клетки. За ползите от цинка вече говорихме тук, а в тази статия ще навлезем още по-дълбоко в темата защо е важно да го приемаме периодично.

Добрата новина е, че телата ни са в състояние да съхраняват малко количество цинк. Това се случва най-вече в мускулите, но се среща и в червените кръвни клетки, белите кръвни клетки, костите, кожата, бъбреците, черния дроб, простатата и ретината. За съжаление, това количество не стига за дълго и трябва да го допълваме. Ние се нуждаем от минерали, за да поддържаме функционирането на клетките. Получаваме ги главно от растителни източници. Но някои минерали, като цинк, могат да бъдат намерени и в месото и морските дарове.

 

Как да разпознаем недостига на цинк?

Недостиг може да се открие именно при хора, които избягват морската храна и не са големи почитатели на зеленчуците. Силно преработените храни пък са с много ниско съдържание на цинк, тъй като по-голямата част от минерала се отстранява по време на обработката и тяхната редовна консумация също може да причини дефицит. В момента дефицитът е много по-разпространен, отколкото преди 50-60 години и това се дължи на промяната в хранителните навици на хората, които изключват доста минерали от диетата и предизвикват проблеми. Някои от тях включват:

 • Кожни проблеми – акне и дерматит
 • Косопад
 • Рецидивиращи инфекции, заради лоша имунна система
 • Репродуктивни проблеми
 • Депресия и тревожност
 • Нарушено зрение
 • Загуба на миризма и вкус
 • Храносмилателни проблеми

Таблетки цинк.Всичко това, обаче, може да бъде избегнато, ако веднага започете прием на подходяща добавка. Това е наложително особено ако страдате от повече от два от симптомите, изброени по-горе. Нашето предложение представлява веганска таблетка, без мляко, лактоза, соя, глутен и пшенична мая. Една опаковка ще ви стигне за една година. Таблетките са с висока концентрация и е необходима само една таблетка на ден, за да си осигурите необходимото количество цинк за нормалното функциониране на клетките. Можете да се информирате допълнително и да поръчате тук. А ето и какви ще са ползите, на които ще се насладите, след като започнете приема.

 

По-силна имунна система

Важният минерал участва в почти всеки аспект на имунния процес. Така че, когато нивата на цинк са ниски, тимусната жлеза произвежда по-малко имунни клетки и функцията на белите кръвни клетки намалява. Ако увеличите приема на цинк в самото начало на настинка, имате по-голям шанс да намалите тежестта и продължителността на заболяването. Това е така, защото цинкът може да увеличи функцията на тези важни имунни клетки, които помагат в борбата с болестите, както и да предотврати рецидив на тези болести.

 

Цинк за здрава кожа

 

Млада красива жена, със сияйна кожа, здрави и бели зъби и изглеждаща в разцвета на силите си.

 

Цинкът е основен минерал за здравето на кожата и причините за това са много. Дефицитът на цинк може например да забави нормалния процес на зарастване на разкъсванията на кожата. Той е необходим и за синтеза на ДНК, така че репликацията на нови кожни клетки разчита на нормални количества цинк. Използва се и при лечение на дерматит, циреи, псориазис. Цинкът е много популярна добавка за тийнейджъри, тъй като успешно се бори с акнето.

 

Балансирани хормони при прием на цинк

Приемът на цинк е необходим за производството на хормони и правилното им поддържане. Изследванията показват, че нивата на цинк са пряко свързани с тестостерона, естрогена и прогестерона, както и с органите, на които те оказват влияние – щитовидната жлеза, яйчниците, надбъбречните жлези, тестисите, хипоталамуса, хипофизата и панкреаса. Например, ниските нива на цинк могат да намалят производството на хормони за щитовидната жлеза, което води до много други хормонални нарушения и репродуктивни проблеми.

 

Нормално храносмилане

Цинкът е необходим за разграждането на мазнините, въглехидратите и протеините, ето защо е много важен за правилното функциониране на храносмилателната система. Цинкът участва в различните ензимни реакции, които се появяват при усвояването на тези важни хранителни вещества, така че недостигът му може да причини симптоми като чревно разстройство, подуване на корема, умора, анемия.

 

Нормален растеж при децата

Както вече споменахме, хормоналното здраве разчита на адекватни количества цинк и това е изключително важно за различните етапи на растеж, през които преминават децата. Растежът се задейства от специфични хормони, които комуникират помежду си по време на тези етапи на растеж, така че недостигът на цинк може да причини симптоми като забавен растеж или загуба на апетит. Цинкът е изключително важен и за здравето на мозъка и централната нервна система. Дефицит на цинк може да се открие при деца със затруднения в обучението или поведенчески симптоми.

 

Цинк за добро зрение

 

Млада дама, съсредоточена в работата си на компютъра. Работи заседнало, в офис.

 

Цинкът може да се съхранява в макулата, която е част от ретината и показва значението на този минерал за здравето на очите. Недостигът му може да увеличи риска от макулна дегенерация, свързана с възрастта. Приемът на цинк, заедно с антиоксидантни добавки може значително да намали риска от макулна дегенерация. Цинкът работи и в тясно сътрудничество с витамин А, като му помага да създава меланин, който предпазва лещата на окото от окислителни увреждания.

Категории: Витамини и минерали, Здраве|Публикувана: 30.09.2019|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Един Коментар

 1. RR 23.08.2022 at 7:19 - Отговор

  Особено помага при загуба на вкус след прекаран КОВИД… !

Оставете коментар

Обновена: 6 март 2024 в 11:37 | Публикувана: 30 септември 2019 в 12:55 | Категория: Витамини и минерали, Здраве