Агнешко за Великден – 2 кето рецепти за крехко, ароматно месо
Основното ястие – агнешко за Великден, винаги изисква майсторски подход. При подбора на подправки, мазнина, метод на изпичане. Всеки има свой уникален начин на приготвяне на крехко агнешко, затова днес и ние споделяме нашите предложения.
Вижте как да приготвите сочно и крехко агнешко за Великден – в 2 варианта.
1. Запечен агнешки бут с розмарин
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
2 часа | 8 | 9 г |
Необходими продукти:
- 1 агнешки бут (около 2-2,5 кг)
- 2 с. л. чесън на прах
- 4-5 стръка див чесън
- 1 с. л. зехтин (или разтопено масло)
- 1 с. л. смляна морска сол
- 2 с. л. пресни клонки розмарин
- ½ ч. л. черен пипер
- 200 г краве масло (или Гхи)
- 2 връзки зелен лук
- 2-4 бр дафинов лист
- 3-4 скилидки чесън (за аромат)
- 3-4 листенца пресен джоджен
Начин на приготвяне на агнешко за Великден:
- Подсушете агнешкия бут с кухненска хартия и го осолете поне 40 минути, преди да започнете да го готвите.
- Смесете в хаванче морската сол, чесъна на прах и накълцания див чесън, заедно със зехтина. Начукайте сместа на паста.
- Добавете нарязания розмарин и черния пипер, разбъркайте.
- Поставете агнешкото в намазнена тава за печене, след това натрийте хубаво месото с пастата. Оставете да постои на стайна температура около 30 минути.
- Включете фурната на 180°C.
- Наредете върху агнешкия бут дафиновите листа и нарежете маслото на кубчета, което също наредете отгоре. Можете също така да го разтопите и разнесете с четка равномерно.
- Нарежете зеления лук и го разпръснете около месото в тавата, заедно с чесновите скилидки и листата джоджен. Налейте 250 мл вода и покрийте добре с алуминиево фолио.
- Печете 2 часа, като последните 10 минути махнете фолиото от агнешкото и допечете до златист загар.
- Поднесете крехкото агнешко за Великден на трапезата и му се насладете.
2. Пълнен агнешки бут – кето вариант
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
4 часа и 30 минути | 8 | 0,5 г |
Необходими продукти:
- 1 агнешки бут (около 2-2,5 кг)
- 70 г краве масло Гхи
- 3-4 скилидки чесън (за аромат)
- 1 ч. л. червен пипер
- 1 ч. л. черен пипер
- Сол на вкус
За пълнежа:
- 100 г бланширан и настърган карфиол
- 50 г краве масло Гхи
- 1 връзка зелен лук
- 1/2 връзка пресен магданоз
- 3-4 стръка пресен джоджен
- Няколко зърна черен пипер
- Сол на вкус
Начин на приготвяне на ангешко за Великден:
- Разрежете агнешкия бут по посока на бедрото, в широката част. Посолете и натрийте добре поне 40 минути, преди да пристъпите към приготвянето му. Направете няколко дебели прореза от вътрешната страна и ги запълнете с кубчета масло и скилидки чесън (на кето режим чесънът е само за аромат, не се консумира).
- Пригответе плънката, като разтопите маслото Гхи в тигана и задушите за няколко минути зеления лук, магданоза и джоджена. Добавете приготвения карфиол и черния пипер. Разбърквайте, докато се отделят ароматите.
- Напълнете агнешкия бут с плънката, зашийте с по-дебел конец и натрийте месото с червения пипер.
- Сложете пълнения агнешки бут в по-дълбока тава, налейте 250-300 мл вода и покрийте с фолио. Сложете в предварително загрята на 170°C фурна за поне 4 часа.
- В последните 20 минути махнете фолиото и увеличете фурната на 200-220 градуса, за да хване златиста коричка.
- Поднесете крехкото агнешко за Великден на трапезата с гарнитура от свежа зелена салата.
Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“.
Съвети при приготвяне на агнешко за Великден:
- Около 40 минути до 1 час, преди да започнете да приготвяте месото, го натрийте със сол. Това е така наречената „суха саламура“.
- Колкото по-дълго печете месото на по-ниска температура, толкова по-крехко и сочно става.
- Агнешкото лесно се разваля, затова, ако го купите по-рано, веднага го сложете в хладилника. Може да се съхрани максимум до 3 дни. Във фризера – няколко месеца.
- Агнешкото има силен аромат, не е необходимо да се прекалява с подправките. Най-честата комбинация е с чесън, джоджен, розмарин, мащерка.
Защо именно агнешко за Великден?
На Великден традицията повелява да седнем всички заедно на трапезата – било то със семейството или с приятели – и да ядем агнешко. Защо обаче се консумира агнешко за Великден?
Някои източници свързват традицията с празнуването на Пасха от Стария Завет.
В Библията се разказва как Египет преживява 10 страшни наказания, изпратени им от Господ, в отговор на отказа на фараона да освободи евреите от робство.
10-тото наказание било най-страшно – през нощта се спуснал Ангелът на смъртта, чиято цел била да убие всяко първородно дете. В това число – и наследника на фараона.
Но Господ повелил на всеки евреин да заколи агне и да бележи с кръвта му вратата на дома си. И цяла нощ да празнува. Така Ангелът на смъртта подминавал еврейските домове, които били белязани с кръвта на жертвените агнета.
Пасха идва от думата „песах“ – отминаване. Което символизира помилването на първородните деца на евреите в онази нощ.
След това жестоко наказание, фараонът освободил евреите от Египет, предвождани от Мойсей. Те се отправили към Обетованата земя. До ден днешен евреите празнуват Пасха – напускането на Египет. А жертвеното агне остава част от празничната трапеза като символ на освобождението им от египетското робство.
В Новия Завет е отбелязано, че Исус влиза в Йерусалим по време на Пасха, след което настъпва Страстната седмица, в последния ден на която е Великден. По тази причина православният календар следва Пасха, за да определи деня на Възкресението.
Интересното е, че агнешкото блюдо на великденската трапеза всъщност е заимствано от „жертвения агнец“ на евреите.
Още от здравословната ни кухня
В нашия блог ще откриете и предложения за различни великденски кето предястия, както и гарнитури, подходящи за вашето агнешко.
Ако тeзи рецепти с агнешко за Великден са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит и Весели празници!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Великден е един от най-светлите християнски празници, на който цялото семейство се събира, за да хапне вкусно ухаещи
Споделяме с вас 5 рецепти за великденски кето предястия и гарнитури, за да не нарушите кето режима си,
Понякога, във вълнението си около празника, приготвяме доста повече от необходимото великденски яйца. Приятното е, че можем да