Агнешко за Великден – 2 кето рецепти за крехко, ароматно месо

Обновена: 06.03.2024|
Агнешко за Великден - кето рецепти.

Основното ястие  – агнешко за Великден, винаги изисква майсторски подход. При подбора на подправки, мазнина, метод на изпичане. Всеки има свой уникален начин на приготвяне на крехко агнешко, затова днес и ние споделяме нашите предложения.

Вижте как да приготвите сочно и крехко агнешко за Великден – в 2 варианта.

 

1. Запечен агнешки бут с розмарин

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
2 часа 8 9 г

Необходими продукти:

  • 1 агнешки бут (около 2-2,5 кг)
  • 2 с. л. чесън на прах
  • 4-5 стръка див чесън
  • 1 с. л. зехтин (или разтопено масло)
  • 1 с. л. смляна морска сол
  • 2 с. л. пресни клонки розмарин
  • ½ ч. л. черен пипер
  • 200 г краве масло (или Гхи)
  • 2 връзки зелен лук
  • 2-4 бр дафинов лист
  • 3-4 скилидки чесън (за аромат)
  • 3-4 листенца пресен джоджен

Начин на приготвяне на агнешко за Великден:

  1. Подсушете агнешкия бут с кухненска хартия и го осолете поне 40 минути, преди да започнете да го готвите.
  2. Смесете в хаванче морската сол, чесъна на прах и накълцания див чесън, заедно със зехтина. Начукайте сместа на паста.
  3. Добавете нарязания розмарин и черния пипер, разбъркайте.
  4. Поставете агнешкото в намазнена тава за печене, след това натрийте хубаво месото с пастата. Оставете да постои на стайна температура около 30 минути.
  5. Включете фурната на 180°C.
  6. Наредете върху агнешкия бут дафиновите листа и нарежете маслото на кубчета, което също наредете отгоре. Можете също така да го разтопите и разнесете с четка равномерно.
  7. Нарежете зеления лук и го разпръснете около месото в тавата, заедно с чесновите скилидки и листата джоджен. Налейте 250 мл вода и покрийте добре с алуминиево фолио.
  8. Печете 2 часа, като последните 10 минути махнете фолиото от агнешкото и допечете до златист загар.
  9. Поднесете крехкото агнешко за Великден на трапезата и му се насладете.
keto 02
keto 01
keto 02
keto 01

 

2. Пълнен агнешки бут – кето вариант

 

Агнешко за Великден - кето рецепти

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
4 часа и 30 минути 8 0,5 г

Необходими продукти:

  • 1 агнешки бут (около 2-2,5 кг)
  • 70 г краве масло Гхи
  • 3-4 скилидки чесън (за аромат)
  • 1 ч. л. червен пипер
  • 1 ч. л. черен пипер
  • Сол на вкус

За пълнежа:

  • 100 г бланширан и настърган карфиол
  • 50 г краве масло Гхи
  • 1 връзка зелен лук
  • 1/2 връзка пресен магданоз
  • 3-4 стръка пресен джоджен
  • Няколко зърна черен пипер
  • Сол на вкус

Начин на приготвяне на ангешко за Великден:

  1. Разрежете агнешкия бут по посока на бедрото, в широката част. Посолете и натрийте добре поне 40 минути, преди да пристъпите към приготвянето му. Направете няколко дебели прореза от вътрешната страна и ги запълнете с кубчета масло и скилидки чесън (на кето режим чесънът е само за аромат, не се консумира).
  2. Пригответе плънката, като разтопите маслото Гхи в тигана и задушите за няколко минути зеления лук, магданоза и джоджена. Добавете приготвения карфиол и черния пипер. Разбърквайте, докато се отделят ароматите.
  3. Напълнете агнешкия бут с плънката, зашийте с по-дебел конец и натрийте месото с червения пипер.
  4. Сложете пълнения агнешки бут в по-дълбока тава, налейте 250-300 мл вода и покрийте с фолио. Сложете в предварително загрята на 170°C фурна за поне 4 часа.
  5. В последните 20 минути махнете фолиото и увеличете фурната на 200-220 градуса, за да хване златиста коричка.
  6. Поднесете крехкото агнешко за Великден на трапезата с гарнитура от свежа зелена салата.

Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“.

 

Съвети при приготвяне на агнешко за Великден:

  • Около 40 минути до 1 час, преди да започнете да приготвяте месото, го натрийте със сол. Това е така наречената „суха саламура“.
  • Колкото по-дълго печете месото на по-ниска температура, толкова по-крехко и сочно става.
  • Агнешкото лесно се разваля, затова, ако го купите по-рано, веднага го сложете в хладилника. Може да се съхрани максимум до 3 дни. Във фризера – няколко месеца.
  • Агнешкото има силен аромат, не е необходимо да се прекалява с подправките. Най-честата комбинация е с чесън, джоджен, розмарин, мащерка.

 

Защо именно агнешко за Великден?

Агнешко за Великден. Декорирана маса за Великден, с наредени по нея боядисани яйца. Великденски яйца.

На Великден традицията повелява да седнем всички заедно на трапезата – било то със семейството или с приятели – и да ядем агнешко. Защо обаче се консумира агнешко за Великден?

Някои източници свързват традицията с празнуването на Пасха от Стария Завет.

В Библията се разказва как Египет преживява 10 страшни наказания, изпратени им от Господ, в отговор на отказа на фараона да освободи евреите от робство.

10-тото наказание било най-страшно – през нощта се спуснал Ангелът на смъртта, чиято цел била да убие всяко първородно дете. В това число – и наследника на фараона.

Но Господ повелил на всеки евреин да заколи агне и да бележи с кръвта му вратата на дома си. И цяла нощ да празнува. Така Ангелът на смъртта подминавал еврейските домове, които били белязани с кръвта на жертвените агнета.

Пасха идва от думата „песах“ – отминаване. Което символизира помилването на първородните деца на евреите в онази нощ.

След това жестоко наказание, фараонът освободил евреите от Египет, предвождани от Мойсей. Те се отправили към Обетованата земя. До ден днешен евреите празнуват Пасха – напускането на Египет. А жертвеното агне остава част от празничната трапеза като символ на освобождението им от египетското робство.

В Новия Завет е отбелязано, че Исус влиза в Йерусалим по време на Пасха, след което настъпва Страстната седмица, в последния ден на която е Великден. По тази причина православният календар следва Пасха, за да определи деня на Възкресението.

Интересното е, че агнешкото блюдо на великденската трапеза всъщност е заимствано от „жертвения агнец“ на евреите.

 

Още от здравословната ни кухня

 

агнешко за Великден. Великденски кето предястия и гарнитури.

В нашия блог ще откриете и предложения за различни великденски кето предястия, както и гарнитури, подходящи за вашето агнешко.

 

Ако тeзи рецепти с агнешко за Великден са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит и Весели празници!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Верджиния Георгиева
Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 6 март 2024 в 17:50 | Публикувана: 28 април 2021 в 16:34 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф