Зелена фритата с листни зеленчуци

Обновена: 09.05.2024|
Фритата с листни зеленчуци.

С днешната рецепта за фритата с листни зеленчуци можете да се насладите на ястие, което е едновременно леко и здравословно, но и засищащо. То ще ви осигури богато разнообразие от хранителни вещества, без да навреди ни най-малко на хранителния ви режим.

С настъпването на пролетта пред нас се откриват нови възможности в кухнята. Сезонните за пролетта листни зеленчуци спадат към множеството свежи и привлекателни опции, като с тях могат да се създадат вкусни и изкусителни ястия.

Изборът на сезонни продукти не само гали вкусовите рецептори, но и помага за избягване на всички техни извънсезонни аналози, които се берат преждевременно, транспортират се на дълги разстояния и имат по-ниски нива на витамини, минерали и антиоксиданти.

С ниското си съдържание на калории и въглехидрати тази рецепта за фритата с листни зеленчуци е подходяща за различни диети, включително кето.

 

Зелена фритата с листни зеленчуци

Полъхът на пролетта идва в кухнята ни с тази лесна и бърза рецепта за фритата с листни зеленчуци, която позволява голяма свобода в избора на съставки. Ако искате да замените някои от продуктите, не се колебайте – това няма да повлияе на свежестта и вкусовите достойнства на това ястие.

 

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
30 минути 6 4 г нетни въглехидрати
240 калории

 

Необходими продукти:

  • 10 яйца
  • 240 мл кокосово мляко (от консерва)
  • 1 кг спанак, нарязан
  • 500 г лапад, нарязан на ситно
  • 2 стръка зелен лук, нарязан на ситно
  • 1 ч.л. чесън на прах
  • 15 мл кокосово масло или зехтин (около 15 г)
  • сол и черен пипер на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната си до 190°C.
  2. В голяма купа за смесване разбийте заедно яйцата и кокосовото мляко, докато се смесят добре. Може да подправите със сол и черен пипер на вкус.
  3. Загрейте кокосовото масло (или зехтин) в голям подходящ за фурна тиган на среден огън.
  4. Нарежете останалите съставки.
  5. Добавете чесъна в тигана и запържете за около 1 минута, докато се появи аромат.
  6. Добавете лапада и гответе, докато омекне, около 3-4 минути.
  7. Разбъркайте със спанака и зеления лук и гответе за още 2-3 минути.
  8. Изсипете равномерно яйчената смес върху задушените в тигана зеленчуци. Внимателно разбъркайте, за да разпределите съставките равномерно.
  9. Гответе на среден огън за 3-4 минути, оставяйки дъното да стегне.
  10. Прехвърлете тигана в предварително загрятата фурна. Запечете фритатата за 15-20 минути, докато се стегне в центъра и горната част стане леко златисто кафява.
  11. Извадете вашата кето фритата с листни зеленчуци от фурната и я оставете да изстине за няколко минути, преди да я нарежете и сервирате.

 

 

Защо да консумираме пролетни листни зеленчуци?

 

Фритата с листни зеленчуци.

 

За сготвянето на фритата с листни зеленчуци, можем да изберем от множество зеленолистни като спанак, кейл, къдраво зеле, рукола, киселец, коприва и маруля.

Те са пълни с хранителни вещества и предлагат множество ползи за здравето:

  • Заради съдържанието на витамини А, С, К и фолат зеленчуците могат да помогнат за поддържане на доброто зрението и здрава кожа. Те се отразяват позитивно на имунната функция и на способността на организма да се защитава от инфекции. Имат ценна роля и за съсирването на кръвта.
  • Имат високо съдържание на антиоксиданти като бета-каротин, лутеин и зеаксантин, които действат за защита на клетките от увреждане, причинено от свободните радикали. Потенциално могат да намалят риска от хронични заболявания като сърдечни заболявания и някои видове рак.
  • Листните зеленчуци са с ниско съдържание на калории и високо съдържание на фибри, което може да помогне за понижаване на нивата на холестерола и подобряване на здравето на сърцето. Те също така съдържат калий и магнезий – минерали, които имат свойството да поддържат здравословни нива на кръвното налягане.
  • Като отлични източници на витамин К те потенциално действат за поддържане на силни и здрави кости, съответно балансираният им прием може да намали риска от остеопороза и фрактури.

 

Независимо дали се консумират сурови в салати, сотирани като гарнитура или включени в основни ястия като фритати, зеленчуците са безценно допълнение към нашия хранителен режим.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Крем супа от карфиол

 

Днешната универсална кето фритата с листни зеленчуци може да се сервирате с различни кето ястия, например:

Ако идеята ни за фритата с листни зеленчуци ви е харесала, може да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

В книгите ни Кето фантазии 1 и 2 също може да откриете подбрани от нас нисковъглехидратни рецепти, с които можете да разнообразите храненето си и истински да се развихрите в кухнята. Запретвайте ръкави!

Каним ви и да се присъедините към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където можете както да споделяте вашите режимни рецепти с участниците, така и да почерпите вдъхновение от чуждите предложения.

 

Пожелаваме ви приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

730811db8333e8400e5fcddd2e25fec9?s=96&d=mm&r=g

Йоана Иванова учи "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 9 май 2024 в 16:21 | Публикувана: 12 март 2024 в 16:04 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф