Зелена фритата с листни зеленчуци
С днешната рецепта за фритата с листни зеленчуци можете да се насладите на ястие, което е едновременно леко и здравословно, но и засищащо. То ще ви осигури богато разнообразие от хранителни вещества, без да навреди ни най-малко на хранителния ви режим.
С настъпването на пролетта пред нас се откриват нови възможности в кухнята. Сезонните за пролетта листни зеленчуци спадат към множеството свежи и привлекателни опции, като с тях могат да се създадат вкусни и изкусителни ястия.
Изборът на сезонни продукти не само гали вкусовите рецептори, но и помага за избягване на всички техни извънсезонни аналози, които се берат преждевременно, транспортират се на дълги разстояния и имат по-ниски нива на витамини, минерали и антиоксиданти.
С ниското си съдържание на калории и въглехидрати тази рецепта за фритата с листни зеленчуци е подходяща за различни диети, включително кето.
Зелена фритата с листни зеленчуци
Полъхът на пролетта идва в кухнята ни с тази лесна и бърза рецепта за фритата с листни зеленчуци, която позволява голяма свобода в избора на съставки. Ако искате да замените някои от продуктите, не се колебайте – това няма да повлияе на свежестта и вкусовите достойнства на това ястие.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
30 минути | 6 | 4 г нетни въглехидрати 240 калории |
Необходими продукти:
- 10 яйца
- 240 мл кокосово мляко (от консерва)
- 1 кг спанак, нарязан
- 500 г лапад, нарязан на ситно
- 2 стръка зелен лук, нарязан на ситно
- 1 ч.л. чесън на прах
- 15 мл кокосово масло или зехтин (около 15 г)
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната си до 190°C.
- В голяма купа за смесване разбийте заедно яйцата и кокосовото мляко, докато се смесят добре. Може да подправите със сол и черен пипер на вкус.
- Загрейте кокосовото масло (или зехтин) в голям подходящ за фурна тиган на среден огън.
- Нарежете останалите съставки.
- Добавете чесъна в тигана и запържете за около 1 минута, докато се появи аромат.
- Добавете лапада и гответе, докато омекне, около 3-4 минути.
- Разбъркайте със спанака и зеления лук и гответе за още 2-3 минути.
- Изсипете равномерно яйчената смес върху задушените в тигана зеленчуци. Внимателно разбъркайте, за да разпределите съставките равномерно.
- Гответе на среден огън за 3-4 минути, оставяйки дъното да стегне.
- Прехвърлете тигана в предварително загрятата фурна. Запечете фритатата за 15-20 минути, докато се стегне в центъра и горната част стане леко златисто кафява.
- Извадете вашата кето фритата с листни зеленчуци от фурната и я оставете да изстине за няколко минути, преди да я нарежете и сервирате.
Защо да консумираме пролетни листни зеленчуци?
За сготвянето на фритата с листни зеленчуци, можем да изберем от множество зеленолистни като спанак, кейл, къдраво зеле, рукола, киселец, коприва и маруля.
Те са пълни с хранителни вещества и предлагат множество ползи за здравето:
- Заради съдържанието на витамини А, С, К и фолат зеленчуците могат да помогнат за поддържане на доброто зрението и здрава кожа. Те се отразяват позитивно на имунната функция и на способността на организма да се защитава от инфекции. Имат ценна роля и за съсирването на кръвта.
- Имат високо съдържание на антиоксиданти като бета-каротин, лутеин и зеаксантин, които действат за защита на клетките от увреждане, причинено от свободните радикали. Потенциално могат да намалят риска от хронични заболявания като сърдечни заболявания и някои видове рак.
- Листните зеленчуци са с ниско съдържание на калории и високо съдържание на фибри, което може да помогне за понижаване на нивата на холестерола и подобряване на здравето на сърцето. Те също така съдържат калий и магнезий – минерали, които имат свойството да поддържат здравословни нива на кръвното налягане.
- Като отлични източници на витамин К те потенциално действат за поддържане на силни и здрави кости, съответно балансираният им прием може да намали риска от остеопороза и фрактури.
Независимо дали се консумират сурови в салати, сотирани като гарнитура или включени в основни ястия като фритати, зеленчуците са безценно допълнение към нашия хранителен режим.
Още от здравословната ни кухня
Днешната универсална кето фритата с листни зеленчуци може да се сервирате с различни кето ястия, например:
- Свежа кето салата със спанак и рукола
- Крем супа от карфиол
- Кашкавален карфиолен ориз
- Зелен фасул с бекон
Ако идеята ни за фритата с листни зеленчуци ви е харесала, може да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
В книгите ни Кето фантазии 1 и 2 също може да откриете подбрани от нас нисковъглехидратни рецепти, с които можете да разнообразите храненето си и истински да се развихрите в кухнята. Запретвайте ръкави!
Каним ви и да се присъедините към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където можете както да споделяте вашите режимни рецепти с участниците, така и да почерпите вдъхновение от чуждите предложения.
Пожелаваме ви приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Чийзбургер фритата е комбинация от вкуса на любимия чийзбургер, заедно с яйца и различни зеленчуци.
Опитайте едно лесно, бързо и вкусно предложение в италиански стил – кето фритата с карфиол и моцарела.
Днес сме на италианска вълна и решихме да ви отведем в тази слънчева държава,