Дефицит на желязо – как да се справим с него

Обновена: 12.03.2024|

Повече хора, отколкото предполагаме, страдат от дефицит на желязо. Откриваме желязото в много продукти, които консумираме. Въпреки това дефицитът на този елемент в кръвта е често срещан. Защо това е така и как да се справим с този проблем за организма, разказваме в следващите редове.

 

Дефицит на желязо и как да се справим с него

Наглед отговорът е ясен – похапвайте повече храни, които го съдържат. За съжаление много често ситуацията изобщо не е толкова лесна за решаване, тъй като недостигът на желязо е състояние, което зависи от множество външни и вътрешни фактори. От друга страна, ако прекалим, можем да си докараме и тежко заболяване – и то съвсем неволно.

Затова балансът е важен и не бива да посягаме моментално към хранителните добавки с желязо или пък да ядем само продукти, богати на елемента.

Нещо повече – на първо място е важно да установим наличието на дефицит на желязо като състояние. Затова и трябва да можем да идентифицираме симптомите за това, както и етапът, на който евентуално имаме дефицит и при съмнения – да си направим кръвни изследвания.

 

Симптоми на дефицит на желязо и здравословно състояние

 

Дефицит на желязо. Диабетна нефропатия. жена, изпаднала в безизходица. Натъжена и отчаяна мисли как да реши проблемите си. Менопауза. Кървене след менопауза.

 

Както споменахме, най-лесният начин да установим дефицита на желязо в организма, е чрез кръвни изследвания. Ако не сте от хората, които си правят такива профилактично два пъти или поне веднъж в годината, сигналите могат да дойдат твърде късно. Затова е добре да обръщате внимание на знаците, които организмът дава, както и да знаете, че има три вида (стадия) дефицит на желязо.

 

Съхраняване на желязото в организма

Между 3 до 4 грама от желязото при възрастните е в хемоглобина (протеин в еритроцитите, който им позволява да пренасят кислород). Голяма част от останалото желязо се съхранява под формата на феритин или хемосидерин (продукт на разпадане на хемоглобина). Другите депа на този микроелемент са в черния дроб, далака и костния мозък. Намира се и в миоглобина в мускулната тъкан. Трансферинът е основният протеин в кръвта, който се свързва с желязото и го транспортира в тялото.

Хората обикновено губят само малки количества желязо чрез урината, фекалиите, и кожата. Щетите може да са по-големи при жени в репродуктивна възраст поради кръвозагуба по време на месечния цикъл. Хепсидинът, циркулиращ пептиден хормон, е ключовият регулатор както за абсорбцията на желязо, така и за разпределението на желязото в организма.

 

Симптоми и стадий на дефицит на желязо

При първия стадий на дефицит на желязо се наблюдава намаляване на натрупания елемент в депата на организма. Това се случва, когато ограничим продуктите с желязо. Причините могат да са промяна в начина на живот или пък сезонна недостатъчност на продуктите. Тогава тялото започва да черпи от натрупаните в себе си запаси. Тук нямаме наличие на промяна в количествата от елемента в кръвта, затова и е невъзможно да се установи такъв проблем – дори лабораторно. 

В случай на дефицит на желязо от втори стадий, започваме да изпитваме симптоми: 

 • изменяне в състоянието на кожата: тя става по-бледа и може да придобие жълтеникав оттенък, ноктите и косата също се изменят осезаемо
 • променя се вкуса в устата
 • все по-често се усеща слабост и умора
 • понижена киселинност на стомашния сок

Това е етап, който специалистите наричат “желязодефицит без анемия”.

Достигнете ли третия стадий на дефицит на елемента: анемията, здравословното състояние се влошава значително. При него, освен горните симптоми, наблюдаваме и:

 • световъртеж, припадъци, сърцебиене, задух;
 • понижаване на имунитета, което води до респираторни заболявания и по-лесно прихващане на вирусни инфекции;
 • мускулна слабост.

При него се наблюдава и понижен хемоглобин.

 

Дефицит на желязо при бременност и кръводаряване

Дефицитът на желязо може да бъде особено опасен за бременните. Когато нивата му са ниски или е достигнато състояние на желязодефицитна анемия, може да се забави развитието на плода или дори да настъпи преждевременно раждане. Освен това средното количество кърма и периодът, в който кърмят жените с дефицит на желязо, са двойно по-кратки от този на здравите майки. Нещо повече – ако по време на бременността има понижаване на желязото при майката, то при детето може също след раждането да има състояние на анемия и нисък хемоглобин. Това води до забавено развитие на физиката и моториката, както и по-бавно възстановяване от инфекции, рани и различни опасни за новороденото състояния.

Отделно, много важно е да знаете, че ако имате дефицит на желязо в кръвта или болестно състояние, което води до това, не е желателно да дарявате кръв! Обикновено се взимат поне 450 мл кръв. В оптималния случай тя съдържа количество желязо, което организмът може да навакса в продължение на около 4 месеца при разнообразно и правилно хранене.

 

Кои са най-богатите на желязо продукти

 

Дефицит на желязо. Маса със купичка от спирулина, разбпръснат спанак и боровинки

 

Във фармацевтичната сфера можете да откриете множество добавки, които ще ви дадат необходимите ви дневни дози желязо. Фактите и опитът на специалистите обаче говорят за това, че дефицитът на желязо се лекува с лекарствени средства, но и диета. Препоръчва се хората с желязодефицит да похапват повече месо, както и спанак, броколи, тъмен шоколад.

Най-богатият на желязо продукт се оказва не друг, а спирулината. Тя представлява синьо-зелени водорасли, които са известни като една от суперхраните на планетата. Прочетете повече за нея в нашата статия 12 причини да добавим спирулина в менюто си.

Червеното месо се нарежда след нея, като надежден източник. Желателно е, разбира се, да консумирате такива разновидности от него, които имат по-малко мазнини. Мнозина смятат, че това е и най-достъпният източник на желязо за хората. В този смисъл е важно да кажем, че вегетарианците и веганите, които изключват месото или месни продукти от всякакъв вид, са далеч по-застрашени от дефицит на желязо, отколкото по-голямата част от хората, които го консумират.

Третият добър източник на желязо, който си заслужава да споменем отделно, е морската храна. Тя е богата и на Омега-3 мастни киселини, но и количествата от желязо в нея не са за пренебрегване. Особено богати на него са миди, стриди и скариди. Тук все пак препоръчваме внимание към количествата такива продукти, които приемате, тъй като в тях често има високи нива на токсини, като живак, например.

 

За какво да внимаваме

Имайте предвид следните факти, когато определяте менюто си, ако то е с фокус прием на повече желязо:

 1. Депата на организма събират общо около 4 грама желязо.
 2. Имаме нужда от различни количества желязо на ден в зависимост от възрастта:
 •  от раждането до 6-месечна възраст – 0,27 мг
 • 7 до 12 месеца – 11 мг
 • 1-3 г – 7 мг
 • 4 до 8 г – 10 мг
 • 9 до 13 г – 8 мг
 • 14 до 18 г – 11 мг (момчета), 15 мг (момичета)
 • 19 до 50 г – 8 мг (мъже), 18 мг (жени), 27 мг (бременни), 9 мг (кърмачки)
 • над 50 г – 8 мг
 1. При ежедневен прием на 2000 – 2500 kKcal, желязото, което влиза в организма ни, е 10 до 20 мг. От тях той може м да усвоим само 2 до 2,5 мг. Затова и лечението на дефицит на желязо (във втори и трети стадии) само с диета не е възможно.

И още нещо: предозирането с желязо може да доведе също до последствия! Сред опасностите са хиповитаминоза, остеопороза и поражения върху различни тъкани, в чиито клетки са се отложили по-големи количества желязо. Може да се стигне дори до цироза на черния дроб и нарушения в сърдечно-съдовата система.

Твърде високите нива на желязо в кръвта обикновено говорят за заболявания като дефицит на витамин В12, В6 и фолиева киселина, хемохроматоза, таласемия, анемия, левкемия и др.

Затова бъдете внимателни, правете профилактични изследвания редовно и слушайте тялото си.

Категории: Витамини и минерали, Здраве, Хранене и видове храни|Публикувана: 12.01.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 12 март 2024 в 14:50 | Публикувана: 12 януари 2021 в 11:27 | Категория: Витамини и минерали, Здраве, Хранене и видове храни