Левурда – ползи и употреба на див чесън

Обновена: 18.03.2024|
Левурда, див чесън.

Навлизаме в период на “зелена вълна“ и по това време особено подходящи и предпочитани са зелените салати, в които няма да сбъркаме, ако добавим левурда.

Това е така, защото освен че растението има куп лечебни свойства, времевият диапазон между април и юни е периодът на неговия цъфтеж. Повече за приложенията и ползите му – предстои да разберем. 

 

Какво е левурда?

Това е растение с много имена. В зависимост от района, може да се чуе под названията:

 • Мечи лук
 • Див чесън
 • Див лук
 • Чремош
 • Сибирски чесън
 • Зилиниче и др
vitbcompl 400
calc magn 600
vitbcompl 400
calc magn 600

Латинското й наименование е Allium ursinum, като ursus означава мечка. След зимен сън първото нещо, което кафявите мечки хапват е именно този, още така наречен – мечи лук. Смята се, че по този начин пречистват кръвта, стомаха и червата си.

Това е многогодишно тревисто, луковично растение, разпространено в Европа. Стъблото достига 15-40 см и расте между 800-1400 м надморска височина.

Левурдата има дълги, зелени и широки листа, подземно стебло, луковица. Твърди се, че поради това, в комбинацията с белите си цветчета, често бива оприличавана просто на красиво цвете.

Намира се в планински и широколистни гори, в богати на хумус почви. Може да се отглежда както в градината, така и вкъщи на балкона. Размножава се със семена или с луковици.

 

Състав

Заедно с копривата, лапада, спанака и киселеца, полезните свойства на левурдата все повече биват оценявани както в медицината, така и в кулинарията.

Листата и луковицата на растението съдържат около 0,07% етерични масла.

Богата е също на витамини А, В и С, минерали – калий, калций, магнезий, фосфор, желязо, сяра, йод и още.

В състава й влиза и алицинът, който се смята за натурален антибиотик, способен да убива бактерии. Именно от него идва и лекият ненатрапчива аромат на чесън.

Заради състава и вкуса си, през XIX век в Швейцария, млякото на кравите, които били хранени с див лук, се продавало значително по-скъпо от останалото.

 

Полезни свойства 

 

Левурда за по-добро състояние на червата

 

Левурдата помага при различни проблеми:

 • Състоянието на чревната флора
 • Проблеми с високото кръвно
 • Отслабена имунна система и др.

Листата й пречистват чревния тракт от патогени, паразити и микроби.

Растението има противоглистно действие, което спомага за отделянето на стомашни сокове, влияейки регулиращо при изхожданията.

Хипократ е казал: „Всички болести започват от червата“.

Потвърдено е и от съвременната медицина, че недоброто състояние на чревната флора е причина за голяма част от заболяванията. Дивият лук може да предотврати тези усложнения и е полезен в борбата с различни причинители на коремни болки и действа положително на храносмилането.

Разширява кръвоносните съдове, като по този начин подобрява кръвното налягане. Пречиства кръвта, което помага за поддържане на нормални нива на холестерол и стопяване на мазнини.

Има бактерицидно действие, което прави левурдата подходяща за лекуване на бронхит, астма и различни грипни състояния.

Поради богатия набор от витамини, особено витамин С, фолиева киселина, минерали и микроелементи, левурдата има изключително тонизиращо действие върху организма.

Още древните индианци били запознати с левурдата. Племето чероки я консумирали за отхрачване, също за лечение на астма или скорбут.

Сокът от левурда може да се нанесе външно при ревматични и артритни процеси.

Помага при лечението на лишеи, циреи, труднозарастващи рани. Сокът на растението има фитоцидно действие, елиминира различните причинители на инфекциозни заболявания.

Ефикасна е и срещу проблеми като безсъние или виене на свят. 

 

Как да различим левурдата?

Поради по-горе изброените характеристики за левурдата, е важно да се спомене, че често бива бъркана за момина сълза, особено в периода на начален растеж.

За разлика от левурдата, листата на момината сълза са силно отровни.

Главни разлики при двете растения:

 • Времето за отглеждане – листата на дивия чесън поникват по-рано от тези на момината сълза. Може да се види до месец по-късно.
 • Миризмата – миризмата на чесън е най-отличителната черта за разпознаване на левурдата. Ако все пак не се усеща, може да откъснем листо, което да разтъркаме между пръстите си, за да се освободят по-силни аромати от него.
 • Листата – листата на левурдата са с дълги дръжки с по едно листо на тях, докато тези на момината сълза са с по-къси и две листа.
 • Стъблото – при мечия лук стеблата наподобяват формата на триъгълник – триръбести, докато тези на момината сълза са кръгли.
 • Пъпките и цветчетата – цветчетата на момината сълза приличат на камбанки, висящи надолу, докато тези на дивия лук са отделни, остри венчелистчета, ориентирани нагоре.

 

Кога се бере?

Препоръчително е левурдата да се бере възможно най-рано – от периода на поникване, преди да са се появили цветчетата, защото тогава полезните й свойства са най-силни.

При откъсване трябва да се внимава да не се изтръгне корена, понеже е многогодишно растение. Берат се листата и дръжките.

 

Как се суши и съхранява?

 

Как да изсушим левурдата

 

При сушене може да се използват два метода.

Първият е по-модерен, чрез уред за сушене на зеленчуци или плодове. Другият начин е по-традиционен – почистваме и подсушаваме добре листата, след което ги оставяме върху памучен плат на слънце за около 10 дни.

Втората стъпка е да съберем вече изсушените листа в платнена торба, с която най-сигурно може да се предотврати нежеланото образуване на влага и впоследствие – мухъл.

 

Левурда в кулинарията

С настъпването на пролетта, природата ни дарява с многобройни зеленийки, като една от тях е именно левурдата.

Сезонът предразполага консумирането на зелени салати, но ако не сте фен, има още начини, по които да добавим дивия лук към менюто си.

Комбинира се много добре с картофи, сосове или с любимата на много хора супа – таратор.

Може да се добави и към ракията за получаването на лечебен „еликсир“.

Твърди се, че помага при атеросклероза и проблеми с паметта, но трябва да се внимава с количеството консумация.

Най-подходящо е левурдата да се консумира сурова (може и сушена), без да преминава термична обработка, защото по този начин запазваме всичките й полезни вещества.

 

Домашно песто от левурда

 

 Домашно песто от левурда

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 бурканче
5 минути 1 бурканче, 370 г 8,06 нетни въглехидрати

Необходими продукти:

 • 100 г левурда
 • 150 мл студенопресован зехтин
 • 100 г кашкавал
 • 60 г орехи
 • Сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

 1. Първо измиваме листата левурда и ги подсушаваме добре. След това отстраняваме дръжките и срязваме листата на 3 или 4.
 2. Поставяме ги в купа и ги пасираме заедно с орехите, кашкавала и солта.
 3. Добавяме зехтина постепенно, на тънка струя, и пасираме до получаване на хомогенна смес.
 4. Изсипваме вече готовото песто в стъклено бурканче, доливаме още малко зехтин, за да може го съхраним за по-дълго време, затваряме и прибираме в хладилник.

Алтернатива на орехите са бадемите или кедровите ядки.

Кашкавалът може да бъде заменен от пармезан или друг вид ароматно сирене. Ако не консумирате млечни продукти, може да го пропусне в рецептата.

 

Заключение

Левурдата, известна още като див чесън или мечи лук, е ценно растение с множество ползи за здравето. Това многогодишно тревисто растение е богато на етерични масла, витамини (А, В и С), минерали и алицин.

Като универсална билка тя може да се използва в кулинарията и в медицината под различни форми. Предлага широка гама от лечебни свойства – може да подпомогне храносмилателната система, да засили имунитета, да понижи високото кръвно и много други. 

Въпреки това е важно да се подхожда отговорно и информирано при събирането й, като се различава от сходни на външен вид растения като момина сълза (чиито листа са отровни).

Какво е левурда?

Това е многогодишно тревисто, луковично растение, разпространено в Европа. Среща се под названията мечи лук, див чесън, див лук и др

С какво е полезна левурдата?

Левурдата е помага за всеразлични проблеми – състоянието на чревната флора, проблеми с високото кръвно, имунната система и други.

Къде може да се намери левурдата?

Намира се в планински и широколистни гори, в богати на хумус почви.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 12.04.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Диляна Илиева
Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

2 Коментара

 1. Младенов 03.05.2023 at 15:59 - Отговор

  От къде да се снабдява с разсад или семе….

  • Диляна Илиева 05.05.2023 at 14:30 - Отговор

   Здравейте, може да ги откриете във физически или интернет магазини, които предлагат семена и разсад за градината. Ако живеете близо до местата, където вирее левурдата, може да си вземете корен оттам и да го пресадите в подходящите почви за отглеждане.

Оставете коментар

Обновена: 18 март 2024 в 17:45 | Публикувана: 12 април 2023 в 14:30 | Категория: Хранене и видове храни