Макулна дегенерация – болест на жълтите петна

Обновена: 08.03.2024|
Макулна дегенерация.

В медицината това състояние се нарича макулна дегенерация, тъй като засяга част от окото, известна като макула или жълто петно на ретината. Въпреки съвременните терапии, пораженията от болестта продължават да са сериозен здравен проблем.

Днес ще ви запознаем с нейните особености и с начините за предотвратяването й.

 

Що е макулна дегенерация?

Това е зрително увреждане, често свързвано с възрастта. При него настъпва прогресивна загуба на рецепторни клетки в жълтото петно на очната ретина, която е отговорна за възприемането на светлината и нейното трансформиране в ясен образ.

Първоначално в центъра на зрителното поле се появява тъмно, кълбовидно облаче. То расте и постепенно пострадалите придобиват пръстеновидно зрение, което силно влошава качеството на живота им.

 

Как се развива болестта на жълтите петна?

 

Макулна дегенерация.

 

Според начина, по който настъпва, макулната дегенерация се разделя основно на две форми – суха и мокра. Разграничаването им е от значение при поставяне на диагнозата и определяне на лечебните подходи.

 • Сухата макулна дегенерация е най-често срещаният вид увреждане на жълтите петна. Среща се у близо 85-90% от пациентите. При това поражение се натрупват в областта на макулата малки жълти вещества, наречени друзи. Те я увреждат и причиняват загуба на зрението.
 • Мократа макулна дегенерация засяга около 10-15% от пациентите. В такива случаи зрението се губи поради разрастване на анормални кръвоносни съдове под макулата.

Освен основните форми, съществува и т.нар. ювенилна макулна дегенерация, известна още като болест на Старгард. Тя е наследствено придобита и се развива по време на детството и юношеството. За нея няма терапия. Разработват се генетични процедури, които се очаква да бъдат използвани в бъдеще за овладяване на проблема.

 

Какво улеснява настъплението на макулната дегенерация?

Точната причина за болестта все още е неясна. Въпреки това е установено, че при някои хора рискът е по-голям.

Неотдавнашни проучвания сочат, че неправилното активиране на определен ензим предизвиква поредица от фатални за ретината реакции и в крайна сметка води до намаляване броя на клетките в нея. Според различни статистики по-застрашени от макулни поражения са:

 • жените
 • хората над 65-годишна възраст, независимо от пола си
 • дългогодишните пушачи
 • пациентите със затлъстяване, висок лош холестерол, хипертония, диабет и други заболявания

 

Има ли симптоми атрофията на жълтите петна ?

Тя е доста потайна и дълго време нейните прояви остават незабелязани от пациента. С настъплението й възниква проблем в централното зрително поле. Потърпевшите се оплакват от замъглено зрение и неспособност да виждат при слаба светлина. Те трудно разграничават цветове и разпознават лица.

В напредналите стадии, при напълно изгубено централно зрение, пациентите могат да виждат чрез краищата на зрителните си полета.

 

Как се поставя диагнозата макулна дегенерация?

 

 

Най-популярен е тестът на Amsler Grid. Представлява решетка с квадратчета и точка в центъра. Тестът не е еквивалент на рутинен очен преглед, но може да се ползва за самоизследване и ранно откриване на болестта. Офталмолозите препоръчват периодичното му прилагане от всички хора над 40-годишна възраст.

 1. И така, принтирайте горната графика. Поставете листа стабилно пред лицето си. Застанете на разстояние приблизително 30 до 40 см от решетката. Ако имате контактни лещи или очила, които обикновено употребявате при четене, сложете ги.
 2. Покрийте лявото си око с ръка и се фокусирайте върху централната точка с дясното. Уверете се, че виждате всичките 4 ъгъла на големия квадрат на диаграмата. Ако част от линиите пред вас са изкривени, вълнообразни, прекъснати или замъглени, ако квадратчетата са с различни размери, може да имате признаци на макулна дегенерация.
 3. По същия начин тествайте и лявото си око. При необходимост своевременно се консултирайте с офталмолог, който е експерт по заболявания на ретината.

За диагнозата е важно специалистът да изследва очното ви дъно и да определи обхватът на вашето зрително поле. Ако лекарят прецени, ще ви поиска допълнителни лабораторни и образни тестове. Най-често това е флуоресцентна ангиография, чрез която се проверява състоянието на съдовите структури в ретината след венозно инжектиране на специални оцветяващи вещества.

Прилага се също оптична кохерентна томография, за да се анализира детайлно структурата на ретината.

 

Лечението зависи от вида на увреждането

Срещу сухата форма на макулна дегенерация се препоръчват различни антиоксиданти: цинк, селен, мед, лутеин, както и витамините А, С и Е.

При мокрия тип лазертерапията удължава зрителните функции, особено ако проблемът е начален и все още не е засегнат центърът на макулата. Успех бележи и фотодинамичната терапия, чийто средства за въздействие са лазер с нисък интензитет и лекарство, което се въвежда венозно.

По-нов подход срещу влажната форма на болестта е транспупиларната термотерапия. Извършва се със специален инфрачервен лазер. Надежди се възлагат на терапевтична процедура, чрез която в окото се инжектират различни медикаменти. Прилага се също иглотерапия в областта на зрителния орган.

В някои случаи се поставят и вътреочни лещи, които създават телескопичен ефект, насочвайки фокуса на изображението извън увреденото жълто петно.

 

Може ли да бъде предотвратена болестта на жълтите петна?

 

Макулна дегенерация. Болестни сигнали. Маски за лице. Видове кашлица. Отхрачваща кашлица. ХОББ. Рак на гърдата. Зарастване на рани.

 

Отговор дават офталмолози, работили по изследователски проект „EYE-RISK“, обхванал 60 000 пациенти от 8 страни на ЕС.

Анализирайки резултатите от клиничните си проучвания, експертите подчертават, че тютюнопушенето е сред основните рискови фактори за болестта. Вредният навик понижава кръвните нива на циркулиращите в организма антиоксиданти.

Никотинът от цигарите води до свиване на кръвоносните съдове, които подхранват ретината, а това се отразява негативно на нейното здраве.

Стеснение на съдовете настъпва и при нелекувана хипертония, която е също условие за развитие на макулна дегенерация.

Освен медикаменти, срещу високото кръвно налягане се препоръчват умерени движения (за по-възрастен човек – минимум 6000 крачки на ден, което е около час ходене), както и нормализиране на телесното тегло чрез диета.

Основното при това хранене е да се постави акцент върху продукти, богати на омега-3 мастни киселини, като ядки, семена и риби. Също – да се консумират достатъчно плодове, зеленчуци и зехтин. Много важно е да се избягва продължителното излагане на ярка слънчева светлина.

Ето как обобщава всичко това един от изследователите, работили по проект „EYE – RISK“, Мариус Вефинг от Университетската болница в Тюбинген, Германия: “Тези, които се въздържат от тютюнопушене, предпочитат средиземноморската кухня и практикуват редовни физически упражнения, значително увеличат шансовете си за поддържане на зрението, дори при лошо генетичното наследство.“.

Според Вефинг здравословните промени в начина на живот са безценно средство, чрез което слепотата може да бъде забавена.

Категории: Здраве|Публикувана: 19.07.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

eb22f0b1122125bc6d566cc1bd539054?s=96&d=mm&r=g

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Свързани публикации

Един Коментар

 1. Дафи 14.05.2023 at 13:56 - Отговор

  Здравейте!Благодаря за информацията!Имам запитване!За всички хранителни добавки се съобщава, че трябва да се пият с прекъсване.Посочените такива са за една или половин година.Правилно ли е да се приемат непрекъснато?И още един въпрос!Правилно ли е да се приемат всички заедно?Зная, че организмът ни се нуждае от всичките, но дали е удачно съвместяването им за деня?Благодаря ви предварително!

Оставете коментар

Обновена: 8 март 2024 в 12:16 | Публикувана: 19 юли 2022 в 14:20 | Категория: Здраве