Ревен – какво е и защо е полезен?
Ревенът е многогодишно растение, което се използва в кулинарията и традиционната медицина на някои народи.
Произход
Подозира се, че растението произлиза от Азия, но е пренесено в Европа през 17. век. Засвидетелствена употреба в Европа се открива около 18. век. Бързо се разпространява и в Америка. Растението предпочита хладни райони и поради тази причина е по-известно в северните държави.
Най-популярно е в Англия и на Скандинавския полуостров.
Къде намира приложение ревенът?
Стъблата на ревена се използват за приготвянето на различни сладки и солени ястия. От него могат да се правят компоти, сокове и сладка. Листата му не се консумират, тъй като съдържат оксалова киселина, която е токсична за човека и уврежда бъбреците. Частите на растението са кисели и рядко се консумират сурови.
Стъблата варират по цвят – може да са червени, розови, зелени и бледозелени, както и комбинация от тези цветове. На допир и текстура наподобява целината. Вкусово се комбинира добре с джинджифил, канела, индийско орехче, бита сметана, ягоди.
Хубавите и вкусни стъбла са твърди и хрупкави. Ако стръковете изглеждат меки, увиснали или имат забележими петна, те не са в добро състояние. Стъбла с малки листа са знак за младо растение, което е по-вкусно. Стъблата се запазват в хладилник за няколко седмици, ако са плътно увити във фолио. Могат да се замразяват и остават вкусни до 1 година.
Ревенът в ботаниката
Ревенът е многогодишно растение, което остава жизнено за повече от 10 години. Вирее в добре дренирана и плодородна почва. Нуждае се от добър хранителен източник, тъй като е високо и силно растение. Често се засажда близо до компост или почвата се обогатява с тор.
Растението се сади през есента, но се препоръчва първата пролет да не се бере. След 3-тата година може спокойно да се използва за консумация, като реколтата му продължава до 10 седмици през лятото. Най-добре се събира ревен, като отрязваме стъблата в основата им. Летните стъбла са по-твърди и жилави от тези, събирани в края на пролетта.
Тъй като расте бързо и достига голям размер, често се случва пренаселване в почвата. В този случаи растенията трябва да бъдат разделени чрез пресаждане, за да останат здрави и да продължи растежът им. Това се случва на всеки 3-4 години.
Ревенът обича влагата и се нуждае от често поливане. Температурите над 24 градуса не му влияят добре и може лесно да се дехидратира. Често се отглежда в оранжерии, което го прави достъпен целогодишно. Оранжерийната разновидност е по-сладка и дръжките имат наситен червен цвят.
Интересно е отглеждането на т.нар. форсиран ревен. Той се засажда навън за 2 години, след което се премества в тъмни оранжерии. В тях се поддържа по-висока температура, а единственият източник на светлина са запалени свещи, към чийто пламък растенията се насочват. Това прави този вид ревен сладък и предотвратява появата на характерния му кисел вкус.
Тази практика е разпространена предимно в Англия и се практикува в Йоркшир още от 19. век.
Вредителите, които нападат ревена, не са много. Може да пострада от плесен и гъбички. Поради по-голямата му нужда от вода е възможно да страда от кореново гниене при твърде много поливане от наша страна.
Калории и хранителни стойности
В 100 г пресен ревен откриваме:
- 21 калории
- 1 г белтъчини
- 5 г въглехидрати (2 г фибри)
- <1 г мазнини
Здравословни свойства
Растението е богато на някои витамини и минерали, полезни за здравето. 100 г пресен ревен могат да ни осигурят:
- Витамин К – 33%
- Витамин Ц – 11%
- Калий – 11%
- Манган – 11%
- Калций – 9%
*Процентите се оформят спрямо дневната препоръчителна доза.
Ползи за здравето
Ревенът може да подобри здравето ни с помощта на витамините и минералите, които съдържа. Открити са доказателства за употребата му в китайската, арабската, гръцката и римската народна медицина.
Укрепва здравето на костите
Витамин К е изключително важен за състава и здравината на нашите кости. Той стимулира произвеждането на нова костна тъкан, което може да предотврати появата на остеопороза и да забави нейното развитие.
С помощта на този витамин костите задържат своята плътност за по-дълго време и това намалява шанса от фрактури и счупвания.
Подпомага храносмилането
Ревенът е полезен за чревния тракт и стомаха не само със своето съдържание на фибри, но и с някои специфични съединения. Т.нар. сеннозиди действат благоприятно на червата и стимулират изхвърлянето на отпадъци от храносмилателната система, както и дефекацията.
Честата консумация на ревен може да предотврати появата на запек. С помощта на този лаксативен ефект може да се намали шанса от появата на хемороиди и разкъсвания. В народната медицина растението се е употребявало при храносмилателни проблеми.
Може да предотврати ракови заболявания
Ревенът съдържа антиоксиданти, които са важни за борбата на тялото със свободните радикали. Радикалите увреждат клетъчните структури и може да са предпоставка за появата на рак. Повишеният прием на антиоксиданти чрез диетата доказано помага на тялото да се пребори с вредителите и оксидативния стрес.
Екстрактите от ревен имат противовъзпалителни свойства, които намаляват хроничното възпаление в организма и подобряват заздравяването на външни рани. Използват се в състава на кремове за по-бързо лечение на наранявания.
Защитава сърцето и подобрява функциите на кръвоносните съдове
Фибрите са един от важните фактори за поддържането на здравословните нива на холестерол в кръвта. Консумацията на растението осигурява на диетата ни допълнителни фибри, които да подобрят здравето на сърдечно-съдовата система.
Има ли противопоказания консумацията му?
Ревенът е богат на калциев оксалат, който се натрупва в бъбреците и урината и формира дребни кристали и камъни. Това съединение се открива предимно в листата, но и ядливите стъбла носят определено количество. Ако имаме хронични проблеми, свързани с камъни в пикочната система, препоръчително е да избягваме редовна консумация на ревен.
Поради неговия лаксативен ефект прекомерната консумация може да причини диария.
Консумацията на ревен може да взаимодейства с някои медикаменти, за което трябва да внимаваме.
Може да се случи при прием на:
- Някои лекарства за разреждане на кръвта
- Някои кортикостероиди
- Лаксативни медикаменти
- Диуретици
Ако имаме съмнения за някои от лекарствата, които приемаме, препоръчва се да се консултираме с лекуващия си лекар относно консумацията на ревен.
Популярни рецепти с ревен
Растението се консумира по различни начини, но най-често се открива в печива и напитки:
- Пай с ревен
- Пресни сокове и смутита
- В сладък сос за патешко или телешко месо
- Печен ревен с мед като добавка към салата
Заключение
Ревенът не е особено широко разпространен, но консумацията му си заслужава. С него може да приготвяме интересни сладкиши и печива, но и да почерпим от ползите, които растението носи за здравето.
Често задавани въпроси
Какво е ревен?
Ревенът е от семейството на лапада и по външен вид прилича на него. Той е многогодишно растение, което се използва в кулинарията и народната медицина.
Къде намира приложение?
Използва се за храна и намира място в много различни ястия и напитки. Може също да се открие в състава на някои медикаменти и лечебни мазила.
Има ли ползи за здравето?
Укрепва здравето на костите и поддържа тяхната плътност, може да предпази от някои видове рак, защитава сърдечно-съдовата система, подпомага храносмилането.
Може ли да ми навреди?
Ревенът е богат на калциев оксалат, който се натрупва в бъбреците и урината и формира дребни кристали и камъни. Възможно е да взаимодейства с някои медикаменти.
Източници
- Xiang, H., et al. What we already know about rhubarb: a comprehensive review, Springer Link, Volume 15, article number 88, (2020), Published: 26 August 2020
- Huang, Q., et al. Anti-cancer properties of anthraquinones from rhubarb, Wiley Online Library, Medicinal Research ReviewsVolume 27, Issue 5 p. 609-630, First published: 04 October 2006
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Добавянето на вкусното патешко месо към диетата ни може да ни направи по-жизнени и здрави.
Кето плодов пай е десерт, идеален за приготвяне с или без повод и по всяко време, когато ви
Кето пай с авокадо е толкова пикантен и ароматен, богат на вкусове и подправки. Тази рецепта