Ревен – какво е и защо е полезен?

Обновена: 21.02.2024|

Ревенът е многогодишно растение, което се използва в кулинарията и традиционната медицина на някои народи.

 

Какво е ревен?

Растението носи латинското име „Rheum. То е от семейството на лапада и по външен вид прилича на него. Използва се за храна и намира място в много различни ястия и напитки. Може също да се открие в състава на някои медикаменти и лечебни мазила.

Произход

Подозира се, че растението произлиза от Азия, но е пренесено в Европа през 17. век. Засвидетелствена употреба в Европа се открива около 18. век. Бързо се разпространява и в Америка. Растението предпочита хладни райони и поради тази причина е по-известно в северните държави.

Най-популярно е в Англия и на Скандинавския полуостров.

Къде намира приложение ревенът?

Стъблата на ревена се използват за приготвянето на различни сладки и солени ястия. От него могат да се правят компоти, сокове и сладка. Листата му не се консумират, тъй като съдържат оксалова киселина, която е токсична за човека и уврежда бъбреците. Частите на растението са кисели и рядко се консумират сурови.

Стъблата варират по цвят – може да са червени, розови, зелени и бледозелени, както и комбинация от тези цветове. На допир и текстура наподобява целината. Вкусово се комбинира добре с джинджифил, канела, индийско орехче, бита сметана, ягоди.

Хубавите и вкусни стъбла са твърди и хрупкави. Ако стръковете изглеждат меки, увиснали или имат забележими петна, те не са в добро състояние. Стъбла с малки листа са знак за младо растение, което е по-вкусно. Стъблата се запазват в хладилник за няколко седмици, ако са плътно увити във фолио. Могат да се замразяват и остават вкусни до 1 година.

Ревенът в ботаниката

 

ревен

 

Ревенът е многогодишно растение, което остава жизнено за повече от 10 години. Вирее в добре дренирана и плодородна почва. Нуждае се от добър хранителен източник, тъй като е високо и силно растение. Често се засажда близо до компост или почвата се обогатява с тор.

Растението се сади през есента, но се препоръчва първата пролет да не се бере. След 3-тата година може спокойно да се използва за консумация, като реколтата му продължава до 10 седмици през лятото. Най-добре се събира ревен, като отрязваме стъблата в основата им. Летните стъбла са по-твърди и жилави от тези, събирани в края на пролетта.

Тъй като расте бързо и достига голям размер, често се случва пренаселване в почвата. В този случаи растенията трябва да бъдат разделени чрез пресаждане, за да останат здрави и да продължи растежът им. Това се случва на всеки 3-4 години.

Ревенът обича влагата и се нуждае от често поливане. Температурите над 24 градуса не му влияят добре и може лесно да се дехидратира. Често се отглежда в оранжерии, което го прави достъпен целогодишно. Оранжерийната разновидност е по-сладка и дръжките имат наситен червен цвят.

Интересно е отглеждането на т.нар. форсиран ревен. Той се засажда навън за 2 години, след което се премества в тъмни оранжерии. В тях се поддържа по-висока температура, а единственият източник на светлина са запалени свещи, към чийто пламък растенията се насочват. Това прави този вид ревен сладък и предотвратява появата на характерния му кисел вкус.

Тази практика е разпространена предимно в Англия и се практикува в Йоркшир още от 19. век.

Вредителите, които нападат ревена, не са много. Може да пострада от плесен и гъбички. Поради по-голямата му нужда от вода е възможно да страда от кореново гниене при твърде много поливане от наша страна.

Калории и хранителни стойности

В 100 г пресен ревен откриваме:

 • 21 калории
 • 1 г белтъчини
 • 5 г въглехидрати (2 г фибри)
 • <1 г мазнини

 

Здравословни свойства

Растението е богато на някои витамини и минерали, полезни за здравето. 100 г пресен ревен могат да ни осигурят:

 • Витамин К – 33%
 • Витамин Ц – 11%
 • Калий – 11%
 • Манган – 11%
 • Калций – 9%

*Процентите се оформят спрямо дневната препоръчителна доза.

 

Ползи за здравето

 

 

ревен

 

Ревенът може да подобри здравето ни с помощта на витамините и минералите, които съдържа. Открити са доказателства за употребата му в китайската, арабската, гръцката и римската народна медицина.

Укрепва здравето на костите

Витамин К е изключително важен за състава и здравината на нашите кости. Той стимулира произвеждането на нова костна тъкан, което може да предотврати появата на остеопороза и да забави нейното развитие.

С помощта на този витамин костите задържат своята плътност за по-дълго време и това намалява шанса от фрактури и счупвания.

Подпомага храносмилането

Ревенът е полезен за чревния тракт и стомаха не само със своето съдържание на фибри, но и с някои специфични съединения. Т.нар. сеннозиди действат благоприятно на червата и стимулират изхвърлянето на отпадъци от храносмилателната система, както и дефекацията.

Честата консумация на ревен може да предотврати появата на запек. С помощта на този лаксативен ефект може да се намали шанса от появата на хемороиди и разкъсвания. В народната медицина растението се е употребявало при храносмилателни проблеми.

Може да предотврати ракови заболявания

Ревенът съдържа антиоксиданти, които са важни за борбата на тялото със свободните радикали. Радикалите увреждат клетъчните структури и може да са предпоставка за появата на рак. Повишеният прием на антиоксиданти чрез диетата доказано помага на тялото да се пребори с вредителите и оксидативния стрес. 

Екстрактите от ревен имат противовъзпалителни свойства, които намаляват хроничното възпаление в организма и подобряват заздравяването на външни рани. Използват се в състава на кремове за по-бързо лечение на наранявания.

Защитава сърцето и подобрява функциите на кръвоносните съдове

 

ревен

 

Фибрите са един от важните фактори за поддържането на здравословните нива на холестерол в кръвта. Консумацията на растението осигурява на диетата ни допълнителни фибри, които да подобрят здравето на сърдечно-съдовата система.

 

Има ли противопоказания консумацията му?

Ревенът е богат на калциев оксалат, който се натрупва в бъбреците и урината и формира дребни кристали и камъни. Това съединение се открива предимно в листата, но и ядливите стъбла носят определено количество. Ако имаме хронични проблеми, свързани с камъни в пикочната система, препоръчително е да избягваме редовна консумация на ревен.

Поради неговия лаксативен ефект прекомерната консумация може да причини диария.

Консумацията на ревен може да взаимодейства с някои медикаменти, за което трябва да внимаваме.

Може да се случи при прием на:

 • Някои лекарства за разреждане на кръвта
 • Някои кортикостероиди
 • Лаксативни медикаменти
 • Диуретици

 

Ако имаме съмнения за някои от лекарствата, които приемаме, препоръчва се да се консултираме с лекуващия си лекар относно консумацията на ревен. 

 

Популярни рецепти с ревен

 

ревен

 

Растението се консумира по различни начини, но най-често се открива в печива и напитки:

 • Пай с ревен
 • Пресни сокове и смутита
 • В сладък сос за патешко или телешко месо
 • Печен ревен с мед като добавка към салата

 

Заключение

Ревенът не е особено широко разпространен, но консумацията му си заслужава. С него може да приготвяме интересни сладкиши и печива, но и да почерпим от ползите, които растението носи за здравето.

 

Какво е ревен?

Ревенът е от семейството на лапада и по външен вид прилича на него. Той е многогодишно растение, което се използва в кулинарията и народната медицина.

Къде намира приложение?

Използва се за храна и намира място в много различни ястия и напитки. Може също да се открие в състава на някои медикаменти и лечебни мазила.

Има ли ползи за здравето?

Укрепва здравето на костите и поддържа тяхната плътност, може да предпази от някои видове рак, защитава сърдечно-съдовата система, подпомага храносмилането.

Може ли да ми навреди?

Ревенът е богат на калциев оксалат, който се натрупва в бъбреците и урината и формира дребни кристали и камъни. Възможно е да взаимодейства с някои медикаменти.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 22.01.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Радина Руменова
Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 21 февруари 2024 в 17:53 | Публикувана: 22 януари 2024 в 12:27 | Категория: Хранене и видове храни