Инсулт – какво представлява и как да намалим риска от появата му

Обновена: 14.03.2024|
Инсулт - какво представлява и как да намалим риска

Мозъчният инсулт (или удар) е водеща причина за смъртност по света. За това опасно състояние има рискови фактори, но много от тях могат да бъдат предотвратени.

В тази статия ще разгледаме различните типове инсулт, както и стъпките, които човек би могъл да предприеме, за да понижи опасността от появата му.

 

Инсулт – какво представлява?

Това е мозъчно-съдово заболяване. Възниква поради намалено или блокирано кръвоснабдяване на мозъка. Когато това се случи, той не успява да получи необходимите му кислород и хранителни вещества и това води до смърт на клетките.

Човек, претърпял удар, се нуждае от незабавна лекарска помощ. Въпреки че много пациенти са успешно излекувани, има случаи, при които се стига до инвалидизиране или смърт.

Има три основни типа инсулт:

 • Исхемичен/тромботичен: Това е най-разпространеният тип, съставляващ 87% от общите случаи. При него кръвен съсирек възпрепятства кръвта и кислорода да достигнат до определена част от мозъка.
 • Хеморагичен: Той настъпва при кръвоизлив в мозъка. Обикновено тези случаи са следствие на аневризма – т.е. спукване на кръвоносен съд или артериовенозни малформации – вродени нарушения в развитието на съдовете.
 • Преходна исхемична атака: Случва се, когато кръвният приток към част от мозъка не е достатъчен за кратък отрязък от време. След това кръвообращението се възстановява бързо. Състоянието се нарича микроинсулт. При него симптомите отшумяват без лечение, в рамките на минута, до час.

 

 

Лечение при инсулт

 

Инсулт - какво представлява. Лекари и изследвания.

 

Тъй като видовете мозъчен удар имат различни причини и ефекти върху тялото, изискват различни лечения.

Бързата диагноза е важна за намаляване на увреждането на мозъка и позволява на специалистите да лекуват състоянието, използвайки най-подходящия метод за съответния вид.

 

Исхемичен инсулт

Той възниква поради запушени или стеснени артерии. Лечението има тенденция да се фокусира върху възстановяване на адекватния приток на кръв към мозъка.

Започва се с приемане на лекарства, които разграждат тромбите – кръвните съсиреци и предотвратяват образуването на други. Прилагат се и разредители на кръвта като аспирин или инжекция с тъканен плазминогенен активатор (TPA).

TPA е много ефективен при разтваряне на съсиреци. Въпреки това инжектирането трябва да се извърши в рамките на 4-5 часа от началото на симптомите. Спешните процедури включват прилагане на TPA директно в мозъчна артерия или използване на катетър за физическо отстраняване на съсирека.

Има и други процедури, които могат да се извършат, за да намалят риска от исхемичен инсулт. Каротидната ендартеректомия, например, включва отваряне на каротидната артерия и премахване на плаката, която забавя притока на кръв към мозъка.

Друг вариант е ангиопластика. Извършва се под рентгенов контрол. В стеснената артерия се въвежда катетър с балон. Той се раздува, смачква наличната плака и възстановява т.нар. проходимост на кръвоносния съд. Чрез катетъра се поставя стент – материал, подобен на мрежичка, която се разтваря и поддържа  нормалното протичане на кръвта през артерията.

 

Хеморагичен инсулт

Както отбелязахме, за хеморагичния инсулт е отговорен кръвоизлив в мозъка.

За лечение на инсулт фокусът е върху контролиране на кървенето и намаляване на натиска върху мозъка.

Терапията често започва с приемане на лекарства, които редуцират вътречерепното налягане и контролират общото кръвно налягане, както и предотвратяват припадъци и всякакви внезапни свивания на кръвоносните съдове.

Хирурзите могат да помогнат за решаване на някои от проблемите с кръвоносните съдове, които са довели или биха могли да доведат до хеморагичен инсулт.

При аневризма (разширение в кръвоносен съд, което може да се спука) се прилагат различни оперативни методи в зависимост от локализацията на разширението. Например – в основата му се поставят скоби. Основната цел на неврохирургичното лечение е да се изключи притокът на кръв към аневризмата,  за да може тя да се свие и да не настъпи кръвоизлив.

 

Как да разберем дали сме в нормален сърдечен ритъм или предсърдно мъждене?

 

Сърдечносъдови заболявания.

 

Предсърдното мъждене (атриална фибрилация) е неправилен и често много бърз сърдечен ритъм (аритмия), който може да доведе до кръвни съсиреци.

Това увеличава риска от инсулт, сърдечна недостатъчност и други усложнения, свързани със сърцето. По време на предсърдно мъждене, горните камери на сърцето (предсърдията) бият хаотично и неравномерно, извън синхрон с долните камери (вентрикулите).

За много хора това състояние може да бъде безсимптомно. Въпреки това то може да причини бързо, учестено сърцебиене (палпитации), задух или слабост.

Епизодите на атриална фибрилация могат да се появят и изчезнат или могат да бъдат постоянни. Въпреки че сама по себе си обикновено не е животозастрашаваща, това е сериозно медицинско състояние, което изисква подходящо лечение за предотвратяване на инсулт.

 

Рехабилитация – какво е нужно?

 

Инсулт - какво представлява, физиотерапия

 

Инсултът може да промени живота и да остави трайни физически и емоционални последици.

Успешното възстановяване често включва специфични терапии и поддържащи системи, включително:

 • Логопедия: Това помага при проблеми с произвеждане или разбиране на речта. Практиката, релаксацията и промяната на стила на общуване могат да направят общуването по-лесно.
 • Физиотерапия: Тя помага на човек да овладее отново своите движения и координация. Активността е важна, въпреки че в началото е възможно да е доста трудна.
 • Трудова терапия: С нейна помощ се подобрява способността за извършване на ежедневни дейности като къпане, готвене, обличане, хранене, четене и писане.
 • Групи за подкрепа: На първо място е незаменима помощта от семейство и приятели. Присъединяването към подобна група често е от полза за проблемите с психичното здраве, които възникват след инсулт, например депресия. Мнозина намират за полезно да споделят общ опит и да обменят информация.

Рехабилитацията е важна и текуща част от лечението на това опасно състояние. С правилната помощ и подкрепата на близките, обикновено е възможно възстановяване на нормалното качество на живот, но това зависи и от тежестта на удара.

 

Превенция на инсулт – как да се предпазим?

 

Намаляване на апетита. Бързи въглехидрати. Трайно отслабване. Странични ефекти на кето диетата.

 

Най-добрият начин за предотвратяване на инсулт е елиминирането на основните причинители. Хората могат да постигнат това, като направят промени в начина си на живот.

Питателната и разнообразна диета означава включването в менюто на много зеленчуци, особено зеленолистни като спанак, а също ядки и семена, бобови и т.н.

Проучване установява, че редовна консумация на риба или рибено масло намалява опасността от тромботичен инсулт заради съдържащите се в състава им полезни омега-3 мастни киселини.

Стремете се да залагате на здравословни мазнини от типа на зехтин, а също така внимавайте с приема на сол и не консумирайте излишни количества от нея.

Добре е да се ограничат рафинираните храни, които не доставят нищо ценно на организма, като например бисквити, вафли и сладки, а също и тестени изделия, които повишават трайно кръвната захар.

Освен тези промени в начина на живот, приемането на антикоагуланти или антитромбоцитни лекарства също намалява риска от това животозастрашаващо състояние.

 

Причини и рискови фактори за инсулт

 

Индекс на телесната маса, затлъстяване

 

Всеки тип инсулт има различен набор от потенциални причинители.

Като цяло обаче е по-вероятно той да засегне човек при:

 • наднормено тегло или затлъстяване
 • възраст от 55 или повече години
 • фамилна анамнеза за инсулт
 • хипертония (високо кръвно налягане)
 • захарен диабет
 • висок холестерол
 • сърдечно-съдово заболяване
 • заседнал начин на живот
 • прекомерен прием на алкохол
 • цигари

 

Симптоми на мозъчен инсулт

 

Инсулт-какво представлява.

 

Често се появяват без предупреждение.

Някои от основните симптоми включват:

 • объркване, включително затруднено говорене и разбиране на речта
 • главоболие и дори повръщане
 • изтръпване или невъзможност за движение на части от лицето, ръката или крака, само от една страна на тялото
 • проблеми със зрението на едното или двете очи
 • затруднено ходене, включително световъртеж и липса на координация

Инсултът може да доведе до дългосрочни здравословни проблеми. В зависимост от скоростта на диагностициране и лечение, човек е вероятно да получи временни или трайни увреждания след появата му.

Някои хора могат също да изпитат:

 • проблеми с контрола над пикочния мехур или червата
 • депресия
 • парализа или слабост от едната или двете страни на тялото
 • трудности при контролиране или изразяване на емоциите

 

Инсулт – как да го разпознаем?

При съмнение, че човек е получил инсулт, има няколко признака за установяването му. Бъдете бдителни и действайте без паника, така може да бъде спасен човешки живот.

Ето и как да го разпознаете : 

 • Увисване на лицето: Ако човек се опита да се усмихне, едната страна на лицето му увисва.
 • Слабост на ръката: При вдигане на двете ръце, едната ръка не може да се задържи горе.
 • Трудност при говор: При опит да се повтори проста фраза, говорът е неясен и необичаен.

Ако се появи някой от тези симптоми, незабавно потърсете помощ от лекар, защото навременната реакция означава по-малка вероятност за трайни увреждания на мозъка или смърт.

Инсултът се развива бързо. За най-добър резултат човек трябва да получи лечение в болница в рамките на 3 часа след появата на първите симптоми.

Инсулт – какво представлява?

Това е животозастрашаващо мозъчно-съдово заболяване. То възниква поради намалено или блокирано кръвоснабдяване на мозъка.

Как да разпознаем симптоми на инсулт?

Забелязва се объркване, затруднено говорене и разбиране на речта, главоболие. Налице е и изтръпване на едната половина от тялото и дори невъзможност за движение на части от лицето, ръката, крака.

Как да намалим риска от инсулт?

Поддържането на нормално тегло, редовният спорт и консумацията на здравословни храни като зеленолистни, ядки, рибено масло намаляват опасността от инсулт. Ако пушите цигари – спрете ги.

Категории: Здраве|Публикувана: 05.04.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

3074eef98144720f31c7a7be8ea79f57?s=96&d=mm&r=g

Мария Тенева е дипломиран журналист и филолог с дългогодишен опит. Има интереси в сферата на здравето, медицината и чуждите езици. Автор е на стотици статии и интервюта на здравна тематика.

Свързани публикации

Един Коментар

 1. Мими 13.08.2023 at 15:38 - Отговор

  Много точно написана статия. За съжаление баща ми преди месец си отиде от този свят от хеморагичен инсулт. ;(

Оставете коментар

Обновена: 14 март 2024 в 10:39 | Публикувана: 5 април 2022 в 15:41 | Категория: Здраве