Защо си струва да приемате добавки

Обновена: 14.03.2024|
Защо си струва да приемате добавки. Фолиева киселина

В стремежа си да се радваме на по-добро здраве и по-дълъг живот, съвременните хора сме все по-отворени към идеята да даваме пари за добавки с цел да попълним липсите в организма си или да подсилим своя имунитет.

Изгубени в морето от информация, понякога се объркваме и не знаем как да подходим и кои точно продукти да изберем за себе си и своите близки, както и дали те са ефективни.

В настоящата статия ще се опитаме да ви улесним в този избор и ще разгледаме причините, поради които приемът на добавки си струва в дългосрочен план.

 

 

Добавки – същност и видове

Хранителните добавки представляват концентрирани източници на ценни вещества от синтетичен или естествен произход. Те включват най-често витамини и минерали, но има също и такива с пробиотици, аминокиселини и есенциални мастни киселини, както и билки.

Предлагат се в различни форми, включително таблетки, капсули, на прах или в течен вариант. Много хора приемат хранителни добавки, за да запълнят хранителните пропуски в диетата си. Други – с надеждата да предотвратят заболяване или да постигнат конкретни здравословни цели.

При всички случаи е важно да се намери правилен баланс между хранителните вещества от храната и добавките.

 

Защо е важно да приемаме витамини?

Те представляват органични съединения, от които хората се нуждаят в малки количества. Повечето витамини трябва да идват от храната, защото тялото или не ги синтезира, или произвежда много малко от тях.

За да си набавим обаче всичко нужно от храната, трябва да консумираме големи количества плодове, зеленчуци, ядки, риба и други. Това невинаги се случва в забързаното ежедневие, когато масово се залага на по-бързи храни, но по-бедни откъм хранителен състав.

До днес са открити около 30 различни витамина, а най-важните, от които се нуждаем, наброяват 13 – А, C, D, E и K и осемте различни от B-групата. Без необходимите количества от всеки, рискуваме да развием редица заболявания, сред които скорбут, рахит, нощна слепота или анемия.

Различните витамини играят различни роли и човек се нуждае от определено количество от всеки, за да остане здрав.

Te се делят на две основни групи: водоразтворими и мастноразтворими.

A, D, E и K са мастноразтворими, което означава, че се разтварят в мазнини. След като ги усвоим, те се съхраняват в мастните ни тъкани. Водоразтворимите (витамин С и всички от група В) са склонни да се изхвърлят от тялото доста лесно. Затова е важно да ги консумираме редовно в постоянни количества с течение на времето, за да не се стига до дефицит.

Витамин D, който много често е в недостиг на повечето хора, не се предлага в достатъчно големи количества в храната. Човешкото тяло го синтезира, когато е изложено на слънчева светлина, но дори тогава нивата му често остават под адекватните за организма. Това води до по-нисък имунитет, слаби кости и множество други нарушения.

Прием на витаминни добавки е гаранция, че няма да страдаме от недостиг, особено що се отнася до тези, които се елиминират лесно с урината.

 

Минерали – какво е тяхното значение?

 

Магнезиев цитрат или магнезиев оксид.

 

Подобно на витамините, минералите са от съществено значение за живота. Тези неорганични съединения присъстват естествено на Земята, като много от тях се намират както в почвата, така и във водата.

Те са основни компоненти на телесните тъкани и течности и са необходими за нормалната функция на всички ензимни системи. Почти всяка функция, която системата ни изпълнява, по някакъв начин зависи от минералните хранителни вещества.

Човешкото тяло ги използва за много различни функции, включително поддържане на костите, мускулите, сърцето и мозъка. Важни са също и за производството на хормони.

Те се делят на два вида: макронутриенти и микронутриенти. От първите се нуждаете се в по-големи количества, като те включват калций, фосфор, магнезий, натрий, калий.

Както подсказва и името им, от микроелементите се нуждаете в по-малки дози, а сред тях са желязо, манган, мед, йод, цинк, кобалт, флуорид и селен. За да си набавим необходимото количество минерали, трябва да приемаме голямо разнообразие от храни, което често не се случва.

Това е и причината в някои случаи лекар може да препоръча прием на минерални добавки.

 

Пробиотични добавки – как се грижат за организма?

 

Див копър. Зехтин и лимон. Разстроен стомах. Стомашно-чревни проблеми през лятото. Възпалителни чревни заболявания.Стерилитет. Следродилна гимнастика. Пробиотик за отслабване.

 

Пробиотиците са комбинация от живи полезни бактерии и дрожди, живеещи естествено в тялото ни. Макар бактериите обикновено да се разглеждат в негативна светлина като нещо, което ни разболява, всъщност има два вида: добри и лоши. Пробиотиците са съставени от добри и помагат на организма ни да е здрав и да работи добре, борейки се с лошите, когато вземат надмощие.

Всички те са част от една по-широка картина относно бактериалната наличност у всички нас, наречена микробиом. Мислете за него като за разнообразна общност от организми, които работят заедно, за да поддържат тялото здраво. Тази общност се състои от микроби, чиято бройка в телата ни надхвърля милиони.

Микробиомът на всеки е уникален. Няма двама души с еднакви микробни клетки, като дори при близнаците са различни.

По много причини обаче балансът може да се разруши и точно по тази причина е нужно да си набавяме пробиотици от храни или добавки.

Можете да ги откриете в натурални продукти като кисело мляко и кисело зеле, както и от добавки, където количеството им е по-концентрирано.
Те помагат за възстановяване на естествения баланс на чревните бактерии (включително стомаха и червата), когато той е нарушен от заболяване или медикаментозно лечение.

Полезни са, например, за предотвратяване на диария при прием на антибиотици и помагат за облекчаване на някои симптоми на синдром на раздразненото черво.

 

Аминокиселини – функции и значение

Аминокиселините, често наричани градивни елементи на протеините, са органични съединения, които играят много критични роли в човешкото тяло. Имаме нужда от тях за жизненоважни процеси като изграждане на протеини, хормони и невротрансмитери.

Организмът се нуждае от 20 различни аминокиселини, за да функционира правилно, като 9 от тях са класифицирани като основни. Това са хистидин, изолевцин, левцин, лизин, метионин, фенилаланин, треонин, триптофан и валин.

Най-добрите източници на незаменими аминокиселини са животинските протеини като месо, яйца и домашни птици.

Можете да ги намерите и под формата на добавки, които са от голямо значение за хора, следващи вегетариански или вегански начин на хранене. С тяхна помощ те могат да запълнят липсите в организма си и да избегнат дефицити.

Приемането на определени есенциални аминокиселини под формата на добавки може да е от полза за подобряване на настроението, да подпомогне изпълнението на упражненията и възстановяването и да помогне за укрепване след операция.

 

Есенциални мастни киселини – защо се нуждаем от тях?

 

Омега-3 антиоксиданти.

 

Есенциалните мастни киселини са вид полиненаситени мастни киселини и се делят на две категории: омега-3 и омега-6. Някои изследвания показват връзка между омега-3 мастните киселини и по-ниската честота на сърдечни заболявания и някои видове рак. Те могат да помогнат и при симптоми на ревматоиден артрит.

Омега-3 мастните киселини могат също да помогнат за предотвратяване на заболявания на червата, астма и някои състояния на психичното здраве. Най-добрият хранителен източник е рибата, особено по-мазните видове, но на хората, които по една или друга причина не консумират риба, се препоръчва прием на добавки рибено масло, които да попълнят липсите.

Симптомите на дефицит включват:

 • косопад
 • сух, люспест обрив
 • бавно зарастване на рани
 • намален растеж

 

Билки – дарове от природата за по-добро здраве

Ехинацея за предотвратяване на настинки, гинко билоба за подобряване на паметта – билките не са нещо ново и се използват за медицински цели от хиляди години.

Билковите добавки са продукти, получени от растения и/или техните масла, корени, семена, плодове или цветя.

Има много видове, които имат различни приложения и помагат при редица проблеми – от стомашни до безсъние и облекчаване на симптомите на менопауза.

Когато са приемани под формата на добавка, билките са силно концентрирани и макар и от растителен произход, трябва да се внимава с количествата и да се следва препоръчителния прием. По този начин можем да се възползваме от ценните качества на билките, но без опасност от предозиране.

 

Кои хора се нуждаят от добавки?

 

Хормонални промени през бременността. Калории през бременността.

 

Нашето тяло се нуждае от хранителни вещества всеки ден.

Разнообразният и питателен хранителен режим обикновено осигурява голяма част от тях, но въпреки това някои хора може да се нуждаят от добавки за коригиране на някои липси, а списъкът включва:

 • бременни жени и кърмачки
 • хора, които пушат и/или употребяват повече алкохол
 • спазващи строга диета
 • възрастни хора (особено тези с увреждания или хронично болни)
 • вегетарианци или вегани
 • жени с обилна менструация
 • хора с хранителни алергии
 • хора с нисък имунитет
 • тези с проблеми с малабсорбцията (като диария, цьолиакия, кистична фиброза или панкреатит)

В наши дни често страдаме от недостиг на витамини, минерали и други ценни вещества. До голяма степен това се дължи на факта, че околната среда става все по-замърсена и усвояването на нутриенти от храната – все по-трудно.

Освен това, заобиколени от високовъглехидратни изкушения и преработени продукти, често забравяме, че те не носят на организма ни нищо освен моментно удоволствие.

В дългосрочен план за здравето ни е добре да намерим златната среда, а тя е баланс между чиста храна и прием на правилните добавки, от които се нуждае нашето тяло.

Категории: Здраве|Публикувана: 03.06.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

3074eef98144720f31c7a7be8ea79f57?s=96&d=mm&r=g

Мария Тенева е дипломиран журналист и филолог с дългогодишен опит. Има интереси в сферата на здравето, медицината и чуждите езици. Автор е на стотици статии и интервюта на здравна тематика.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 14 март 2024 в 11:52 | Публикувана: 3 юни 2022 в 10:57 | Категория: Здраве