Ехинацея и черен бъз – пробвали ли сте тази комбинация?

Есента дойде и с нея – много от добре познатите ни вирусни заболявания отново надигнаха глави. Една от по-податливите на техните атаки групи са децата. В разгара на игрите е трудно детето да бъде дисциплинирано да пази лична хигиена. Така вирусите получават далеч по-големи възможности за разпространение и досег до детския организъм.

Тук идва и ролята на комбинацията от ехинацея и черен бъз – два природни продукта, които имат изключително положителен ефект върху детската имунна система и може да се окажат спасител от болестите през този период.

 

Ехинацея в помощ на детския имунитет

Ехинацеята е добре познат продукт на фармацията. В исторически план тя има доказани свойства в подкрепа на имунната система. В природата растението прилича на красиво цвете с цветове в лилаво, розово, пурпурно или бяло, но зад красивата външност се крият много полезни вещества, известни от десетилетия на лечители и лекари – специалисти. Най-древните намерени данни датират от индианците.

detski multi 400
detski multi 600

Растението е многогодишно и расте изключително добре в нашия умерен климат. Цъфти между юли и октомври всяка година, което го прави перфектен продукт за зимните месеци, когато се развиват болестите, на които то влияе най-силно. А те са именно най-често срещаните – възпаленията на дихателните пътища. Използва се цялото растение- стъблото, цветовете и корените. За целите на имунната система се използват надземните части.

Как и за какво помага?

 

Мултивитамини за деца. Засилване на имунитета при деца. Ехинацея и черен бъз.

 

По принцип фитохимикалите в ехинацеята стимулират имунната система да произвежда повече бели кръвни клетки (макрофаги), които поглъщат и убиват бактерии, мъртви вируси и мъртви клетки в нашите тела. Ехинацеята също има известна анти-ензимна активност срещу някои бактерии, като им пречи да заразят повече клетки. Също така, според билкаря Стивън Харод Бюнер, ехинацеята може да има някакво стягащо действие в тъканите, с които влиза в контакт, намалявайки способността на вируса да инфектира клетките.

Тайната на ехинацеята се крие в това, че полезните вещества в състава й имат свойството да предотвратят инфекции на дихателните пътища. Нещо повече – билката не действа само превантивно, но и облекчава симптомите, когато е налице вече прогресирало заболяване и намалява продължителността му чувствително. Инфекциите, при които ехинацеята е ефективна, са:

  • настинка;
  • грип;
  • синузит;
  • кашлица;
  • успокоява гърлото при възпаления;
  • бронхит, включително и хроничен такъв, и др.

Освен при тези обстоятелства, тя влияе още при тежко физическо натоварване. Затова и много спортисти я използват при интензивни тренировки. Помага и при тревожност, като успокоява нервната система. Както и при главоболие, като намалява напрежението.

Твърди се, че в комбинация с витамин C ехинацеята може да намали рисковете от това да пипнете хрема с над 80%.

За какво да внимаваме при приема на ехинацея?

Въпреки добрите действия на ехинацеята при деца и възрастни, е хубаво да имате предвид, че не е подходяща за употреба при лица с автоимунни заболявания и такива, които приемат лекарствени продукти за разреждане на кръвта.

Ехинацея може да се приема на капки, чай или капсули, но оптималното количество за възрастен е до 3 капсули по 500мг/ден. Винаги се консултирайте с лекар или фармацевт за дозите, които са подходящи за вашето дете.

 

Черен бъз и детският имунитет

 

Витамини без захар. Eхинацея и черен бъз. Децата и защитните маски.

 

Както ехинацеята, черният бъз също е добре познат имуностимулант за детския организъм. Срещаме го още с името бъзак или с латинското Sambucus ebulus. Той е зареден природно с много микроелементи и минерали. Затова и често го наричат “черната перла на гората”. Той е и продуктът от семейство бъзови, който е доказано, че има най-силните лечебни свойства, особено при грипни състояния.

В състава на черния бъз влизат и много антиоксиданти. Изследвания са установили, например, че количествата антиоксиданти в него са повече от три пъти по-високи, отколкото във витамин Е. Затова и се смята, че черният бъз предпазва от сърдечно-съдови заболявания.

Освен това черният бъз помага при анемии, като дава на организма нужните му вещества при това състояние. Твърди се, че плодчетата на растението помагат и при хормонален дисбаланс.

При децата черният бъз подсилва имунната система така, както много малко други продукти и вещества могат. В комбинация с противовирусното си действие, той става незаменим в сезона на вирусните и грипните заболявания. Нещо повече – той е полезен за дихателните пътища и белите дробове. Черният бъз няма равен по отношение на защитата и спомагането за възстановяване на детския организъм след заболявания.

 

Ехинацея и черен бъз срещу настинки за деца

Обикновено черният бъз се предлага за деца под формата на сироп или като част от състава на детски мултивитамини. Така се улеснява приема му и е по-вероятно детето доброволно да го потърси и така да си създава навик за грижа за здравето още от ранна възраст. Счита се, че имуностимулиращите продукти с черен бъз са най-безопасни и полезни за детското здраве и в най-голяма степен дават защитата, от която се нуждае организма през тежките зимни месеци.

За разлика от ехинацеята, черният бъз дава противопоказания много по-рядко и може да се използва дори от малки деца. Стартовата възраст за безопасно приложение на продукта се счита да е от 1 г. натам. Въпреки това, преди да дадете черен бъз под каквато и да е било форма на детето си, се консултирайте със специалист!

Освен това – не разчитайте само на комбинация от ехинацея и черен бъз. Помагайте на децата да се пазят от простудните заболявания, не забравяйте балансираното хранене, достатъчно движение и количество почивка. Само така ще дадете възможно най-голяма защита на детето от простудни заболявания.