Селен – ползи за организма
Минералът селен се намира в най-големи количества в почвата. Съответно може да се набави естествено от водата и някои храни.
Макар и да се нуждаем от сравнително малко количество, той играе много важна роля в метаболизма и други процеси в тялото. Много от неговите ползи за здравето се дължат на протеини, съдържащи селен (селенопротеини).
Здравословни предимства на селена
Нека разгледаме конкретните ползи за здравето, които предоставя, и които обуславят неговата необходимост.
-
За здраво сърце
Според проучвания увеличаването на концентрациите на селен с 50% намалява риска от сърдечни заболявания с 24%.
Това е свързано с противовъзпалителните свойства на минерала. Възпалението е най-големият рисков фактор за коронарна болест на сърцето.
Добавките със селен успешно намаляват серумния С-реактивен протеин (CRP) – маркер на възпалението. Същевременно повишава нивата на антиоксиданта глутатион пероксидаза, чиято роля е да защитава организма от оксидативния стрес.
Оксидативното увреждане е свързано и с няколко хронични проблеми, включително сърдечно-съдови заболявания.
-
Стимулира имунната система
Способността на минерала да намалява окислителните щети помага и за укрепването на имунната система.
Всъщност имаме 2 основни типа имунни отговори:
- Th1 за вируси и вътреклетъчни бактерии
- Th2 тип, на паразитни червеи и извънклетъчни паразити
Селенът може да стимулира имунния отговор от вида Th1 повече от Th2. Неговият дефицит, от своя страна, може да забави отговора на имунните клетки.
Добавките с минерала увеличават броя на белите кръвни клетки и могат също така да подобрят функцията на Т-клетките – специфичен тип бели кръвни клетки, които имат основна роля при клетъчно опосредствания имунитет.
-
Важен минерал за здравето на щитовидната жлеза
Тази малка жлеза, с форма на пеперуда, в предната част на шията е много важна част от човешкото тяло и има най-високата концентрация на селен.
Щитовидната жлеза прави повече от това да регулира метаболизма чрез освобождаването на тиреоиден хормон – тя помага и за правилния растеж.
Ниското съдържание на минерала е свързано със заболявания на щитовидната жлеза, като хипотиреоидизъм (недостатъчно активна щитовидна жлеза) и тиреоидит на Хашимото – автоимунно състояние, при което тялото атакува щитовидната жлеза.
Повишеният прием на селен може да е от полза за хората с която и да е форма на заболяване на щитовидната жлеза.
-
Подпомага когнитивната функция
Селенът може да намали окислителните щети и по този начин да понижи риска от Алцхаймер, както и да защити вашето когнитивно здраве. Установено е, че пациентите с Алцхаймер имат ниски нива на минерала, както и на други хранителни вещества, като витамин С и витамин Е.
Същевременно здрави възрастни, които приемат добавки с него, също имат по-добра епизодичната памет, изпълнителна функция и вербалната памет.
-
Намалява риска от рак
Поради своите ефекти върху възстановяването на ДНК, апоптозата, ендокринната и имунната система, както и други механизми, включително неговите антиоксидантни свойства, селенът може да играе роля в превенцията на някои видове рак.
Различни проучвания предполагат връзка между селеновия статус и риска от рак на дебелото черво, простатата, белите дробове, пикочния мехур, кожата, хранопровода и стомаха.
Доказано е, че хората с нормални нива на минерала имат 31% по-нисък риск от рак и 45% по-нисък риск от смъртност от рак. Най-обнадеждаващи са резултатите при мъжете. Тези в риск, които приемат контролирано добавки със минерала в продължение на 6 години, имат с 52% до 65% по-нисък риск от рак на простатата.
-
Облекчава симптомите на астма
Алергичната астма, най-често срещаният тип на това състояние, в основата си е хронично възпалително разстройство.
Противовъзпалителните ефекти на селена могат да помогнат за намаляване на симптомите на астма.
Добавките са по-ефективни, ако нивата на минерала в кръвта са изключително ниски. Дори и сред хората с лека до умерена астма в сравнение с тези с възпалително състояние може да се види връзка между белодробната функция и състоянието на селена.
По-високите нива на минерала са свързани с по-добра белодробна функция дори преди лечение с добавки.
Източници на минерала
Човешкото тяло не може само да произвежда селен, а това означава, че трябва да разчитаме на диета, добавки или комбинация от двете, за да си набавим достатъчно.
Ако нямате здравословни проблеми, не би трябвало да е трудно да поддържате нивата на минерала само чрез подходящи хранителни източници.
Съдържанието му в храната до голяма степен зависи от местоположението и почвените условия, които варират. Добрите естествени хранителни източници включват:
- Ядки – най-вече бразилски и обикновен орех
- Риба – треска, херинга, риба тон
- Месо – птиче и телешко
Обърнете внимание, че непреработените храни са най-добрият източник. По време на обработката минералът може да бъде унищожен.
Добавките съдържат селен в различни химически форми. В повечето добавки той присъства като селенометионин.
Въпреки това в мултивитаминните препарати, храните за кърмачета, протеиновите смеси, продуктите за отслабване и фуражите за животни се използват предимно натриев селенит и селенат.
В някои продукти минералът присъства във форми на протеини или аминокиселини. Ако имате избор, най-добре е да се спрете на добавки със селенометионин пред останалите форми. Те имат способността да се усвояват най-бързо и лесно от човешкия организъм.
Препоръчителен дневен прием
Както при много хранителни вещества, от които се нуждаем, предозирането може да бъде също толкова опасно, колкото и недостатъчният прием. Познаването на вашите нужди ще ви помогне да постигнете перфектния баланс.
Препоръчителната дневна доза селен за възрастни над 14 години е 55 мкг. Бременните се нуждаят от 60 мкг дневно, а кърмачките от 70 мкг. Винаги се консултирайте със специалист, преди да приемате добавки.
Имайте предвид, че хора със стомашно-чревни заболявания като болестта на Крон, ХИВ или бъбречни проблеми, имат проблеми с усвояването на минерала и може да се наложи да приемат по-високи дози. Това не бива да ви притеснява, следвайте указанията на вашия лекар.
Предозиране със селен – странични ефекти
Когато се употребява в препоръчителните дози, минералът обикновено не причинява странични ефекти.
Предозирането може да доведе до лош дъх, треска и гадене, както и проблеми с черния дроб, бъбреците и сърцето.
При изключително високи нива селенът може да причини дори смърт, но това е много рядко явление. Горната граница на прием е 400 мкг на ден за възрастни.
Предозиране е по-вероятно да се случи от приема на добавки, а не само чрез консумация на храни, съдържащи минерала. Признаци на висока токсичност са косопад, виене на свят, повръщане, инфаркт, бъбречна недостатъчност.
Имайте предвид, че минералът може да взаимодейства и с други лекарства и добавки. Като някои антиациди, химиотерапевтични лекарства, кортикостероиди, ниацин, понижаващи холестерола статини и противозачатъчни хапчета, които също да доведат до проблеми.
Това е още една причина да се консултирате със специалист преди да приемате допълнително селен.
Бъдете здрави!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Кои са естествените храни, богати на натрий, и каква е ролята на този елемент в нашето тяло, ще разгледаме в тази статия.
Каква е ролята на хрома в нашия организъм и защо е важно да приемаме храни, богати на хром, ще разгледаме в тази статия.
Калцият е важен макроелемент и изпълнява редица функции в тялото ни, затова нека ви предложим 10 полезни храни, богати на калций.