Селен – ползи за организма

Обновена: 29.03.2024|
Хипотиреоидизъм. Селен - ползи, източници, храни.

Минералът селен се намира в най-големи количества в почвата. Съответно може да се набави естествено от водата и някои храни.

Макар и да се нуждаем от сравнително малко количество, той играе много важна роля в метаболизма и други процеси в тялото. Много от неговите ползи за здравето се дължат на протеини, съдържащи селен (селенопротеини).

 

Здравословни предимства на селена

Нека разгледаме конкретните ползи за здравето, които предоставя, и които обуславят неговата необходимост.

 

husk 400
mgnezii 01 600
husk 400
mgnezii 01 600
 • За здраво сърце

Според проучвания увеличаването на концентрациите на селен с 50% намалява риска от сърдечни заболявания с 24%.

Това е свързано с противовъзпалителните свойства на минерала. Възпалението е най-големият рисков фактор за коронарна болест на сърцето.

Добавките със селен успешно намаляват серумния С-реактивен протеин (CRP) – маркер на възпалението. Същевременно повишава нивата на антиоксиданта глутатион пероксидаза, чиято роля е да защитава организма от оксидативния стрес.

Оксидативното увреждане е свързано и с няколко хронични проблеми, включително сърдечно-съдови заболявания.

 

 • Стимулира имунната система

Способността на минерала да намалява окислителните щети помага и за укрепването на имунната система.

Всъщност имаме 2 основни типа имунни отговори:

 • Th1 за вируси и вътреклетъчни бактерии
 • Th2 тип, на паразитни червеи и извънклетъчни паразити

Селенът може да стимулира имунния отговор от вида Th1 повече от Th2. Неговият дефицит, от своя страна, може да забави отговора на имунните клетки.

Добавките с минерала увеличават броя на белите кръвни клетки и могат също така да подобрят функцията на Т-клетките – специфичен тип бели кръвни клетки, които имат основна роля при клетъчно опосредствания имунитет.

 

 • Важен минерал за здравето на щитовидната жлеза

 

Хашимото. Селен - ползи и източници.

 

Тази малка жлеза, с форма на пеперуда, в предната част на шията е много важна част от човешкото тяло и има най-високата концентрация на селен.

Щитовидната жлеза прави повече от това да регулира метаболизма чрез освобождаването на тиреоиден хормон – тя помага и за правилния растеж.

Ниското съдържание на минерала е свързано със заболявания на щитовидната жлеза, като хипотиреоидизъм (недостатъчно активна щитовидна жлеза) и тиреоидит на Хашимото – автоимунно състояние, при което тялото атакува щитовидната жлеза.

Повишеният прием на селен може да е от полза за хората с която и да е форма на заболяване на щитовидната жлеза.

 

 • Подпомага когнитивната функция

Селенът може да намали окислителните щети и по този начин да понижи риска от Алцхаймер, както и да защити вашето когнитивно здраве. Установено е, че пациентите с Алцхаймер имат ниски нива на минерала, както и на други хранителни вещества, като витамин С и витамин Е.

Същевременно здрави възрастни, които приемат добавки с него, също имат по-добра епизодичната памет, изпълнителна функция и вербалната памет.

 

 • Намалява риска от рак

Поради своите ефекти върху възстановяването на ДНК, апоптозата, ендокринната и имунната система, както и други механизми, включително неговите антиоксидантни свойства, селенът може да играе роля в превенцията на някои видове рак.

Различни проучвания предполагат връзка между селеновия статус и риска от рак на дебелото черво, простатата, белите дробове, пикочния мехур, кожата, хранопровода и стомаха.

Доказано е, че хората с нормални нива на минерала имат 31% по-нисък риск от рак и 45% по-нисък риск от смъртност от рак. Най-обнадеждаващи са резултатите при мъжете. Тези в риск, които приемат контролирано добавки със минерала в продължение на 6 години, имат с 52% до 65% по-нисък риск от рак на простатата.

 

 • Облекчава симптомите на астма

Алергичната астма, най-често срещаният тип на това състояние, в основата си е хронично възпалително разстройство.

Противовъзпалителните ефекти на селена могат да помогнат за намаляване на симптомите на астма.

Добавките са по-ефективни, ако нивата на минерала в кръвта са изключително ниски. Дори и сред хората с лека до умерена астма в сравнение с тези с възпалително състояние може да се види връзка между белодробната функция и състоянието на селена.

По-високите нива на минерала са свързани с по-добра белодробна функция дори преди лечение с добавки.

 

Източници на минерала

 

Цинк и селен. Ядки на бразислки орех, готови за консумация. На дървен плот, събрани в чиния.

 

Човешкото тяло не може само да произвежда селен, а това означава, че трябва да разчитаме на диета, добавки или комбинация от двете, за да си набавим достатъчно.

Ако нямате здравословни проблеми, не би трябвало да е трудно да поддържате нивата на минерала само чрез подходящи хранителни източници.

Съдържанието му в храната до голяма степен зависи от местоположението и почвените условия, които варират. Добрите естествени хранителни източници включват:

 • Ядки най-вече бразилски и обикновен орех
 • Риба – треска, херинга, риба тон
 • Месо – птиче и телешко

Обърнете внимание, че непреработените храни са най-добрият източник. По време на обработката минералът може да бъде унищожен.

Добавките съдържат селен в различни химически форми. В повечето добавки той присъства като селенометионин.

Въпреки това в мултивитаминните препарати, храните за кърмачета, протеиновите смеси, продуктите за отслабване и фуражите за животни се използват предимно натриев селенит и селенат.

В някои продукти минералът присъства във форми на протеини или аминокиселини. Ако имате избор, най-добре е да се спрете на добавки със селенометионин пред останалите форми. Те имат способността да се усвояват най-бързо и лесно от човешкия организъм.

 

Препоръчителен дневен прием

Както при много хранителни вещества, от които се нуждаем, предозирането може да бъде също толкова опасно, колкото и недостатъчният прием. Познаването на вашите нужди ще ви помогне да постигнете перфектния баланс.

Препоръчителната дневна доза селен за възрастни над 14 години е 55 мкг. Бременните се нуждаят от 60 мкг дневно, а кърмачките от 70 мкг. Винаги се консултирайте със специалист, преди да приемате добавки.

Имайте предвид, че хора със стомашно-чревни заболявания като болестта на Крон, ХИВ или бъбречни проблеми, имат проблеми с усвояването на минерала и може да се наложи да приемат по-високи дози. Това не бива да ви притеснява, следвайте указанията на вашия лекар.

 

Предозиране със селен – странични ефекти

Когато се употребява в препоръчителните дози, минералът обикновено не причинява странични ефекти.

Предозирането може да доведе до лош дъх, треска и гадене, както и проблеми с черния дроб, бъбреците и сърцето.

При изключително високи нива селенът може да причини дори смърт, но това е много рядко явление. Горната граница на прием е 400 мкг на ден за възрастни.

Предозиране е по-вероятно да се случи от приема на добавки, а не само чрез консумация на храни, съдържащи минерала. Признаци на висока токсичност са косопад, виене на свят, повръщане, инфаркт, бъбречна недостатъчност.

Имайте предвид, че минералът може да взаимодейства и с други лекарства и добавки. Като някои антиациди, химиотерапевтични лекарства, кортикостероиди, ниацин, понижаващи холестерола статини и противозачатъчни хапчета, които също да доведат до проблеми.

Това е още една причина да се консултирате със специалист преди да приемате допълнително селен.

Бъдете здрави!

Категории: Витамини и хранителни добавки, Здраве|Публикувана: 05.05.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 29 март 2024 в 17:23 | Публикувана: 5 май 2021 в 11:13 | Категория: Витамини и хранителни добавки, Здраве