Функции на магнезия в организма

Обновена: 13.01.2024|

За различните функции на магнезия говорим постоянно – и с право, тъй като той е един от минералите, които се срещат в най-големи количества в тялото. Освен това от него зависят толкова много от процесите в организма ни, че магнезиевият дефицит не е за подценяване. Затова и е хубаво да сме добре запознати с всички процеси, на които този елемент влияе.

 

Основни функции на магнезия

Във всяка секунда в тялото ни протичат милиони процеси. Много от тях се влияят именно от нивата на магнезий в тялото ни. Любопитното е, че тук далеч не говорим само за процеси, свързани с физическите части в организма. Нещо повече – количеството от минерала в тялото може да влияе и на психологическото ни състояние.

Една от основните функции на магнезия, с която той е много известен, е свързана с поддържането на здравето и тонуса на нашите мускули. В това число се включват не само мускулите, които управляват цялата ни опорно-двигателна система. Те съдействат за способността ни да движим всяка част от тялото си, но освен тях, сърцето също изисква наличие на достатъчно магнезий в тялото ни, за да работи.

magnezii 01 400
mgnezii 01 600

Докато сме на темата за опорно-двигателната система, минералът е важен и за здравината на костите и зъбите ни, и за действието по съкращаване на мускулите.

magnezii 01 400
mgnezii 01 600

Други функции на магнезия, които го правят есенциален за организма, са свързани с извършването на всички физически и умствени процеси, на които сме способни.

Количествата магнезий в тялото са пряко свързани и с психическото ни здраве. Наличието на елемента или дефицитът му могат да повлияят сериозно на процесите в мозъка ни, от които зависи отделянето на различни видове хормони, пряко отговорни за емоциите ни.

Това са големите ефекти, но на микро ниво магнезият също има значение. На клетъчно равнище той отговаря за това доколко мембраните на клетките пропускат веществата и способностите на клетките да се делят, но и не само. Минералът отговаря за правилното функциониране на над 300 вътреклетъчни ензими.

 

Симптоми при дефицит на магнезий

 

Функции на магнезия. Надбъбречната жлеза, функции. Ниско кръвно налягане, хипотония.Плеврит - лечение и симптоми. Безсъние и менопауза.

 

Може да не ви се вярва, но дефицитът на магнезий е един от най-срещаните в последните години. Причините се крият в начина на живот, който повечето хора водят. От една страна това би могло да се дължи на недостиг на пресни храни с високо съдържание на веществото. От друга – на неправилни хранителни режими. От трета – на процеси в тялото и това дали и колко се движим.

Проблемът с установяването на това дали имате дефицит на магнезий е, че симптомите са разнообразни и понякога можем да ги отдадем на редица други причини. Сред показателите на дефицит на магнезий са:

При някои хора дефицитът на магнезий се проявява и под формата на проблеми с храносмилането, както и в по-краен случай: диабет тип II и дори остеопороза.

 

Рискови групи с по-голяма опасност от дефицит на магнезий

Има няколко групи хора, които са по-застрашени да страдат от последиците от понижено количество на магнезий. На първо място говорим за бременните жени. В този случай организмът се бори да поддържа нивата както на майчиния организъм, така и на развиващия се плод. Затова и нивата на веществото се следят много внимателно по време на бременността, за да се гарантира, че плодът ще се развие както трябва по време на износването, но и че няма да има опасност за майката.

Възрастните хора също са застрашени от дефицит на магнезий. Причината се крие в това, че с възрастта синтеза на веществото в организма намалява прогресивно. Освен това тялото го усвоява по-бавно, но и отделя по-бързо. Това прави дефицитът на магнезий често срещан при хората над 60 години – понякога и по-рано.

Застрашени от дефицит на магнезий са и хората, употребяващи алкохол. Той не носи хранителна стойност на организма и пречи на тялото да усвоява правилно веществата. Дори не е нужно да консумирате много алкохол – няколко чаши на седмица могат да доведат до неприятни последици. Особено ако не следите хранителния си режим и не приемате достатъчно количество магнезий под формата на храна или хранителни добавки.

 

Топ 5 групи храни с най-високо съдържание на магнезий

Едно от най-важните неща, които трябва да помните е, че всeки организъм има индивидуални нужди от магнезий. Той се базира на дневното ни меню, цялостния ни начин на хранене, дали тренираме, както и други индивидуални фактори, които споменахме по-горе: бременност, възраст и вредни навици.

В този смисъл някои храни са по-богати на минерала от други. Сред тези с най-високи нива на веществото се нареждат:

  • Зеленолистни зеленчуци: салати, спанак, броколи – всички те са незаменими, когато се опитваме да поддържаме баланса на магнезий в тялото си.
  • Ядки и семена: разнообразието при консумацията им ще ви даде много позитиви, витамини и минерали – сред тях е и магнезият.
  • Риба: добавете в менюто си сьомга, риба тон или скумрия – богати на магнезий риби, поне два пъти седмично като част от балансираното си меню.
  • Млечните продукти дават на тялото много калций, но и магнезий в нискомаслените си разновидности.
  • Сушени плодове: вкусно и много полезно изкушение, сушените плодове са добри източници на минерала. Единствено проверявайте внимателно произхода им и дали нямат добавена захар – особено, ако спазвате кето режим.

Като бонус: едно любимо изкушение също е богато на магнезий и едновременно с това намира място в нисковъглехидратните режими – черният шоколад!

 

Какво ще се случи с тялото ни, ако приемаме редовно магнезий?

 

Функции на магнезия. Как да бъдем тонизирани. Витамини и минерали за енергия.

 

Важно е да отбележим, че трябва да обръщаме внимание на сигналите на тялото си, но и да направим изследвания и да се консултираме със специалист, преди да приемаме на своя глава различни продукти – дори те да са хранителни добавки.

Ако все пак случаят е такъв и се установи магнезиев дефицит, можете да подобрите менюто си или пък да изберете хранителни добавки, богати на веществото. Един от най-добрите начини да си набавите нужния ви минерал е с магнезиев цитрат – доказано добро средство, което организмът усвоява ефективно.

А веднъж, след като си наваксате с липсващите количества магнезий, ежедневието ви ще се подобри значително. Ще започнете да спите по-добре, но и да имате повече енергия. Тонусът ви ще се повиши, а мускулите ви ще понасят повече натоварване, но и ще се възстановяват по-бързо. Ако изпитвате крампи или изтръпвания в мускулите, те постепенно ще отшумят. Кръвното ви налягане също ще се нормализира.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 20.09.2021|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 13 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 20 септември 2021 в 10:00 | Категория: Хранене и видове храни