Пробиотик: инфекции и как „добрите бактерии“ работят срещу тях

Обикновено свързваме пробиотиците със състоянието на чревната микрофлора и различни видове стомашни неразположения, но и за друго можем да приемаме пробиотик: инфекции. Бактериалните инфекции далеч не се изчерпват със стомашен дискомфорт. В най-общ смисъл, сами по себе си, те са дисбаланс в системата ни и неравномерно разпределени полезни и вредни бактерии. А пробиотиците могат да имат добър ефект и дори е препоръчително да ги приемаме при такива обстоятелства.
Пробиотик: инфекции и как приемът му се бори с тях
Когато борим инфекциите в тялото си, независимо какъв е произходът им, по-скоро често, отколкото рядко, използваме антибиотици.
По-голямата част от този тип лекарствени средства имат много бърз ефект. Така те успяват да преборят симптомите и инфекцията за броени дни. Това обаче далеч не значи, че не нанасят и поражения върху организма ни. Най-обикновено това се забелязва първо при една от най-фино настроените системи в тялото ни: стомашно-чревната част от храносмилателната ни система.
Ефектът на неразположение се дължи на това, че антибиотиците не правят разлика между полезните и вредните бактерии в тялото ни. За да могат да имат ефект, те поразяват всички едноклетъчни, които биха могли да представляват дори бегла опасност за нас.
Пробиотиците, от своя страна, са продукти, чиято цел е да върнат баланса в системата ни. Те внасят в системата ни дозата полезни бактерии, от които имаме нужда, за да се възстановим по-бързо с минимален дискомфорт. Целите при прием на пробиотик са:
- Предотвратяване на колонизация и свръхрастеж на патогенни микроорганизми
- Балансиране на остро или хронично влошаване на микробиологичния баланс
- Стимулиране на имунната система
- Предотвратяване или намаляване на страничните ефекти на антибиотиците
- Подобряване и възстановяване на функцията на чревната стена
- Стимулиране на производството на слуз от епитела на червата, което допринася за подобрена функция на стените на червата
Успехът е по-голям, когато пробиотиците се използват като превантивна мярка и се приемат профилактично.
Какво е важно да знаем за бактериите?
За да разберем бактериалните инфекции, е нужно да знаем няколко основни факта за бактериите като причинители на заболявания и възпаления. Те са едноклетъчни организми с прост строеж. За сметка на размера си, обаче, те са огромен брой както в системата ни, така и в околната среда. Оттам и голямото им значение и ефект в системата ни.
Някои от бактериите имат положителен ефект върху организма. Пример за такива микроорганизми са присъстващите едноклетъчни в хранително-чревния ни тракт. Те биват над 200 вида, като спомагат за разграждане на остатъчната храна и изхвърлянето на токсините.
Вредните за нас бактерии обаче могат да имат далеч по-негативен, дори летален резултат, ако сигналите им бъдат пренебрегнати. Основна особеност е, че поразяват една-единствена част от организма в зависимост от вида си. От друга страна, обаче, веднъж заселили се там, те рядко се влияят от друго, освен антибиотиците. А когато става дума за бактериална инфекция, използваме широкоспектърни и агресивни антибиотици, които не правят разлика между полезни и вредни бактерии.
И тук отново стигаме до това, че за да запазим баланса и да излекуваме организма без да унищожаваме тези микроорганизми, които са полезни в него, ни е нужен пробиотик.
Какви са симптомите на бактериалните инфекции?
Ако следим организма си внимателно, не е трудно да определим, че причина за дискомфорт и заболяване може да бъде бактериална инфекция.
Почти винаги налице са следните симптоми:
- Температура малко под или 38 градуса с достигане до 41-42 градуса;
- Мускулни болки и главоболие;
- Липса на апетит;
- Треска;
- Апатия или възбуда;
В зависимост от частта от тялото, която бактериите поразят, можем в комбинация с гореописаните да изпитаме и болки или друг тип симптоми в заразената част от организма. Типични примери за това са:
- Салмонела: висока температура, главоболие, стомашно разстройство, гадене, колики;
- Ангина: температура до 38 градуса, отоци на лимфните възли, обриви по тялото;
- Пневмония: температура над 40 градуса, кашлица и възпаление на белите дробове.
Бактериални инфекции в исторически план още са холерата, чумата, туберкулозата, менингита, тетануса и още много. Те се отличават с бързо развитие, но и изключителна издръжливост. Често може да присъстват в организма повече от 15 дни с постоянно изпитване на немощ, болки, повишена температура и умора.
Изключителната сериозност на този тип инфекции и последиците им в краткосрочен и дългосрочен план за организма налага навременна реакция и лекарска намеса. В 99% от случаите тя включва антибиотици.
Пробиотик: инфекции и каква е разликата между бактериална и вирусна инфекция?
Дори поначало да звучат еднакво, двата вида инфекции имат многобройни разлики. Първата и най-основна от тях е това, че бактериалната инфекция е с гноен характер, докато вирусната се проявява с по-редки секрети на водна основа.
Друга, много важна разлика, е областта им на поразяване. Бактериалната инфекция поразява само една част от организма – орган или система. Вирусната, от друга страна, заразява целия организъм.
Трета, но не и по важност, е разликата в лечението. По правило повечето вирусни инфекции преминават по-лесно и позволяват дори самолечение чрез профилактика и повишаване на имунитета, макар че далеч не е препоръчително. Бактериалните заболявания в никакъв случай не бива да бъдат оставяни да отминат самостоятелно. При тях самолечението не е опция, защото те се развиват бързо, поразяват много тежко и могат да имат дори летални последици.
В заключение е важно да уточним няколко неща: за податливостта ни на различните типове инфекция има различни фактори, които можем да вземем предвид, за да се предпазим. Тези от тях, които са пряко свързани с нас, са имунитетът ни, теглото спрямо ръста ни, възрастта също.
Не бива да забравяме обаче и външните фактори – типа на инфекциите, но и лекарствените вещества, които приемаме, за да се излекуваме.
Основни начини да предотвратим или подобрим състоянието си при инфекции от всякакъв тип и вид си остават:
- поддържане на по-силна имунна система чрез витамини и балансирано хранене;
- навременни консултации със специалисти;
- пробиотик: инфекции могат успешно да бъдат предотвратени с редовния му прием, както и добавки, които ни възвръщат силите и баланса на вещества;
Пробиотици за контрол на инфекцията или като профилактика често се изписват на пациенти, които имат някакво нарушение в микробиологичната си флора или са изложени на риск от заразяване.
Но отново стигаме до златната среда – да не пренебрегваме сигналите на тялото си и да поддържаме имунитета си, набавяйки му всички необходими вещества ежедневно.
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Полезен или вреден е приемът на пробиотик за бременни - разглеждаме подробно темата и отговаряме на най-често задаваните въпроси.
Подут корем и газове, запек и лошо храносмилане сред най-често срещаните оплаквания свързани с храносмилателната система. Всъщност една
В това време на непрекъснато променящи се температури и върлуващи вируси, сме длъжни да направим всичко възможно да