Кажете ни каква е косата ви, за да ви кажем какъв начин на живот водите!

Вярвате или не, косъмчетата на главата ни издават изключително много за това как се храним, какви лекарства и витамини приемаме, дали консумираме алкохол, дали пушим и още много. Подобно на пръстените на дърветата, косата е като хронолог на живота ни и това какво се случва в него. Макар и изключително здрава, тя се влияе от всяка малка хормонална промяна или изменение в диетата ни. Това понякога може да доведе до неприятни последствия, като загуба на обем и блясък и дори косопад. Именно за него ще ви разкажем повече днес.

Косъм – структура и състав

За да можем да разберем какво представлява косопадът и как да се борим с него, трябва да познаваме структурата на косъма.

По своята същност той се състои от невидим корен и видим ствол (стъбло). Коренът е разположен под повърхността на кожата в кухина, наречена фоликул. От ъгъла, под който расте косъма, след излизането си от фоликула, зависи обемът на косата и това доколко ще е податлива на оформяне в прическа.

Самото стъбло има мозъчно вещество в центъра си. Именно по наличието му космите на главата се различават от всички останали върху тялото. Следва среден слой – кортекс, който представлява 90% от косъма. Той е изграден от кератин и от него зависи здравината на косъма. Там се намират и пигментите, които определят какъв цвят ще има нашата коса – еумеланинът и феомеланинът. Те, съответно, отговарят за черно-кафявите и жълто-червените нюанси. Най-външната обвивка е изградена от кутикула и защитава вътрешните части от влиянията на околната среда и UV лъчите.

Какво представлява косопадът?

Косопадът е проблем, с който много мъже и жени се сблъскват в различни етапи от живота си. По-често той се наблюдава в зряла възраст, но са известни и много случаи и на по-млади хора, засегнати от него.

И докато при едни причините да са генетични и борбата с тях да е изключително трудна, то при много други косопадът е предотвратим. За да се борим с него обаче е нужно да намерим причините, които го предизвикват.

Сам по себе си, косопадът се дефинира като загуба на космената покривка на главата, породена от възрастта, недостига на витамини и минерали, увреждане от външни фактори на косъма. Ето кои са най-често срещаните от тях и как да ги преборим.

Жена, която трудно разресва завързана и изтощена коса с черен едър гребен.

Сезонен косопад

Важно е да знаем, че космите на главата се подновяват през известен период от време. Затова и загубата на част от тях е нормална. Процесът се случва при всички – от деца, до много възрастни хора. Най-малките губят дневно между 50 и 80 косъма. За сравнение, при възрастните хора техният брой е между 150 и 200 дневно.

Наблюдава се известна цикличност при загубата на косата през календарната година. Обикновено най-много косми се губят през есента, когато организмът започва да усеща недостиг на витамин D. Пикът на косопада през тази част от годината е през месеците октомври и ноември.

Друго от обясненията за явлението е на еволюционна база. Теорията е, че организмът знае, че през лятото главата ви има нужда от повече защита от слънцето и косата израства повече. Респективно, в последствие “излишната” пада. През пролетта пък се наблюдава подобен процес на “освобождаване” на скалпа от увредената от зимните условия коса.

Косопад при хормонален дисбаланс

Най-честата причина за косопада си остават недостигът на вещества в организма и хормоналният дисбаланс.

Добре известен факт е, че тялото се нуждае от множество витамини и минерали. За косата най-важни са витамините D и B12, веществата магнезий, цинк, селен, желязо. Когато те намалеят, особено през есента и пролетта, това естествено се отразява на космената обвивка на главата. Хубаво е в такива моменти да опитате да консумирате повече плодове и зеленчуци, богати на тези съставки, както и да приемате добавки, богати на описаните вещества.

Важно е да знаете, че ако имате гъста коса, но пък намирате все по-често бели косми в нея, това може да е сигнал от тялото ви, че нивата на витамин B12 са ниски. За да набавите повече от него, специалистите препоръчват по-често да похапвате риба, пилешко и пуешко месо, мляко, яйца.

Косопад при бременност

Бременността е изключително специално време за всяка жена. Промените в тялото няма как да не се отразят на косата. При някои дами, заради завишения прием на витамини и храни, тя става по-буйна, гъста и лъскава.

При други жени обаче, около 40%, косата изтънява и започва да капе със застрашителни темпове. Това в повечето случаи се дължи на недостатъчен прием на полезни вещества. Наличните в организма се прехвърлят за развитието на младия живот и за майката не остават достатъчно. В такъв момент повече от всякога е важно да спазвате балансиран хранителен режим с оптимално количество витамини и минерали, съобразен с нуждите на вашето тяло.

Въпреки всичко, косопадът по време на бременност не се счита за постоянен проблем – той отминава, ако не с прием на повече полезни вещества, то между 6 и 24 месеца по-късно.

Ако пък сте имали късмет косата ви да бъде по-гъста и здрава през 9-те месеца на износване на бебчето ви, трябва да имате предвид един важен фактор. Тя в по-голямата част от случаите ще се върне към предишния си вид до 3 месеца след раждането. След него ще наблюдавате сериозен косопад, който не бива да ви стряска. Това се случва, когато нивата на естроген в тялото, завишени по време на бременността, влязат в нормите си отпреди това.

Стресът и красивата косата – несъвместими понятия

Коса, разделена на път и показваща наличие на пърхот.

Няма спор – стресът влияе на цялото тяло, но косата със сигурност е сред частите от него, които понасят най-жестоки поражения.

По време на периоди от живота, наситени със стрес, цялата структура на косъма се променя. Косата рязко изтънява, губи обема и жизнеността си, започва да оредява и пада с по-бързи темпове.

В случай, че знаете, че косопадът се дължи на стрес, е желателно да намерите начин да намалите нивата му. Добро решение е да започнете да приемате повече витамини и минерали. Можете дори да се възползвате и от лековитите сили на зеления чай – добре известен продукт против стреса, успокояващ нервната система.

Как да се справим с косопада

Преди да пристъпите към борба на косопада с лекарства или инвазивни процедури, е важно да установите откъде идва проблемът с косата ви. С повечето от по-горе описаните фактори успешно можете да се справите с баланс на диетата и приема на вещества.

Най-важните сред тях си остават витамини B12 и D, както и  магнезий, цинк, селен, желязо. Не забравяйте – винаги се консултирайте с лекар, за да знаете точно какъв е дефицитът, за да промените диетата си в положителна насока.

3 полезни маски срещу косопад

Никога не е излишно да се обърнете и към природните дарове с борбата с косопада. Те щадят много повече косъма от лекарствата или химически подсилените шампоани. Подбрали сме ви три маски с естествени продукти, които можете да приготвите и приложите лесно у дома.

Лесна маска с дафинов лист

Време за приготвяне: 5 минути
Време за прилагане: 40 минути, с отмиване

Нужни са ви:

  • Дафинови листа
  • Половин лимон
  • Кисело мляко

Стрийте дафиновите листа до получаването на прах. Нужни са ви около 2 чаени лъжички. Добавете към тях сок от половин лимон и 3 супени лъжици кисело мляко. Получената маска е богата на витамин С и помага при проблеми със скалпа и пърхота, подсилва косъма и намалява косопада. След като я приложите за 40 минути, измийте косата с шампоан и балсам.

Маска против косопад с яйце

Време за приготвяне: по-малко от 5 минути
Време за прилагане: 15-20 минути, с отмиване

Нужни са ви:

  • 1 яйце
  • 1 чаша прясно мляко
  • 2 супени лъжици лимонов сок
  • 2 супени лъжици зехтин

Разбийте яйцето и добавете всички съставки към него. Приложете върху косата и скалпа. Оставете да действа за 20 минути. Изплакнете с хладка, по-скоро студена, вода.

Маска против косопад с кисело мляко

Време за приготвяне: 2 до 5 минути
Време за прилагане: 15 минути, с отмиване

Нужни са ви:

  • 1 чаена чаша кисело мляко
  • 1 супена лъжица ябълков оцет
  • 1 супена лъжица мед

Смесете всички съставки в удобен съд и приложете от корените до върховете на косъма. Оставете да подейства 15 минути, а след това отмийте със студена вода.

Автор: Васи Дюлгерова

Обновена: 12 юли 2022 в 02:37 | Публикувана: 30 април 2019 в 09:33 | Категория: Kрасота и грижа за тялото