Гинко билоба и ценните й здравословни свойства

Обновена: 14.03.2024|
Гинко билоба. Естествени разредители на кръвта.

Гинко билоба, познато още като моминско дърво, е един от най-старите видове дървета в света. Уникално само по себе си, то няма други „роднини“ и затова е класифицирано в отделно ботаническо подразделение и е единствен член на своето семейство. Растението е родом от Източна Азия, където е познато и като златно фосилно дърво и дърво Кю. Може да достигне до 40 м височина и да живее повече от хиляда години. Всъщност има няколко дървета в Китай, за които се твърди, че са на възраст над 2500 години. Здравословните му предимства са не по-малко впечатляващи от физическите му характеристики, затова те ще са и основната тема на днешната статия. Продължете да четете, за да разберете за неподозираната сила на гинко билобата.

 

Какво представлява дървото гинко билоба?

Гинко билоба е широколистно, смолисто, разклонено дърво, достигащо 40 м височина, със светлосива или сивкавокафява кора и с диаметър на ствола до 1,5 м при стари дървета. Мъжките дървета имат изправена и неправилна форма, женските са по-ниски и разклонени. Клоните са твърди, покрити с листа, чиито дръжки стигат от 3 до 10 см . Дърветата цъфтят след 20 до 35 години живот. Гинко билоба обикновено расте на хладен, умерен климат, но не понася екстремни студове. Най-добре вирее на слънце.

Растението предпочита широка гама от почвени типове, но процъфтява на кисела, добре напоена, добре дренирана жълта почва. Женското дърво ражда овални или кръгли месести плодове с размер 2,5–3,5 × 1,6–2,2 см. Плодовете обикновено са зелени, когато са нови, и стават бледожълти, когато узреят.

 

Гинко билоба – хранителна стойност

Освен уникален вкус, гинко билоба предлага и богат набор от хранителни вещества, витамини и минерали. В 100 гр сурови ядки гинко билоба откриваме:

Най-често употребявани са екстрактът от листата на гинко билоба, както и сушени листа за чай. Но за консумация са подходящи също ядките от плодовете на дървото, както и пресните листа, които могат да се добавят в салати.

 

Здравословни ползи на гинко билоба

Екстрактът от листа на гинко билоба има дълга история като средство за лечение на кръвни заболявания и проблеми с паметта. Днес растението е най-популярно като незаменим помощник именно за поддържане на паметта. Освен това гинко билобата подобрява кръвообращението, като отваря кръвоносните съдове и разрежда кръвта. По-долу ще разгледаме подробно най-популярните ползи за здравето от употребата на гинко билоба:

  • Подобрява паметта и концентрацията

Според изследвания гинко билобата може да обърне когнитивния спад и да излекува умственото изтощение. Полезен е и за лечение на мозъчна недостатъчност – състояние, описано с хронично ниска концентрация, объркване, намалена физическа работоспособност, главоболие и промени в настроението. Много от стимулиращите мозъка ползи на растението гинко билоба се основават на факта, че то е ефективно противовъзпалително средство, което повишава антиоксидантната активност, намалява оксидативния стрес и подобрява циркулацията – всички важни фактори за поддържане на когнитивното здраве.

Заради описаните ползи, гинко билобата има положително въздействие върху хора, страдащи от когнитивни заболявания, като Алцхаймер и деменция. Налице са измерими подобрения в когнитивните способности и активност, главно благодарение на антиоксидантните съединения. Включително терпеноиди и флавоноиди, които стимулират нервната активност и поддържат когнитивните пътища свежи и чисти от амилоидна плака.

  • Гинко билоба помага за поддържане на зрението

 

Очни проблеми. Гинко билоба.

 

Гинко билоба е полезно средство за здравето на очите, тъй като подобрява притока на кръв към тях и се бори със свободните радикали, които могат да навредят на роговицата, макулата и ретината. Може да е от полза за възрастните хора при запазване на зрението и намаляване на UV-увреждането или оксидативния стрес на очната тъкан.

Отделно от това гинко билобата е ефективна при намаляване на риска от свързана с възрастта дегенерация на макулата. За хора, които страдат от глаукома и други проблеми със зрението, растението подобрява способността за виждане на далечни разстояния.

Предполага се, че съдовите фактори и окислителните увреждания са двете основни причини за загуба на зрение и други свързани с възрастта очни нарушения. Антиоксидантните растения и билки като гинко билоба помагат за облекчаване на тези ефекти.

  • Действа като болкоуспокояващо

Гинко билоба има леки аналгетични качества, които вероятно са резултат от противовъзпалителни свойства на органичните съединения, които съдържа. С други думи, когато възпалението намалява, намалява и болката, която е причинена от него. Това го прави популярен вариант за хора, възстановяващи се след операции или рани, както и за тези, които страдат от хронично главоболие, например.

Редовната консумация на гинко билоба може да бъде ефективен начин за естествено предотвратяване на честото главоболие. Същевременно може да помогне и за намаляване на честотата и тежестта на мигрената, тъй като намалява болката. Също така увеличава разширяването на кръвоносните съдове и се бори със стреса, който именно предизвиква поредната атака. Удивителните ползи, които гинко има върху стреса и умората, вървят ръка за ръка със способността му да намалява напрежението в главоболието.

Допълнително гинко билоба помага за намаляване на болката, подобряване толерантността към болката и намалява възпалението, за да се спре кървенето, свързано с хемороиди, което прави гинко билоба ефективно лечение и за този дискомфорт.

  • Полезна за сърцето и кръвообращението

Екстрактът от гинко билоба е изключително полезен за понижаване на кръвното налягане и елиминиране на кръвни съсиреци в сърдечно-съдовата система. Тези два ефекта могат да бъдат основен тласък за здравето на сърцето, тъй като разширяването на кръвоносните съдове намалява неговото натоварването. Така значително намаляват шансовете за инфаркт или инсулт.

Според изследвания гинко билоба помага за разширяването на кръвоносните съдове и стимулира притока на кръв към крайниците в тялото. Включително в кожата и други основни органи, правилно окислява цялото тяло и повишава енергията и силата. Това увеличаване на притока на кръв също помага на хората, страдащи от лоша циркулация на кръвта. Отделно от това, екстрактът често се приема от хора, които страдат от подагра, за да се възползват от ефектите на съсирване и противовъзпалителните свойства на гинко билобата.

  • Защитава нервната система

Екстрактът от гинко билоба оказва положителен ефект върху нервната система, ускорявайки времето за реакция и намалявайки шансовете за нервни разстройства. Тази комбинация от химикали и съединения не се среща при други растения. Поради което много от предполагаемите ползи за здравето на гинко билоба са малко загадъчни и трудни за „доказване“, заради липсата на база за сравнение. Доказано е, обаче, че намалява симптомите на болестта на Паркинсон и болестта на Рейно.

Недостигът на допамин предизвика прогресивна скованост, треперене и загуба на мускулна координация, типични за болестта на Паркинсон. Гинко билоба може да подобри симптомите, като увеличи кръвообращението. По този начин позволява по-голяма част от изчерпания допамин да бъде циркулиран в областите, които се нуждаят от него.

Болестта на Рейно се причинява главно от кръвоносните съдове, които реагират на студа и спазмите, намалявайки притока на кръв и по този начин поглъщайки кислорода от крайниците. Гинко билоба може да помогне отново като разшири малките кръвоносни съдове, които предпазват от пълно блокиране на кръвния поток.

 

Няколко идеи как да се възползвате от полезните свойства на гинко билоба

 

Гинко билоба.

Сварени ядки от плодовете на дървото гинко билоба.

Ето как да консумираме различните части от гинко билоба и с какво могат да ни бъдат полезни:

  • Белените ядки (ендосперми) – плодовете на гинко билобата се консумират печени, варени в супи или пържени в ястия с месо или зеленчуци.
  • Ядките се използват и като подправка, особено за рибни ястия.
  • Семената могат да се консумират сурови, като от тях се получава и хранително масло.
  • Листата се използват за стимулиране на кръвообращението и за тонизиране на мозъка, намаляване на летаргията, подобряване на паметта. Те са антибактериални, противогъбични, стягащи и антитусивни (облекчаващи суха кашлица).
  • Корените се използват като лек за левкорея, а кората дава големи количества танин.

Винаги можете да изберете и извлечен екстракт, под формата на сироп или таблетка, и да улесните приема. Каквото и да решите, ще се възползвате максимално от силата на гинко билобата. Бъдете здрави!

Категории: Билки, Здраве|Публикувана: 18.01.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 14 март 2024 в 16:24 | Публикувана: 18 януари 2021 в 14:03 | Категория: Билки, Здраве