Микробиом – какво представлява?

Обновена: 21.01.2024|

Най-просто казано микробиомът е съвкупността от всички микроорганизми, които живеят в и върху телата ни. Това включва бактерии, гъбички, вируси – заедно всички те образуват микробиома. Днес ще ви разкажем подробно какво представлява човешкият микробиом и защо е важен.

 

Микробиом и микробиота – каква е разликата?

Микроорганизмите, като бактерии, гъбички и вируси, са малки организми, които могат да бъдат открити почти навсякъде. Те често се споменават само във връзка с вредите и опасностите, които носят със себе си, като хранително отравяне, устойчивост на антимикробни средства или инфекциозни заболявания.

Въпреки това микроорганизмите имат много положителни ефекти върху нашето здраве. Съвкупност от различни бактерии, живеещи заедно в местообитание, като човешките черва или почвата, се нарича микробиота.

probiotik 400
probiotik 600

 

probiotik 400
probiotik 600

Терминът микробиом, от друга страна, описва общност от различни микроорганизми, които заемат определена среда, и също така разглежда как те си взаимодействат едни с други и със заобикалящата ги околна среда.

С други думи микробиомът се отнася до генетичния материал на всички микроорганизми в определена среда, наречена микробиота.

 

Какви са основните функции на микроорганизмите?

 

Микробиом.Детокс чрез чревно пречистване.

 

Може би не предполагате, но микроорганизмите се използват за различни цели и приложения, и предоставят много основни услуги. Нека разгледаме основните ползи от тях.

  • Ползи за здравето

Често, когато хората чуят думата микробиом, първата асоциация е за взаимодействие между чревни микроби. Това е разбираемо, тъй като информацията за него е по-широко разпространена.

В човешкото тяло има приблизително 40 трилиона бактериални клетки и храносмилателният тракт е мястото, което съдържа най-голяма част от тях. Чревните бактерии помагат за усвояване на храната и са тясно свързани с имунитета.

Диетичните добавки, произведени от или базирани на микроорганизми, като ферментирали храни и пробиотици, могат потенциално да поддържат здравословен чревен микробиом.

И все пак червата не са единственото място, където могат да бъдат открити микроорганизми. Съществува вагинален, назален, орален и кожен микробиом, които играят важна роля в поддържането на здравето.

Общото тегло на бактериите в нашето тяло се оценява на около 200 г.

 

  • Ползи за околната среда

Микроорганизмите са основен компонент на екосистемата и имат голямо влияние върху околната среда. Следователно по-доброто разбиране на микробиома на околната среда може да бъде ключово за справяне с обществените предизвикателства като изменението на климата, тъй като то зависи до голяма степен от реакции на микроорганизмите.

Микробиомите влияят по различни начини върху функционирането на глобални екосистеми. Микроорганизмите в океана например помагат за съхранението на въглерод и произвеждат половината от кислорода, който дишаме.

В почвата някои микроорганизми поддържат растежа на растенията чрез фиксиране на хранителни вещества и разлагане на органична материя.

Освен това микроорганизмите могат да допринесат за производството на енергия чрез генериране на биогаз, и се използват също за пречистване на отпадъчни води и саниране на замърсени места.

  • Ползи за хранителната индустрия

Микроорганизмите играят важна роля, когато става въпрос за производство и консервиране на храни, например кисело мляко, кисели краставички и др.

Микробиомите могат да бъдат открити и в много части на хранителната система –  в добитъка, рибата, почвата, в и върху растенията. Те имат потенциала да намаляват някои от отрицателните ефекти на хранителните отпадъци върху околната среда чрез производство на компост и възстановяване на хранителни вещества от него.

  • Ползи за медицинската индустрия

Микроорганизмите също допринасят за медицинските грижи и общественото здраве. Те се използват в производството на фармацевтични продукти, като антибиотици и ваксини.

 

Какво представлява здравословният човешки микробиом?

 

Микробиом. Вирусен гастроентерит, стомашен грип.

 

Здравият микробиом не е непременно свързан с определени полезни бактерии, по-скоро се отнася до огромно разнообразие от микроорганизми, които изпълняват безброй функции по балансиран начин. Като имате предвид, че всеки ген кодира различна функция, може да си представите огромния капацитет от роли, които микробиомът притежава.

И така, първият показател за здрав микробиом е неговото разнообразие, което има два аспекта: богатство и равномерно разпределение. Богатството се отнася до това колко различни видове микроби обитават конкретната среда, докато равномерността се отнася до баланса между всички типове.

Двама души с по 100 различни вида микроби имат едно и също разнообразие. Въпреки това, ако микробиомът на един от тези двама е съставен на 95% само от един микробен вид, а останалите 99 типа съставляват 5%, това е много неравномерно разпределение.

Проучванията потвърждават, че както богатството, така и равномерното разпределение са еднакво важни за здравия микробиом и следователно за човешкото здраве.

 

Нездравословен микробиом и възможни здравословни проблеми

Болестите често се свързват с определени бактерии (например Escherichia coli причинява хранително отравяне, S. aureus причинява кожни инфекции и т.н.).

Интересно е, че много от тези бактерии се намират във всеки от нас по всяко време, взаимодействайки с нашите клетки и други бактерии, като постигат равновесие. Следователно, по-правилен подход към заболяванията е да се свързват с нарушенията в разнообразието и баланса на микроорганизмите.

Един проблем, който много хора имат, е акнето, провокирано от бактерията Cutibacterium acnes (C. acnes). Здравата кожа има както полезни, така и вредни щамове на C. acnes. Полезните микроби предпазват кожата от вредители, като регулират нейната киселинност ( pH), а патогенните щамове се потискат от друга бактерия, наречена S. epidermidis.

Въпреки че пациентите с акне нямат значително по-голямо количеството на C. Acnes,отколкото здравите хора, промяната в кожния микробиом може да доведе до заболявания. Причината е нарушено равновесие между C. acnes и други кожни бактерии.

В резултат на това патогенните щамове могат да се активират и да образуват пъпки, като възпалят мастните жлези.

Друг неприятен пример е Clostridioides difficile (C. diff) – виновник за чревна инфекция, възпаление на червата и диария, и др. Въпреки че тази бактерия е много разпространена, нейната токсичност се потиска от здравия микробиом в червата.

Когато микроразнообразието в червата е нарушено – например поради антибиотици или нездравословна диета – това дава възможност на C. diff да расте и причинява проблеми. По принцип повторната поява на инфекции с C. diff се счита за доказателство за нездравословен микробиом.

Акнето и възпалението на червата са само два примера за дълъг списък със здравословни проблеми.

Ако се поинтересувате от механизмите на заболявания като диабет и депресия, ще срещнете подобни примери.

 

Да обобщим: микробиомът е от основно значение за човешкото здраве, като въздействието му достига до почти всяка система на тялото. Така че не го пренебрегвайте! Единственото, което трябва да направите, за да го защитите, е да водите здравословен начин на живот и да се придържате към балансирана диета.

Бъдете здрави!

Категории: Здраве|Публикувана: 18.01.2022|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 21 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 18 януари 2022 в 10:24 | Категория: Здраве