Ореховки – класически, шоколадови и с маскарпоне
Рецептата за ореховки е една от най-семплите, които познаваме – белтъци, орехи и пудра захар (в нашия случай – подсладител).
Ядковият им вкус и леката текстура са чудесно допълнение към бронираното кафе или чай, както и чудесен кето десерт, когато ни се хапва нещо сладко.
Орехите са чудесни за кето или друг нисковъглехидратен режим, тъй като съдържат само 13,71 г въглехидрати на 100 грама, 6,70 г от които са фибри.
Вижте нашите 3 предложения за кето ореховки, като започваме с класическата рецепта.
-
Класическа рецепта за ореховки
Опитайте тази лесна рецепта за класически ореховки с натурален подсладител и с ниско съдържание на въглехидрати. Цялата партида от 10 ореховки съдържа едва 8 г нетни въглехидрати (без фибри).
Време за приготвяне | Порции | Въглехидрати в 1 ореховка: |
---|---|---|
40 минути | 8 бр. ореховки | 1 г нетни |
Необходими продукти:
- 3 яйчни белтъка
- 1 ч. л. сол
- 4 с. л. стевиола/еритритол, смлян на пудра
- ½ ч. л. лимонов сок
- 1 ч. л. стевиола с ванилия/екстракт от ванилия
- 250 г фино смлени орехи
Начин на приготвяне на ореховките:
- Първо разбийте белтъците в суха купа със солта. Бъркалките на миксера също трябва да са напълно сухи, за да се получи твърда смес при разбиването.
- Добавете смляната на пудра стевиола/еритритол, стевиолата с ванилия и лимоновия сок. Разбийте до консистенция на твърд сняг.
- Постепенно добавете фино смлените орехи и разбъркайте с шпатула.
- Върху тавичка сложете хартия за печене.
- След като орехите се разпределят равномерно в сместа, с лъжица загребете от сместа и поставете върху хартията, оформяйки желаната от вас големина на ореховките. Оставете повече разстояние между тях, тъй като при печене се разширяват.
- Изпечете в предварително загрята на 150 градуса фурна, докато покафенеят леко, около 25 минути.
Съвет: Преди да ги изпечете, може да сложите по една ядка бадем/орех върху всяка ореховка за разнообразен ядков вкус и текстура.
-
Ореховки с крем маскарпоне
Вкусни и нисковъглехидратни ореховки, слепени с нежен крем маскарпоне с аромат на ванилия.
Време за приготвяне | Порции | Въглехидрати в 1 ореховка: |
---|---|---|
40 минути | 10 бр. ореховки | 2,8 г нетни |
Необходими продукти:
- 100 г стевиола, смляна на пудра
- 2 с. л. бадемово брашно
- 2 белтъка
- 2 с. л. какао на прах
- 200 г орехи, фино смлени
За маскарпонето:
- 3 с. л. стевиола, смляна на пудра
- 1 ч. л. стевиола с ванилия/1 шушулка ванилия
- 100 г маскарпоне
Начин на приготвяне на ореховки с крем маскарпоне:
- Разбийте белтъците заедно със стевиолата на сняг.
- Добавете към тях бадемовото брашно, какаото и смлените орехи. Разбъркайте с шпатула, за да разпределите ядките в сместа.
- С помощта на лъжица оформете ореховките върху хартия за печене.
- Изпечете във фурна при температура 150 градуса за около 25 минути.
- Направете крема, като разбиете маскарпонето и стевиолата. Накрая добавете стевиолата с ванилия или шушулката и разбъркайте.
- Когато ореховките са готови, ги слепете с получения крем.
-
Шоколадови ореховки
Тази рецепта прилича повече на орехови бисквити, тъй като съдържа цели яйца, шоколад и брашно. Но отново ореховия вкус надделява, затова ги нареждаме в предложенията за ореховки.
Време за приготвяне | Порции | Въглехидрати в 1 ореховка: |
---|---|---|
1 час и 30 минути | 10 бр. ореховки | 3,8 г нетни |
Необходими продукти:
- 150 г бадемово брашно
- 3 с. л. неподсладено какао на прах
- 1 ч. л. бакпулвер
- 170 г шоколад със стевия
- 120 г кокосово масло
- 2 яйца
- 100 г стевиола, блендирана на пудра
- 100 г орехи, фино смлени
- щипка сол
Начин на приготвяне на шоколадови ореховки:
- Смесете сухите съставки в купа – бадемовото брашно, какаото, бакпулвера. Разбъркайте и оставете настрани.
- Разтопете шоколада и кокосовото масло на водна баня.
- Разбийте в отделна купа яйцата и стевиолата на пудра до получаване на пухкава смес.
- Изсипете бавно брашнената смес към разтопения шоколад, разбъркайте до хомогенизиране, след което добавете разбитите яйца със стевиола.
- След това прибавете и орехите, като разбъркате много добре с шпатула.
- Приберете сместа в хладилника за час, за да стегне.
- Оформете равномерни топчета и ги наредете върху хартия за печене, като оставите разстояние между тях.
- Печете ги на 180 градуса за около 15 минути.
Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“, както и в нейното продължение „Кето фантазии 2„.
Какво да правим с останалите жълтъци от ореховките?
Често в рецептите се използват само белтъците от яйцата, но какво да правим с останалите жълтъци? Освен да си направите омлет, можете да приготвите и:
- Сос Холандез – за него се изискват само жълтъци, масло и лимонов сок. Сосът е завършека на перфектните яйца Бенедикт.
- Кето спагети Карбонара – жълтъци, бекон, сметанов сос са в основата на любимата на мнозина паста.
- Кокосов крем брюле – вижте и видео рецепта за приготвянето й
- Домашен нисковъглехидратен пудинг – шоколадов, кокосов и с горски плодове
Лесно можете да приготвите 2 десерта или основно ястие/закуска и десерт.
Още няколко идеи за рецепти с орехи
Орехите са изключително полезни ядки, богати на полезни за мозъка ни омега-3 мастни киселини. Те са изключително хранителни, с високо съдържание на витамини и минерали, фибри и протеини.
В 100 г орехи се съдържат 9,58 г въглехидрати, от които 6,8 г са фибри. Тоест нетните въглехидрати в тях са 2,78 г.
Именно защото са толкова полезни, но и подходящи за кето диета, ние ги използваме в много кето рецепти.
Ето няколко десерта и ястия, в които орехите придават приятен ядков вкус:
Десерти с орехи:
- Таханови бисквити с орехи и канела
- Домашна орехова торта с глазура, без захар и глутен
- Орехови снежни топчета – нисковъглехидратна рецепта
Ястия с орехи:
- Пълнен шаран с праз, лук и орехи
- Орехова разядка + рецепта за гъби в мазнина
- Рулца от патладжан с орехова плънка
Още от здравословната ни кухня
Ако нашите предложения за нисковъглехидратни ореховки са ви харесали, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог, както и в нашата кулинарна книга „Кето фантазии“.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Чували ли сте за итън мес? Това е традиционен английски летен десерт със забавна история на създаване.
Пригответе си кето домашни бисквити, за да имате винаги готов десерт и да не прибягвате към нездравословните и […]
Леки, същевременно хрупкави, сладки, но без захар и почти без въглехидрати, днешната рецепта за целувки без захар ще се […]