Ореховки – класически, шоколадови и с маскарпоне

Обновена: 07.03.2024|
Рецепта за целувки без захар. Ореховки, кето рецепта, десерт.

Рецептата за ореховки е една от най-семплите, които познаваме – белтъци, орехи и пудра захар (в нашия случай – подсладител).

Ядковият им вкус и леката текстура са чудесно допълнение към бронираното кафе или чай, както и чудесен кето десерт, когато ни се хапва нещо сладко.

Орехите са чудесни за кето или друг нисковъглехидратен режим, тъй като съдържат само 13,71 г въглехидрати на 100 грама, 6,70 г от които са фибри.

Вижте нашите 3 предложения за кето ореховки, като започваме с класическата рецепта.

 

  1. Класическа рецепта за ореховки

 

 

Опитайте тази лесна рецепта за класически ореховки с натурален подсладител и с ниско съдържание на въглехидрати. Цялата партида от 10 ореховки съдържа едва 8 г нетни въглехидрати (без фибри).

Време за приготвяне Порции Въглехидрати в 1 ореховка:
40 минути 8 бр. ореховки 1 г нетни

Необходими продукти:

  • 3 яйчни белтъка
  • 1 ч. л. сол
  • 4 с. л. стевиола/еритритол, смлян на пудра
  • ½ ч. л. лимонов сок
  • 1 ч. л. стевиола с ванилия/екстракт от ванилия
  • 250 г фино смлени орехи

 

Кето ореховки.

 

Начин на приготвяне на ореховките:

  1. Първо разбийте белтъците в суха купа със солта. Бъркалките на миксера също трябва да са напълно сухи, за да се получи твърда смес при разбиването.
  2. Добавете смляната на пудра стевиола/еритритол, стевиолата с ванилия и лимоновия сок. Разбийте до консистенция на твърд сняг.
  3. Постепенно добавете фино смлените орехи и разбъркайте с шпатула.
  4. Върху тавичка сложете хартия за печене.
  5. След като орехите се разпределят равномерно в сместа, с лъжица загребете от сместа и поставете върху хартията, оформяйки желаната от вас големина на ореховките. Оставете повече разстояние между тях, тъй като при печене се разширяват.
  6. Изпечете в предварително загрята на 150 градуса фурна, докато покафенеят леко, около 25 минути.

 

Кето ореховки.

 

Съвет: Преди да ги изпечете, може да сложите по една ядка бадем/орех върху всяка ореховка за разнообразен ядков вкус и текстура.

 

  1. Ореховки с крем маскарпоне

Вкусни и нисковъглехидратни ореховки, слепени с нежен крем маскарпоне с аромат на ванилия.

Време за приготвяне Порции Въглехидрати в 1 ореховка:
40 минути 10 бр. ореховки 2,8 г нетни

Необходими продукти:

  • 100 г стевиола, смляна на пудра
  • 2 с. л. бадемово брашно
  • 2 белтъка
  • 2 с. л. какао на прах
  • 200 г орехи, фино смлени

За маскарпонето:

  • 3 с. л. стевиола, смляна на пудра
  • 1 ч. л. стевиола с ванилия/1 шушулка ванилия
  • 100 г маскарпоне

Начин на приготвяне на ореховки с крем маскарпоне:

  1. Разбийте белтъците заедно със стевиолата на сняг.
  2. Добавете към тях бадемовото брашно, какаото и смлените орехи. Разбъркайте с шпатула, за да разпределите ядките в сместа.
  3. С помощта на лъжица оформете ореховките върху хартия за печене.
  4. Изпечете във фурна при температура 150 градуса за около 25 минути.
  5. Направете крема, като разбиете маскарпонето и стевиолата. Накрая добавете стевиолата с ванилия или шушулката и разбъркайте.
  6. Когато ореховките са готови, ги слепете с получения крем.

 

  1. Шоколадови ореховки

Тази рецепта прилича повече на орехови бисквити, тъй като съдържа цели яйца, шоколад и брашно. Но отново ореховия вкус надделява, затова ги нареждаме в предложенията за ореховки.

Време за приготвяне Порции Въглехидрати в 1 ореховка:
1 час и 30 минути 10 бр. ореховки 3,8 г нетни

Необходими продукти:

Ореховки. Кето шоколадови яйца. Шоколад със стевия.

  • 150 г бадемово брашно
  • 3 с. л. неподсладено какао на прах
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 170 г шоколад със стевия
  • 120 г кокосово масло
  • 2 яйца
  • 100 г стевиола, блендирана на пудра
  • 100 г орехи, фино смлени
  • щипка сол

Начин на приготвяне на шоколадови ореховки:

  1. Смесете сухите съставки в купа – бадемовото брашно, какаото, бакпулвера. Разбъркайте и оставете настрани.
  2. Разтопете шоколада и кокосовото масло на водна баня.
  3. Разбийте в отделна купа яйцата и стевиолата на пудра до получаване на пухкава смес.
  4. Изсипете бавно брашнената смес към разтопения шоколад, разбъркайте до хомогенизиране, след което добавете разбитите яйца със стевиола.
  5. След това прибавете и орехите, като разбъркате много добре с шпатула.
  6. Приберете сместа в хладилника за час, за да стегне.
  7. Оформете равномерни топчета и ги наредете върху хартия за печене, като оставите разстояние между тях.
  8. Печете ги на 180 градуса за около 15 минути.

Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“, както и в нейното продължение „Кето фантазии 2„.

 

Какво да правим с останалите жълтъци от ореховките?

Често в рецептите се използват само белтъците от яйцата, но какво да правим с останалите жълтъци? Освен да си направите омлет, можете да приготвите и:

Лесно можете да приготвите 2 десерта или основно ястие/закуска и десерт.

 

 

Още няколко идеи за рецепти с орехи

Орехите са изключително полезни ядки, богати на полезни за мозъка ни омега-3 мастни киселини. Те са изключително хранителни, с високо съдържание на витамини и минерали, фибри и протеини.

В 100 г орехи се съдържат 9,58 г въглехидрати, от които 6,8 г са фибри. Тоест нетните въглехидрати в тях са 2,78 г.

Именно защото са толкова полезни, но и подходящи за кето диета, ние ги използваме в много кето рецепти.

Ето няколко десерта и ястия, в които орехите придават приятен ядков вкус:

Десерти с орехи:

 

Кето ореховки. Домашна орехова торта, кето.

 

Ястия с орехи:

 

Още от здравословната ни кухня

 

Ореховки. Кето кафе - 5 тонизиращи кето рецепти

Няколко интересни рецепти за напитки с кафе, които да комбинирате с вашите ореховки.

 

Ако нашите предложения за нисковъглехидратни ореховки са ви харесали, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог, както и в нашата кулинарна книга „Кето фантазии.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

6e86da08533725faaac8b2b11149f103?s=96&d=mm&r=g

Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар

Go to Top