Орехови снежни топчета – нисковъглехидратна рецепта
Празнична трапеза, обикновен зимен ден или просто ви се хапва нещо сладко – рецептата за орехови снежни топчета е бързото решение. Без захар, само с естествени подсладители и натурални продукти, приготвянето им е удоволствие в кухнята и за небцето.
Ето и какво ще ни бъде необходимо за изпълнението на рецептата.
Рецепта за кето орехови снежни топчета
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 брой |
---|---|---|
1 час | 15 броя | 0,5 г |
Необходими продукти:
- 115 г разтопено масло Гхи/ или кокосово масло, по избор
- 1 голямо яйце
- ½ ч. л. ванилов екстракт
- 120 г орехи
- 60 г кокосово брашно + 1-2 с. л. допълнително, ако е необходимо, за тестото
- 100 г стевиола на прах, смляна на пудра, разделена на две дози
Изпълнение на рецептата за орехови снежни топчета:
- Загрейте предварително фурната на 150 градуса и поставете хартия за печене върху тавичка.
- Комбинирайте разтопеното масло, яйцата, екстракта от ванилия в купа. Разбийте добре.
- В блендер смелете орехите, заделете ги настрани. След това смелете кокосовото брашно с едната доза от стевиолата.
- На два пъти добавете мократа към сухата смес, като разбърквате постоянно. Към този момент полученото тесто трябва да е достатъчно меко, за да оформите топчетата, без да се лепят по дланите ви.
- Ако е необходимо, добавете 1-2 с. л. кокосово брашно, за да направите подходящото тесто.
- Разделете и оформете топчетата на 15 равни части и ги наредете върху хартията за печене. Те няма да се разпаднат във фурната.
- Печете около 30 минути.
- След като са готови, оставете да изстинат за около 5 минути, след което ги оваляйте в подготвената стевиола, смляна на пудра.
- За най-добър вкус ги консумирайте след още 30 минути, когато са напълно охладени.
Други кето рецепти и идеи ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии„.
В кулинарния ни блог ви очакват също:
Рецептата за орехови снежни топчета е много подходяща за празничната трапеза, също и:
- Коледни шоколадови сладки със сърчица
- Кето пудинг за коледната трапеза
- Кето коледен венец от меренг
- Рецепта за джинджифилови човечета – само през този месец можете да подарите и комплект продукти за приготвянето им, в комбинация с красива поздравителна картичка с рецептата
- Кето сурови бонбони – отново достъпни в красив подаръчен комплект с всичко необходимо за рецептата + празнична картичка.
Идеи за приготвяне на вашите орехови снежни топчета
Ако сте фен на този десерт, можете да разнообразите рецептата по няколко начина:
- Вместо в кокосово брашно, можете да оваляте топчетата в кокосови стърготини, смлени орехи (или други ядки, по желание).
- Добавете какао в сместа за приятен шоколадов вкус.
- Чудесен празничен аромат носят канелата, а добавянето на щипка индийско орехче завършва страхотния вкус.
- При сервиране можете да ги поръсите с кето течен шоколад за още по-апетитен вид.
Защо да консумираме повече ядки?
Вече знаете, че ядките са невероятно полезни. Свързват се с по-добро здраве на сърцето, по-нисък холестерол и дори загуба на тегло.
Ядките са богати на протеини, фибри, здравословни мазнини, витамини, минерали и антиоксиданти. Те помагат за повишаване на енергията. Освен това са лесни за директна консумация или за добавяне в различни ястия.
Това, за което трябва да внимаваме, е да не прекаляваме с количествата. Повечето от нас не се придържат към препоръчителния размер на дневната порция ядки от около една шепа, което е груба мярка за достатъчния дневен прием.
Прекалената консумация на ядки, вместо да ни помогне в диетата за контрол на килограмите, може да доведе до обратния ефект. Причината е, че са с високо съдържание на калории.
Ако някога сте получавали газове или ви се е подувал стомаха след ядене на ядки – възможно е да е именно от тях. Това е често срещан страничен ефект заради съединенията в ядките, наречени фитати и танини, които ги правят трудни за смилане.
А яденето на твърде много мазнини, които се съдържат в изобилие в тях, за кратък период от време може да доведе до диария.
Както с всяко удоволствие, и тук, ако прекалите, очаквани са неприятните странични ефекти. Затова се придържайте към нормални дневни количества и ги комбинирайте с други здравословни продукти в менюто си.
Още от здравословната ни кухня
В случай, че ви се хапва нещо солено, имаме и рецепта за аранчини – топчета от 3 вида сирена.
Ако нашето предложение за орехови снежни топчета ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Всички обичаме шоколадови бонбони. Опитвали сме хиляди разновидности, като повечето от тях съдържат предимно захар и съставки, които
Много малко са хората, които не обичат бонбони Фереро Роше (Fererro Rocher). Класическата италианска рецепта е световноизвестна
Какво по-хубаво от възможността да си приготвиш домашни бонбони Рафаело, без захар, вкусни и здравословни? Това е