Орехови снежни топчета – нисковъглехидратна рецепта

Обновена: 11.03.2024|
Пилешки сърца в масло. Орехови снежни топчета.

Празнична трапеза, обикновен зимен ден или просто ви се хапва нещо сладко – рецептата за орехови снежни топчета е бързото решение. Без захар, само с естествени подсладители и натурални продукти, приготвянето им е удоволствие в кухнята и за небцето.

Ето и какво ще ни бъде необходимо за изпълнението на рецептата.

 

Рецепта за кето орехови снежни топчета

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 брой
1 час 15 броя 0,5 г

Необходими продукти:

  • 115 г разтопено масло Гхи/ или кокосово масло, по избор
  • 1 голямо яйце
  • ½ ч. л. ванилов екстракт
  • 120 г орехи
  • 60 г кокосово брашно + 1-2 с. л. допълнително, ако е необходимо, за тестото
  • 100 г стевиола на прах, смляна на пудра, разделена на две дози

 

astaks 400
02 drob 600 copy
astaks 400
02 drob 600 copy

Изпълнение на рецептата за орехови снежни топчета:

  1. Загрейте предварително фурната на 150 градуса и поставете хартия за печене върху тавичка.
  2. Комбинирайте разтопеното масло, яйцата, екстракта от ванилия в купа. Разбийте добре.
  3. В блендер смелете орехите, заделете ги настрани. След това смелете кокосовото брашно с едната доза от стевиолата.
  4. На два пъти добавете мократа към сухата смес, като разбърквате постоянно. Към този момент полученото тесто трябва да е достатъчно меко, за да оформите топчетата, без да се лепят по дланите ви.
  5. Ако е необходимо, добавете 1-2 с. л. кокосово брашно, за да направите подходящото тесто.
  6. Разделете и оформете топчетата на 15 равни части и ги наредете върху хартията за печене. Те няма да се разпаднат във фурната.
  7. Печете около 30 минути.
  8. След като са готови, оставете да изстинат за около 5 минути, след което ги оваляйте в подготвената стевиола, смляна на пудра.
  9. За най-добър вкус ги консумирайте след още 30 минути, когато са напълно охладени.

Други кето рецепти и идеи ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии„.

 

В кулинарния ни блог ви очакват също:

 

Рецептата за орехови снежни топчета е много подходяща за празничната трапеза, също и:

 

 

Идеи за приготвяне на вашите орехови снежни топчета

Ако сте фен на този десерт, можете да разнообразите рецептата по няколко начина:

  1. Вместо в кокосово брашно, можете да оваляте топчетата в кокосови стърготини, смлени орехи (или други ядки, по желание).
  2. Добавете какао в сместа за приятен шоколадов вкус.
  3. Чудесен празничен аромат носят канелата, а добавянето на щипка индийско орехче завършва страхотния вкус.
  4. При сервиране можете да ги поръсите с кето течен шоколад за още по-апетитен вид.

 

Защо да консумираме повече ядки?

 

Орехови снежни топчета.

 

Вече знаете, че ядките са невероятно полезни. Свързват се с по-добро здраве на сърцето, по-нисък холестерол и дори загуба на тегло.

Ядките са богати на протеини, фибри, здравословни мазнини, витамини, минерали и антиоксиданти. Те помагат за повишаване на енергията. Освен това са лесни за директна консумация или за добавяне в различни ястия.

Това, за което трябва да внимаваме, е да не прекаляваме с количествата. Повечето от нас не се придържат към препоръчителния размер на дневната порция ядки от около една шепа, което е груба мярка за достатъчния дневен прием.

Прекалената консумация на ядки, вместо да ни помогне в диетата за контрол на килограмите, може да доведе до обратния ефект. Причината е, че са с високо съдържание на калории.

Ако някога сте получавали газове или ви се е подувал стомаха след ядене на ядки – възможно е да е именно от тях. Това е често срещан страничен ефект заради съединенията в ядките, наречени фитати и танини, които ги правят трудни за смилане.

А яденето на твърде много мазнини, които се съдържат в изобилие в тях, за кратък период от време може да доведе до диария.

Както с всяко удоволствие, и тук, ако прекалите, очаквани са неприятните странични ефекти. Затова се придържайте към нормални дневни количества и ги комбинирайте с други здравословни продукти в менюто си.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Орехови снежни топчета. Аранчини, кето рецепта, без глутен.

В случай, че ви се хапва нещо солено, имаме и рецепта за аранчини – топчета от 3 вида сирена.

 

Ако нашето предложение за орехови снежни топчета ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

6e86da08533725faaac8b2b11149f103?s=96&d=mm&r=g

Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 11 март 2024 в 16:55 | Публикувана: 15 декември 2021 в 17:16 | Категория: Десерти при кетогенен режим - Фор Лайф, Кето рецепти