Рулца от патладжан с орехова плънка
С поднасянето на рулца от патладжан с орехова плънка не можете да сбъркате – хранително, сочно, това ястие е не само кето, но е подходящо и за вегани, тъй като не съдържа никакви млечни продукти.
Основните продукти са само два – патладжани и орехи, останалото е внимателна комбинация от ароматни подправки.
Рулцата от патладжан с орехова плънка са типично грузинско предястие. Рецептите от този сгушен в сърцето на кавказките планини регион са традиционно ароматни и уникално етнически, фокусирани върху местни продукти и подправки.
Направете тези семпли патладжанени рулца у дома и се насладете на същите вкусове.
Рецепта за рулца от патладжан с орехова плънка
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
50 минути | 30 | 4 г нетни въглехидрати, 46 калории, 1 г протеин, 3 г мазнини, 2 г фибри |
Необходими продукти:
- 3 средни патладжана
- 3 с. л. масло Гхи
- 150 г орехи
- 100 мл гореща вода
- 1 с. л. чесън на прах
- ½ ч. л. смлян кориандър
- 2 ч. л. бял винен оцет
- 1 ч. л. хмели-сунели, по желание (грузинска подправка, по надолу ще откриете рецептата за нея)
- 1 ч. л. сушен магданоз
- Сол и черен пипер на вкус
Изпълнение на рецептата:
- Загрейте фурната на 180 градуса. Нарежете патладжаните на тънки ленти с остър нож.
- В тавичка, върху хартия за печене, наредете лентите една до друга. Намазнете леко отгоре с масло Гхи (или краве) и поръсете със сол и пипер.
- Печете 15 минути, след което ги обърнете и печете още 15 минути.
- Междувременно пригответе плънката. Блендирайте орехите, добавете към тях чесъна на прах, смления кориандър, оцета, сушения магданоз, сол и черен пипер на вкус.
- Бавно добавяйте към сместа горещата вода и бъркайте непрекъснато, до желаната консистенция. Не изливайте цялата вода наведнъж, може да не е необходимо.
- Когато лентите патладжан се изпекат, намажете всяка с 1-2 ч. л. орехова плънка и завийте. Ако рулцата се развиват, използвайте клечки за зъби, с които да забодете края на всяко.
Пожелание поръсете с настърган кашкавал/пармезан и пресен магданоз.
Много нисковъглехидратни предложения за предястия ви очакват и в кулинарните ни книги „Кето фантазии„.
Съвети при готвене
- Изпечете си предварително повече ленти патладжан и замразете част от тях. До 3 месеца можете да вадите от фризера, размразявате, правите плънката и завивате.
- Ако ви останат рулца, съхранявайте ги до 3 дни в хладилник, в плътно затворена кутия.
- Направете си у дома грузинска подправка хмели-сунели.
Комбинации за вашите рулца от патладжан с орехова плънка при сервиране
- В топлите месеци сервирайте рулцата с освежаващ айрян.
- Или добавете купичка студен таратор.
- По желание, при сервиране залейте рулцата с доматен сос.
Рецепта за грузинска подправка хмели-сунели
Тази грузинска смес от осем подправки се използва в традиционни грузински ястия като рулца от патладжан с орехова плънка или в сациви (вкусно, пикантно пилешко ястие с орехов сос, което се приготвя много бързо).
Khmeli suneli (или Chmeli Suneli) означава „изсушени подправки“ и е създадена по време на Съветския съюз. Оригиналната рецепта съдържала равни количества от всички подправки и билки плюс 0,1% шафран, който впоследствие е премахнат от рецептата заради високата му цена.
Хмели-сунели е микс от:
- Смлени семена от сминдух
- Сушен кориандър
- Сушен копър
- Сушена целина
- Сушен магданоз
- Сушен босилек
- Сушена чубрица
- Смлян черен пипер
Може да се добави и сол, по желание. Ароматът и вкусът на микса го правят подходящ за: сосове, супи, яхнии, мариновани/гриловани зеленчуци, маринати, сушени мезета.
Идеи за предястия от нашия кулинарен блог
- Кето японски омлет Тамагояки
- Предястия с гриловани патладжани
- Спаначено кето руло със сьомга
- Пълнени гъби с кайма
- Аранчини с 3 вида сирена
- Рулца от тиквички
Още от здравословната ни кухня
Ако тази рецепта за рулца от патладжан с орехова плънка ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Ароматни гриловани патладжани, комбинирани със сирена с богат и дълбок вкус, поднесени с микс
Класическата рецепта за кьопоолу включва само патладжан и счукан чесън. Но в почти всяка
Пригответе си вкусно ястие – кюфтенца от патладжан с ниско съдържание на въглехидрати. Ако
2 Коментара
Само ще добавя ,че никога не слагаме батладжани във фурна. Пържим ги и без уцхо сунели и нар няма да има същия вкус.
Идеята за ролца от патладжан с орехова плънка много ми хареса. Останалите идеи също са чудесни.