Рулца от патладжан с орехова плънка

Обновена: 11.03.2024|

С поднасянето на рулца от патладжан с орехова плънка не можете да сбъркате – хранително, сочно, това ястие е не само кето, но е подходящо и за вегани, тъй като не съдържа никакви млечни продукти.

Основните продукти са само два – патладжани и орехи, останалото е внимателна комбинация от ароматни подправки.

Рулцата от патладжан с орехова плънка са типично грузинско предястие. Рецептите от този сгушен в сърцето на кавказките планини регион са традиционно ароматни и уникално етнически, фокусирани върху местни продукти и подправки.

Направете тези семпли патладжанени рулца у дома и се насладете на същите вкусове.

keto baner 011
keto banner site 01

 

keto baner 011
keto banner site 01

Рецепта за рулца от патладжан с орехова плънка

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
50 минути 30 4 г нетни въглехидрати, 46 калории, 1 г протеин, 3 г мазнини, 2 г фибри

Необходими продукти:

  • 3 средни патладжана
  • 3 с. л. масло Гхи
  • 150 г орехи
  • 100 мл гореща вода
  • 1 с. л. чесън на прах
  • ½ ч. л. смлян кориандър
  • 2 ч. л. бял винен оцет
  • 1 ч. л. хмели-сунели, по желание (грузинска подправка, по надолу ще откриете рецептата за нея)
  • 1 ч. л. сушен магданоз
  • Сол и черен пипер на вкус

Изпълнение на рецептата:

  1. Загрейте фурната на 180 градуса. Нарежете патладжаните на тънки ленти с остър нож.
  2. В тавичка, върху хартия за печене, наредете лентите една до друга. Намазнете леко отгоре с масло Гхи (или краве) и поръсете със сол и пипер.
  3. Печете 15 минути, след което ги обърнете и печете още 15 минути.
  4. Междувременно пригответе плънката. Блендирайте орехите, добавете към тях чесъна на прах, смления кориандър, оцета, сушения магданоз, сол и черен пипер на вкус.
  5. Бавно добавяйте към сместа горещата вода и бъркайте непрекъснато, до желаната консистенция. Не изливайте цялата вода наведнъж, може да не е необходимо.
  6. Когато лентите патладжан се изпекат, намажете всяка с 1-2 ч. л. орехова плънка и завийте. Ако рулцата се развиват, използвайте клечки за зъби, с които да забодете края на всяко.

Пожелание поръсете с настърган кашкавал/пармезан и пресен магданоз.

Много нисковъглехидратни предложения за предястия ви очакват и в кулинарните ни книги „Кето фантазии„.

 

Съвети при готвене

  1. Изпечете си предварително повече ленти патладжан и замразете част от тях. До 3 месеца можете да вадите от фризера, размразявате, правите плънката и завивате.
  2. Ако ви останат рулца, съхранявайте ги до 3 дни в хладилник, в плътно затворена кутия.
  3. Направете си у дома грузинска подправка хмели-сунели.

Комбинации за вашите рулца от патладжан с орехова плънка при сервиране

  • В топлите месеци сервирайте рулцата с освежаващ айрян.
  • Или добавете купичка студен таратор.
  • По желание, при сервиране залейте рулцата с доматен сос.

 

 

Рецепта за грузинска подправка хмели-сунели

 

Рулца от патладжан с орехова плънка, хмели-сунели.

 

Тази грузинска смес от осем подправки се използва в традиционни грузински ястия като рулца от патладжан с орехова плънка или в сациви (вкусно, пикантно пилешко ястие с орехов сос, което се приготвя много бързо).

Khmeli suneli (или Chmeli Suneli) означава „изсушени подправки“ и е създадена по време на Съветския съюз. Оригиналната рецепта съдържала равни количества от всички подправки и билки плюс 0,1% шафран, който впоследствие е премахнат от рецептата заради високата му цена.

Хмели-сунели е микс от:

  • Смлени семена от сминдух
  • Сушен кориандър
  • Сушен копър
  • Сушена целина
  • Сушен магданоз
  • Сушен босилек
  • Сушена чубрица
  • Смлян черен пипер

Може да се добави и сол, по желание. Ароматът и вкусът на микса го правят подходящ за: сосове, супи, яхнии, мариновани/гриловани зеленчуци, маринати, сушени мезета.

 

Идеи за предястия от нашия кулинарен блог

 

Още от здравословната ни кухня

 

Рулца от патладжан с орехова разядка. Хапки от броколи. Рибни кюфтета, кето рецепта.

Като основно ястие след рулца от патладжан с орехова плънка бихме препоръчали да продължите с леко основно – нисковъглехидратни, сочни рибни кюфтета.

 

Ако тази рецепта за рулца от патладжан с орехова плънка ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Верджиния Георгиева
Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

2 Коментара

  1. Нино 02.09.2022 at 20:27 - Отговор

    Само ще добавя ,че никога не слагаме батладжани във фурна. Пържим ги и без уцхо сунели и нар няма да има същия вкус.

  2. Виолета 10.08.2022 at 13:06 - Отговор

    Идеята за ролца от патладжан с орехова плънка много ми хареса. Останалите идеи също са чудесни.

Оставете коментар

Обновена: 11 март 2024 в 17:41 | Публикувана: 4 август 2022 в 13:05 | Категория: Кето рецепти, Студени и топли предястия в режим на кетоза - Фор Лайф