Рецепта за целувки без захар
Леки, същевременно хрупкави, сладки, но без захар и почти без въглехидрати, днешната рецепта за целувки без захар ще се превърне в една от любимите ви. Ако вече не е, разбира се.
Този необикновен десерт е идеален за засищане на желанието за сладко, когато се съобразяваме с приема на въглехидрати или избягваме консумацията на захар.
Вижте как да си ги приготвите в следващите редове.
Рецепта за целувки без захар, с ванилия
За изпълнението на рецептата не са необходими специални съдове или уреди, освен сладкарски шприц с накрайник за глазури. С него ще можете да оформите перфектните целувки.
Общо време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в порция (2 целувки) |
---|---|---|
3 часа и 20 минути | 20 порции (40 броя целувки, по 2 в порция) | 0,04 г нетни въглехидрати 2 г калории 0,3 г протеин 0,001 г фибри |
Необходими продукти:
- 4 белтъка
- 200 г стевиола на прах, блендирана на пудра
- Щипка сол
- 1 ч. л. стевиола ванилия (по желание)
Изпълнение на рецептата:
- Загрейте фурната на 110 градуса.
- В добре подсушена купа внимателно отделете белтъците от жълтъците. Ако попадне част от жълтък в сместа, няма да успеете да разбиете добре белтъците на сняг. Както и ако купата е мокра.
Използвайте яйца, извадени директно от хладилника. Така белтъците ще са охладени и ще се получи чудесна смес за целувки.
- Добавете стевиолата на пудра, солта и ванилията. Започнете да разбивате с миксер на ниска скорост, като постепенно увеличавате до най-високата възможна.
- Разбивайте до получаването на гъста пяна. За проверка използвайте метода с обръщането на купата – разбитите на сняг белтъци трябва да се задържат на дъното.
- Застелете тавичка с хартия за печене, като във всеки край на тавичката можете да сложите малко от сместа и така да „залепите“ хартията. Ще ви е по-лесно при оформяне на целувките.
- Преместете разбитите белтъци в сладкарски шприц и шприцовайте целувките на 1-2 см разстояние една от друга.
- Печете ги във фурната около час, след което я изключете и оставете целувките вътре, без да отваряте фурната, за още поне 2 часа.
- Необходимо е да се изсушат добре, да придобият лека и суха текстура.
Освен ванилови целувки без захар, можете да направите:
- Лимонени, като вместо ванилия добавите ½ с. л. прясно изстискан лимонов сок.
- Орехови, като към сместа прибавите смлени орехи, около 70 г. Тази рецепта всъщност е същата като за ореховки, единствено формата ги различава.
- Шоколадови – добавете 100 г какао на прах при разбиване.
- Кафени – преди печене поръсете целувките с накълцани зърна кафе или смляно кафе.
Използвайте готовите кето целувки без захар като украса за:
Както и да ги сервирате със:
Откъде произлиза рецептата за целувки?
Оригиналното име на целувките е меренг, тъй като рецептата за тях е създадена в швейцарското село Майринген (Meiringen), с което име са и известни в чужбина.
Названието меренг става толкова популярно, че на него е наречен и танц – меренге. А футболният отбор „Реал Мадрид“ били назовавани „el equipo merengue“, т. е. „отборът на меренга“ заради белите им спортни екипи.
Рецептата за меренг е подобрена от италианския готвач Гаспарини в края на 17-и и началото на 18 век.
Името на това сладкарско изделие за пръв път се появява отпечатано в готварската книга на Франсоа Масиалот от 1692 г.
Думата „meringue“ за пръв път се появява на английски през 1706 г. в английски превод на книгата на Масиалот.
Не е известно защо ние ги наричаме „целувки“ – вероятно асоциацията е свързана с нежната, мека текстура на десерта.
Още от здравословната ни кухня
Ако нашата рецепта за целувки без захар ви е харесала, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог, както и в нашата кулинарна книга „Кето фантазии“.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Чували ли сте за итън мес? Това е традиционен английски летен десерт със забавна история на създаване.
Тортите са ни слабост, затова днес поднасяме поредното предложение за този обичан десерт – кето торта Павлова. Тя
Рецептата за ореховки е една от най-семплите, които познаваме – белтъци, орехи и пудра захар (в нашия случай