Рецепта за целувки без захар

Обновена: 07.03.2024|
Аранчини. Рецепти с Халуми. Рецепза за целувки без захар.

Леки, същевременно хрупкави, сладки, но без захар и почти без въглехидрати, днешната рецепта за целувки без захар ще се превърне в една от любимите ви. Ако вече не е, разбира се.

Този необикновен десерт е идеален за засищане на желанието за сладко, когато се съобразяваме с приема на въглехидрати или избягваме консумацията на захар.

Вижте как да си ги приготвите в следващите редове.

 

 

keto 02
keto 01
keto 02
keto 01

Рецепта за целувки без захар, с ванилия

За изпълнението на рецептата не са необходими специални съдове или уреди, освен сладкарски шприц с накрайник за глазури. С него ще можете да оформите перфектните целувки.

 

Общо време за приготвяне Порции Хранителна стойност в порция (2 целувки)
3 часа и 20 минути 20 порции (40 броя целувки, по 2 в порция) 0,04 г  нетни въглехидрати

2 г калории

0,3 г протеин

0,001 г фибри

Необходими продукти:

  • 4 белтъка
  • 200 г стевиола на прах, блендирана на пудра
  • Щипка сол
  • 1 ч. л. стевиола ванилия (по желание)

 

Изпълнение на рецептата:

  1. Загрейте фурната на 110 градуса.
  2. В добре подсушена купа внимателно отделете белтъците от жълтъците. Ако попадне част от жълтък в сместа, няма да успеете да разбиете добре белтъците на сняг. Както и ако купата е мокра.

Използвайте яйца, извадени директно от хладилника. Така белтъците ще са охладени и ще се получи чудесна смес за целувки.

  1. Добавете стевиолата на пудра, солта и ванилията. Започнете да разбивате с миксер на ниска скорост, като постепенно увеличавате до най-високата възможна.
  2. Разбивайте до получаването на гъста пяна. За проверка използвайте метода с обръщането на купата – разбитите на сняг белтъци трябва да се задържат на дъното.
  3. Застелете тавичка с хартия за печене, като във всеки край на тавичката можете да сложите малко от сместа и така да „залепите“ хартията. Ще ви е по-лесно при оформяне на целувките.
  4. Преместете разбитите белтъци в сладкарски шприц и шприцовайте целувките на 1-2 см разстояние една от друга.
  5. Печете ги във фурната около час, след което я изключете и оставете целувките вътре, без да отваряте фурната, за още поне 2 часа.
  6. Необходимо е да се изсушат добре, да придобият лека и суха текстура.

 

Освен ванилови целувки без захар, можете да направите:

  • Лимонени, като вместо ванилия добавите ½ с. л. прясно изстискан лимонов сок.
  • Орехови, като към сместа прибавите смлени орехи, около 70 г. Тази рецепта всъщност е същата като за ореховки, единствено формата ги различава.
  • Шоколадови – добавете 100 г какао на прах при разбиване.
  • Кафени – преди печене поръсете целувките с накълцани зърна кафе или смляно кафе.

Използвайте готовите кето целувки без захар като украса за:

Както и да ги сервирате със:

 

Откъде произлиза рецептата за целувки?

Оригиналното име на целувките е меренг, тъй като рецептата за тях е създадена в швейцарското село Майринген (Meiringen), с което име са и известни в чужбина.

Названието меренг става толкова популярно, че на него е наречен и танц – меренге. А футболният отбор „Реал Мадрид“ били назовавани „el equipo merengue“, т. е. „отборът на меренга“ заради белите им спортни екипи.

Рецептата за меренг е подобрена от италианския готвач Гаспарини в края на 17-и и началото на 18 век.

Името на това сладкарско изделие за пръв път се появява отпечатано в готварската книга на Франсоа Масиалот от 1692 г.

Думата „meringue“ за пръв път се появява на английски през 1706 г. в английски превод на книгата на Масиалот.

Не е известно защо ние ги наричаме „целувки“ – вероятно асоциацията е свързана с нежната, мека текстура на десерта.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Рецепта за целувки без захар. Ореховки, кето рецепта, десерт.

Опитайте още един популярен десерт с белтъци и орехи – ореховки.

 

Ако нашата рецепта за целувки без захар ви е харесала, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог, както и в нашата кулинарна книга „Кето фантазии“.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Верджиния Георгиева
Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 7 март 2024 в 16:37 | Публикувана: 8 септември 2021 в 14:50 | Категория: Десерти при кетогенен режим - Фор Лайф, Кето рецепти