Продължаваме с празничното меню, което подготвяме вече цял месец за вас – нашите читатели. Освен вкусни, декемврийските ястия трябва да бъдат и безмесни, затова днес се спираме на гъби в масло или зехтин, ако не използвате никакви продукти от животински произход.

Гъбите са изключително хранителен зеленчук, богат на и синтезиращ в себе си витамин D, който ни е толкова нужен през зимните месеци. За нуждите на организма от витамин D може да прочетете в нашия блог.

Относно ореховата разядка – тя е абсолютно традиционно ястие за Бъдни вечер – вкусна и натоварена с много години история, тази разядка е задължително да подготвите за празничната трапеза. Не поради някаква друга причина – просто е изключително вкусна и лесна за приготвяне.

 

Гъби в мазнина

 

Гъби в орехова разядка.

 

Ние ще приготвим любимите ни гъбки в масло Гхи, което придава допълнителен вкус на ястието, но за всички изключили животинските продукти, предлагаме да използвате зехтин.

 

Какво ни е нужно за орехова разядка с гъби:

 • 400 г печурки или гъби по ваш избор
 • 125 мл масло Гхи или зехтин
 • 1 с. л. чесън на прах
 • копър – препоръчваме пресен, но ако не ви се намира, може да използвате и копър на прах

 

Приготвяне:

 1. Започваме със старателното измиване на гъбите. Важно е да ги почистим добре. Колкото по-пресни са гъбите, толкова по-вкусно ще се получи ястието.
 2. Отделяме пънчетата от гъбките и нарязваме, ако са прекалено големи. Важно е по-малките гъбки да останат цели, а по-големите да се нарежат на големи парчета.
 3. Загрейте добре котлона и разтопете маслото. Ако използвате зехтин, може да добавите още 2 супени лъжици.
 4. След като мазнината е добре сгорещена, поставяме гъбите под капак и осоляваме за около 10 минути. Важно е да разбъркваме на всяка минута-две.
 5. След това добавяме наситнените копър и чесън и задушаваме за още 5-6 минути.
 6. Нашите гъбки са готови! Вкусни и ухаещи на масълце.

 

Съвети:

 • Ако подготвяте гъбите за Бъдни вечер, пригответе повече, тъй като след като се задушат тяхното количество рязко намалява. Спокойно може да подготвите цял килограм за по-голямо семейство.
 • Може да добавите всякакви подправки, които да предадат допълнително ухание на ястието.

След като сме подготвили нашето ястие е време да приготвим и разядката, с което то си отива много по вкус!

 

Как да приготвим орехова разядка с гъби за Бъдни вечер?

Какво ни е нужно:

Гъби в орехова разядка.

 • 1 с. л. чесън на прах
 • 200 грама орехи
 • 2 с. л. зехтин
 • сол на вкус

 

 1. Както виждате, тази разядка е много бюджетна и не включва нищо екстравагантно – обикновените съставки, които се предполага, че я изграждат.
 2. За начало е нужно да обелите чесъна на отделни скилидки, които да изчистите старателно. Пасирайте в блендер всички получени скилидки.
 3. Обелете орехите и ги блендирайте. Прибавете към тях смляния чесън, малко вода, зехтина и сол на вкус. Блендирайте отново, докато получите желаната консистенция.
 4. Може да поднесете с орехи в черупка и сушени плодове!

Тези две блюда са напълно подходящи за нечетния брой ястия на Бъдни вечер. Очаквайте утре нова празнична рецепта, а дотогава не забравяйте да ни изпращате снимки на направени ястия по наша рецепта. Спечелете нашите коледни комплекти и си подарете една здравословна Коледа!

Приятен апетит от екипа на Фор Лайф!