Рецепта за гъби в мазнина и орехова разядка
Днес решихме да приготвим едно питателно, много ароматно и вкусно предястие от гъби в мазнина и да го поднесем с орехова разядка.
Гъбите са изключително хранителен зеленчук, богат на и синтезиращ в себе си витамин Д, който ни е толкова нужен през зимните месеци. За нуждите на организма от витамин D в сезона на грип и вируси може да прочетете в нашия блог.
Ако не сте пробвали орехова разядка, опитайте нашата рецепта, която е изключително вкусна и лесна за приготвяне. Освен това е и доста хранителна и богата на полезни мазнини.
Рецепта за гъби в мазнина
Ние ще приготвим любимите ни гъбки в масло Гхи, което придава допълнителен вкус на ястието, но можете да използвате и зехтин.
Време за приготвяне | Порции | Въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
20 минути | 4 | 3 г нетни |
Необходими продукти:
- 400 г гъби печурки или други по ваш избор
- 125 мл краве масло Гхи/екстра върджин зехтин
- 1 с. л. чесън на прах
- копър – препоръчваме пресен, но ако не ви се намира, може да използвате и копър на прах
Начин на приготвяне:
- Започнете със старателното измиване и старателно почистване на пресните гъби.
- Отделете пънчетата от тях и ги нарежете, ако са прекалено големи. Важно е по-малките да останат цели, а по-големите да се нарежат на големи парчета.
- Загрейте добре котлона и разтопете маслото Гхи. Ако използвате зехтин, може да добавите още 2 супени лъжици.
- След като мазнината е добре сгорещена, поставете гъбите, подправете със сол и оставете да се готвят под капак за около 10 минути. Важно е да разбърквате на всяка минута-две.
- След това добете наситнения копър и чесъна на прах. Задушете за още 5-6 минути.
- Поднесете с орехова разядка – рецептата за нея ще откриете в следващите редове.
Съвети:
- Вероятно знаете, че след като се задушат, количеството гъби рязко намалява. Спокойно може да подготвите цял килограм за по-голямо семейство.
- Добавете всякакви подправки, които да придадат допълнително ухание на ястието.
След като сме подготвили нашето ястие, е време да започнем и с приготовлението на разядката, с която си подхождат много на вкус!
Орехова разядка
Вкусна, ароматна и хрупкава орехова разядка, подходяща за всеки един повод, когато ви се хапва нещо вкусно.
Време за приготвяне | Порции | Въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
10 минути | 5 | 3 г нетни |
Необходими продукти:
- 1 с. л. чесън на прах
- 200 грама орехи /или по-малко, ако сте на режим сваляне/
- няколко супени лъжици вода
- 2 с. л. екстра върджин зехтин
- сол на вкус
Както виждате, тази разядка е много бюджетна и не включва нищо екстравагантно – обикновените съставки, които се предполага, че я изграждат.
Начин на приготвяне:
- Обелете орехите и ги блендирайте. Прибавете към тях чесъна на прах, малко вода, зехтина и сол на вкус. Блендирайте отново, докато получите желаната консистенция.
- Може да поднесете с орехи в черупка и сушени плодове!
Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“, както и в нейното продължение „Кето фантазии 2“.
Още кето рецепти с гъби
Опитайте още няколко питателни и супер вкусни кето ястия и супи:
Супи:
Основни ястия:
- Пълнени с кайма
- Пълнени със сирена – 2 кето рецепти
- С патешко месо и спанак
- С пиле и сметана – 3 апетитни рецепти
- Със свинско – 2 сочни кето рецепти
- Пълнен алабаш с кайма
- С пилешки дробчета, бекон и зелен боб
Още от здравословната ни кухня
Ако предложенията ни за нисковъглехидратни гъби в масло и орехова разядка, подходящи за кето режим, са ви харесали, можете да разгледате още здравословни рецепти в секцията „Рецепти“ в нашия блог.
Не забравяйте да ни изпращате снимки на направени ястия по наша рецепта в нашата здравословна и споделена кухня във фейсбук или да напишете своите впечатления, след като приготвите рецептата в коментар под статията.
Приятен апетит от нас!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Зеле с гъби и гриловани тиквички – ястие, подходящо за вегани, вегетарианци и съответно – пости.
Ако сте почитатели на месото, вероятно ще ви се услади нашата бърза, вкусна и лесна рецепта за патешко […]
Крем супа от гъби е питателно, ароматно и богато на полезни хранителни вещества ястие. Приготвяме я със съставки, […]