Рецепта за гъби в мазнина и орехова разядка

Обновена: 01.03.2024|
Кето ястия за бъдни вечер. Гъби в мазнина, орехова разядка.

Днес решихме да приготвим едно питателно, много ароматно и вкусно предястие от гъби в мазнина и да го поднесем с орехова разядка.

Гъбите са изключително хранителен зеленчук, богат на и синтезиращ в себе си витамин Д, който ни е толкова нужен през зимните месеци. За нуждите на организма от витамин D в сезона на грип и вируси може да прочетете в нашия блог.

Ако не сте пробвали орехова разядка, опитайте нашата рецепта, която е изключително вкусна и лесна за приготвяне. Освен това е и доста хранителна и богата на полезни мазнини.

 

Рецепта за гъби в мазнина

Ние ще приготвим любимите ни гъбки в масло Гхи, което придава допълнителен вкус на ястието, но можете да използвате и зехтин.

Време за приготвяне Порции Въглехидрати в 1 порция
20 минути 4 3 г нетни

 

Гъби в орехова разядка.

 

Необходими продукти:

  • 400 г гъби печурки или други по ваш избор
  • 125 мл краве масло Гхи/екстра върджин зехтин
  • 1 с. л. чесън на прах
  • копър – препоръчваме пресен, но ако не ви се намира, може да използвате и копър на прах

Начин на приготвяне:

  1. Започнете със старателното измиване и старателно почистване на пресните гъби.
  2. Отделете пънчетата от тях и ги нарежете, ако са прекалено големи. Важно е по-малките да останат цели, а по-големите да се нарежат на големи парчета.
  3. Загрейте добре котлона и разтопете маслото Гхи. Ако използвате зехтин, може да добавите още 2 супени лъжици.
  4. След като мазнината е добре сгорещена, поставете гъбите, подправете със сол и оставете да се готвят под капак за около 10 минути. Важно е да разбърквате на всяка минута-две.
  5. След това добете наситнения копър и чесъна на прах. Задушете за още 5-6 минути.
  6. Поднесете с орехова разядка – рецептата за нея ще откриете в следващите редове.

Съвети:

  • Вероятно знаете, че след като се задушат, количеството гъби рязко намалява. Спокойно може да подготвите цял килограм за по-голямо семейство.
  • Добавете всякакви подправки, които да придадат допълнително ухание на ястието.

След като сме подготвили нашето ястие, е време да започнем и с приготовлението на разядката, с която си подхождат много на вкус!

 

Орехова разядка

Вкусна, ароматна и хрупкава орехова разядка, подходяща за всеки един повод, когато ви се хапва нещо вкусно.

Време за приготвяне Порции Въглехидрати в 1 порция
10 минути 5 3 г нетни

Необходими продукти:

  • 1 с. л. чесън на прах
  • 200 грама орехи /или по-малко, ако сте на режим сваляне/
  • няколко супени лъжици вода
  • 2 с. л. екстра върджин зехтин
  • сол на вкус

Както виждате, тази разядка е много бюджетна и не включва нищо екстравагантно – обикновените съставки, които се предполага, че я изграждат.

Начин на приготвяне:

  1. Обелете орехите и ги блендирайте. Прибавете към тях чесъна на прах, малко вода, зехтина и сол на вкус. Блендирайте отново, докато получите желаната консистенция.
  2. Може да поднесете с орехи в черупка и сушени плодове!

Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга Кето фантазии, както и в нейното продължение „Кето фантазии 2“.

 

Още кето рецепти с гъби

 

Гъби. Орехова разядка. Крем супа от гъби.

 

Опитайте още няколко питателни и супер вкусни кето ястия и супи:

Супи:

Основни ястия:

 

Още от здравословната ни кухня

 

Пълнени гъби - кето.

Ето още едно предложение за нисковъглехидратни и вкусни гъби – пълнени със сирена.

 

Ако предложенията ни за нисковъглехидратни гъби в масло и орехова разядка, подходящи за кето режим, са ви харесали, можете да разгледате още здравословни рецепти в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Не забравяйте да ни изпращате снимки на направени ястия по наша рецепта в нашата здравословна и споделена кухня във фейсбук или да напишете своите впечатления, след като приготвите рецептата в коментар под статията.

Приятен апетит от нас!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

5319a9e191d6ad3ddb6086abb3e85757?s=96&d=mm&r=g

Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Свързани публикации

Оставете коментар