3 подходящи рецепти за кето закуска

Обновена: 27.02.2024|

При спазване на нисковъглехидратна диета сутрешната кето закуска обикновено е бронирано кафе, чай или вода. Има случаи, които изискват задължително да се консумира храна, преди прием на сутрешни лекарства.

Именно затова сме ви приготвили подходящи рецепти за кето закуска.

 

3 рецепти за нисковъглехидратна кето закуска

Беконът и яйцата присъстват задължително в менюто на почти всички хора, спазващи кето диета. Ето как ние ги използвахме, за да направим вкусни и засищащи закуски.

keto 02
keto 01

Погрижили сме се и за любителите на сладкото с една сочна рецепта за кето мъфини с аромат и вкус на горски плодове.

keto 02
keto 01

Представяме ви три апетитни рецепти, приготвени изцяло с продукти с ниско съдържание на въглехидрати.

 

1. Яйца Бенедикт с карфиолена основа

Яйцата са едни от най-засищащите храни, които можем да приготвим по най-различни начини. Те са чудесен източник на протеини и полезни хранителни вещества.

Яйца Бенедикт е най-известната американска закуска, която се сервира и като брънч в Ню Йорк . Не е необходимо да пътувате толкова километри, за да ги опитате. Вместо това може да си ги направите у дома с продукти, които харесвате.

Съществуват множество различни рецепти за приготвянето им. Ние избрахме нисковъглехидратни съставки, така че да направим рецептата подходяща за спазване на кето режим.

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
30 минути 2 6 г

Необходими продукти:

За пошираните яйца:

  • 2 големи яйца

За соса Холандез:

  • 4 яйчни жълтъка
  • Сока на един лимон
  • 100 г краве масло Гхи, разтопено
  • Щипка лют червен пипер
  • Сол на вкус

За гарниране:

  • 2 парчета бекон или сьомга
  • Червен пипер
  • Пресен лук, наситнен

 

Начин на приготвяне

Кюфтенцата от карфиол:

  1. Настържете карфиола на ситно.
  2. Смесете го в купа заедно с едно яйце. Добавете настърганото сирене чедър и подправете със сол и черен пипер на вкус.
  3. В голям тиган на средно силен огън загрейте зехтина екстра върджин. Добавете една лъжица от сместа и оформете кюфтенца. Гответе до получаване на лек златист загар (около 5 минути) от едната страна. След това обърнете и запържете и от другата страна.

Пошираните яйца:

  1. Сложете тенджера с вода да кипне, след което намалете температурата на котлона.
  2. Чукнете яйцата едно по едно в купичка.
  3. Разбъркайте водата, така че да се получи нещо като водно торнадо в тенджерата. Веднага след това изсипете чукнатите яйца едно след друго внимателно и не от високо. По този начин белтъкът ще се увие или „забули“ около жълтъка, който ще остане рохък.

Пригответе соса Холандез:

  1. Поставете тенджерка с вода да заври, след което намалете температурата и оставете да къкри.
  2. Сложете топлоустойчива купа върху тенджерата и добавете яйчните жълтъци и лимоновия сок. Разбъркайте, докато се смесят. След това добавете разтопеното краве масло на тънка струя, като разбърквате непрекъснато, докато се хомогенизира сместа. Подправете със сол и лют червен пипер.

Сервиране :

  1. Сервирайте карфиолените кюфтенца, гарнирайте ги с бекон или сьомга, поширано яйце и сос Холандез.
  2. Поръсете с червен пипер и наситнен пресен лук и поднесете като кето закуска.

 

3 причини защо избрахме яйца за кето закуска

 

Кето закуска. Яйца.

Причините са следните :

  1. Яйцата са сред най-питателните храни на планетата. Съдържат в състава си всички полезни хранителни вещества, необходими за превръщането на една клетка в пиле. В тях има почти всички хранителни вещества, които са ни нужни, за да сме здрави.
  2. Те са богат източник на протеини и съдържат всички незаменими аминокиселини в правилните съотношения. В тях има също витамини (A, D, E, K, B2, B5, B6 B12) и минерали (селен, фосфор, калций, цинк и други).
  3. В състава на яйцата има също холин – витаминоподобно вещество, необходимо за изграждането на клетъчните мембрани. То има роля в производството на сигнални молекули в мозъка. В едно яйце има повече от 100 мг холин.

 

Абонирай се за ежедневни предложения с кето рецепти, като ни изпратиш съобщение „Меню“ в месинджър от нашата фейсбук страница.

 

2. Кето закуска – Такос от бекон с бъркани яйца

Подходящи за добър старт на деня са високопротеиновите закуски, тъй като ни засищат за по-дълго време.

Ние обичаме да експериментираме, затова приготвихме тази екстравагантна рецепта за такоси от бекон с бъркани яйца, която е богата на белтъчини.

Може да напълните такоса с плънка по ваш избор и да поднесете не само като кето закуска, но и като пълноценен обяд или вечеря.

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
60 минути 4 4 г нетни въглехидрати, 2 г фибри, 1 г захар, 31 г мазнини, 24 г протеин и 390 калории.

Необходими продукти:

  • 16 тънки парчета бекон
  • 6 яйца
  • 1 с. л. бадемово мляко (или друго нисковъглехидратно)
  • 1 с. л. краве масло Гхи
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 2 с. л. пресен лук, наситнен
  • 25 г настъргано сирене пармезан
  • 1 авокадо

Начин на приготвяне

Такос от бекон:

  1. Включете фурната да загрее до 200 градуса. Покрийте дъното на тавичка с алуминиево фолио.
  2. Подредете в тавичката четири парчета бекон като ги свържете заедно, така че да образуват квадрат. Направете същото с останалите парчета. Подправете с черен пипер.
  3. Изпечете, докато беконът стане леко хрупкав (30-35 минути).
  4. Изрежете с помощта на нож или кухненска ножица изпечения бекон така че да придобие кръгла форма.

Бърканите яйца:

  1. В средно голяма купа разбийте яйцата и бадемовото мляко.
  2. Разтопете кравето масло Гхи в незалепващ тиган на средно слаб огън. Изсипете разбитите яйца и гответе, като разбърквате. Подправете със сол и черен пипер. Добавете наситнен пресен лук и свалете от огъня.

Сглобяване на такоса:

  1. В чиния за сервиране сложете изпечения бекон. Изсипете една лъжица от бърканите яйца.
  2. Поръсете с настъргано сирене пармезан (кашкавал или друг вид).
  3. Добавете няколко резена авокадо, гарнирайте по желание с домашен сос Маринара и поднесете като кето закуска.

 

3. Кето закуска – Мъфини с боровинки

Някои сутрини жадуваме за нещо сладко със сутрешното бронирано кафе. Повечето десерти обикновено имат малко или никакви хранителни ползи. Високото им съдържание на захар ни оставя гладни много преди обяд.

Затова приготвихме тази вкусна, засищаща и богата на полезни вещества кето закуска, която не съдържа захар.

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
40 минути 12 бр. мъфини 4,8 г

Необходими продукти:

  • 280 г бадемово брашно
  • 50 г стевиола на прах
  • 1 ½ ч. л. бакпулвер
  • ½ ч. л. сода за хляб
  • ½ ч. л. сол
  • 60 г краве масло Гхи
  • 80 мл бадемово мляко
  • 3 яйца
  • 1 ч. л. екстракт от ванилия
  • 100 г боровинки
  • Кората на ½ лимон (по желание)

 

Начин на приготвяне

Следвайте следните инструкции :

  1. Загрейте фурната до 180 градуса. Поставете хартиени капсули за мъфини в 12 формички за печене.
  2. В голяма купа смесете бадемовото брашно, стевиолата на прах, бакпулвера, содата за хляб и солта.
  3. В друга купа разбъркайте разтопеното краве масло, бадемовото мляко, яйцата и екстракта от ванилия.
  4. Изсипете течните съставки в купата със сухите и разбъркайте, докато се смесят.
  5. Добавете боровинките и лимоновата кора (ако използвате). Разбъркайте внимателно.
  6. Изсипете равни количества от полученото тесто във формичките за мъфини.
  7. Изпечете до леко златист загар или за около 23 минути.
  8. След това извадете тавата от фурната и оставете настрана леко да се охладят мъфините.
  9. Поднесете кето закуска от мъфини с боровинки за чудесен старт на деня.

 

Ето още предложения за мъфини, които може да си приготвите за кето закуска:

 

 

Още от здравословната ни кухня

 

заАко сте любители на сладките десерти, предлагаме ви да си приготвите този любим на малки и големи кето десерт с цедено кисело мляко и горски плодове. 

Ако тези рецепти кето закуска с съдържание на въглехидрати са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Ваня Боянова
Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 27 февруари 2024 в 14:30 | Публикувана: 20 юли 2021 в 16:08 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф