Кокосов крем брюле без захар + видео рецепта

Обновена: 29.02.2024|
Бурканчета с домашно приготвен кокосов крем брюле без захар.

 

Любимата ни част от готвенето с ниско съдържание на въглехидрати е създаването на вкусни домашно приготвени десерти като този – кокосов крем брюле. Същност приготвянето на нисковъглехидратно крем брюле у дома е доста лесно.

Класическата рецепта получава нов прочит в тази рецепта за кокосов крем брюле, подходящ за кето хранене. Тази кокосова версия е лесна и по-здравословна от обичайното крем брюле.

 

Кето алтернатива на любимия десерт

 

keto 02
keto banner site 01
keto 02
keto banner site 01

Необходимите съставки за кокосов крем брюле без захар.

 

Традиционно приготвян със захар, ние избрахме да ви покажем един здравословен вариант на този така любим десерт, замествайки захарта със Стевиола, естествен подсладител на основата на билка стевия без излишни въглехидрати. Кокосовият крем в добавка на рецептата създава забележително гъста и вкусна кремообразна форма, а кокосовото мляко оставя неустоим кокосов аромат на нашия десерт.

И макар да изглежда като десерт, който е по-лесно да си поръчаме от менюто, отколкото да си направим сами, нашият кокосов крем брюле съчетава здравословни съставки и прости стъпки, които всеки може да приготви за по-малко от час. Вижте какво влиза в състава на днешната рецепта.

Време за приготвяне: 55 минути

Порции: 2

Въглехидрати в порция: около 7 г

Нужните съставки:

  • 1 ч. л. Стевиола на кристали
  • 200 мл кокосово мляко (от консерва)
  • 50 мл кокосов крем
  • 200 мл нискомаслена сметана
  • 6 жълтъка

Нужни са ни още тава, купички, хартия и фолио за печене.

 

Да пристъпим към приготвянето на нашия кокосов крем брюле

 

Две бурканчета с кокосов крем брюле и опаковка стевиола на кристали.

 

  1. Разстиламе хартията в тавата и нареждаме огнеупорните купички или малки бурканчета в нея, за да са готови да разлеем сместа във всяка от тях.
  2. Смесваме сметаната, една лъжичка Стевиола на кристали, половината кокосово мляко и кокосовия крем. Поставяме ги в малка тенджера и загряваме сместа на слаб огън с постоянно разбъркване. Течността трябва да бъде еднородна и почти завряла, преди да я махнем от котлона.
  3. През това време отделяме жълтъците от 6 яйца и разбиваме единствено жълтъците с останалата половина от кокосовото мляко.
  4. Готовата кокосова смес сваляме от котлона и внимателно заливаме с нея вече разбитите добре жълтъци, като разбъркваме непрестанно новата кокосово яйчена смес.
  5. Разпределяме готовата смес в предварително подредените ни бурканчета.
  6. Тавата, в която са наредени бурканчетата за крема, пълним с вода и накрая покриваме с фолио за печене.
  7. В предварително загряна фурна на 160 градуса изпичаме кремчетата за около 50 минути. След това ги оставяме да изстинат добре и прибираме в хладилника за минимум 2 часа.
  8. По желание сервираме нашите бурканчета поръсени с лимонени корички или с малко Стевиола на кристали върху всяко брюле, които може да затоплим с горелка по избор.

 

История и произход на брюлето

Макар името на десерта да звучи френско, брюлето произлиза от слънчева Испания, която също се слави с кулинарните си специалитети.

Смята се, че брюлето е приготвено за първи път в  един каталунски манастир през XVI век, когато епископа на област Каталуния неочаквано посетил манастира.

В знак на гостоприемство монахините решили да приготвят десерт, с който да почерпят важния гост.

Приготвили крем с продуктите, с които разполагали, но тъй като кремът бил много обикновен, една от монахините сложила лъжица захар отгоре, за да изглежда по-изискан.

Тъй като кремът бил доста горещ, захарните кристали се карамелизирали върху него и се получил прословутият ефект на известния десерт.

Испанците – или по-конкретно каталунците – наричат този вкусен десерт „крема каталана“.

Що се отнася до британците, те твърдят, че версия на крем брюле е  техният типичен „тринити крем“ и произхожда от едноименния колеж в Кембридж.

Въпреки това французите могат да се похвалят с това, че имат най-старата историческа справка за крем брюле, написана в книга на готвача на краля.

Така дали наистина е френски, английски или каталунски, можем само да сме щастливи, че някой в Стара Европа е измислил този вкусен десерт!

Очакваме снимки на вашите кокосови брюлета!

Ако ви е харесала рецептата и желаете да научавате за други подобни здравословни рецепти се присъединете към нашата кухня ТУК!

Приятен апетит от екипа на Фор Лайф!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Лиляна Узунова

Блог

Рецепти

Свързани публикации

2 Коментара

  1. Марина 14.07.2021 at 10:34 - Отговор

    Само не разбрах защо първо слагаме в тавата хартия а после вода? Не може ли само вода?

    • For Life 14.07.2021 at 11:48 - Отговор

      Здравейте, разбира се, че може – ние взехме предпазна мярка, ако случайно разлеем кремчетата. :)

Оставете коментар

Обновена: 29 февруари 2024 в 10:58 | Публикувана: 29 октомври 2019 в 13:51 | Категория: Десерти при кетогенен режим - Фор Лайф, Кето рецепти