Итън мес – сладка лятна бъркотия
През лятото температурите се покачват заедно с настроението и нуждата ни от забавления и удоволствия. Предлагаме ви да са насладите на един сладък и приятен летен десерт в кето вариант – итън мес.
Рецепта за итън мес
Този десерт е традиционен за Великобритания, но се приготвя и в доста други части на света. Много е лесно да си направете този десерт в кето вариант, стига да си приготвите нисковъглехидратен меренг (смес за целувки).
Рецептата за кето целувки може за откриете в нашата кулинарна секция.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в една порция |
---|---|---|
15 минути (3 часа и 20 минути, ако приготвяте целувките) | 5 | 7 нетни въглехидрати, 331 калории |
Необходими продукти:
- 300 г пресни горски плодове (ягоди, малини, къпини и боровинки)
- 250 мл заквасена сметана
- 200 г нисковъглехидратни целувки
- 30 г еритрол на прах
- 2 ч. л. стевиола ванилия
- мента и ягоди за украса (по избор)
Начин на приготвяне:
- Измийте горските плодове и нарежете ягодите на половинки или по-малки парчета, ако са по-големи.
- Оставете няколко ягоди на страна за украса.
- В голяма купа разбийте заквасената сметана до получаване на меки върхове. Добавете еритрола и ваниловия екстракт и разбъркайте добре.
- Счукайте целувките на големи парчета и ги добавете към разбитата сметана. Прибавете и нарязаните горски плодове.
- Смесете сметаната, целувките и ягодите нежно с лъжица, за да запазите текстурата на десерта.
- Разпределете десерта в чаши за сервиране. Украсете с останалите цели ягоди и мента.
- Поставете в хладилника за около 30 минути, за да се охлади и за да се слеят вкусовете.
- Сервирайте и наслаждавайте се на този вкусен и освежаващ десерт.
Можете да промените рецептата, като добавите други плодове или вариации за декорация с тъмен шоколад.
В нашата кулинарна поредица „Кето фантазии“ ще откриете още много предложения за леки и режимни рецепти за десерти.
Съвети за лесно приготвяне на меренг
Приготвянето на кето меренг може да изисква някои промени в съставките, за да отговаря на изискванията на кето диетата.
Ето няколко съвета за приготвянето на кето меренг:
- Използвайте нискокалоричен подсладител – вместо захар, използвайте нискокалорични подсладители, които са приемливи за кето диетата, като стевия или еритритол. Обърнете внимание на инструкциите за съотношение на подсладителя спрямо захарта.
- Изберете правилното време за печене – когато печете кето меренг, следвайте указанията на рецептата, но бъдете внимателни да не я печете прекалено дълго. Защото липсата на захар я прави по-податлива на прегаряне.
- Добавете аромат – за да придадете приятен вкус на кето меренг, можете да добавите някакъв аромат, като екстракт от ванилия, лимонова кора или други естествени съставки. Това ще допринесе за вкуса на целувчената смес.
- Съхранение – при съхранение на кето меренг, важно е да го държите на сухо място, защото влагата може да го направи мек. Можете да го съхранявате в плътно затворен съд на стайна температура.
Интересни факти за десерта
Итън мес се смята за традиционно британски десерт и произходът му се свързва с Етън Колидж в Англия, откъдето идва и неговото име (Eton mess).
Съществува градска легенда, че този десерт бил създаден случайно, когато в престижния колеж торта Павлова с ягоди била изпусната на земята. Вместо да я изхвърлят, я поставили в купички натрошена, и така била сервирана.
Според друга версия, по време на мач на крикет в колежа един лабрадор седнал върху кошница за пикник, в която имало торта Павлова, и направил от тортата „бъркотия“.
Но на прегладнелите младежи не им направило ни най-малко впечатление, а си я похапнали вкусно и така се родила оригиналната рецепта.
Този десерт е популярен заради своя лек и свеж вкус. Кремообразната сметана се смесва с хрупкавите целувки и сочните плодове, при което се придава една уникална текстура и комбинация от вкусове.
Чарът на „Итън мес“ се крие и в това, че е бърз и лесен за приготвяне. Не изисква сложни техники. Просто смесвате съставките и е готов за сервиране и хапване.
Въпреки това, че традиционната рецепта включва сладка сметана, целувки и плодове, итън мес позволява много вариации. Рецептата за итън мес често се свързва със сезонни плодове.
Традиционно се използват малини, черници и боровинки, но можете да изберете плодовете в зависимост от сезона и предпочитанията си. Десертът често се среща в менюто на ресторантите и кафенетата и се смята за един от класическите британски десерти.
Той е особено популярен през летните месеци, когато е сезонът на пресните плодове. Често се сервира на пикници, градински партита и събития на открито поради лекия си и освежаващ характер.
Още от здравословната ни кухня
Ако нашето предложение за итън мес ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Едни от любимите ни български десерти са тези с цедено кисело мляко – особено
Една нова идея за десерт, на която попаднахме тези дни, е тази за испански
Приготвянето на домашен кето сладолед е лесно и не изисква усилия, но резултатът е невероятно вкусен.
2 Коментара
Здравейте благодаря за хубавите здравословни рецепти.Само искам да питам с какво може да се замени заквасена сметана..
Здравейте. Можете да замените заквасената сметана с цедено кисело мляко.