Пълнен шаран с праз и орехи за Никулден
Никулден е един от най-големите празници за православните християни. Той се чества на 6-ти декември и предшества идващите коледни празници. Неслучайно, на този ден, според българските традиции, се украсява коледната елха.
На 6-ти декември почитаме Николай Мираликийски или още наричан Свети Николай Чудотворец. Известен с чудесата и добрините си, той е покровител на моретата, езерата и реките, на моряците и рибарите, на семейството и рода.
Рецепта за пълнен шаран
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в порция (без фибри) |
---|---|---|
1 час и 35 минути | 5 | 8,49 г |
- 1 шаран (около 1,5 кг)
- 300 г праз (2-3 по-дребни стръка)
- 200 г гъби печурки
- 100 г орехи
- 55 г магданоз (връзка)
- 1/2 ч. л. черен пипер
- сол на вкус
- 1 с. л. екстра върджин зехтин
Приготвяне на пълнения шаран:
- Шаранът се почиства добре, измива се и накрая се посолява отвътре и отвън.
- Нарязваме ситно праз лука. Натрошаваме в блендер орехите и задушаваме съставките в тиган.
- Подготвяме и ситно нарязани гъби, които добавяме към вече омекналите в тигана зеленчуци. Подправяме със сол и пипер и оставяме всички съставки да се задушат за още няколко минути.
- Накрая добавяме ситно нарязания магданоз. Нашата плънка е готова!
- Вече добре почистеният шаран поставяме в тава, която сме омазнили предварително, върху парчета праз лук (те са нужни, за да не залепне рибата, докато се пече).
- Вътрешността на шарана запълваме с подготвената плънка и зашиваме старателно.
- Накрая добавяме върху шарана няколко резена лимон и покриваме с фолио.
- Поставяме във фурната за около час на умерен огън, след което премахваме фолиото и оставяме шарана да се пече за около още 10 минути до получаването на златист загар.
Нашият празничен шаран е готов! Поднесете в голямо плато с много резени лимон, вяра в доброто и широка усмивка!
Разнообразни рецепти за рибни ястия ще откриете и в двете части на кулинарната ни книга „Кето фантазии“.
Предложения за гарнитура
Сервирайте всяка порция пълнен шаран с някоя от следните нисковъглехидратни опции:
- Пържени „картофи“ от алабаш
- Салата с карфиол
- Карфиолен ориз – може да не добавяте кашкавал, за да не е прекалено тежко ястието ви
- Гриловани зеленчуци с ароматни билки
- Пърленка от карфиол и кашкавал
Каква е историята на празника?
Николай Мирликийски е роден в Патара, Мала Азия, през III в. След монашеската му служба е бил избран за архиепископ на град Мир, Ликийска област.
Мощите на светеца се пазят в италианския град Бари. През целия си живот Николай Мирликийски е в помощ на страдащите и слабите, като поддържа духа им чрез словото на вярата.
Според едни вярвания светецът причинява бурите и ураганите в моретата, затова корабите и лодките не се движат в този ден. Обичаят е да се подреди празнична трапеза, на което се поднася рибник – специално ястие от прясна риба, за здраве и благополучие на къщата.
На Никулден се отбелязва и краят на есенния риболов.
Поверието гласи, че във всяка нова лодка трябва да се вгради икона на Св. Николай Чудотворец, която да пази нея и моряците от бурите и ветровете.
Освен тези с име Николай, празнуват и производни и близки до него – Нейчо, Николина, Николета, Нина, Кольо и т.н. На празника, за да уважат именните, пристигат в дома му гости, които не е задължително да са поканени предварително.
Още предложения от здравословната ни кухня
Други предложения с риба можете да намерите в секция „Кето рецепти“ в нашия блог. Присъединете се и към нашата здравословна и споделена кухня във фейсбук, където обменяме идеи с други кулинарни ентусиасти.
Желаем ви прекрасен празник, изпълнен с много топлина и семейно щастие, приятели!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Пълнена пъстърва с гъби и спанак е подходяща и лесна вечеря, с която да разнообразим менюто си.
Пригответе си скумрия на фурна или на скара/барбекю за един пълноценен обяд или вечеря. Това питателно ястие е […]
Приготвили сме ви вкусна и уникална рецепта за пържен шаран на шайби, който да приготвите с естественото масло […]
Един Коментар
Прекрасна рецепта. От години я правя и винаги се изяжда.