Пълнен шаран с праз и орехи за Никулден

Обновена: 13.03.2024|
Пълнен шаран, рецепта.

Никулден е един от най-големите празници за православните християни. Той се чества на 6-ти декември и предшества идващите коледни празници. Неслучайно, на този ден, според българските традиции, се украсява коледната елха.

На 6-ти декември почитаме Николай Мираликийски или още наричан Свети Николай Чудотворец. Известен с чудесата и добрините си, той е покровител на моретата, езерата и реките, на моряците и рибарите, на семейството и рода.

Рецепта за пълнен шаран

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в порция (без фибри)
1 час и 35 минути 5 8,49 г
  • 1 шаран (около 1,5 кг)
  • 300 г праз (2-3 по-дребни стръка)
  • 200 г гъби печурки
  • 100 г орехи
  • 55 г магданоз (връзка)
  • 1/2 ч. л. черен пипер
  • сол на вкус
  • 1 с. л. екстра върджин зехтин

 

Приготвяне на пълнения шаран:

 

Пълнен шаран, рецепта.

 

  1. Шаранът се почиства добре, измива се и накрая се посолява отвътре и отвън.
  2. Нарязваме ситно праз лука. Натрошаваме в блендер орехите и задушаваме съставките в тиган.
  3. Подготвяме и ситно нарязани гъби, които добавяме към вече омекналите в тигана зеленчуци. Подправяме със сол и пипер и оставяме всички съставки да се задушат за още няколко минути.
  4. Накрая добавяме ситно нарязания магданоз. Нашата плънка е готова!
  5. Вече добре почистеният шаран поставяме в тава, която сме омазнили предварително, върху парчета праз лук (те са нужни, за да не залепне рибата, докато се пече).
  6. Вътрешността на шарана запълваме с подготвената плънка и зашиваме старателно.
  7. Накрая добавяме върху шарана няколко резена лимон и покриваме с фолио.
  8. Поставяме във фурната за около час на умерен огън, след което премахваме фолиото и оставяме шарана да се пече за около още 10 минути до получаването на златист загар.

Нашият празничен шаран е готов! Поднесете в голямо плато с много резени лимон, вяра в доброто и широка усмивка!

Разнообразни рецепти за рибни ястия ще откриете и в двете части на кулинарната ни книга „Кето фантазии“.

 

Предложения за гарнитура

Сервирайте всяка порция пълнен шаран с някоя от следните нисковъглехидратни опции:

 

Каква е историята на празника?

Николай Мирликийски е роден в Патара, Мала Азия, през III в. След монашеската му служба е бил избран за архиепископ на град Мир, Ликийска област.

Мощите на светеца се пазят в италианския град Бари. През целия си живот Николай Мирликийски е в помощ на страдащите и слабите, като поддържа духа им чрез словото на вярата.

Според едни вярвания светецът причинява бурите и ураганите в моретата, затова корабите и лодките не се движат в този ден. Обичаят е да се подреди празнична трапеза, на което се поднася рибник – специално ястие от прясна риба, за здраве и благополучие на къщата.

На Никулден се отбелязва и краят на есенния риболов.

Поверието гласи, че във всяка нова лодка трябва да се вгради икона на Св. Николай Чудотворец, която да пази нея и моряците от бурите и ветровете.

Освен тези с име Николай, празнуват и производни и близки до него – Нейчо, Николина, Николета, Нина, Кольо и т.н. На празника, за да уважат именните, пристигат в дома му гости, които не е задължително да са поканени предварително.

 

Още предложения от здравословната ни кухня

 

Пълнен шаран. Кето сурови бонбони. Кето крекери. Приготвяне на кето бонбони рафаело - плейтване.

Ако сте именник, можете да направите здравословни бонбони за почерпка – домашни бонбони „Рафаело“.

 

Други предложения с риба можете да намерите в секция „Кето рецепти“ в нашия блог. Присъединете се и към нашата здравословна и споделена кухня във фейсбук, където обменяме идеи с други кулинарни ентусиасти.

Желаем ви прекрасен празник, изпълнен с много топлина и семейно щастие, приятели!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

4559c8467fde8e4002d4ed2eafed370b?s=96&d=mm&r=g

Автор: For Life

Свързани публикации

Един Коментар

  1. Нада Петкова 06.12.2021 at 13:56 - Отговор

    Прекрасна рецепта. От години я правя и винаги се изяжда.

Оставете коментар