Увреждане на зъбите при диабет, като възпаление и кървене на венците, усещане за сухост и парене в устната кухина, кариеси и разклащане на зъбите – това са само част от проблемите при това заболяване. Многобройни изследвания са доказали, че при високо ниво на кръвната глюкоза съществува опасност от заболявания на зъбите и венците. Причината е, че при диабет се увреждат левкоцитите и те не гарантират пълноценна защита срещу вредни микроорганизми. Така възникват възпаления, включително в устната кухина, които налагат употреба на антибиотици. Приемът им обаче е свързан с повишен риск от гъбични инфекции и допълнително прилагане на още лекарства. Как да се излезе от порочния кръг? Правилното решение е незабавно определяне на проблемите и преминаване към лечението им, успоредно с терапията на обменното заболяване.

 

Какво най-често притеснява диабетиците?

Захарта в слюнката ускорява образуването на зъбна плака – мек слой, прилепен към зъбите, съчетаващ в себе си мъртви бактериални клетки и остатъци от храна. С течение на времето плаката се втвърдява и се превръща в зъбен камък. Под него трудно прониква слюнка. При тези условия не може да се неутрализира киселинността в устата и да се спрат протичащите в нея разрушителни процеси. Обикновено плаката се събира над линията на венците. Но така се затруднява почистването на зъбите, включително на междузъбното пространство. Постепенно венците се зачервяват, отичат и започват да кървят, дори само при докосване с четка. Състоянието е известно като гингивит.

Ако не се лекува, проблемът се усложнява и настъпва пародонтоза. При това възпаление връзката между венците и зъбите се нарушава. Между тях се образуват т. нар. джобове, в които се натрупват вредни бактерии и гной. Засилват се лошият дъх и дискомфортът в устата. Задълбочава се обменното заболяване. Както бактериите, така и реакцията на организма към тях увреждат костите и тъканите, което сериозно подкопава здравината на зъбите. Те могат да се разклатят и дори да изпаднат.

Намалено слюноотделяне

Друг проблем за диабетиците е намаленото слюноотделяне и усещането на сухост в устата. Състоянието е известно като ксеростомия. Дължи се на факта, че при диабет са нарушени нормалните функции на слюнката. Тя трябва да осигурява защита на устната лигавица и зъбите като спира развитието на болестните бактерии или ги убива. И още – като участва в реминерализацията на зъбния емайл. Трябва да се има предвид, че краткосрочната ксеростомия може да бъде причинена не само от високи нива на кръвната захар. Понякога сухост на лигавиците настъпва като страничен ефект след приемане лекарство или в резултат от дълготрайна дехидратация. Симптомите на ксеростомия са:

zink 400
calc magn 600
  • сухост и болки в устната кухина;
  • напукани устни;
  • рани, инфекции;
  • трудност при дъвчене и преглъщане;
  • болки при говор.

Важно е бързо да се открие и отстрани причината за това състояние. При липса на лечение, то може да се усложни с кандидоза  – неконтролиран растеж на гъбички от рода Candida. Тези микроорганизми са чести обитатели на устната кухина, но обикновено са в ограничено количество. Когато е висока захарта в кръвта и в слюнката, организмът невинаги успява да овладее техния растеж и количеството им надхвърля нормалните граници. Кандидозата се демонстрира с бели или понякога червени петна по венците, езика, бузите или горната част на устата. Ако не се проведе навременна терапия, тези петна се трансформират в рани, отварящи път за инфекции. На захарта в слюнката се дължи и увреждането на зъбния емайл, което води до честа поява на кариеси. Проблемът се утежнява при активен бактериален растеж и увеличаване на зъбните плаки. Отначало кариесът може да бъде невидим и единствено болката да сигнализира за него.

При диабет влошената минерална структура на зъба създава условия за т.нар.зъбно разрехавяване и разхлабване. Така костните структури стават податливи на счупване.

 

Увреждане на зъбите при диабет и как да го предотвратим?

 

Увреждане на зъбите при диабет.

 

Ако страдате от захарен диабет (независимо дали е от първи или втори тип), преди всичко трябва качествено и редовно да контролирате нивото на кръвната си глюкоза, както и да спазвате стриктна лична хигиена. Мийте зъбите си минимум два пъти на ден. Най-добре е да правите това след всяко хранене. Задължително е да се консултирате със специалист по дентална медицина на всеки шест месеца. Той ще ви ориентира в преценката за твърдост на зъбната четка, която е основният инструмент за почистване на плаката в домашни условия. Измивайте зъбите си без груб натиск. Не бива да ги травмирате. Стремете се четката за зъби да е под ъгъл спрямо линията на венците, за да ги почиства добре. Действайте с малки и нежни кръгови движения. Почиствайте предната, задната и горната част на всеки зъб. Не забравяйте да премахвате натрупванията върху езика си.

Сменяйте четката за зъби на всеки три месеца или по-рано. Най-добре е диабетиците да ползват пасти за зъби, съдържащи растителни екстракти, антисептични компоненти, минерали за укрепване на емайла, вещества, подобряващи храненето на тъканите. Подходящи са също пасти за зъби и води за уста, които имат стягащ ефект. Разумно е да не ползвате избелващи агенти, които могат да увредят прекалено чувствителната лигавица при диабет.

 

Специално внимание при увреждане на зъбите при диабет изискват протезите

При захарен диабет зъбното протезиране се усложнява поради общото състояние на организма. Основният проблем идва от факта, че обикновено протезите се правят с помощта на различни сплави, а за някои хора металите са силни дразнители и нерядко провокират алергия. При диабетиците подобни рискове са още по-големи. Ето защо е разумно първоначално да се ползват подвижни варианти, в които са включени съставки, спиращи разпространението на инфекции. Като най-подходящи се сочат конструкции от хипоалергични материали. Те могат да се ползват дори и в случаи на некомпенсиран диабет и загуба на зъби. Така се възстановяват захапката и естетичният вид на човека. Подпомага се храненето и  се нормализира общото състояние. Всичко това повлиява позитивно и обменното заболяване. В идеалния случаи подвижните протези трябва да позволяват при дъвчене да се разпределя равномерно натискът върху костната маса. Те не бива да водят до травми върху нея.

Какви протези са подходящи?

Неудобство на подвижните протези е, че могат да бъдат здраво прикрепени само с помощта на специални кремове. За предпочитане са фиксираните протези, при които много добре се разпределя дъвкателният товар. Но, за да се поставят, е необходимо наличието на здрави венци и неразхлабени корени. Съвременното развитие на медицината доведе до постижения, които позволяват диабетът да не бъде противопоказание за имплантиране на зъби. Приема се, че при хора с добре компенсирано заболяване, с гликиран хемоглобин по-нисък от 8%, процесът на имплантиране е толкова успешен, колкото при всички останали. Въпреки това периодът за врастване на протезата в костта може двойно да се удължи. (Нормално при здрав човек процесът на възприемане на импланта от костната тъкан отнема около 3-4 месеца за долната челюст и 4-6 месеца за горната.)

 

Хранете се правилно срещу увреждане на зъбите при диабет

 

Увреждане на зъбите при диабет.Храна за офиса. Храни с нисък гликемичен индекс.

 

За ограничаване на пародонтозата се препоръчват витамин С и магнезий, които помагат на организма да се справи с възпалението. Добри източници на витамин С са цитрусовите плодове, червените чушки, броколите и други зеленчуци. В големи количества магнезий се съдържа в пълнозърнестите храни, спанака, бадемите.

Разумно е да укрепите зъбите си с приемане на калций и витамин D. Добри източници на калций са млечните продукти, а витамин D се съдържа в яйцата и морските дарове. Идеално ще ви подействат и  билкови чайове (от шипки, черна боровинка, хибискус), които са богати на витамин С, стягат венците и имат противомикробен ефект.

Обновена: 12 юли 2022 в 02:37 | Публикувана: 13 ноември 2020 в 17:30 | Категория: Здраве, Витамини и минерали