Магнезий и диабет – каква връзка имат?

Обновена: 14.03.2024|

Някога питали ли сте се дали има връзка между приема на магнезий и диабет? Този електролит е с огромно физиологично значение и е основно хранително вещество за мозъка и тялото. Наред с многото си ползи, той има роля в правилното регулиране на кръвната захар.

Учени отдавна са доказали връзката между приема на магнезий и диабет и колко важен е този минерал за цялостното здраве. В настоящата статия ще разгледаме защо и как той помага срещу заболяването, способно да засегне различни системи и органи в организма.

 

Диабет – какво представлява?

Преди да поговорим какво свързва минерала магнезий и диабет, нека накратко обясним какво представлява тази болест. Според определение на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ диабетът е „хронично здравословно състояние, което влияе върху това как тялото превръща храната в енергия“.

magnezii 01 400
mgnezii 01 600

 

magnezii 01 400
mgnezii 01 600

Повечето от храните, които консумираме, се разграждат до захар (глюкоза), освобождавана после в кръвния поток. Когато захарта се повиши, се сигнализира на панкреаса да освободи инсулин. Този хормон действа като ключ за пускане на глюкозата в телесните клетки, за да бъде използвана като енергия.

Ако имате диабет, тялото или не произвежда достатъчно инсулин, или не може да го употреби правилно. При липсата на адекватни количества от хормона или недоброто реагиране на клетките към него, се стига до прекомерна концентрация на глюкоза в кръвта.

С течение на времето това може да причини сериозни здравословни проблеми, като например :

 • заболявания на сърцето
 • кръвоносните съдове и бъбреците
 • загуба на зрение
 • когнитивни проблеми
 • незарастващи язви на краката

Симптомите често включват:

 • често уриниране
 • прекомерна жажда и пресъхване на устата
 • замъглено зрение
 • изтръпване на крайниците
 • умора
 • много суха кожа

Все още няма лек за диабета, но поддържането на нормално тегло, здравословната храна и активността наистина могат да помогнат. Адекватните здравни грижи и някои добавки също могат да намалят въздействието на болестта. Ниските нива на магнезий и диабет имат връзка на клетъчно ниво, затова ако сте застрашени от болестта, обърнете внимание на този минерал.

 

Какви видове диабет има?

 

Как плодовете влияят на тялото. Задължителни профилактични прегледи за жени. Морски колаген. Хипогликемия. Диабет тип 2. Ефектите на диабета.

 

Захарен диабет (Diabetes Mellitus) обхваща група от метаболитни нарушения, характеризиращи се с високи нива на кръвната захар (хипергликемия) за продължителен период от време.

Ако не се контролира, той може да причини много здравословни усложнения. Необходима е първа помощ при висока кръвна захар, тъй като тя може да доведе до състояния като кетоацидоза, хиперосмоларно хипергликемично състояние и дори до фатален изход.

Има три основни вида захарен диабет.

 

 

Диабет тип 1

Той е причинен от автоимунна реакция, при която тялото се самоатакува по погрешка, възпрепятствайки производството на инсулин от панкреаса.

Нарича се „инсулинозависим“ или „ювенилен/младежки диабет“, тъй като обикновено се проявява в детството или юношеството, но е възможно да се развие и при възрастни.

Приблизително 5-10% от хората с диабет имат тип 1, а симптомите му често се развиват бързо. Това заболяване се контролира с ежедневен инсулин и към момента никой не знае причините за този автоимунен отговор.

Известно е, че някои хора имат определени гени, които ги правят по-склонни да развият болестта, затова фамилната обремененост е главен рисков фактор. Храненето и начинът на живот не са отговорни за тип 1, но могат да са основен виновник за развитието на втория вид.

 

Диабет тип 2

Обикновено той започва с инсулинова резистентност – състояние, при което клетките не успяват да реагират правилно на хормона. Известен още и като „неинсулинозависим“ или „диабет при възрастни“.

Той е по-често срещан при по-възрастните хора. Значителното увеличаване на броя затлъстели деца обаче е довело до повишаване на случаите и при младите.

Най-честата причина е комбинация от прекомерно телесно тегло и недостатъчно физическо натоварване, както и завишена консумация на високовъглехидратни и преработени храни. Връзката магнезий и диабет е доказана най-силно при него.

Гестационен диабет

 

Гестационен диабет: признаци

 

Той е третата основна форма и се появява, когато бременни жени развият високи нива на кръвната захар. При него нивото на глюкоза обикновено се връща към нормалното скоро след раждането.

Жените, развили състоянието по време на бременност, имат по-висок риск от развитие на диабет тип 2 по-късно в живота. Затова и се препоръчва преди и по време на бременност да не се стига до опасно покачване на теглото.

 

Каква е връзката между магнезий и диабет?

Връзката между повишения риск от диабет и нивата на магнезий в организма е обект на редица изследвания. Магнезиевият недостиг е свързан с висока инсулинова резистентност (чувствителност), която е предвестник за развитието на диабет тип 2.

Намалените вътреклетъчни концентрации на минерала водят до увреждане на инсулиновото действие и до нейното влошаване.

Но още за какво е полезен магнезият, един от най-важните електролити в организма? Връзката магнезий и диабет не е единствената причина да си го набавяте.

Той играе роля в близо 300 биохимични или ензимни реакции в тялото. Участва в синтеза на протеини, мускулните и нервните функции, а също така подпомага стабилизирането на кръвното налягане и глюкозата.

Интересното е, че хората, които вече са диагностицирани с болестта и имат магнезиев дефицит, е по-вероятно да имат здравни усложнения, като например влошено здраве на сърцето.

Статистиката сочи, че хората с диабет са двойно по-застрашени от летален изход вследствие на болно сърце.

Ниските електролитни нива са свързани с повишено разпространение на аритмии при пациенти със затлъстяване, както и с по-бърз спад на бъбречната функция.

От друга страна е доказано, че увеличените нива на магнезий понижават опасността от развитие на хронично заболяване.

 

Как прием на магнезий може да помогне срещу диабет?

 

Магнезиев оксид или магнезиев цитрат.

 

Зависимостта между ниските нива на магнезий и диабет е многопластова. Самата болест може да доведе до недостиг на хранителни вещества, а това от своя страна затруднява стабилизирането на кръвната захар и хипертонията.

Това е от ключово значение за хората, които се борят с диабет, защото те често имат проблем с овладяването на глюкозата и кръвното. Бъбреците, които са особено уязвим орган при тази болест, са натоварени с поддържането на магнезиевия баланс.

Проблемът е, че диабетноболните са по-склонни да страдат от дефицит на минерала, защото тялото им може да изхвърля големи количества от него заедно с излишните захари в урината.

Освен това, с напредването на възрастта, производството на стомашна киселина намалява, което води до пониженото му усвояване от консумираната храна.

Ето защо прием на богати на магнезий храни и хранителни добавки е в подкрепа както за по-голяма защита срещу болестта, така и за по-добър контрол над нея.

 

Как да си набавим необходимите количества магнезий?

Препоръчителният дневен прием за жени е 320-360 мг и 410-420 мг за мъже. Освен с хранителни добавки, коригиращи ниските нива на електролита, може да увеличите количествата му и чрез менюто си.

Много растения и животински продукти са отличен източник:

 • зеленолистни зеленчуци като спанак и кейл
 • ядки и семена
 • авокадо
 • пилешки гърди
 • телешко месо
 • броколи

Ако сте решили да заложите на магнезиеви добавки, знайте, че не са създадени равни. Различните видове са по-добри за определени заболявания и имат различна степен на усвояване. Някои се разтварят по-лесно в течност, което позволява по-бърза абсорбция в тялото. Най-добра поносимост от организма има магнезиев цитрат.

 

Магнезий и диабет – допълнителни съвети и препоръки

 

Магнезий в организма - набавяне с храна.

 

Ако сте в преддиабетно състояние, е необходимо да направите всичко възможно да предотвратите прогресирането му. Първа стъпка в тази насока е да се замислите от какво се повишава кръвната захар. Най-голям скок тя бележи след консумация на захарни изделия.

Ако попадате в рисковата група, имате затлъстяване и фамилна обремененост, най-добрият вариант е да се насочите към нисковъглехидратно хранене, например кето диета. При него се залага на здравословни мазнини и протеин като зехтин, краве масло, яйца, месо и безскорбялни зеленчуци – спанак, маруля, броколи, аспержи, краставици, домати и др.

След доказаната свързаност между магнезий и диабет е добре да установите дали страдате от недостиг. Общ серумен кръвен тест може да диагностицира това. Ранните признаци включват загуба на апетит, гадене и лесна уморяемост.

Тъй като дефицитът се влошава, симптомите стават по-сериозни, включително мускулни крампи и тремор, тахикардия (ускорено сърцебиене) и изтръпване. Съществуват и някои потенциални когнитивни странични ефекти, като например обърканост и лоша памет.

За щастие има начини диабетът да бъде избегнат, а ако вече е диагностициран, с добър контрол може да повишите значително качеството си на живот.

Категории: Витамини и минерали, Здраве|Публикувана: 20.06.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Мария Тенева
Мария Тенева е дипломиран журналист и филолог с дългогодишен опит. Има интереси в сферата на здравето, медицината и чуждите езици. Автор е на стотици статии и интервюта на здравна тематика.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 14 март 2024 в 12:25 | Публикувана: 20 юни 2022 в 11:12 | Категория: Витамини и минерали, Здраве