Приемането на хранителни добавки при диабет помага на тялото ни да функционира правилно. Някои витамини и минерали, съдържащи се в тях, участват в поддържането на кръвната захар в нормални граници. Освен това помагат за забавяне развитието на диабета.

Здравословното хранене, физическата активност и поддържането на нормално тегло са първите, а понякога и най-важните стъпки от превенцията и лечението на диабет. Въпреки това, вашият лекуващ лекар може да реши да добави лекарства и/или хранителни добавки при диабет за поддържане на нивата на кръвната ви захар.

 

Защо е нужен приемът на хранителни добавки при диабет?

Повечето хора, страдащи от диабет, имат дефицит на важни микроелементи. Това прави хранителните добавки при диабет толкова нужни за тази група хора. Друга полза от тях е, че помагат на имунната система, подсилвайки я.

 

multi 400
calc magn 600

Алтернативните лечения с добавки могат да помогнат за контролиране на кръвната захар, намаляване резистентността към инсулин и предотвратяване на усложнения, свързани със заболяването. Приемането на витамини и минерали може да понижи риска от усложнения като увреждане на зрението и периферната нервна система при хора с диабет.

Различните видове хранителни добавки при диабет съдържат витамини и минерали в различни съотношения. Ако сте решили да започнете прием, консултирайте се преди това с лекуващия ви лекар.

 

Кои добавки са подходящи при диабет?

 

Хранителни добавки при диабет.

 

Включването на следните хранителни добавки при диабет и преддиабет може да окаже много голям ефект в контрола на тези състояния.

 

 1. Алфа липоева киселина (ALA)

Алфа липоевата киселина е мощен антиоксидант, който може да:

 • Намали оксидативния стрес, причинен от високата кръвна захар, като така запазва периферната нервна система здрава.
 • Подобри чувствителността към инсулина и способността на клетките да оползотворят захарта в кръвта.
 • Понижи нивата на кръвна захар на гладно.
 • Намали инсулиновата резистентност.
 • Намали увреждането на нервите, свързано с диабета (диабетна невропатия).

Алфа липоевата киселина се намира в храни като спанак и броколи.

Под формата на хранителна добавка трябва да се приема с повишено внимание и след консултация с лекар, тъй като има свойството да понижава нивата на кръвната захар до опасни нива.

 

 1. Хром

Хромът е основен микроелемент, който участва в метаболизма на въглехидратите – помага на тялото да ги преобразува в енергия. Освен това поддържа в норма глюкозата в кръвта и намалява стойностите й на гладно, и понижава нуждите на организма от инсулин.

Хората с диабет губят повече хром с урината в сравнение със здравите хора. Това може да повлияе на инсулиновата резистентност.

Хромът, приет в ниски дози, е безопасен за повечето хора, но съществува риск да понижи кръвната захар. Високите дози, от своя страна, могат да причинят увреждане на бъбреците.

Затова този микроелемент трябва да се приема след консултация с лекар и в дозите, които ви е предписал.

 

 1. Магнезий

 

Хранителни добавки при диабет.

 

Магнезият е важен микроелемент за хора с преддиабетно състояние и за диабетици. Помага за регулирането на кръвното налягане и намалява инсулиновата чувствителност. Подобрява действието на хормона инсулин в организма.

Минералът се съдържа в храни, като ядки и зеленолистни зеленчуци, но може да се набави и под формата на хранителна добавка при диабет за подобряване на инсулиновата чувствителност. Диета с високо съдържание на магнезий може да намали риска от диабет.

 

 1. Витамин B1 (тиамин)

Витамин B1 е известен още и като тиамин. Много хора с диабет страдат и от дефицит на този микроелемент, което може да допринесе за усложнениe на състоянието. Ниските нива на витамин B1 са свързани също и със сърдечни заболявания и увреждане на кръвоносните съдове.

Тиаминът е водоразтворим витамин. Трудно навлиза в клетките, където е необходим. Друга негова форма, известна като бенфотиамин, се съдържа в хранителните добавки. Тя се разтваря в мазнини, като по този начин по-лесно прониква в клетъчните мембрани. Точно тази форма на витамина може да предотврати усложнения при диабет, като диабетна невропатия (увреждане на нервите, възникващо при високи нива на кръвна захар).

 1. Витамин B12

Витамин B12 също помага за лечение на диабетна невропатия. Причината за това често срещано усложнение при хората с диабет в повечето случаи е дефицит на витамин B12.

Добавянето на витамин B6 в комбинация с витамин B12 може да помогне за подобряване на глюкозния толеранс.

 1. Витамин D

Витамин D помага за подобряване на чувствителността на организма към инсулин. По този начин намалява риска от инсулинова резистентност, която често е предшественик на диабет тип 2.

Преди да започнете прием на добавка витамин D, консултирайте се с вашия лекар, за да определи точните дози, от които имате нужда. Те се установяват след кръвен тест.

 

 1. Цинк, манган и калий

Цинкът е важен в защитата на организма ни от вируси, но освен това той активно участва в метаболизма на инсулина и регулирането на диабета. Приемането на по-големи количества цинк може да предотврати развитието на диабет.

Манганът е микроелемент, чийто дефицит също се свързва с развитие на диабет. Ензимите в човешкото тяло се повлияват положително при достатъчен прием на манган. Освен това се подобрява и метаболизма на глюкозата. Затова е нужно да си набавяме манган в достатъчни количества с диетата или с хранителни добавки.

При дефицит на калий инсулинът има по-ниска ефективност, което прави микроелемента необходим за подобряване на инсулиновата чувствителност при хора с диабет.

 

Заключение

Приемът на хранителни добавки при диабет е препоръчителен, особено когато страдате от дефицит на някои микроелементи. Някои витамини и минерали, съдържащи се в добавките, могат да повлияят положително на състоянието ви, като регулират нивата на кръвна захар и инсулиновата чувствителност.

Преди да започнете прием на дадени хранителни добавки при диабет, консултирайте се с вашия лекар, за да определи точните дози, от които имате нужда.

Обновена: 13 октомври 2022 в 14:36 | Публикувана: 29 октомври 2021 в 12:47 | Категория: Здраве