Всичко за приема на магнезий на едно място

Обновена: 13.03.2024|
Магнезиев

Магнезий – елемент, който заема важна част в биохимичните процеси в човешкия организъм. Участва в над 600 реакции в тялото. Една от най-важните му функции е създаването на ДНК и РНК молекули, както и тяхното възстановяване. Това ни дава индикация колко всъщност е значим този елемент.

magnezii 01 400
mgnezii 01 600
magnezii 01 400
mgnezii 01 600

Намира се в храни, като ядки, зеленчуци, черен шоколад и други, които присъстват в менюто на всеки, но в различни количества. За жалост невинаги обаче успяваме да си набавим необходимата дневна потребност от минерала чрез храната. По тази причина много хора го приемат под формата на добавка, за да не се стига до дефицит на този жизненоважен елемент за организма. При недостатъчен прием в тялото се наблюдават симптоми като умора, мускулни крампи, главоболие и други. Една от най-добрите и лесна за усвояване от тялото форма на магнезий е магнезиевият цитрат. Повече за него може да разберете, като продължите да четете статията.

Магнезият не е важен само за хората, които спортуват и са физически активни. Както вече казахме, той е включен в много процеси в тялото на всеки човек. В следващите редове ще разгледаме по какъв начин магнезият допринася за здравето ни и защо е важен ежедневният му прием.

Кратка история на магнезия

Първият човек, който признава, че магнезият е елемент, е Джоузеф Блек в Единбург през 1755 г.

Блек отличава магнезия (магнезиев оксид, MgO) от варта (калциев оксид, CaO). Въпреки че и двата елемента са получени чрез нагряване на подобни видове карбонатни скали. Магнезият е получен от магнезит, а варта от варовик.

Чисто, но малко количество метал се изолира през 1808 г. от Хъмфри Дейви чрез електролиза на магнезиев оксид.

Въпреки тези открития, френският учен Антоан-Александър-Брут Бюси е този, който изолира значително количество метал през 1831 г. чрез взаимодействие на магнезиев хлорид с калий и след това изследва неговите свойства.

Защо прием на магнезий – какво представлява?

Магнезият е четвъртият най-разпространен минерал в човешкото тяло и осмият в земната кора. Не се среща самостоятелно в природата и без него не можем да функционираме правилно.

Дефицитът на елемента се свързва с редица здравословни усложнения, затова е важно да си го набавяме ежедневно. Ако това не може да стане естествено, чрез диетата, лекарите често препоръчват на пациентите си хранителни добавки.

Всяка година от морето (съдържа трилиони тонове магнезий) се произвеждат над 850 000 тона магнезий  чрез редукция на магнезиев оксид със силиций.

Магнезият е съществен елемент както в растенията, така и в животинските видове. Без него фотосинтезата при растенията не би могла да се осъществи и животът, какъвто го познаваме, не би съществувал.

Функции на магнезия

Много от милионите процеси, изпълняващи се в човешкото тяло, зависят от наличието на магнезий в организма ни. Психическото ни здраве, както и физическото ни състояние, се влияят от съдържанието на този важен минерал. Той влияе не само на процесите, които се случват в мозъка ни, но и участва в над 300 ензимни реакции в човешкото тяло.

Функциите му включват подпомагане на работата на мускулите и нервите, регулиране на кръвното налягане и поддържане на имунната система. Други функции на магнезия са свързани с извършването на умствени и физически дейности.

Тялото на възрастен човек съдържа около 25 г магнезий, 50-60% от който се съхранява в скелетната система. Останалата част се намира в мускулите, меките тъкани и телесните течности.

Свойства на магнезия

Всяка клетка в тялото ни съдържа магнезий и се нуждае от него, за да функционира. Едно от основните свойства на магнезия, е да действа като кофактор или помощна молекула в биохимичните реакции, непрекъснато изпълнявани от ензимите. Магнезият участва в повече от 600 реакции в тялото ни, като:

 • Помага за създаване на нови протеини от аминокиселини.
 • Взима роля в създаването и възстановяването на ДНК и РНК.
 • Участва в производството на енергия.
 • Част е от процеса на свиване и отпускане на мускулите.
 • Помага за регулиране на невротрансмитерите, които изпращат съобщения в мозъка и нервната система.

Това е малка част от работата на магнезия в нашето тяло. Но кои са видимите аспекти от полезните свойства на магнезия? Нека видим:

 • Повишава ефективността от физически упражнения

По време на тренировка, на тялото ни понякога му е необходим 10-20% повече магнезий, отколкото когато почиваме. Магнезият помага на кръвната захар да се премести в мускулите, както и за извеждането на лактата – страничен продукт от освобождаването на енергия. Ако лактатът не се освободи, към края на тренировката концентрацията му достига такива показатели, че рецепторите за болка усещат парене, а спортистът – дискомфорт. Някои проучвания показват, че приемът на магнезий може да повиши ефективността на упражненията за спортисти, възрастни хора и хора с хронично заболяване. В едно проучване спортисти, които приемали магнезий в продължение на 4 седмици, имали по-добро време на бягане, колоездене и плуване по време на триатлон. Понижили се нивата на инсулина и хормона на стреса.

Анимиран мъж, който помага на приятелката си да тринира, с помощта на магнезий.

 • Бори депресията

Магнезият има важна роля в работата на мозъка, съответно на настроенията и в частност – депресията. Ниското съдържание на магнезий в съвременната храна може да причини много случаи на депресия и психични заболявания. Допълването с магнезий може да намали симптомите на това опасно състояние.

 • Полезен е за хора с диабет тип 2.

Проучвания сочат, че около 48% от хората, диагностицирани с диабет тип 2, имат ниски нива на магнезий в кръвта си. Съответно, хората с недостатъчен прием на магнезий са изложени на по-голям риск от развитие на диабет.

 • Може да понижи кръвното налягане

 Друго проучване изследва хора, които приемат 450 мг магнезий на ден. Те изпитват значително понижение на систолното и диастоличното кръвно налягане. Тези ползи, обаче, могат да се проявят само при хора с високо кръвно налягане. Но не оказват отрицателно влияние върху хора с нормални нива.

 • Има противовъзпалителен ефект

Ниският прием на магнезий е свързан с хроничните възпаления, които са едни от двигателите на стареенето, затлъстяването и хроничните заболявания. Редовният прием може да намали С-реактивния протеин, които се синтезира от черния дроб при възпаление. Както и други маркери на възпалението при хора с наднормено тегло и такива с диабет.

 • Може да повлияе на мигрената

Мигренозното главоболие е болезнено и изтощаващо. Симптомите са гадене, повръщане, чувствителност към светлина и шум. Приемът на магнезий може да облекчи мигрената и дори да помогне за нейното лечение.

 • Помага при ПМС

Предменструалният синдром е едно от най-често срещаните разстройства сред жените в детеродна възраст. Симптомите му включват задържане на вода, коремни спазми, умора и раздразнителност. Приемът на магнезий може да облекчи тези симптоми, дори да предотврати появата на някои, като отпадналост и умора.

Липсва на енергия в следствие на дефицит на магнезий.

Защо е добре да увеличим приема на магнезий през зимата?

Зимата е изпитание за тялото ни. Климатичните промени бързо могат да се отразят на здравето ни, ако не се пазим и не поддържаме организма си. Както всички знаем, дефицитът на витамини през зимния период се среща при много хора. Липсата на слънчева светлина, по-малко движение, ограничен достъп до пресни плодове и зеленчуци се отразява на имунитета ни. А температурните колебания оказват влияние на кожата и косата ни.

Тук идва ролята на магнезия, който редуцира негативните ефекти на студените месеци върху тялото ни. В съчетание с други антиоксиданти, той е незаменим в поддържането на имунната система през лятото. Повече по темата за приема на магнезий през зимата прочетете в нашата статия.

Прием на магнезий през лятото – защо да му обърнем внимание?

Както през студените, така и през горещите месеци организмът ни се сблъсква с температурни проблеми. През лятото те са свързани с горещините, които водят до обезводняване, изгаряне на кожата или косата, недостатъчно хидратирана кожа. Дефицитът му през лятото води до умора и по-трудно справяне с високите температури. В пиковите месеци, когато UV-лъчите са наистина силни, е много важно да имаме достатъчно магнезий в епидермиса. А когато нивата му са ниски, основните му количества се насочват към нервната система и метаболизма, така кожата остава незащитена.

Още за предимствата от приема на магнезий през лятото можете да прочетете подробно в нашата статия.

Видове магнезий

Магнезий на изгодни цени от Forlife.bg

Nu U Nutrition предлага магнезиев цитрат, изключително високо качество, ежедневен източник на магнезий във вашата диета. Особено в случай, че не приемате богати на магнезий храни като листни зеленчуци, бобови растения и ядки. В една таблетка магнезиев цитрат ще откриете почти двойно повече от това, което предлагат конкурентните марки – всяка от нашите таблетки магнезиев цитрат съдържа 200 мг магнезий за максимална сила. Също така магнезият, под формата на цитрат, гарантира по-бърза абсорбция. Когато поръчате, ще получите опаковка от 180 таблетки, която ще ви е достатъчна за период от половин година. Както и при всички продукти на Nu U Nutrition, гарантираме за най-високо качество, благодарение на производството в Обединеното кралство.

Магнезиев цитрат – лесно усвоим магнезий

Магнезиевият цитрат (magnesium citrate)  е магнезиев препарат, в който съотношението на магнезиевия атом и цитратната молекула са 1:1. Тази форма на магнезий има по-висока бионаличност от магнезиевия оксид. По тази причина е и по-предпочитана от хората, които го приемат под формата на таблетки. Използва се и за регулиране на киселинността в стомаха.

Магнезиевият цитрат понякога се приема за изчистване на червата преди определени процедури, като колоноскопия или при подуване и газове. В такива случаи той действа чрез привличане на вода през тъканите чрез процес, известен като осмоза. Допълнителната вода стимулира подвижността на червата и предотвратяването на дискомфорт. Но редовният прием на таблетки магнезиев цитрат допринася и за:

 • регулиране на мускулните и нервните функции
 • предотвратяване на умора
 • заздравяване на костите и зъбите
 • поддържане на нормално кръвно налягане

Магнезиев оксид

Магнезиевият оксид (magnesium oxide), както и останалите продукти с магнезий, служи за набавяне на магнезий в организма. Магнезиевият оксид е бил исторически известен като магнезия алба (буквално, белият минерал от магнезия – други източници дават магнезия алба като MgCO3). Това е било с цел да я разграничат от магнезиева негра – черен минерал, съдържащ това, което днес е известно като манган.

Преди приема на магнезиев оксид е препоръчителна консултация с лекар, за да се установи, че нямате алергия към оксида, антиацидни лекарства, слабителни или други лекарства. Магнезиевият оксид също помага при състояния на депресия и мигрена.

Магнезиев оксид или магнезиев цитрат?

Често хората си задават въпроса какъв точно магнезий да си закупят, когато става въпрос за избор на хранителна добавка. Две от най-разпространените форми на минерала, за които споменахме вече, са магнезиевият цитрат и магнезиевият оксид.

Магнезиевият цитрат е по-безопасният и добър избор за добавка в сравнение с магнезиевия оксид. За да разберете защо прочетете статията по темата „Магнезиев оксид или магнезиев цитрат – какво да изберем?“ в блога ни.

Магнезиев малат

Магнезиевият малат е съединение, получено чрез комбиниране на магнезий с ябълчена киселина. Ябълчената киселина се намира в много плодове и е отговорна за тръпчивия им вкус. Смята се, че магнезиевият малат също е с висока бионаличност – усвоява се бързо и ефективно от организма.

Хелатиран магнезий

Още една форма за набавяне на елемента магнезий в организма – хелатиран магнезий. Той също е известен с високата си бионаличност. Думата „хелат“ идва от гръцката дума за „нокът“ и се отнася до това как органичните съединения са прикрепени към неорганични за подобряване на усвояването на хранителни вещества от тялото. Хелацията е процес на свързване, който комбинира минерали като магнезия с органични съединения за подобряване на стабилността и бионаличността на хранителните вещества. Този процес позволява ефективен транспорт на минерали през чревната стена, за да се използват в цялото тяло.

Тялото се подлага на естествено хелиране по време на храносмилателния процес, но е неефективно, тъй като хранителните вещества са изложени на суровата чревна среда. Хелатният магнезий заобикаля храносмилателния процес, за да подобри усвояването на полезните вещества в организма.

Магнезиево олио

Магнезиевото олио е разтвор на магнезиев хлорид във вода. Често се среща среща под наименованието „олио“, но не е със същата гъстота, това идва по-скоро от мазната му консистенция, когато се разтрива върху кожата. Магнезиевият хлорид е известен като трансдермален или локален, т.е. прилага се директно, върху кожата, и може да се абсорбира чрез нея.

Хората използват минерали като магнезий терапевтично и трансдермално от хиляди години. Древните римляни и техните предшественици може би не са знаели, че минералите могат да обяснят лечебните им бани. Но са знаели, че дългите накисвания в определени води са полезни за здравето. Нека разгледаме защо и как да си набавяме магнезий чрез магнезиево олио.

Предимствата от набавянето на магнезий чрез магнезиево олио

Повечето хора приемат хранителни добавки и си набавят необходимите хранителни вещества под формата на таблетки, капсули или прах. Но това не са единствените начини, по които да снабдим организма си с определен витамин или минерал. Чрез спрей това дори може да стане по-бързо и ефективно. Както установихме до тук, магнезият е изключително важен за жизнените функции в организма. В динамичен свят като днешния стресът при много хора се оказва фактор. Умора, отпадналост са нещата, които ни следват вкъщи след работа или през целия ден. По тази причина нанасянето на магнезиево олио – превантивно или върху схванати мускули и крампи, действа отпускащо на тялото, непосредствено преди сън. Освен това си набавяме необходимите количества магнезий, за да може тялото да се възстанови напълно за следващия ден.

Магнезиевото олио се просмуква чрез порите и фоликулите на космите, през епидермиса в кръвния поток и така успява да се разнесе в тялото. Препоръчителен е за хора, които спортуват, такива, които имат тежко физическо натоварване през деня или за хора, страдащи от мускулни крампи. Нанесено преди сън, магнезиевото олио подобрява и качеството на съня и цялостната почивка на организма. Подробно за това защо е важно да си набавяме магнезий чрез магнезиево олио прочетете в нашата статия.

Анимирана дама, която лежи, докато е на вендузен масаж, с магнезий под формата на олио.

Каква е връзката на магнезиевото олио с отслабването?

Добрите нива на магнезий в организма като част от една здравословна диета могат да допринесат за контролиране на килограмите. Прием само на магнезий с очакване за отслабване не е ефективен вариант, тъй като той допринася за някои съпътстващи процеси в тялото. Като предотвратява задържането на вода, ускорява нашия метаболизъм и помага за регулирането на кръвната захар при хора, страдащи от затлъстяване или диабет.

Магнезиевото олио е подходящо за нанасяне върху конкретни области и се абсорбира бързо от организма посредством кожата. Масажирането на олиото непосредствено преди сън ще отпусне мускулите и ще ви набави необходимия пълноценен сън. Често проблемите с килограмите идват от стрес и напрежение, недостатъчно сън, хаотично ежедневие. Една магнезиева терапия вечер ще позволи на тялото да отпочине и да работи на пълни обороти. По този начин и храненето, понякога продиктувано от стреса, ще се нормализира и ще влезете в желаната форма. Повече за магнезиевото олио и връзката му с отслабването научете в нашата статия.

Процедури с вендузи и магнезиево олио за премахване на целулит

Вендузите са специфични стъклени сфери (познати още като „чашки“) с които, чрез засмукване на кожата и създаване на вакуум, се правят процедури срещу целулит или други кожни проблеми. Тази практика е с цел раздвижване на кръвта в определени зони, възстановяване на кръвообращението в засегнатите участъци.

Тъй като вендузният масаж се прави върху хидратирана кожа, магнезиевото олио е чудесен вариант за подготвянето й преди поставянето на вендузите. То не само ще хидратира кожата, но ще внесе магнезий и ще отпусне мускулите, за да бъде процедурата още по-ефективна. Освен това ще разнесе магнезия успешно в организма с помощта на вендузите и стимулацията на кръвообращението. Така не само ще намали целулита, но масажът ще набави и необходимите количества от елемента в тялото.

С кои витамини и минерали е добре да комбинираме магнезия?

Като една неразривна система, организмът ни използва серия от комбинации между различните елементи, за да бъде действието им ефективно и да има баланс на хранителните вещества. Магнезият, сам по себе си, е важен за жизнеността на организма ни, но в много случаи процесите, които изпълнява, са зависими или по-ефективни, когато се свърже с друг елемент. Нека да видим кои са препоръчителните комбинации с магнезий, полезни за нас:

 • Калций и магнезий – калцият се намира в костите и отговаря за здравината и тяхната плътност. Освен за да се абсорбира по-добре, магнезият е нужен на калция и за да предотврати попадането му в меките тъкани.
 • Цинк и магнезий – магнезият помага на тялото да регулира нивата на цинк, а цинкът – да се абсорбира по-добре магнезият.
 • Калций, магнезий, цинк и витамин Д – това е една от най-добрите комбинации за здрави кости, както и за силен имунитет. И четирите елемента си взаимодействат, подпомагайки бионаличността си и натрупването върху правилните тъкани в организма.
 • Калий и магнезий – когато става въпрос за тази комбинация, в повечето случаи говорим за хипокалемия – много ниско наличие на калиеви йони в кръвта. Ако има съпътстващ дефицит и на магнезий, хипокалемията може да се влоши.
 • Магнезий с витамини от група В – този тандем работи за нормалната функция на нервната система и намаляването на умората. Както и за облекчаване на ПМС симптоми.
 • Колаген с магнезий – магнезият играе ключова роля за образуването на протеини, включително колаген. Комбинацията насърчава образуването на нов протеин и бързата регенерация на кожата.
 • Магнезий и желязо – при тази комбинация трябва да се внимава, особено ако страдате от анемия с дефицит на желязо. Макар и двата елемента да се борят успешно с възпаленията (анемията също е вид възпаление), препоръчителна е консултация, преди да започнете приема им.
 • Магнезий и омега 3 – съчетаването на магнезий и рибено масло помага ефективно за понижаване на кръвното налягане. Ако все пак имате много ниско или много високо такова, направете консултация с медицинско лице преди това.

Подробно за тези комбинации между магнезия и други витамини и минерали можете да прочетете в нашия блог.

Анимирани лекари, които обсъждат на графика състоянието на мозъка.

Симптоми при липса на магнезий

Признаците, които индикират липсата на магнезий в организма, не са малко. Много от нас неведнъж са ги изпитвали, отдавайки ги на моментен стрес или друг здравословен проблем. А причината може да се окаже недостатъчно магнезий в организма ни. Първите прояви са загуба на апетит, гадене, повръщане, умора и слабост. Тя може да прогресира и да причини изтръпване и мускулни крампи. Сериозният дефицит може да доведе до електролитен дисбаланс, намалявайки нивата на калций и калий. Последици от състояние като хипокалиемия могат да причинят симптоми като слабост и умора. Нека обобщим какви симптоми можем да разпознаем, свързани с недостатъчно магнезий в тялото ни:

 • Главоболие и мигрена
 • Мускулни крампи
 • Тревожност и депресия
 • Умора
 • Астма
 • Високо кръвно
 • Учестено сърцебиене
 • Констипация

Ако изпитвате някой от тези симптоми, направете консултация и вижте дали ви е необходима по-висока доза магнезий и прием на хранителни добавки към диетата. По-подробно за симптомите при дефицит на магнезий прочетете в нашата статия.

Прием на магнезий при различните възрасти

Всеки човек, независимо от възрастта и пола, се нуждае от магнезий, за да функционира тялото му на пълни обороти. Но при различния пол и възраст необходимите дневни дози са различни, както и действието върху определени симптоми. Ще разгледаме какви са особеностите при прием на магнезий при определени пол и възраст, както и при бременност.

Магнезий за жени

Макар при всеки човек ролята на магнезия да е голяма по отношение на здравето на организма, при жените той изпълнява и някои допълнителни роли. Вероятно вече се досещате, че една от тези роли е по време на бременността. Тогава магнезият помага за изграждане и възстановяване на тъканите. Дефицитът на магнезий по време на този период може да доведе до лош растеж на плода. Бременните жени на възраст от 19 до 30 г. трябва да приемат 350 мг магнезий ежедневно.

Магнезият може да подобри и симптомите на ПМС, като резките промени в настроението. Прочетете повече за приема на магнезий при бремнност.

Магнезий за мъже

Когато става въпрос за мъжете и приемът на магнезий, в повечето случаи говорим за спортуващи личности, хора, които тренират редовно и поддържат тялото си. Като изключим препоръчителния прием на магнезий, хората, които правят редовно физически упражнения, не го пропускат като част от дневните си хранителни нужди. Магнезият при мъжете помага за:

 • Повишаване на нивата на свободния тестостерон.
 • Подобрява здравината и целостта на костите.
 • Повишава ефективността на упражненията и бързото възстановяване.

Добрият сън и балансирането на настроенията също, до голяма степен, се дължат на балансирани нива на магнезий в тялото. А когато са комбинирани с физическо натоварване и спортуване, тялото е тонизирано и в чудесна форма. Прочетете подробно за ползите от приема на магнезий при мъжете в нашия блог.

Магнезий за деца

Дефицитът на магнезий не е характерен само за възрастните – често срещан е и при децата. При тях също има симптоми, по които да познаем, че нивата на магнезий са много ниски. Това са раздразнителност, крампи, прекаленото притеснение и тревожност около училищните задачи.

Препоръчителният хранителен прием на магнезий за деца на възраст от 4 до 8 години е 130 мг, а по-големите, на възраст от 9 до 13 години, трябва да приемат 240 мг всеки ден.

Други признаци на дефицит при деца включват скърцане със зъби, чувствителност към шум. Важно е да се следят нивата на магнезий, тъй като хроничният дефицит може да има ефект при състояния като диабет (тип 2), инсулинова резистентност, сърдечно-съдови нарушения и остеопороза. За тях говорихме в Магнезий – ползи и функции при редовен прием.

Магнезий и цинк при бременност

Бременността е деликатен период в живота на една жена, когато здравето на организма е от първостепенно значение. Плода се храни и расте, благодарение на здравото майчино тяло. По тази причина към ежедневното меню се добавят и витамини и минерали, за да се осигури необходимият дневен запас от хранителни вещества за здравето на майката и бебето. Магнезият поддържа кожата, мускулите, кръвното налягане и енергията на тялото, докато цинкът е важен в месеците, когато плодът започва да се развива по-бързо. Балансът на вещества през периода на бременност трябва да се контролира, за да се осигури лека бременност и здраво бебе.

Повече за връзката между цинка и магнезия при бременност можете да прочетете в нашата статия.

Ползи от приема на магнезий

Както видяхме дотук, приемът на магнезий отговаря за редица функции в организма ни. Ежедневният му прием е важен за много процеси, които, без магнезий, биха били невъзможни. Проблеми като мускулни крампи, умора, отпадналост, главоболие и мигрена в повечето случаи се дължат на дефицит от този важен елемент.

Добрата концентрация често се дължи на качествен и дълбок сън, а отговорен за това също е магнезият. Приеман преди сън, той отпуска тялото и го подготвя за пълноценна почивка. Издръжливост при тренировки и бързо възстановяване на тялото след това са възможни благодарение на балансираните нива на магнезий в тялото ни. Ако си набавяме препоръчителните дневни дози от него постоянно, ще се отървем от редица неразположения и болежки, ще бъдем по-енергични и издръжливи.

Роля на магнезия в различни процеси

Магнезият има роля в редица процеси и при различни симптоми, групи хора и заболявания. Нека да видим какво е действието му при някои от тях:

 • Магнезий за оросяване на мозъка – всички знаем, че ако в мозъка не постъпва достатъчно кръв, това може да се отрази сериозно на мозъчната тъкан. Бавно или внезапно – като инсулта. Магнезият помага за контролирането на кръвното налягане и кръвната захар, както и възпира образуването на съсиреци. Той може да се окаже превенция срещу инсулт.
 • Магнезий за мускули и нерви – една от функциите на магнезия е да предотвратява мускулни спазми, схващания и потрепвания. Това се случва, когато магнезият насърчава тялото да абсорбира калций – друг изобилен минерал, който е от съществено значение за доброто здраве.
 • Магнезий за спортисти – магнезият подобрява издръжливостта при тренировки, както и за бързото възстановяване на мускулите след по-сериозно физическо натоварване.
 • Магнезий при Хашимото –  магнезият е отговорен за превръщането на неактивния  Т4-тироиден хормон в активна форма на Т3. Това е важно, защото метаболизмът в клетките на тялото ни се засилва от Т3, а хормоналният баланс се възстановява.
 • Магнезий за костите – приемът на магнезий се свързва с по-висока плътност, подобрено образуване на костни кристали и по-нисък риск от остеопороза.
 • Магнезий и кръвно налягане – магнезият понижава кръвното налягане и отпуска коронарните кръвоносни съдове, което помага за балансирането на кръвното.
 • Магнезий при аритмия – електролитите помагат да се задействат и регулират електрическите импулси в сърцето, а ниските нива на калий и магнезий могат да доведат до електролитен дисбаланс. А това може да допринесе за аритмията. Приемът на добавки с магнезий и калий може да помогне за намаляването на симптомите.

Още за ползите от приема на магнезий за различни аспекти от нашето здраве прочетете подробно в нашата статия.

Прием на магнезий за остър ум и крепко здраве

Изследвания показват, че запълването на дефицити от магнезий комплексно се бори с емоционалните и физическите проявления на стреса. Магнезият помага не само да се върнем в добро психоемоционално състояние, но е и изключително ефикасно средство за борба с умората. А и умората, и стресът могат да повлияят на концентрацията и плавната мисъл.

Появата на хронична умора е изключително неприятна – пречи на работата ни, на комуникацията ни и на способността ни да се съсредоточим. Колкото по-рано обърнем внимание на нуждата на тялото ни от магнезий, толкова по-добре ще бъде това за здравето на организма ни в бъдеще и избягването на редица проблеми. Тревога и раздразнителност са често срещани състояния в днешно време. С подходяща комбинация от здравословна диета, физически упражнения и подходящи витамини и минерали можем да си спестим излишни тревоги и здравословни проблеми. А приемът на магнезий за остър ум и дълголетие може да се окаже решение на сегашните неприятни симптоми.

Ролята на магнезия при мускулни схващания

Мускулите са основна част от опорно-двигателната ни система и без тях движението е невъзможно. А движението, само по себе си, е неосъзнат процес, който обаче забелязваме при изкълчване, счупване или мускулни схващания.

Мускулните схващания са наистина неприятни – силна и остра, обикновено краткотрайна болка. Това свиване на мускулите не зависи от нервната система, а повечето засегнати зони се намират между две стави: на глезените и прасците, тазобедрената става и т.н. Най-честите зони, в които се появяват мускулни схващания, са стъпалата, гърба и долната част на краката. Магнезият може значително да облекчи симптомите и честотата им, тъй като той отпуска мускулите и тялото като цяло, и му осигурява пълноценна почивка.

Още за справянето с мускулните схващания прочетете в нашата статия.

Можем ли да си набавим достатъчно магнезий чрез храната?

Човешкото тяло не може да произведе самостоятелно магнезий. А нужните количества за деня зависят от пола и възрастта ни.

 • Жените на 19 или повече години имат нужда от 310 мг/ден. За бременни количеството се увеличава до 350 мг.
 • Мъжете под 30 години трябва да приемат 400 мг на ден и след 30-годишна възраст по 420 мг/ ден.

Най-добрият начин за набавяне на магнезий е чрез храната. Освен ако менюто ни не е специално, с богата на магнезий диета, почти всички ние не си набавяме нужните количества само чрез храната. За щастие се намира естествено в много храни и се добавя в продукти, за да ги обогати.

Може да се приема и с добавки, когато диетата не е разнообразна и богата на елемента.

Важно е да знаем кои са храните, богати на този елемент, за да ги включваме по-често в ежедневното си меню. Това са:

 • Ядки (бадеми, кашу*, фъстъчено масло*)
 • Семена (ленено семе)
 • Зеленолистни зеленчуци (спанак, манголд и други)
 • Авокадо
 • Риба (сьомга, камбала, скумрия)
 • Пълнозърнести храни* (трици, пшеничен зародиш, киноа)*
 • Бобови* (соя, темпе, боб, грах, нахут)*
 • Кисело мляко, сирене и други млечни продукти
 • Черен шоколад
 • Сушени плодове
 • Обогатени с магнезий храни и напитки, подходящи за кето режим

Отбелязаните със * храни не са подходящи за консумиране, ако сте на кето диета, тъй като са високовъглехидратни.

Магнезий под формата на хранителна добавка

Почти 50% от хората в западните страни в Европа и САЩ не получават достатъчно магнезий чрез диетата си.

Можем да си набавим минерала както чрез храната, така и под формата на хранителна добавка, или и от двете. Магнезиевите добавки се предлагат в различни форми, някои от които тялото ни може да усвои по-добре от други.

При хранителните добавки, както разбрахме до тук, имаме много опции. Като изключим магнезиевото олио, те не са чист магнезий, а са комбинация от него и различни вещества. Целта им е повишаване на бионаличността на добавката и по-лесното и качествено усвояване от организма.

Форми на лесно усвоим магнезий са:

 • Магнезиев цитрат
 • Магнезиев лактат
 • Магнезиев аспартат
 • Магнезиев хлорид
 • Магнезиев малат
 • Магнезиев таурат

Можем да открием и магнезиев оксид, хелат с различно съдържание на магнезий.

Имайки предвид, че се нуждаем до 450 мг магнезий на ден, трябва внимателно да подбираме нашите източници на магнезий. Както и да ги комбинираме с правилно хранене, богато на магнезий и упражнения. И да съблюдаваме за симптоми, които сигнализират ниските нива на елемента в тялото ни.

Ниските нива на минерала са свързани с редица здравословни състояния, като диабет тип 2, сърдечни заболявания и болестта на Алцхаймер.

Фактори, като гени и дали имаме дефицит на минерала, също оказват влияние върху усвояването му.

Магнезиев цитрат

Магнезият е наричан „забравеният електролит“. Подобно на натрия, калия и калция, магнезият се превръща в положително зареден йон (катион) в тялото, където е отговорен за активиране и регулиране на мускулната функция.

Магнезиевият цитрат е форма на магнезий, която често се приема под формата на добавка. Представлява сол, йонно съединение, което съдържа положителни магнезиеви йони и отрицателни цитратни йони.

Разтваря се лесно във вода, така че може да се използва под формата на прах, капсула или течност. Това също прави магнезиевият цитрат отличен източник на магнезий, който лесно се абсорбира в кръвта и телесните тъкани.

Магнезият е необходим за правилното функциониране на мускулите и нервите. Магнезиевите йони, заедно с калциевите и калиевите йони, осигуряват електрически заряди. Те причиняват свиване на мускулите и позволяват на нервите да изпращат електрически сигнали по цялото тяло.

Категории: Здраве, Витамини и минерали|Публикувана: 11.06.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Автор: For Life

Avatar of For Life

Блог

Рецепти

Свързани публикации

3 Коментара

 1. Мариан 27.07.2022 at 12:21 - Отговор

  Магнезият преди и ли след храна се пие вечер, благодаря предварително

  • For Life 27.07.2022 at 12:26 - Отговор

   Здравейте,

   Можете да го приемате по време на хранене вечер.

   Поздрави!

 2. Олена 26.04.2022 at 16:02 - Отговор

  Нищо не пишите за формата на магнезий – бисглицинат?

Оставете коментар

Обновена: 13 март 2024 в 11:00 | Публикувана: 11 юни 2020 в 11:02 | Категория: Здраве, Витамини и минерали