6 неща, които трябва да знаете за диабет тип 2

Обновена: 12.03.2024|
Диета и метаболитен синдром. Хранене при диабет тип 1 и тип 2. Отслабване. Диабет тип 2. Профилактични прегледи.

Диабет тип 2 е едно от най-често срещаните заболявания по света. Около 8,5% от възрастните по целия свят живеят с диабет. Диабет тип 2 е най-честата форма, за която може да сте чували, но ще се изненадате от това, което все още не знаете.

Изследванията през последните години подобриха диагностиката, лечението и познанията за диабет тип 2, позволявайки по-добра превенция и управление. Ето 6 неща за диабета тип 2, които всеки трябва да знае.

 

Това е хронично състояние, за което науката все още не е намерила лечение

Казано по-просто, диабетът е състояние, което възниква, когато тялото има проблем с управлението на нивата на кръвната захар. Това се дължи на неспособността на тялото да произвежда или използва инсулин, хормон, който регулира кръвната захар.

Причините са две:

  • тялото произвежда малко или никакъв инсулин
  • клетките на тялото са резистентни и не могат да използват инсулина, който е в нормални количества

Ако тялото не може да използва инсулин за метаболизиране на глюкозата, тя ще се натрупа в кръвта, което ще доведе до високи нива на кръвна захар. В резултат на клетъчното съпротивление различните клетки в тялото ви няма да получат енергията, от която се нуждаят, за да функционират правилно, причинявайки допълнителни проблеми.

Диабетът е хронично състояние, което означава, че продължава дълго време. Понастоящем няма лечение, така че е необходимо внимателно управление, а понякога и лекарства, за да се поддържат нивата на кръвната захар в целевия диапазон.

 

Броят на заболелите нараства, особено при младите хора

Броят на диабетиците по света се е увеличил от 108 милиона през 1980 г на 422 милиона през 2014 г., а диабет тип 2 съставлява повечето от тези случаи според Световната здравна организация.

Още по-тревожно е, че диабет тип 2 някога е бил наблюдаван само при възрастни, но сега все по-често се диагностицира и при млади хора.

Вероятно това е така, защото диабет тип 2 е свързан с по-висок индекс на телесна маса (ИТМ) и затлъстяване, проблем, който става все по-често срещан рисков фактор за развитие на болестта сред по-младите хора днес.

 

Може да остане незабелязан с години

 

Диабет тип 2.

 

Много случаи на диабет тип 2 не са диагностицирани поради липса на симптоми или защото хората не ги разпознават като дължащи се на диабет. Причините за симптоми като умора, повишен глад и повишена жажда понякога са трудни за определяне и често се развиват за дълъг период от време, ако изобщо се развиват.

Поради тази причина са особено важни регулярните изследвания.

Препоръчително е всеки човек, след 45-годишна възраст, да се изследва редовно за диабет, особено ако са с наднормено тегло.

Ако сте с наднормено тегло и сте под 45 години, все пак може да помислите за изследвания, тъй като наднорменото тегло е рисков фактор за диабет тип 2.

 

Може да доведе до сериозни усложнения, ако не бъде диагностициран навреме

Ако не се диагностицира своевременно и не се лекува за продължителен период от време, диабет тип 2 може да доведе до животозастрашаващи усложнения. Същото важи и за хората, които пренебрегват правилното наблюдаване на заболяването.

Сърдечно-съдови заболявания, диабетно очно заболяване, бъбречно заболяване, увреждане на нервите, увреждане на слуха и повишен риск от инсулт и болестта на Алцхаймер са сред основните усложнения, пред които са изправени хората с диабет тип 2.

Поддържането на нивата на кръвна захар, холестерола и кръвното налягане са изключително важни за намаляване на тези рискове. Ранното откриване и лечение, здравословният начин на живот и редовните прегледи са от ключово значение.

 

Диабет тип 2 представлява по-висок риск за някои групи хора

 

Диабет тип 2. Коремни мазнини, висцерални, подкожни.

 

Не е напълно установено защо захарен диабет се появява при определени хора, а при други – не, но изследванията показват, че някои групи са изправени пред по-висок риск.

Хората, които имат следните характеристики, са по-склонни да заболеят от диабет тип 2:

 

Може да се управлява и предотвратява чрез здравословен начин на живот

Едно от най-важните неща, които можете да направите, за да управлявате правилно диабет тип 2 и да живеете пълноценен начин на живот, е да се храните добре и да спортувате редовно. Включете повече плодове и зеленчуци в менюто си и богати на полезни хранителни вещества храни.

Определени фактори увеличават риска за развитие на диабет тип 2, но експертите твърдят, че има голям шанс да предотвратите заболяването или поне да забавите развитието му.

 

Някои основни неща, които можете да направите, за да предотвратите и/или управлявате диабет тип 2

  • Поддържайте здравословно тегло.

  • Осигурявайте си 30 минути редовна, умерено интензивна физическа активност всеки ден или енергични упражнения 3 дни в седмицата.

  • Ограничете захарните напитки и наситените мазнини в диетата си. Добавете повече бери плодове и зеленчуци и премахнете преработените храни.

  • Избягвайте употребата на тютюн, което увеличава риска от диабет и сърдечно-съдови заболявания.

  • Редовно проверявайте нивата на кръвната захар, ако сте били диагностицирани, и поддържайте правилни грижи за краката, бъбреците, кръвоносните съдове и очите, за да предотвратите усложнения.

 

И накрая, експертите сочат, че е жизненоважно да запомним, че докато нашият лекар може да ни предпише лекарства, които да ни помогнат да управляваме и следим диабета, не трябва да приемаме, че едно хапче може да оправи всичко.

„Хората смятат, че тъй като лекарят им е дал лекарство за контрол на кръвната захар, те вече нямат диабет. Това е невярно.“, казва интегративният педиатър д-р Сузан Фукс, DPM.

„Тези пациенти често се чувстват така, сякаш могат да приемат лекарствата и да не гледат какво ядат или как спортуват.“

М. Лонгджон, национален здравен служител в YMCA на САЩ, добавя: „Може би най-малко известното нещо за диабет тип 2 е, че той често може да бъде предотвратен само с 5% загуба на телесно тегло от хора, за които е показано, че са изложени на висок риск. Много проучвания показват този ефект при хора с преддиабет, а новите случаи на диабет рутинно са намалени с 58% в тази група без лекарство или нещо различно от промени в начина на живот.“

Категории: Здраве|Публикувана: 10.11.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Автор: For Life

Avatar of For Life

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 12 март 2024 в 17:55 | Публикувана: 10 ноември 2021 в 11:29 | Категория: Здраве