Вероятно много хора се интересуват относно влиянието на кето диета при диабет тип 2 и дали тя може да благоприятства заболяването.

Както знаем, този режим е с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати. Може на пръв поглед да ви се стори неуместно да се прилага кето диета при диабет тип 2, но тя не е насочена само към отслабването.

Макар и да помага за регулиране на теглото, тя основно променя начина, по който тялото съхранява и използва енергията и това именно може да облекчи симптомите на диабет тип 2. Как? Ще обясним в следващите редове.

 

Какво представлява диабет тип 2?

Преди да си поговорим за това как влияе кето диета при диабет тип 2, ще разгледаме накратко какво представлява тази болест.

stev tabletki 400
stev tabletki 600

Диабет тип 2 е нарушение в начина, по който тялото регулира и използва захарта (глюкоза) като гориво. Това дългосрочно (хронично) състояние води до натрупване на твърде много захар, циркулираща в кръвта.

В крайна сметка високите нива на кръвна глюкоза могат да доведат до нарушения на кръвоносната, нервната и имунната системи. При диабет тип 2 има предимно два взаимосвързани проблема.

От една страна панкреасът не произвежда достатъчно инсулин – хормон, регулиращ движението на захарта в клетките. От друга – клетките реагират слабо на него и приемат по-малко захар.

Диабет тип 2 е известен като диабет при възрастни, но както тип 1, така и тип 2 могат да започнат в детството и в зряла възраст.

Тип 2 е по-често срещан при възрастни хора, но увеличаването на броя на децата със затлъстяване води до повече случаи на болестта и при по-млади хора.

Няма лек за заболяването, но загубата на тегло, правилното хранене и редовната физическа активност могат да ви помогнат да се справите с него.

Ако диетата и упражненията не са достатъчни за контрола над кръвната захар, лекарите препоръчват лекарства за диабет или инсулинова терапия.

 

Какви са симптомите?

Признаците на диабет тип 2 често се развиват бавно. Много хора живеят с болестта години наред и не го знаят.

Когато са налице симптоми, те най-често включват:

 • Повишена жажда
 • Често уриниране
 • Увеличено чувство на глад
 • Умора
 • Замъглено зрение
 • Бавно зарастващи рани
 • Чести инфекции
 • Изтръпване или усещане за мравучкане в крайниците
 • Участъци с потъмняла кожа, обикновено в областта на подмишниците и шията

 

Кето диета при диабет тип 2 и каква е връзката с въглехидратите?

 

Кето диета при диабет тип 2. Въглехидрати.

 

При диабет тип 2 тялото не реагира на инсулин, както би трябвало. Хормонът инсулин помага на тялото да използва кръвна захар или глюкоза за генериране на енергия.

При пациенти с инсулинова резистентност или диабет тип 2 все още се произвежда инсулин, но той може да е в недостатъчни количества или тялото да не го използва правилно. Това води до повишаване на нивата на кръвната захар.

За да се контролира диабетът, нивата на кръвната захар трябва да се поддържат възможно най-близки до нормите.

Глюкозата в кръвта идва предимно от въглехидрати, следователно консумацията на повече въглехидрати увеличава кръвната глюкоза, а намаляването им я понижава.

Ето защо кето диетата, която е бедна на въглехидрати, има потенциала да бъде полезна за хора с болестта, наричана още и “захарен диабет”.

 

Кето диетата и кръвната захар

Да обобщим: контролът над въглехидратния прием често се препоръчва за хора с диабет тип 2, тъй като въглехидратите се превръщат в захар и в големи количества могат да причинят скокове на кръвната глюкоза.

Кето диета при диабет тип 2 може  успешно да намали нивата на кръвната глюкоза. Ако вече имате висока кръвна захар, приемането на твърде много въглехидрати може да бъде не само вредно, но и опасно. Така че фокусът върху мазнините ще реши този проблем и същевременно може да намали нуждата от инсулин.

Имайте предвид, че кето диетата е ефективна само ако поддържате състояние на кетоза. Това е трудно за много хора поради фактори като начин на живот, липса на свободно време или лоши хранителни навици.

Посвещаването на диетата изисква време, приготвяне на домашни ястия и разбиране колко въглехидрати, протеини и мазнини има в различните храни. Резултатът, обаче, си струва, особено когато говорим за контролиране на състояние като диабет тип 2.

 

Кето диета при диабет тип 2: значението на кетозата и кетоацидозата

 

Кето диета при диабет тип 2.

 

Ако имате диабет е важно да разберете разликата между хранителната кетоза и кетоацидозата. И двете, разбира се включват кетони.

Кетоацидозата е опасно състояние, което се случва, когато тялото няма достатъчно инсулин и кетоните стават твърде много и започват да се натрупват.

Симптомите включват:

 • прекомерна жажда
 • често уриниране
 • объркване
 • слабост
 • умора

Кетоацидозата се среща както при хора с диабет тип 1, така и при такива с тип 2.

Кетозата се случва при много по-ниски и безопасни нива на кетоните. Всъщност този процес се случва ежедневно, в зависимост от количеството въглехидрати и протеини, които се приемат.

Това е състоянието, което може да доведе до загуба на тегло и особено на мазнините в корема, както и до понижаване на гликирания хемоглобин при хората с диабет.

 

Хранене при диабет

Всички страдащи от диабет трябва да бъдат наясно, че е необходима промяна в менюто, за да се поддържат нормални стойности на захар в кръвта.

Спазване на кето диета при диабет тип 2 регулира въглехидратния прием, с което успява да постигне тази задача. А ето и какво трябва да включва една примерна диета при диабет тип 2.

 

Зеленчуци с ниско съдържание на въглехидрати

Хубаво е да хапвате зеленолистни или кръстоцветни зеленчуци поне веднъж дневно. Такива са спанак, коприва, зеле, маруля и други. Включете в менюто си тиквички и карфиол, които са изненадващо гъвкави в кухнята. От тях можете да си приготвите както различни супи и ястия, така и блатове за пица и дори здравословен карфиолен ориз.

 

Яйца

Яйцата са идеален избор при почти всички хранителни режими, защото са с ниско съдържание на въглехидрати и същевременно са отличен източник на протеини. Те са една от най-важните и питателни храни и се препоръчват, ако спазвате кето диета при диабет тип 2.

 

Месо и риба

Мазните меса, като например свинското, са позволени, но трябва да се консумират умерено, за да не се навреди на сърдечното здраве. Вместо това предпочитайте по-сухи меса от типа на пилешкото. Също така, внимавайте да не консумирате твърде много протеини.

Рибата, особено по-тлъстите видове като сьомга и скумрия, е перфектна за консумация, тъй като съдържа незаменими омега-3 мастни киселини. Те имат чудесно влияние върху човешкото здраве и редуцират възпалението в организма.

 

Здравословни източници на мазнини

 

Кето диета при диабет тип 2 - мазнини.

 

Въпреки че диетата е предимно фокусирана върху мазнините, е важно и се препоръчва да се включват предимно здравословни мазнини. Те включват авокадо, зехтин, ядки и др. За по-нездравословен избор се смятат колбасите, червеното месо и пушените сирена. По-мазните видове риба са вероятно най-добрият източник на протеини и здравословни мазнини.

 

Бери плодове

Боровинките, малините, къпините са добри източници на фибри, витамини, минерали и антиоксиданти, които е добре да се консумират по време на кето диета в необходимото количество.

 

Натурални подсладители като еритритол или билка стевия

Захарта, както всички знаем, е вредна, но при диабет е силно препоръчително да се избягва.

Това не означава, че вече не можем да хапваме сладко и да приготвяме вкусни десерти – употребата на подсладители вече широко навлиза в ежедневието ни. Не само за хора с диабет, но за такива, които спортуват или просто желаят да се хранят здравословно.

В нашата кулинарна секция показваме колко лесно и вкусно е да се готви с добри подсладители на основата на билка стевия. Можете да вземете много идеи за рецепти от нашия кулинарен блог, а също и от здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

 

Кои храни трябва да изключим от диетата?

Ако сте избрали да следвате кето диета при диабет тип 2, трябва да елиминирате от менюто си доста храни. Нишестените зеленчуци, като например картофи и царевица, са забранени.

Същото важи и за белия хляб, пастата от пшеница, които са едни от главните виновници за затлъстяването в световен мащаб. Вместо тях избирайте здравословни заместители с ниско съдържание на въглехидрати.

Трябва да се изключат също и соята, високовъглехидратните плодове като банани и грозде, а също и прясното мляко, пчелния мед и др.

 

Примерна кето диета при диабет тип 2

Кето режимът може да ви изглежда строг, но може да ви осигури всичко необходимо за пълноценно хранене, ако се съобразявате със собствените си потребности от хранителни вещества.

При спазването на диетата, ако страдате от диабет тип 2, основната цел е да стоите далече от богатите на въглехидрати храни, които биха могли да вдигнат нивата на кръвната захар. Обикновено приемът на въглехидрати при кето диета варира от 20 до 50 грама на ден.

Това, към което трябва да се стремите, най-общо, е да изградите така своя хранителен режим, че 10% от калориите да идват от въглехидрати, 20% – от протеини и 70% – от мазнини.

Разбира се, можете и леко да се отклоните от рамките. Задължително е да се избягват обаче преработените храни.

 

Меню за примерна диета при диабет тип 2

 

Сваляне при кето диета. Позволени храни.

 

Ако сте решили да спазвате кето диета при диабет тип 2, трябва да отбележим, че при нея закуската включва бронирано кафе.

То е доста питателно и засищащо поради съдържащите се в него мазнини, но ако по някаква причина е необходим задължителен прием на храна за закуска, може да си приготвите пълноценна такава. Стига, разбира се, да се вписва в принципите на кето храненето.

Предлагаме ви няколко варианта за меню за примерна диета при диабет тип 2, между които да избирате.

 

Закуска:

 

Обяд:

 

Вечеря:

 

Кето диета при диабет тип 2: за какво трябва да се внимава

 

Кето диета при диабет тип 2. кето продукти и видове кето режими

 

Ако сте избрали кето диета при диабет тип 2, трябва да подходите внимателно.

Специалистите предупреждават, че болните от диабет, които следват кето режима, имат по-висок риск от развитие на хипогликемия (ниска кръвна захар).

Хипогликемия се появява, когато нивата на кръвната захар паднат до 70 мг на децилитър или по-малко. Това може да се случи и при недостатъчен прием на въглехидрати.

Най-добре е да обсъдите всички промени в диетата си с вашия лекар (особено ако решите да следвате кето диета), докато приемате медикаменти. Консумирането на твърде малко въглехидрати може да бъде опасно, когато приемате определени лекарства за диабет.

Какво представлява диабет тип 2?

Диабет тип 2 е нарушение в начина, по който тялото регулира и използва захарта (глюкоза) като гориво. Това хронично състояние води до натрупване на твърде много захар, циркулираща в кръвта, което вреди на редица органи и системи в тялото.

Как влияе кето диета при диабет тип 2?

Тази диета се основава на повишен прием на полезни мазнини, умерен на протеини и силно ограничава въглехидратите. Това води и до спад в нивата на кръвната захар, което прави режима подходящ за спазване от диабетици.

Позволени и забранени храни при кето диета – кои са те?

При кето храненето е позволена консумация на месо, риба, яйца, нисковъглехидратни зеленчуци и плодове, сирена, ядки и ядкови брашна, както и някои натурални подсладители от типа на стевия.
Забранени са хляб, тестени изделия, захар, кореноплодни зеленчуци, високовъглехидратни плодове кето банани, прясно мляко и др.